backpack inpakken

10 handige tips

Overal

Reistips

10 handige tips

Ik weet nog wel goed de dag dat ik op de trein richting Schiphol stapte met mijn veel te zware backpack. Ik voel mij rug al gelijk en was nog even aan het twijfelen of ik niet teveel had meegenomen. Nu jaren later gaat er alleen het hoog nodige in en neem ik mee wat ik nodig heb. Kan je vertellen dat dit nu een aantal kilo lichter is. In dit artikel geef ik je die handige tips als het aankomt op het inpakken van je backpack. 

Voorbereiding van het inpakken van je backpack

Daar gaan we dan, jij gaat op reis en je neemt je backpack mee. Waar begin je? Vooral als je voor de eerste keer gaat backpacken kan het wat verwarrend zijn. Wat neem je mee en wat niet. Hoe pak je in en hoe niet. 

1. Maak een inpaklijst

Zonder een inpaklijst vergeet ik altijd wel iets, voor in het begin van mijn backpackervaring. Nu heb ik een standaard lijstje die ik altijd gebruik. Op het lijstje kan ik mooi afstrepen met wat er mee moet en wat ik al ingepakt heb. Natuurlijk is dit per land natuurlijk verschillend maar een inpaklijst is aan handige eerste keuze. Wat ik na elke reis standaard doe is kijken wat achter af overbodig was. Zo had ik tijdens mijn reis door Zambia twee spijkerbroeken meegenomen. Achteraf was eentje er goed geweest. Of bijvoorbeeld Shampoo, koop ik altijd in het land zelf. Scheelt weer in gewicht.

Op meenemen.nl kun je handig een inpaklijst (gratis) samenstellen. Zelf doe ik het ook vaak op een to do lijst op mijn telefoon waar je dan alles in hokjes kunt afvinken.

2. Voor vertrek, stal je spullen uit

Pak niet alles gelijk helemaal in want dan zie je niet meer wat je precies mee gaat nemen. Stal eerst alles even uit en kijk precies hoeveel broeken je mee gaat nemen of hoe groot je tas met verzorgingsproducten is.

Stal dus even alles uit op tafel of de vloer. Zo zie je in een oogopslag wat niet mee hoeft en wat dubbel is. Bijvoorbeeld twee spijkerbroeken.

3. Neem voor 5 dagen aan kleding mee

Deze handige tip zorgt er bij mij voor dat ik niet teveel mee neem. Neem voor 5 dagen aan kleding mee. Bedenk setjes die goed bij elkaar passen. Die je ook weer kunt wisselen met anderen stukken kleding. Zelf neem ik bijvoorbeeld simpele shirts meer die weer op meerdere onderstukken passen. Dit scheelt weer in kilo’s maar zo heb je ook niet elke keer het zelfde aan. En op de meeste plekken kun je gewoon je kleding wassen als het vies is. Ik waste 1 keer per week ergens mijn kleding.

Lees ook: Inspiratie nodig voor leuke en gemakkelijke kleding op reis? Express Wear heeft een breed arsortiment voor jong en oud.  

4. Overleg met reisgenoten

Overleg met de persoon met wie je gaat wat zij of hij allemaal mee gaat nemen. Tijdens mijn Lissabon reis ging ik samen met een vriendin. Wij gebruiken allebei shampoo en tandpasta. Deze hoef je dus maar 1 keer mee te nemen. Zo is dat ook met bijvoorbeeld een reisgids. Dubbele dingen zorgen alleen maar voor meer gewicht. 

Tijdens het inpakken van je backpack

Stop…prop niet alles zonder na te denken in je backpack want daar ga je spijt van krijgen. Om je backpack ervaring zo fijn mogelijk te laten verlopen heb ik hier een aantal tips die ervoor zorgen dat je backpack een stuk fijner draagt.

5. Zware dingen: stop die tegen je rug of in de midden

 Leg je backpack op de grond of op een tafel. Laat eerst alle zware spullen in. Waarom? Dit verdeelt het gewicht beter en zorgt ervoor dat het zwaarte punt achter blijft en je niet naar achteren kantelt. Dit adviseren ze ook altijd in een outdoorwinkel en gelijk hebben ze. Dit draagt echt veel fijner en je merkt het gelijk. Stop bijvoorbeeld zware wandelschoenen onderaan in een plastic zak. Zo krijg je minder snel last van je rug.

