24 tips

Voor de eerste keer backpacken

25

NOVEMBER, 2017

Daar sta je dan, met een tas op je rug, tijd om te vertrekken richting een ander land. Australië, Azië of toch Amerika.  Spanning in je buik want je gaat voor het eerst alleen backpacken. Je kijkt uit naar die reis om onder tussen vraag je jezelf af of je wel goed bent voorbereid. Daarom geef ik je in dit artikel 24 tips voor jou eerste keer backpacken.

Eerste keer backpacken

Mijn eerste echte backpackreis alleen was naar Thailand. Daarvoor had ik al met een backpack gereisd door Jordanië alleen was die groep organiseert. Ik weet nog goed het moment dat ik het vliegtuig instapte. Zenuwachtig! Ja, dat was ik. Vooral het gevoel of ik alles wel had meegenomen. Maar ik nam een sprong in het diepe en het pakte ontzettend goed uit. De backpackverslaving had ik daarna te pakken maar ook heeft het mij vele dingen geleerd.

Gelukkig maakt iedere backpacker tijdens zijn reis fouten. Beginnende of gevorderden backpackers. Het meeste kunnen we immers van elkaar leren. Niet dat ik nu gelijk een professional ben maar wat ik weet en geleerd heb, wil ik nu met jou delen. Daarom 24 tips voor de eerste keer backpacken.

1) Koop een backpack die goed bij je past

Het is zo verleidelijk om een backpack te kopen die net in de aanbieding is. Of die je bij de Aldi hebt gezien (niet dat Aldi slechte spullen verkoopt). Maar het is zeer belangrijk dat je een backpack koopt die bij jouw lichaam past. Je sjouwt natuurlijk die zware tas vaak mee en als je dan net een verkeerde hebt kan je aardig last krijgen van rugklachten.

Mijn backpack was zeker niet goedkoop maar kan je verzekeren dat het een goede keuze was. Het advies hebt ik gevraagd bij Bever. Daar heb ik verschillende backpacks gepast en uiteindelijk na meerdere pas sessies zijn we toch een perfecte match gekomen. Ga dus niet voor de mooiste maar voor de gene die het beste past en laat je daarbij adviseren.

2) Inpakken Backpack: houd het licht

Ook mijn eerste fout die ik maakte. Ik nam zeker voor één week door Jordanië 16 kilo mee. En dit mocht ik allemaal op mijn rug mee sjouwen. Niemand draagt dit voor jou. Natuurlijk klinkt het simpel. Neem weinig mee. Maar als vrouw zijnde weet ik dat dit niet altijd zo simpel is. Ook als iemand bent die graag fotografeert neem je snel veel zware dingen mee.

Tip: moeite met het inpakken van je backpack. Gebruik dan deze handige inpaklijst.

Tegenwoordig neem ik max 12 kilo mee exclusief fotografiespullen. Hier in zit dan kleding voor één week in. Op vele plekken kan je je kleding wassen. In Azië zelfs voor omgerekend 2 euro. Natuurlijk is het wel belangrijk om te kijken naar wat voor land je gaat. Warm of koud! Dat kan al een heel verschil betekenen in het gewicht van je backpack.

Pak ook nooit je backpack helemaal vol in tot het randje. Laat altijd wat ruimte over. Veel dingen zijn te verkrijgen in het land zelf dus past iets niet, koop het daar en geef het als je naar huis gaat aan iemand die het kan gebruiken.

Mijn daypack gebruik ik vooral om mijn fotografiespullen te vervoeren. Deze neem ik dan ook altijd mee als handbagage.

3) Gebruik een flightbag

Flightbag wat is dat? Eigenlijk is het een extra tas die je om je backpack heen doet. Dit is ter bescherming tijdens het vervoeren. Ik heb er een die je kan dichtdoen met een slotje. Super handig! Zo is je backpack minder gevoelig voor diefstal.

4) Neem een slotje mee

Vergeet deze niet! Natuurlijk kan je niet alles beschermen maar hoe handig is het dat je je tas kan afsluiten als je weg bent. Ik neem altijd meerdere slotjes mee. Ook heb je in de meeste hostels een eigen slotje nodig. Handigste slotjes zijn met een code, zodat je niet de sleutel kwijt raakt. Je moet dan ook niet de cijfercombinatie vergeten ;). Natuurlijk doen de slotjes zonder cijfercode het ook goed, hier moet je wel de sleutel goed van bewaren.

