Je kent het allemaal wel, je koffer of backpack begint aardig vol te lopen, je propt de laatste spulletjes nog even snel in je handbagage en voordat je er erg in hebt mag je de die ene dure fles shampoo weer inleveren. Wat mag er nou precies mee in je handbagage, dat is een van de vragen waar er in deze blog antwoord op gegeven wordt.

Mevrouw een fles shampoo mag niet

Shit, daar sta je dan, met je handbagage, waar meneer de douane mijn lachend aan kijkt. Je bent niet de enige mevrouw die deze fout maakt. Helaas moet ik wel 3/4 van u toilettas in beslag nemen en weg gooien. Dat meent u niet, het zijn dure flessen shampoo! Mag het echt niet mee? Dat ik het nog probeer te vragen, beetje stom. Maar goed, ik lever netjes alles in. We kunnen en vooral ik er om lachen. Ik had het kunnen weten natuurlijk. Maar dit was ook voor het eerst dat ik met alleen handbagage zou reizen.

Verboden mee te nemen!

Een van de grotere nadelen van het reizen met handbagage is dat je een hoop dingen niet mee mag nemen. Alles wat bijvoorbeeld scherp is en aangezien kan worden door wapen mogen niet mee. Vloeistoffen (tot 100ml wel) bijvoorbeeld fles shampoo van 200 ml mag niet mee. Maar ook een simpel flesje water kan je beter thuis laten of opdrinken voor boarden.

Maar helaas nemen nog veel mensen inclusief ikzelf nog de verkeerde producten mee. Met het onderstaande lijstje heb je een idee wat er o.a. niet mee mag.

 • Scheermesje (met kapje mag bij sommige vliegmaatschappijen wel).
 • Vloeistoffen meer dan 100 ml (en in een doorzichtig flesje, dit bij sommige maatschappijen). Totaal van 1 liter!
 • Wapens (logisch maar toch nemen nog veel mensen een zakmes mee en dat valt ook onder wapens). Ook nep pistolen of speelgoedmessen mogen niet mee!
 • Chemische stoffen dus denk daarbij aan muggenspray wat in spuitbussen zit. Muggenspray tot 100 ml in een vloeistofflesje mag wel.
 • Scharen groter dan 6 cm. Houd er rekening mee als je iets te knutselen mee wilt nemen voor je kinderen.
 • Vechtsportmateriaal (denk daarbij aan spullen waarmee je iemand kan verwonden zoals een wapenstok).
 • Honkbalknuppels want veel mensen kopen die als souvenir en moeten dit dan inleveren. Super zonde natuurlijk.
 • Maar ook mogen er geen knuppels, golfstokken, skateboards, biljartstokken en hengels mee.
 • Explosieven mogen van zelf sprekend ook niet mee.

De meeste fouten die mensen maken die met handbagage reizen is dat ze hun normale toilettas mee nemen. Hierin zitten dan normale grote aan vloeistoffen en die mag je dan zoals bij mij inleveren. Ook kom je wel eens tijdens het boarden een groot bord tegen met daarop alle voorwerpen die niet mee mogen. Verderop staat er dan een prullenbak om daar je spullen in te gooien.

TIP 1: Bij winkels als de Xenos en Hema kan je goedkoop set hervulbare doorzichtige flesje kopen waarin je shampoo of douchegeld kan doen.

TIP 2: Flesje water? Drink het leeg voor de douane en neem het met dop mee in je handbagage. Vul het daarna weer in de wc en je heb een flesje water voor tijdens de vliegreis.

De regel van vloeistoffen

Het is wat toch, die regels met die vloeistoffen. Het is wel even iets waar je rekening mee moet houden. Gelukkig is het wel iets geworden wat tegenwoordig voor vele gemakkelijk lukt. Maar toch heb ik voor jullie nog even een opfrisser.

 • Alle vloeistoffen moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 ml (liefs ook nog doorzichtig, bij vele vliegmaatschappijen verplicht).
 • Per persoon mag er in totaal 1 liter aan vloeistoffen meegenomen worden dus 10 keer 100 ml.
 • Flesje van 200 ml maar zijn ze maar voor de helft gevuld. Die mag je ook gewoon inleveren.
 • Al dit moet in een hersluitbaar doorzichtig tasje zitten. Let op: niet op elk vliegtuigveld hebben ze nog doorzichtige zakjes, neem ze dus van thuis uit mee.
 • Neem je vloeibare medicatie mee? Dat mag, mist het noodzakelijk aantoonbaar is. De medisch paspoort en/of bewijs van afgifte door huisarts.
 • De geldt ook voor mensen met baby’s. De baby moet ook mee reizen.

TIP 3: Gebruik afsluitbare diepvrieszakjes. Past veel in en gaat er wat lekken dan weet je zeker dat je tas niet onder zit.

handbagage, reizen met handbagage, tips voor reizen met handbagage, schiphol handbagage, klm handbagage, ryanair handbagage

De afmeting van de bagage

Ook zoiets, de afmeting van je handbagage. Bij elke vliegmaatschappij is het anders. Het scheelt vaak niet veel en vaak doen ze er niet moeilijk over als het net niet past. Maar sommige vliegmaatschappijen hebben strenge regels. En iets groot betekend dan bij betalen en flink ook! Hier heb ik een klein lijstje met de bekendste maatschappijen en hun afmeting en gewicht wat je mee mag nemen aan hangbagage.