6. Organiseer je bagage met packing cubes

Hoe lastig is het als je elke keer alles uit moet pakken om dat ene leuke broekje te vinden? Daarom is het aan te raden om je bagage te orderen. Stop sokken bij elkaar in een packing cube en zo bijvoorbeeld ook shirtjes. Dit is handig als je ergens snel even bij moet. Zelf zet ik er altijd met een stift op wat erin zit. Zo hoef je ook niet alles open te ritsen. De packing cubes die ik heb zijn stevige stoffen tassen, in verschillende kleuren. Je hebt ook goedkopere packing cubes maar of die goed zijn weet ik niet, nog niet gebruikt.

7. Rol je kleding op

Ruimte goed indelen in je backpack? Daar komen we zo maar doe wel het volgende: rol je kleding op. Waarom? Nou dit zorgt voor meer ruimte in je backpack. Altijd handig toch. Maar ook dat je kleding minder gaat kreuken. Soms zit kleding uren in een backpack en vaak hebben ze ergens geen strijkijzer. Niet dat je daarom geeft als je aan het backpacken bent. Wel zo handig als er minder kreukels inzitten als je het uitpakt. Ook zorgt oprollen van kleding er dus voor dat je meer ruimte voor houdt. Het past beter in elkaar.

8. Bepaal de volgorde van het inpakken

Wat heb je als eerste nodig of wat wil je morgen aan? Bedenk dat voordat je alles zomaar erin stopt. Wil je morgen gaan hiken, zorg dan dat je hiking kleding ergens makkelijk zit. Zo hoef je niet je hele tas uit te pakken.

Maar berg ook belangrijke dingen zoals een EHBO kit of een poncho bij een regenachtig vooruitzicht makkelijk op, zo dat je er altijd gemakkelijk bij kunt.

9. Vul gaten op

Sokken die gaan bij mij in schoenen. Ondergoed kun je makkelijker ergens weg stoppen. Die gaan daar! Ook vieze schoenen kun je aan de buitenkant van je backpack hangen zodat je niet alles vies maakt. Ook hebben veel backpacks allemaal extra zakjes waar je spullen in kunt stoppen. Vaak zijn ze ook uit te breiden en worden ze groter. Stop hier weer dingen in waar je snel bij moet of bijvoorbeeld voor vieze kleding zodat je schone kleding niet gelijk gaat stinken.

Lees ook: Ga jij voor de eerste keer backpacken? Lees dan dit handig artikel “backpacken voor beginners” en krijg handige tips.

10. Last but not least, laat ruimte over

Stop met je backpack helemaal tot het randje aan vol te proppen. Kleding kun je overal kopen. Verzorgingspullen kun je ook bijna overal kopen. Laat ruimte over voor onvoorziene zaken en als je door tegenvallend weer een trui moet aanschaffen (die nemen toch vaak veel ruimte in beslag).

Tip: Ga je backpacken naar een koud land? Schaf dan vacuümzakken aan. Dit zijn plastic zakken waarin je kleding kunt doen. Deze worden dus vacuüm gezogen en dit bespaart ruimte. Vaak is het kwa kilo’s prima maar kwa ruimte lastig. En met deze zakken is dat opgelost. 

 

Dit zijn 10 handige tips als het gaat om je backpack in te pakken. Heb jij nog een ultieme tip die ook nog thuis hoort in dit artikel. Laat het weten in een reactie 🙂

Meer handige reistips

Handige fotografietips voor je smartphone op reis

Fotograferen met je smartphone op reis in de tijd van nu ontzettend handig. Je hebt bijna altijd je telefoon bij de hand en de camera’s op de smartphones worden steeds beter. Wil je meer leren over het fotograferen met smartphone? Blijf dan hangen want ik geef je...