5) Neem oordoppen mee

Misschien wel je beste investering. Als backpacker slaap je vaak in hostels, en zoals je weet deel je daar een kamer. Je zal maar net naast iemand liggen die bomen om aan het zagen is of een dronken buurvrouw thuis komt met wat gezelschap. Geloof mij dan zijn oordoppen jouw redding voor die nacht. Ik gebruik altijd de sleep plugs van Get Plugged, zijn zacht en blijven goed zitten.

6) Neem een extra tas mee

Altijd handig als je niet je grote of je daypack mee wilt nemen. Zelf reis ik met een backpack, daypack en een extra tasje voor overdag. Dit is ideaal voor een dagje strand, shoppen in de bazaar of of een avondje stappen.

Voor de wat waterige dagen heb ik ook een extra watertas bij. Deze watertas kan je gebruiken om je waardevolle spullen in te doen die niet nat mogen worden. Ik nam deze mee tijdens mijn tocht door Khao Sok National Park. Hierin deed ik mijn camera, telefoon etc. Dus als de boot zou kantelen…

7) Download verschillende (offline) reisapps

Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon met internet. En als je geen internet hebt dan zijn er vele plekken die wifi bieden. En heb je geen wifi dan zijn er een aantal apps die offline werken. Zelf heb ik altijd maps.me met daarop het land waar ik naar toe ga. Met maps.me heb je toegang tot offline  kaarten tijdens je reis (je moet die wel downloaden met internet). Verder heb ik altijd Tripadvisor, Booking.com en Hostelnet op mijn telefoon staan.

Ontdekt ook 5 handige apps om andere soloreizigers te ontmoeten

8) Bang: dat hoeft niet

Natuurlijk is het normaal dat je wat zenuwachtig bent. Dat had ik ook op mijn allereerste reis alleen. Die spanning mag er ook zijn, het is gezond. Maar zorg niet dat deze spanning uit loopt tot belemmering. Onthoud dat je niet de enige bent die zich zo voelt of voelde. Een sprong in het diepe is immers niet makkelijk. Dus ook deze stap zal een stap in een richting zijn waarvan je alleen maar gaat genieten.

Gelukkig is tegenwoordig contact met het thuisfront makkelijk, dus zie je het even niet zitten of wil je even spuien. Een belletje of appje is zo verstuurd.

9) Schaf een lokale simkaart aan

Om gelijk maar door te gaan op het vorige punt. Wil je met het thuisfront bellen op app-en dan is het makkelijk om ook bereik te hebben. In vele landen werkt je Nederlandse simkaart gewoon maar komt dat wel in combinatie met toren hoge kosten. Ben daarom slim en schaf in het land zelf een lokale simkaart aan. Zoek van te voren uit welke provider goed werkt in het land waar je verblijft.

Op vele vliegvelden kan je dus ook een simkaart kopen. Doe dit dan ook! Wil je toch je Nederlandse simkaart blijven gebruiken, neem dan een tweede telefoon mee of koop daar een goedkoop telefoontje.

In Zambia had ik de keuze uit een simkaart voor alleen internet of een simkaart met telefoon en internet. Ik koos voor alleen internet. Dit zodat Whats App bleef werken.

10) Goede schoenen

Tijdens je backpack reis zal je geheid veel gaan lopen en misschien ook wel een aantal hikes maken. Tijdens het wandelen zijn goede stevige schoenen zeer belangrijk. Zelf heb altijd één paar goede wandelschoenen bij,  één paar sneaker en natuurlijk slippers. Maar ben je nou niet van plan om lange moeilijke hikes te maken, laat die zware schoenen dan thuis. Voor korte wandelingen zijn goede sneakers ook prima. Zelf liep ik het grootste gedeelte van mijn chilltijd op slippers.

Extra TIP: stop kranten in je schoenen als deze nat zijn, dit observeert het water snel

11) Wijzig de instellingen van je pinpas

Klinkt misschien allemaal heel logisch maar vele vergeten het, zo ook ik de eerste keer backpacken. De meeste pinpassen staan op Europa maar ga je buiten Europa reizen vergeet deze dan niet over te zetten op wereld. Anders kan je niet pinnen!

