Als we verder kijken, dan zien we van zelf hoe mooi Nederland wel niet is. Neem nu als voorbeeld het beeldige plaatsje Marken in Noord Holland. Dit pittoreske dorpje leeft soms een beetje in de schaduw van Volendam maar is eerlijk gezegd een stuk mooier. In dit artikel laat ik je zien waarom en wat je er allemaal kunt doen.

Openluchtmuseum Marken

Als je door dit kleurrijke dorpje loopt, valt het je gelijk op: de gekleurde oude huizen. Hier zit natuurlijk een verhaal achter. Tot 1957 was Marken eigenlijk gewoon een eiland. De enige manier om er te komen, was per boot. De eerste inwoners van het eiland Marken waren monniken uit Friesland. Om hun leven te kunnen onderhouden, maakte ze gebruik van landbouw en veeteelt. Helaas had het eiland veel last van het zilte water van het IJsselmeer, vroeger de Zuiderzee en besloten de inwoners hun huizen te bouwen op terpen. Een terp is niets meer dan een kunstmatige heuvel, die veiligheid bied bij hoogwater. Toen de eeuwen voorbij streken, werden de terpen vervangen door palen (17e – 18e eeuw) en zo zie je nu nog steeds overal die huizen.

Later werd de visserij de belangrijkste inkomsten bron.

Marken heeft zo’n 1800 inwoner en word door de Markers zelf ook wel ‘Mereke’ genoemd. In de zomer is Marken en hotspot voor toeristen, die deze plek maar al te graag willen bewonderen.

Het Paard van Marken - vuurtoren

Zonsondergang aan de haven van Marken

Beatrix brug in Marken

De groene huisjes van Marken

Kom je Marken binnen met de auto of boot, dan valt je oog gelijk op de vele groene huisjes. Hier en daar springt er een andere kleur tussenuit. Dit is het kenmerk van Marken en maakt deze plek zo geweldig. Vele mensen blijven hangen bij de haven maar dat is zonde. De groene huizen zijn verspreid over het gehele eiland. Het vraagt om gezien te worden en daarom is een wandeling zeker aan te raden.

Bezoek de gezellige groene huisje van Marken

Bezoek de gezellige groene huisje van Marken

Wandelen op Marken

Marken is bij uitstek een omgeving om een prachtige wandeling te maken. Het beste kun je beginnen bij de parkeerplek en je weg vervolgen naar de haven. Daar drink je even lekker een biertje en geniet je van het uitzicht. Als je eenmaal je biertje op hebt, ga je verder met wandelen richting het ‘Paard van Marken’. Doordat je die richting op gaat, kom je van zelf langs andere unieke delen van Marken o.a. het Marken Museum.

Op een gegeven moment heb je het idee dat je in een “normaal” dorp terecht bent gekomen, maar loop je daar doorheen, dan kom je op de dijk terecht. Die dijk vervolg je, totdat je 2 kilometer verderop bij de vuurtoren van Marken aan komt.

Tip: neem een picknick mee en geniet van uitzicht. Na je picknick ga je langs de andere kant van de dijk terug en onderweg kom je langs enkele opgesomde groenen huizen.

De wandeling is ongeveer 4 tot 5 kilometer lang en is te lopen over goede wegen.

Bezoek de gezellige groene huisje van Marken

Bezoek de gezellige groene huisje van Marken

10 keer doen op Marken

Vele gaan naar Marken en brengen daar maar weinig tijd door. Dat is zonde want Marken heeft veel te bieden. Wij verbleven er ongeveer 7 uur en hadden echt een geweldige dag. Daarom hier 10 handige tips  om te doen op Marken.

1. De haven van Marken

De haven van Marken is eigenlijk de kern, hier komt alles samen. De boot uit Volendam legt hier aan en men verwijst je hier naar toe als je een goede maaltijd wilt. Langs de dijk zijn er veel toeristenwinkels en kun je er heerlijk wandelen.

De haven van Marken

De haven van Marken

2. Paard van Marken

Als sinds 1700 heeft Marken een eigen vuurtoren. Deze vuurtoren ligt op het oostelijke deel van het eiland. De vuurtoren is in 1839 herbouwd tot z’n huidige staat nu. De vuurtoren is één bezoekje zeker waard en is met de wandeling van hierboven te bereiken (ook met de fiets).

Lopen richting het Paard van Marken

Het Paard van Marken - vuurtoren

Het Paard van Marken - vuurtoren

3. Monument ‘the Wave’

In 1916 werd Marken getroffen door een grote watersnoodramp, net als vele andere dorpen aan de Zuiderzee. Ter herinnering aan deze ramp, is dit monument gemaakt. In totaal kwamen er 16 mensen om te leven. Sinds 2016 staat die monument er. Het laat je wel beseffen hoe hard de natuur kan zijn.

4. De kerk van marken

De kerk werd in 1903 en 1904 gebouwd. Het opmerkelijke van deze kerk is wel dat sommige elementen veel ouder zijn. De zeskantige perkenstoel, de lezenaar, de kroonluchters, de kerkklok en een koperen dubbelblaker stammen uit de 17e eeuw (helaas stond bij ons de kerk in de stijger).

