Carnisse Grienden wandelen IJsselmonde

Wandelen op eiland IJsselmonde in Rotterdam

Nederland, Wandelen, Wandelen Nederland, Wandelen Zuid Holland

Als klein kind kwam ik al vroeg in aanraking met IJsselmonde, een regio onder de rook van Rotterdam. Mijn oma woonde altijd in Oud IJsselmonde en vaak ontdekte we de natuur door kleine wandelingen te maken. Jaren streken voorbij en IJsselmonde verdween na het overlijden van mijn oma naar de achtergrond. Twee jaar geleden kreeg ik een mail of ik richting IJsselmonde wilde komen om te wandelen en afgelopen jaar weer. Ik neem mijn eerste voetstapjes mee, ging opnieuw op de ontdekkingstocht en laat jullie in deze blog diverse leuke en mooie wandelingen op Eiland IJsselmonde zien.

Eiland IJsselmonde

Ik zie je al denken, is IJsselmonde een eiland? Nou de wijk IJsselmonde niet want die ligt op het Eiland IJsselmonde. Op dat eiland liggen verschillende wijken en dorpen die dus het eiland vormen. Daarbij kun je denken aan Hoogvliet maar ook aan Ridderkerk en Rhoon. Al deze plekken worden omringt door water en de enige manier om er op te komen is via diverse bruggen.

Waalbos wandelen IJsselmonde

Er is meer natuur dan je denkt

Als je aan Rotterdam denkt, denk je niet gelijk aan groen, weides of bossen en ook ik wist niet wat ik ervan moest verwachte na zoveel jaar. Als ik richting Rotterdam rij zie ik alleen maar wegen, huizen en grote gebouwen maar als je van de grote wegen afgaat en de kleine dorpjes gaat ontdekken, ontpopt er een wereld van groene en weidse landschappen voor je open.

Wandelen in IJsselmonde

Yes, hier komen we aan bij mijn favoriete gedeelte, de wandelingen. Het fijne aan deze regio is toch wel dat je kunt kiezen voor een korte wandeling van 3 kilometer maar wil je bv meer kilometers lopen dan kun je die vaak goed verbinden met andere natuurgebieden of wandelpaden.

Carnisse Grienden

3 KILOMETER

Wandelen door de Carnisse Grienden is serieus één van de mooiste wandelingen die ik heb gemaakt in Nederland. Het is een klein natuurgebied wat grenst aan de Rhoonse Grienden, Klein Profijt en het Vossenpad en zijn alle gelegen in de polders aan de Oude Maas in Rhoon en voor een deel in Barendrecht. De wandeling loopt over een pad met aan weerszijden rijen aan Grienden. De kans op natte voeten is wel aanwezig vooral als je te maken krijgt met een hoog waterpeil. Een aanrader om hier te gaan wandelen is het zeker.

Carnisse Grienden wandelen IJsselmonde

Waalbos

4 KILOMETER

Als je denkt het Waalbos denk je idd al snel aan een bos. Het is ook niet dat er in het gebied geen bos is maar het is niet zoals je denkt te verwachten. Het is ook niet gek als je er nog niet eerder van hebt gehoord want het Waalbos is een jong bos. In 1983 werd gesproken over de aanleg maar in 2014 zijn ze pas actief begonnen met inrichten.

Het Waalbos heeft een beperkt aantal wandel en fietspaden en dit zorgt ervoor dat de dieren die er wonen volledig tot rust komen. Gelukkig kun je onderweg genoeg dieren van veraf maar ook van dichtbij bewonderen.

Waalbos wandelen IJsselmonde

Crezéepolder

5 KILOMETER

De Crezéepolder is een bijzonder stuk getijdennatuur van 50 hectare midden in de drukke Randstad. Het zoete water stroomt hier in en uit op het ritme van eb en vloed. Als je hier wandelt, wandel je in een zeer zeldzaam stukje Europa. Onderweg loop je een rondje om de polder heen waarbij je meerdere uitkijkpunten hebt. Diverse bijzondere vogels leven hier net zoals het bodemleven wat zich hier zichtbaar afspeelt.

Crezéepolder wandelen IJsselmonde

Sophiapolder – wadlopen

Zelf te bepalen

Een zeer uniek gebied net zoals de Crezéepolder, de Sophiapolder alleen hier kan je dus daadwerkelijk twee keer per jaar gaan wadlopen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een wandeling te maken over het vlonderpad maar wat is nou mooier om over het wad te wandelen in dit uniek stukje natuur.

Meer wandelingen op eiland IJsselmonde kun je vinden bij Ontdek IJsselmonde waar ze ook mooie combinatie wandelingen hebben uitgeschreven.

Wadlopen Sophiapolder

Combineer 2 of 3 natuurgebieden

Tijdens mijn ontdekkingsreis op Eiland IJsselmonde besloot ik drie natuurgebieden te combineren. Als je het een beetje goed uitzoekt is het allemaal goed te combineren met de auto of lopend.

Op een zonnige dag begon ik als eerste bij Carnisse Grienden. De zon scheen heerlijk en dat maakte de wandeling eigenlijk alleen maar mooier. Omdat het nog vroeg was hoorde ik de natuur ontwaken. Nog geen mensen op het pad, dit maakt mij gelukkig. Met een grote glimlach zet ik stappen vooruit. Mijn camera maakt overuren maar dat kan ook niet anders in zo’n prachtige omgeving.

Na een korte maar mooie wandeling rij ik richting Rhoon waar ik een welverdiend gebakje eet bij Chocolatrie Seip. Ik bestelde een walnoten karamel taartje met slagroom en ik geniet nu nog steeds na.

Na de snelle tussenstop stap ik in de auto en rij ik richting het Waalbos. De zon heeft plaatst gemaakt voor wat stapelwolken en ik wandel in een heel andere natuurgebied. Het is wijds en open. Een boren polderlandschap. Ik adem de frisse lucht in en geniet van de koeien om mij heen. Bij de laatste kilometer laat de zon zich nog even zien om daarna weer weg te duiken.

Ik twijfel nog omdat ik de goede flow zit maar ik vaart richting het laatste natuurgebied voor vandaag; Crezéepolder. Als eerder ben ik gaan wandelen en wadlopen in de Sophiapolder en omdat deze zo dichtbij elkaar liggen was ik erg benieuwd naar hoe dit natuurgebied eruit zou zien. Ook weer totaal anders dan de andere gebied. Hier heb je overal vogels en uitkijkhutten. en ook een laarzenpad. Het stuk terug langs de maas brengt mij tijd om na te denken en mezelf geluk te prijzen dat ik hier mag en kan lopen.

Carnisse Grienden wandelen IJsselmonde

Ontdek IJsselmonde

Voor mijn gevoel begin ik IJsselmonde op nieuw te ontdekken. Doe me weer denken aan hoeveel bijzondere en unieke natuur wij in Nederland hebben. Een wandeling op eiland IJsselmonde is dan ook zeker een dikke aanrader en waarom dat heb je hierboven kunnen lezen en zien 😉

Heb jij al eens een wandeling gemaakt op eiland IJsselmonde in Zuid Holland?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Bosbergtoren Appelscha

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Marko Barendregt

  Wat leuk! Rotterdam Lombardijen is mijn geboortegrond. Op IJsselmonde dus. De Rhoonse en Carnisse grienden kwam ik graag. Nu neem je me weer een beetje mee terug 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat fijn dat ik je weer een beetje mee terug neem op die reis. IJsselmonde kwam ik zelf ook heel vaak maar wist niet van deze omgeving. 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.