12) Credit Card is een must

Niet echt waar je mee bezig bent als je voor het eerst alleen gaat reizen. Thuis zul je deze wellicht niet gebruiken maar toch is dit héél belangrijk. Op veel plaatsen vragen ze bijvoorbeeld voor borg een Credit Card, heb je deze niet dan kan je niet die scooter huren. Ga je in Amerika of Australië reizen dan ben je nergens zonder Credit Card. Kan je geen Credit Card krijgen, dan hebben vele banken tegenwoordig een debit-card. Dit is een soort Credit Card waar op je geld zet. Hiermee kan je dan betalingen doen net als bij een Credit Card, alleen leen je geen geld.

13) Neem extra contant geld mee

Je weet maar nooit! Zelf heb ik het ervaren in Zambia dat ik werkelijk waar nergens kon pinnen met mijn Mastercard of Meastro. Ze accepteerde alleen Visa. Dan sta je daar me je vele pinpassen waar je niks mee kan. Daarom, zorg dat je altijd contact geld op zak hebt.

Zorg dat je altijd geld van de valuta van dat land bij je hebt. Check van tevoren wat de accepteren.

14) Maak foto’s van je paspoort

Zorg dat je altijd extra kopies van je belangrijke documenten bij hebt. Zelf maak ik altijd meerdere kopies van mijn paspoort. Deze kan ik dan afgeven als ik een scooter wilt huren. Ook maak ik altijd kopies van mijn bankpassen, verzekeringspas en inenting mapje. Zo heb ik altijd bewijs en kan ik zelf makkelijk iets terug vinden als ik iets kwijt ben. Bewaar ze dan immers nooit op de zelfde plek.

Geef nooit maar dan ook nooit je paspoort af! Dit is het belangrijkste document wat je bij je hebt.

15) Neem extra wc papier mee

Je zult hier waarschijnlijk nu wel om lachen maar echt neem het mee. Al een aantal keer mee gemaakt dat ik onwijs erg naar de wc moest en dat de enige wc in de buurt geen wc papier heeft. Nou dan ben je de sjaak. Dus een extra stukje wc papier is nooit een slecht idee.

16) Boek voor de eerste avond een hostel of hotel

Rust is je grootste vriend. Daarom is het verstandig om na een lange vlucht je hotel of hostel voor de eerste nacht al te boeken. Zo weet je zeker dat je even kunt bijkomen. Je voelt je na een dagje of nachtje rust weer veel beter.

17) Neem extra pasfoto’s mee

Voor verschillende visa moet je een pasfoto hebben. Vaak kan je ze ook daar maken maar het is natuurlijk gemakkelijker om ze zelf bij te hebben. Scheelt weer geld en tijd!

18) Luister naar je gevoel

Dit is waar en je gevoel geeft meestal de waarheid aan. Krijg je rare onderbuikkriebels doe het dan niet! Een donker smal steegje? Vertrouw je het niet? Ken je de buurt niet? Loop dan om of pak een taxi. Wil je gaan stappen? Doe dan niet zoals ik in Livingstone iets stoms. Ik ging stappen nadat de avondklok was ingesteld (dit wist ik niet). Dus vraag altijd waar het en of het veilig is om te stappen. Het was namelijk behoorlijk gevaarlijk!

Boek je een tour, hostel of homestay? Controleer altijd de reviews op het internet. Natuurlijk is dat niet altijd te vertrouwen. Maar staan er bijvoorbeeld alleen maar slechte reviews dan weet je dat het foute boel is. Zelf vraag ik vaak na op Facebook forums bijvoorbeeld Azië Backpackers. Waar reizigers elkaar helpen met tips. Maar bij alles geld: volg je gevoel!

19) Reisverzekering

Een reisverzekering is misschien wel één van de belangrijkste punten in dit artikel. Het is natuurlijk super zuur als je telefoon of camera gestolen wordt. En wat als je op het vliegveld aan komt en je koffer blijkt er niet te zijn. Je reis kan behoorlijk verpest worden als er wat gebeurd. Daarom is een goede reisverzekering van groot belang.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Heel begrijpelijk. Want er zijn er ontzettend veel en welke reisverzekering moet je nou afsluiten. Zelf maakte ik gebruik van een handige online tool. Op deze website kan je dus een reisverzekering vergelijken en vanuit daar krijg je de beste optie die bij jouw voorkeuren past.

Nogmaals een reisverzekering is belangrijk. Ook al ga je maar voor één week weg. Er kan altijd wel iets gebeuren. Je kan eenmalig een verzekering afsluiten maar ook een doorlopende reisverzekering voor als je vaker per jaar gaat. Er zijn tal van mogelijkheden dus lees ook goed de uitleg bij bepaalde optie even door en zoek uit welke reisverzekering het beste bij jou past. 

