Wadlopen, je denkt daarbij waarschijnlijk gelijk aan de Waddeneilanden. Terecht, dat deed ik ook. Lekker wandelen over de bodem van de zee, met hier en daar een verdwaalde zeester of wat oesters. Maar geheel weg gedoken, ergens verscholen in Zuid-Holland, kan je ook de beproeving aan om te gaan wadlopen.

Gegevens: Wadlopen Sophiapolder

Wandeling Wadlopen Sophiapolder
Soort Route (zonder bordjes, verplicht met gids)
Afstand +/- 2.5 kilometer
Startpunt Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht
Honden Honden niet toegestaan

Wadlopen door de Sophiapolder

Bijzonder…dat is het zeker! Iets was een zeldzame activiteit is. Zeer uitdagend maar ontzettend mooi. Twee keer per jaar heb je kans om met deze tocht mee te gaan. Je moet er vroeg bij zijn, want het is snel vol. Een aanrader, dat is het zeker. Vooral omdat deze unieke soort van Wadlopen, nergens anders in Nederland voort komt.

Wel is het Wadlopen door de Sophiapolder, niet te vergelijken met het Wadlopen op de Waddeneilanden. Bij de Sophiapolder heb je te maken met een getijdenrivier. Dit houd simpelweg gewoon in dat het eb en vloed wordt.

Lees verder na de foto’s…

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Ploeteren door de modder

Rond de afgesproken tijd komen we aan bij het afspraakpunt. Als we er allemaal zijn, gaan we met een bootje richting de Sophiapolder, waar we aanmeren bij een stijger. Voordat we willen beginnen krijgen we als eerst duidelijke instructies. Het is een gevaarlijk gebied, met veel stukken drijfzand. De reden waarom het zo gevaarlijk is komt omdat het drijfzand door de getijden verschuift. Dus op voorhand weet je nooit waar het wel of niet gevaarlijk is.

Wadlopen Sophiapolder

Toen we de uitleg hadden gekregen, onze loop stok in ontvangst hadden genomen, onze schoenen extra aan hadden gestrokken, kon het avontuur beginnen. We liepen de netjes achter elkaar, over de houten vlonder richting het eerste punt. Via een part-time trap (of gewoon springen) kon het beginnen.

Sophiapolder: een bijzonder eiland

De Sophiapolder is een uniek stuk natuur in Nederland. De Sophiapolder ontstond in 1856, toen iemand drie zandbanken met een dijk verbond en drooglegde. De naam heeft de Sophiapolder te danken aan de toenmalige koningin der Nederlanden, Sophia van Württenberg. Tot 2011 bestond de Sophiapolder grotendeels uit weilanden en akkers. Toen in november 2011 de ijk doorbroken werd, ontstond er een uniek eiland, wat overgelaten is aan de werking van eb en vloed.

Verschil tussen eb en vloed kan 80 cm zijn

Tot je kuiten in de modder

Ploeteren, door de modder. Sommige stukken lijken makkelijk maar het schijnt bedriegt. Onze gids loopt elke keer voorop om elke stap uit te denken. We moeten de pas die ze aflegt volgen. Als je uitwijkt kan dat betekenen dat je terecht komt in drijfzand. Dat wil je natuurlijk niet!

We lopen langzaam verder. Stap voor stap met onze houten stok. Met de houten stok zorgen we ervoor dat we onszelf extra steun geven. Als we op een gegeven moment een stukje water willen oversteken, blijkt het dieper te zijn, dan gedacht. We steken over en sommige blijven vast zitten. We helpen elkaar maar het beste is er om met eigen kracht uit te komen. Modder is hardnekkig en op sommige punten zakte we weg tot aan onze knieën.

Lees verder na de foto’s…

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen: goede looptechniek

Wadlopen doe je niet zomaar, daar zit een techniek achter. Laat je kaplaarzen trouwens maar thuis en trek oude gympen aan. De mensen die vast zaten, hadden kaplaarzen aan. Maar goed de looptechniek. Het beste is om te lopen als een ballerina. Je loopt eigenlijk op je tenen. Als eerst zet je, je teen in de grond (modder) en dan laat je, je hak zakken. Natuurlijk doe je dit niet op een langzaam tempo maar blijf je bewegen. Soms kan je stilstaan maar dat merk gelijk. Je begint weg te zakken.

Wadlopen is leuk

Wadlopen…net iets anders dan bij de Waddeneilanden, is leuk. Echt wat heb ik genoten. Lekker door de modder wandelen, overal vogels om je heen en interessante verhalen. Onze gidsen Corry en Netty van Zuid-Hollands Landschap wisten veel te vertellen over het leven hier. Vele vogels strijken hier neer.

Wadlopen Sophiapolder

Twee uur wadlopen door de Sophiapolder

Na ongeveer twee uur wadlopen, was het tijd om terug te gaan. We maakte nog een tussenstop bij een uitkijkpunt. Vanuit hier kon je met een verrekijker vele soorten vogels bewonderen. Toen we een aantal toffe soorten hadden gezien, gingen we nog een klein stukje over het wad. Onze laatste modder stappen. Stiekem vond ik het wel jammer. We klommen het trapje weer op en liepen terug.

Bij de steiger konden we onze modder benen en voeten afwassen. Dit gebeurd gewoon met water uit de rivier. Het was even goed schrobben maar toen we de boot weer in stapte, was de modder weg.

Belangrijke informatie Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen doe je niet zomaar en gaat altijd onder begeleiding van een gids. Wil je dit doen, dat kan zeker maar omdat ze het uniek willen houden, word het maar een paar keer per jaar gegeven.

  • Betreed het wad niet zonder gids.
  • Vergeet je kaplaarzen en doe oude gympen aan (met veters).
  • Een redelijke goede conditie is wel een vereiste. Het is hard werken in de modder.
  • Ben je slecht ter been, dan is dit niks voor jou.
  • Honden zijn hier niet welkom i.v.m. alle vogels.
  • Neem je camera of telefoon mee (zorg wel voor een waterdichte tas, mocht het nodig zijn).
  • Neem drinken en wat te eten mee, op het eiland is niks.

Meer Nederland wandelend ontdekken:

Lijkt het wadlopen door de Sophiapolder jou ook zo leuk?

 

Foutje gezien? Meld het.

 

Disclaimer: Ik ging Wadlopen op uitnodiging van Ontdek IJsselmonde. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder

Wadlopen Sophiapolder