5. Het Marken museum

Zeker een bezoekje waard, als je wat dieper in de geschiedenis wilt duiken van Marken. Als je naar de kerk loopt, dan kom je dit museum van zelf tegen. Het leuke is dat je hier de oude kledingdracht kunt bezichtigen.

Het museum kost 3 euro entree, met het museum jaarkaart is het gratis. Voor actuele openingstijden, kun je het beste de website checken.

Het Marker museum

Het Marker museum

6. De klompenmakerij

Kom je met de auto naar Marken, dan kom je als eerste dit tegen. Net buiten de winkel staat een grote paal, waar ongeveer 200 a 300 houten klompen op zijn gespijkerd. Het leuke van deze plek is dat er nog altijd klompen worden gemaakt. Er zijn ook verschillende demonstratie (14.35 uur – 2018) waar je in een paar minuten een stuk hout ziet veranderen in een klomp.

Ook kun je hier op de foto in Marker kledingdracht. Met echte klompen uiteraard.

Het Marker museum

Hoeveel klompen tel jij?

7. Bezoek een historische Marker huis

Met eigen ogen kun je hier zien, hoe men vroeger leefde. De huizen op Marken bestonden circa 100 jaar geleden uit slecht één kamer, waarin veel mensen leefden. Gezinnen met meer dan 10 kinderen was normaal. Kan je, je voor stellen,  ze hadden behoorlijk weinig ruimte. Wist je dat de huizen geen verwarming en toilet hadden. Heel bijzonder om te zien!

8. Eten bij restaurant Land en Zeezicht

Wil je een bezoek aan Marken goed afsluiten, ga dan een heerlijk hapje eten bij restaurant Land en Zeezicht. Je hebt uitkijkt over de haven en met geluk een zonsondergang.. De bediening is erg aardig en het eten goed. Houd er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen behoorlijk druk is. Reserveren vooraf is dan aan te raden.

Eten bij restaurant Land en Zeezicht in Marken

Eten bij restaurant Land en Zeezicht in Marken

Zonsondergang aan de haven van Marken

9. Kaas kopen bij ‘the Cheese Shop”.

Een klein winkeltje, met alleen maar kaas. Allerlei soorten worden hier gemaakt en je kunt ze allemaal proeven voordat je besluit er één te kopen. Wat dacht je van een heerlijke ‘pesto kaas’ of een ‘truffel kaas’. Maar wil echt speciaal gaan, ga dan voor een ‘Heineken kaas’ of ‘Marken bier kaas’. Ook voor de vegetarische mensen onder ons, is er een gerookte kaas, die namelijk een beetje naar ham smaakt (maar gewoon kaas is).

Kaas gemaakt van Marken bier

10. Het oorlogsmonument van Marken

Een klein monument met een heftige grote herinnering: de tweede wereldoorlog. Het bijzondere aan dit gedenkmonument is dat het propellerblad afkomstig is van een Short Striling BK 710-vliegtuig, dat gecrasht is op Marken.

Katten op Marken

Nog nooit heb ik zoveel katten gezien, als op Marken. Ik bedoel meer katten, die loslopen en graag knuffels willen. Wij als katten liefhebbers, konden ons hart op en knuffelde raak. Wil je dit niet, dan is dat ook goed. Voer ze aub niet want het kan zijn dat sommige katten op speciale voeding zitten.

Er lopen bij de haven ook twee eenden rond, die maar al te graag een stukje eten bij je komen halen. Ze kijken je echt heel lief aan en gaan niet weg totdat ze iets hebben 🙂

Een van de eenden van Marken

Veel katten op Marken

Er zijn veel mussen op Marken te vinden

Praktische informatie Marken

Marken is één eiland dat zeer populair is. In het hoogseizoen is het er behoorlijk druk. We bezochten Marken eind september, op een zonnige dag. Dit was goed te doen en we hadden niet het gevoel dat we overlopen werden door andere mensen. Op sommige plekken waren we de enige.

  • Je kan vanuit Volendam, Marken met de boot bereiken.
  • Kom je met de auto, dan kan je parkeren voor 9 euro per dag of 3 euro per uur.
  • Doe makkelijke schoenen aan, geen terrein voor hakken.
  • In het laagseizoen is helaas niet alles open.
  • Bij warm weer, neem je zwemkleding mee. Je hebt een klein strandje in de haven waar je bij lekker weer kunt zwemmen.

Marken is leuk

Marken heeft mij echt verrast. Eerder was ik al in Volendam geweest en dit viel mij eerlijk gezegd wat tegen. Marken daarin tegen heeft mij positief verrast. Je kan kiezen voor de gezellige binnenkern of voor de wijde buitenkern. Dit eiland is voor ieder wat wils en perfect voor een dagje weg.

Meer Nederland ontdekken:

Nederland actief ontdekken:

 

Heb jij Marken al ontdekt en wat vond je ervan?

 

Foutje gezien? Meld het.

 

Zonsondergang aan de haven van Marken

Zonsondergang aan de haven van Marken

Zonsondergang aan de haven van Marken