Halve Maan wandeling Goirle

Wandelen bij de Halve Maan in Goirle

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Wandelen in Noord Brabant doe ik regelmatig. Ik kom immers uit Breda en voor een wandeling dichtbij huis heb ik meer dan genoeg keuze. Het jaar 2021 laten we achter ons en 2022 gaat beginnen en het is daarom ook tijd voor een goede en mooie wandeling. We kozen om te gaan wandelen bij de Halve Maan in Goirle.

De Halve Maan

De Halve Maan is een prachtig natuurgebied in de gemeente Goirle tussen natuurgebieden de Regte Heide en het Ooijevaarsnest. Nu vraag je je misschien wel af waar de naam ‘de Halve Maan’ vandaan komt. Je kan het op ooghoogte niet zien maar van bovenaf zie je dat de grote ven de vorm heeft van een halve maan. Als je goed kijkt kun je in de wintermaanden we de vorm zien, er is dan genoeg water aanwezig. In de zomer staat de ven vaak droog waardoor het minder goed zichtbaar is.

Halve Maan wandeling Goirle

Rondje Halve Maan

Het kan haast niet anders natuurlijk maar ook hier is er een mooie route gemaakt van ongeveer 6.8 kilometer (zoveel hadden wij gelopen op Komoot). De route kun je beginnen bij Klooster Nieuwkerk of bij wandelknooppunt 42 (hier is een kleine parkeerplek aan de kant van de weg). Onderweg loop je veel door een naaldbos en natuurlijk rondom de bekende ven in de vorm van een Halve Maan.

Wij volgende de volgende knooppunten: 42 – 53 – 54 – 55 – 10 -61 -51 – 52 – 53 – 42 (het Klooster Nieuwkerk begint bij knooppunt 61).

Halve Maan wandeling Goirle
Halve Maan wandeling Goirle

Combineren met Regte Heide

Een aantal jaar geleden liep ik bij de Regte Heide tijdens de heide bloei. Ben je nou in die tijd een wandeling aan het maken bij de Halve Maan, combineer dan zeker even een wandeling over de Regte Heide. Deze combinatie is erg leuk omdat je dan heide, bos en weide combineert. Ook ga je bij de Regte Heide een klein beetje terug de geschiedenis in omdat daar een aantal grafheuvels vanuit de Bronstijd (ca.1750 v. Chr.) liggen.

Honden bij de Halve Maan

Gelukkig zijn er honden welkom bij de Halve Maan. Er geldt hier wel een aanlijnplicht. Onderweg zagen we veel honden met hun baasje. Het is een rijk gebied met veel wandelaars.

Heerlijk wandelen ook in de winter

We hebben besloten om ook juist op de koudere dagen te gaan wandelen. Ook wanneer er bewolking is. Eerst had ik er een beetje een hard hoofd in maar eenmaal in het natuurgebied zag er weer hoe mooi en fijn wandelen met bewolking is.

Een nadeel aan deze route is wel dat de paden vaak wat modderig zijn met nat weer. We moesten behoorlijk vaak goed uitkijken waar we stapte. Natuurlijk brengt dat gelijk een dosis avontuur met zich mee maar je tempo gaat wel iets langzamer.

Halve Maan wandeling Goirle

Eten en drinken onderweg

Een echte aanrader is om een stop te maken bij Klooster Nieuwkerk. Dit was voor ons op ongeveer de helft van de wandeling. Het was die dag best fris en een goede kop warme chocolademelk met een dot slagroom zou er goed ingaan. Het is er verder gezellig aangekleed en er stonden zelfs een aantal vuurkorven. Dit haalt bij mij de knusse gezellige winterdagen naar boven.

Halve Maan wandeling Goirle

Parkeren Halve Maan

Je kan zover ik weet op twee plekken langs de route parkeren. Op onze navigatie hadden we Goorstraat 6 ingetikt. Als je vanuit Alphen rijd, rij je na een tijdje een bospad op. Deze volg je ongeveer 1.5 kilometer en uiteindelijk kom je bij een mini parkeerplek aan de linkerkant aan (wandelknooppunt 42). Kan je deze niet vinden dan rij je deze weg verder af totdat je bij het Klooster Nieuwkerk aankomt. Hier is meer dan zat parkeergelegenheid en je wandeling kun je hier ook perfect afsluiten.

De Halve Maan is een prachtig natuurgebied

Als het lente/zomer is ga ik zeker nog eens terug. De afwisseling tussen bos en open stukken is hier goed aanwezig. De route verveelt niet en op elke hoek zie je weer iets anders.

Overnachten in regio Goirle

Wist je dat je ook kunt overnachten in het Klooster Nieuwkerk waar de route begint?

Kom slapen in dit prachtige natuurhuisje aan de rand van de Regte Heide.

Overnacht in een tiny house met een vlindertuin met op 1 kilometer afstand twee natuurgebieden.

Wat meer back to basic? Ga overnachten in deze prachtige pipowagen omgven door de Poppelse bossen net over de grens in Belgie.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Munro Bagging Schotland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.