20) Azië: koop daar muggenspray

Ga je naar Azië? Neem dan geen muggenspray van thuis mee maar koop die daar. Echt het scheelt je in gewicht en ze werken daar zoveel beter. Ik kocht in Thailand bij een Seven-Elven een grote oranje spuitbus voor maar 3 euro. Het werkte veel en veel beter en ruikt ook nog is goed.

21) Wees flexibel tijdens je eerste backpack reis

Toen ik mijn reis naar Thailand boekte had ik al een hele planning uitgestippeld. Ik wilde van alles zien of doen en vergat het echte backpackleven. Het op je af laten komen. Dit merkte ik ook gelijk toen ik mijn planning probeerde te volgen. Die mislukte op vele punten.

Gelukkig was ik flexibel en kon ik gemakkelijk aanpassen. Zo wilde ik eerst de hike in twee dagen doen in Khao Sok National Park. Maar toen ik hoorde dat het krap ging worden heb ik het aangepast naar 4 dagen. Beste keuze ooit!

22) Backpacken! Ja of nee? Gewoon gaan!

Ja, echt! Twijfel je nog, Begrijpelijk. De eerste keer is altijd spannend, vooral alleen. Maar echt ga en geniet. Niks is mooiers dan iets nieuws ontdekken. Kijk als je samen gaat met iemand, is het fijn. Je hebt hopelijk iemand waarop je kunt vertrouwen. Reis je alleen, dan moet je (leren) vertrouwen op je zelf. Natuurlijk is dit even zoeken hoe dat moet. Maar geloof mij en vele andere backpackers. Alleen reizen maakt je sterker, veel sterker.

23) Niet overal wonen slechte mensen

Tot nu toe ben ik maar weinig slechte mensen tegen gekomen. Het nieuws laat vaak alleen maar de slechte berichten zien maar de wereld is zo gevaarlijk nog niet. Vertrouw hier ook op je gevoel, voelt het voor jou niet goed, doe het dan niet! De leukste tijden heb ik gehad met mensen die ik niet kende en leerde vertrouwen.

24) Volg niet alleen de tips op het internet

Natuurlijk, deed ik ook, keek ik veel naar de ervaringen op het internet. Nu praat ik met andere backpackers. Vaak hebben ze net dat ene tentje ontdekt wat niet op internet staat of die tempel die nog niet ontdekt is door toeristen. Volg die tips en zo ontdek je de mooiste plekken.

25) Dit is niet je laatste backpackreis

Als je eenmaal ben gaan backpacken zal dit niet snel je laatste zijn. Vele vinden de vrijheid en manier van reizen fijn. Onthoud dan dus ook dat je niet alles kunt zien maar dat je waarschijnlijk nog een keer zulk terug komen. Backpacken kan nou eenmaal verslavend werken.

Al deze tips maken jouw eerste backpackreis hopelijk een stukje mooier en gemakkelijker. Natuurlijk zul je veel dingen eerst zelf moeten ontdekken voordat je ervan kunt leren. Leer ook dat er altijd mensen zullen zijn die meer dan jou hebben gedaan, meer hebben beleefd, meer hebben ervaren. Maar het belangrijkste is dat jij kan genieten van jouw momenten en belevingen.

Natuurlijk als je voor de eerste keer gaat backpacken, heel veel plezier. Heb je als ervaren backpacker nog tips laat ze dan zeker weten in een comment. Daar hebben andere lezers zeker wat aan.

Word dit je eerste keer backpacken of ben je al eens gaan backpacken?

 

Foutje gezien? Meld het.

Pin it on Pinterest

19 Reacties

 1. Gabrielle

  Goede tips! Een aantal doe ik al, gewoon tijdens mijn normale reizen. Als ik ga backpacken dan zal ik deze tips meenemen!

  Antwoord
  • stripeaway

   Zelf denk ik dat veel tips ook toepasbaar kunnen zijn als je niet gaat backpacken :). Zeker een aanrader om een keer met backpack te reizen.

   Antwoord
 2. Elisa

  Goeie tips! Ik was laatst dus een slotje vergeten. Gelukkig had ik tieraps bij me haha

  Antwoord
  • stripeaway

   Tieraps heb ik zelf ook altijd een paar van bij. Goede tip!