 • KLM: 55 x 35 x 25 cm en maximaal 12 kg
 • EasyJet: 50 x 40 x 20 cm en geen maximaal gewicht
 • Ryanair: 55 x 40 x 20 cm en maximaal 10 kg
 • Transavia: 55 x 40 x 25 en maximaal 10 kg
 • Lufthansa: 55 x 40 x 23 en maximaal 8 kg
 • Corendon: 55 x 35 x 25 en maximaal 7 kg
 • Wizzair: 55 x 40 x 23 en maximaal 10 kg
 • ArkeFly: 50 x 40 x 20 cm en geen maximaal gewicht

Ook fijn om te weten is dat je bij sommige vliegmaatschappijen 2 stuks handbagage mag meenemen. Dus heb je bijvoorbeeld nog een extra tas bij voor je belangrijke spullen (paspoort, portemonnee, laptop etc.) dan mag je dat in een aparte tas doen.

TIP 4: Neem een tas mee i.p.v. van een koffer. Deze kan je nog een beetje vormen tijdens het afmeten bij het boarden.

Handbagage inpakken, hoe doe je dat

Wat een ramp is het ook soms. Dan ga voor een weekend weg naar een leuke stad en dan mag je maar 10 kilo meenemen en ook moet alles nog is in één koffer. Hoe ga je dat doen. En hoe maak je de keuze over wat je gaat meenemen.

 • Rol kleding op voordat je het in gaat pakken, dit bespaard ruimte en vult prima gaten op.
 • Doe zware schoenen aan. Neem je nog een paar mee, vul die schoenen dan met sokken of andere kleding.
 • Ga je naar een koud land, doe warme kleding dan alvast aan. Of bijvoorbeeld je jas, doe deze gewoon of hou het vast met inchecken.
 • Neem setjes kleding mee en verschillende setjes die je weer kan combineren. Zo kan je met bijvoorbeeld 3 setjes als 9 verschillende setjes maken.
 • Neem meer accessoires mee. Hierin kun je ook weer eindeloos combineren met de setjes kleding. Denk bijvoorbeeld aan een lange ketting of een gekleurde sjaal.
 • Alles wat gecheckt moet worden (vloeistoffen, laptop, ipad, powerbank of camera) leg deze bovenop zodat je niet je hele inpakkunsten hoeft te verknallen.
 • Bij twijfel over een kledingstuk, onthoud dat je die dan toch vaak niet gaat dragen.
 • Neem een e-reader mee i.p.v. van boeken.

Heb je nou toch nog dat je tas of koffer niet dichtgaat na deze tips. Probeer dan vacuümzakken voor je kleding. Hier mee bespaar je ongeveer 70% door lucht weg te persen.

TIP 5: Onthoud dat je in de meeste landen gewoon kleding kunt kopen. Dus ben je iets vergeten of past iets toch niet. Koop het gewoon daar!

TIP 6: Ga je langer dan een weekend weg, onthoud dat je daar ook je kleding kunt wassen. Scheelt weer kleding meenemen.

handbagage, reizen met handbagage, tips voor reizen met handbagage, schiphol handbagage, klm handbagage, ryanair handbagage

Neem belangrijke spullen apart mee

Tijdens reizen met handbagage heb je minder opbergruimte. Ook heb je vaak niet de mogelijkheid om een extra tas mee te nemen. Maar toch is het belangrijk om belangrijke spullen altijd bij je te dragen. Zelf heb ik de volgende items altijd in een klein tasje zitten.

 • Paspoort (het belangrijkste stukje document wat je hebt).
 • Telefoon (met daarom belangrijke notities en vluchtgegevens).
 • Portemonnee (een speciale reisportemonnee).
 • Vluchtgegevens.
 • Oordopjes (voor muziek en voor te slapen).

Deze spullen doe ik dan in een grote reis portemonnee. Hier past dan alles in. Die stop ik dan weer in een kleine schoudertas of rugzakje. Omdat ik ook vaak met een camera (plus extra spullen) reis, gaan die daar ook in. Veel maatschappijen doen daar niet moeilijk over. Maar andere weer wel. Hier moet echt alles in een tas. Dan probeer ik mijn telefoon in mijn broek te doen en paspoort in mijn bh. Ze rest gaat bij de handbagage. Heb hier zelf immers nog nooit problemen mee gehad en mocht altijd een klein extra tasje meenemen.

TIP 7: Koop een speciale reis portemonnee. Hier kan alles makkelijk in, ook je paspoort en telefoon. Ook mag je deze altijd vast houden in je handen en hoef je niet in je handbagage te doen.

TIP 8: Doe proef inpakken, zo weet je precies wat er in kan en hoeveel het weegt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Enjoy!

Hoop dat de inpakstress na deze tips een stuk minder is. Onthoud dat als je gaat reizen dat je niet van de aardbodem verdwijnt. Vele plekken hebben de basis dingen die je nodig hebt. Ik vergeet vaak deodorant of een andere verzorgingsproducten. Deze zijn eigenlijk altijd wel te verkrijgen in het land waar je naar toe gaat. Zorg gewoon dat belangrijkste dingen bij je hebt paspoort etc en de rest komt wel goed.

Verder is het reizen met handbagage fijn. Je hoeft zo niet alles in te checken, dan scheelt weer in tijd. Natuurlijk is het de eerste keer even moeilijk of lastig maar geloof mij, het gaat vanzelf makkelijker worden.

Ook ben ik uiteraard benieuwd naar jullie inpak tips. Welke hebben jullie nog?

Foutje gezien? Meld het.