5 handige apps om andere solo reizigers te ontmoeten

5 handige apps Voor de solo reiziger 17 DECEMBER, 2017 Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon waarop je apps kunt downloaden. Als je alleen op reis gaat kan het soms nogal eng zijn om op de bonnefooi nieuwe contacten op te doen. Dankzij deze apps heb je iets...

Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 9 tips

De meeste backpackers trekken er alleen op uit. Alleen de wereld ontdekken, op avontuur gaan en vooral goed jezelf leren kennen. Tijdens het reizen zie je genoeg andere solo reizigers en daarmee is het natuurlijk leuk om mee in contact te komen. Maar hoe doe je dit?...

16 tips om als single vrouw alleen te reizen

Daar zit je dan: alleen als single lady. Er even tussenuit, dat wil je. De dagelijkse sleur achter je laten. Helaas is niet iedereen even blij met jouw plannen. Je bent een vrouw, alleen in één vreemd land. Is dat wel veilig? Is dat niet eng? Maar goed je wilt toch...

Reisspellen | dit zijn de leukste reisspeltjes voor op reis

Reisspellen, in mijn bagage gaat er altijd wel een reisspelletjes mee. Is het niet om de tijd te doven, dan is het wel als het buiten slecht weer is. Reisspellen zijn er in alle soorten en maten en het is super leuk om met je nieuwe reisvrienden een avond door te...

24 tips voor de eerste keer backpacken

Daar sta je dan, met een tas op je rug, tijd om te vertrekken richting een ander land. Australië, Azië of toch Amerika.  Spanning in je buik want je gaat voor het eerst alleen backpacken. Je kijkt uit naar die reis om onder tussen vraag je jezelf af of je wel goed...

Alleen op stedentrip in 8 tips

Alleen reizen wordt steeds populairder en meer mensen besluiten dat het goed voor hen is om minstens 1 keer alleen gereisd te hebben. Alleen reizen gebeurd vaak met een backpack en landen zoals Thailand zijn immens populair onder de solo reizigers. Maar alleen op...

Op reis als je thuis bent | wat te doen met het thema reizen

Niemand maar dan ook niemand had dit zien aankomen, een wereldwijde chaos. Mensen die verplicht dagen al wel niet weken thuis moeten blijven, complete landen op slot, mensen die niet meer kunnen werken, vluchten die gecanceld worden, mensen die niet meer thuis kunnen...

Internetten op reis, 4 voordelen van een VPN-verbinding

VPN-verbinding op reis de 4 voordelen 11 FEBRUARI, 2019 Bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van het internet als ze op reis zijn. Veelal is dit via een wifi verbinding, van de plek op het moment, waar je dan bent. Je hebt het nodig om van A naar B te komen. Een...

Bescherm je telefoon op reis in 5 handige tips

Bescherm je telefoon op reis in 5 tipsOveral Reistips 5 handige tipsEindelijk is het zover, je gaat weer op reis. In de backpack of koffer gaan natuurlijk een handje vol kleren, slipperrs en badartikelen mee. Standaard zitten deze spullen in mijn reisbagage. Maar er...

Documentaire over reizen die je moet zien

Ben jij er klaar voor om een aantal goede documentaires over reizen te zien? Ga er dan even goed voorzitten want in dit lijstje vind je een handje vol tips met de beste, leukste, raarste en mooiste reisdocumentaires.  Mijn favoriete documentaires over reizen op een...

Podcast over reizen: Mijn favoriete over outdoor en avontuur

Podcast over reizen, een betere combinatie bestaat er eigenlijk niet. Iedereen die regelmatig op reis gaat kent het wel. Je komt terug met een hoop nieuwe ervaringen en deze verhalen, ervaringen en herinneringen zijn natuurlijk goed materiaal voor een gesproken...

2 Reacties

 1. Luc Koks

  Neem altijd een vuilniszak mee, om je slaapzak en evt pyjama in te doen voor als je veel regen krijgt. Bij nat weer is een droge slaapzak heeel belangrijk

  Antwoord
  • stripeaway

   Oooh kijk dat is een goede. Ik heb zelf idd altijd een vacuumzak of waterdichte zak bij. Die laatste is dan altijd weer voor camera spullen etc. Dankjewel voor de tip.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.