   Antwoord
 3. Sanne

  Inderdaad, wijzig je instellingen van je pinpas. Goede tip voor als je buiten Europa reist. Ik ben het weleens vergeten, stond ik daar in Sri Lanka, totaal in de stress omdat ik niet kon pinnen. Totaal niet gedacht aan het wijzigen van de instellingen. Gelukkig was het zo geregeld, maar ik denk niet dat ik het ooit nog vergeet te wijzigen. 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat fijn dat het uiteindelijk nog is geregeld. Hoe ben je er achter gekomen dat je pas niet goed stond?

   Antwoord
 4. Eva

  Goede tips. Herkenbaar. Ik schafte mijn rugzak in 2002 aan om er in 2003 een half jaar mee door Azië te reizen. Daarna volgden nog vele andere mooie trips. De beste tip ‘Luister naar je gevoel’ de rest is eigenlijk maar bijzaak 😉

  Antwoord
 5. Aniek

  Ik ga waarschijnlijk volgende week last-minute op reis. Is maar een klein weekje, maar wel rondtrekken met een backpack. Ga inderdaad mijn best doen om licht te pakken en ik moet inderdaad die oordoppen niet vergeten. Die vergeet ik namelijk echt altijd. Daar gaat mijn nachtrust 🙂

  Antwoord
 6. Linda | travellersoftheworld

  Goede en handige tips! Toen ik voor het eerst ging backpacken was ik zenuwachtig en had ik echt geen idee hoe het werkte. Ik vroeg mij vooral af hoe het werkte met langer of juist korter dan bedacht op een bestemming blijven.

  Antwoord
 7. Marjolein

  Goede tips voor het backpacken. Ik heb het nog niet eerder gedaan. Wel rond gereisd, maar dat was meestal met een auto en dus een koffer. Misschien dat ik ooit een backpack wil kopen en dan laat ik mij zeker adviseren. Cash en een creditcard zijn voor mij echt onmisbaar tijdens het reizen.

  Antwoord
 8. Jenny

  Laat los 🙂

  Mensen plannen vaak te veel, zeker voor een eerste reis. Natuurlijk is het leuk om inspiratie op te doen, maar je kunt te ver gaan.

  Antwoord
 9. Britte

  Backpacken vind ik een super chille manier van reizen, alleen net als bij andere soorten trips: iedereen doet het anders. Sommige van je tips zal ik zeker meenemen als wij weer op reis gaan! Sowieso is het inderdaad handig om een klein tasje mee te nemen. Bij Bever of andere buitensportzaken hebben ze een opvouwbare rugtas. Handig, want hij neemt bijna geen plaats in je tas in en weegt ook nog eens niets!

  Antwoord
 10. Kelly

  Goede tips en ik kan ze bijna allemaal afvinken. Ik heb nog nooit een lokale simkaart aangeschaft. Een backpack is inderdaad zo ontzettend belangrijk en ik beken eerlijk dat ik nog steeds geen held ben in lichtgewicht reizen 😉

  Antwoord
 11. Kim

  Goede tips! Mijn eerste keer backpacken beviel zo goed dat het zeker niet de laatste keer was. Fijn om jouw tips nog even door te nemen voordat we weer vertrekken 🙂

  Antwoord
 12. Ellen snuverink

  Leuk mijn broertje is net vertrokken naar Australië voor een jaar. Ik ga een paar tips nog even delen met hem. Dank je!

  Antwoord
 13. Yvonne

  Die “fout” om te veel mee te nemen maakt denk ik iedereen de eerste keer. Je wilt gewoon TE goed voorbereid zijn, haha. Inmiddels heb ik gebackpackt met 2 kids die destijds tegelijkertijd in de luiers zaten en in een slaaptentje sliepen, waardoor ik nu gewend ben om extreem licht in te pakken. Zo fijn nu we een fase verder zijn en dus echt met lichte backpacks op pad gaan.

  Antwoord
 14. Maartje Hensen

  Super handige tips!! Met alles helemaal eens. Wij hebben altijd ergens in onze backpack 100$ verstopt zodat als we in nood zitten we altijd iets hebben.

  Antwoord
 15. Anne - Ditisanne.nl

  Wow, superhandige lijst! Ik krijg echt spontaan zin om op reis te gaan! Ik moet inderdaad ook nog even op zoek naar een goede backpack, want wil in oktober een backpack meenemen naar Argentinië.

  Antwoord
  • stripeaway

   Een goede backpack kan heel fijn en vooral belangrijk zijn voor je reis. Hopelijk hebben deze tips je geholpen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.