Schaatsen Loosdrechtse Plassen

Schaatsen op de Loosdrechtse plassen met zonsondergang

Nederland, Schaatsen

Trek je warme kleding aan, verzamel je schaatsen want het is weer tijd om te gaan schaatsen op natuurijs. In de winterweek van 2021 was het dan eindelijk zover en konden we gaan schaatsen op de Loosdrechtse Plassen bij Utrecht. Ik ging op een zonnige winterdag richting de chaos van het schaatsvirus maar gelukkig trof ik uiteindelijk niets meer dan een prachtig meer aan en mensen op het ijs die genoten van dit heerlijke winterweer.

De Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen zijn groot en staan bekend om het watersport- en natuurgebied en als het even goed heeft gevroren dan kan je hier ook prachtig schaatsen. De Loosdrechtse Plassen liggen tussen Amsterdam en Utrecht en is een verzamelterm voor alle plassen in de voormalige gemeente Loosdrecht. Veel mensen kennen ook de Eerste tot en met de Vijfde Plas als de Loosdrechtse Plassen maar stiekem is dit dus veel groter.

 Schaatsen Loosdrechtse Plassen

Wanneer we eindelijk weer kunnen schaatsen

Staan de Loosdrechtse Plassen vol met mensen die dit spektakel niet willen missen. Zo ik ook want toen ik op een vrijdag zag hoe mooi het schaatsen op de Loosdrechtse Plassen wel niet is, moest ik wel de zaterdag bij zonsondergang daar gaan schaatsen. Natuurlijk zijn er een aantal ongeschreven regels bij het schaatsen zoals ga niet alleen – en dat ging ik ook niet ;).

Schaatsen op de Loosdrechtse Plassen

Bekend om rust en stilte – dat zijn dit handjevol plassen bij elkaar maar als het schaatsvirus toeslaat kan het ook een stukje drukker zijn. Ik hield die dag goed de berichten in de gaten want ik hoorde al van verschillende mensen dat het enorme chaos aan auto’s was en dat men verschillende toegangswegen had afgesloten. Omdat wij echt aan het einde van de dag gingen, besloten we dan ook de proef op de som te nemen. En we hadden geluk. De toegangswegen waren nog wel afgesloten maar je kon op bepaalde wegen parkeren maar dan moest je wel 2.5 kilometer lopen.

Dit bleek een goede keuze want deze korte wandeling zorgde gelijk voor een goede warming-up.

 Schaatsen Loosdrechtse Plassen

Veiligheid boven alles

Het was pas een aantal dagen goed aan het vriezen en volgens velen was het ijs dik genoeg om erop te schaatsen. Wel moet je natuurlijk altijd opletten want vooral bij de Loosdrechtse Plassen kan het riskant zijn. De Loosdrechtse Plassen zijn groot en vooral ook diep. Zelf volgde we de sporen van de schaatsers die voor ons waren geweest, om zo iets zekerder te zijn ijs dat dik genoeg is.

Ga niet zomaar, en vooral niet alleen ergens schaatsen waar nog niet is gecheckt. Ook al denken we goed te weten wat wel of niet kan – het ijs is niet altijd betrouwbaar.

Schaatstip: Ga schaatsen bij Kinderdijk tijdens de zonsopkomst

 Schaatsen Loosdrechtse Plassen

Schaatsen met wijds uitzicht

Het gevoel van schaatsen op zo’n groot meer is bijna onwerkelijk. Het gevoel van vrijheid, het geluid van het ijs en de stilte van de wind, het is niet goed onder woorden te brengen. De eerste stappen die ik deed waren wat wankel maar eenmaal weer het gevoel van het schaatsen terug gevonden te hebben – ging ik als een speer. Schaatsen verleer je net als fietsen nooit.

Van plezier schaatsen tot 40 kilometer

Wij deden een combinatie van beide maar je kunt er voor je plezier komen of je kunt er voor kiezen om lange afstanden te gaan schaatsen. De Loosdrechtse Plassen zijn groot genoeg en een rondje is al gauw 14 kilometer. Heerlijk om een dagje schaatsend hier door te brengen.

 Schaatsen Loosdrechtse Plassen
 Schaatsen Loosdrechtse Plassen

Schaatsen bij zonsondergang

Al van meerdere mensen had ik het gehoord en bij velen ook gezien op de foto’s en uiteindelijk mocht ik het ook zelf beleven: schaatsen bij zonsondergang bij de Loosdrechtse Plassen. Het was tegen een uurtje of half 5 toen de eerste winterkleuren in de lucht begonnen te vormen. Niet veel later kwamen daar verschillende kleuren bij en kreeg het een magisch sfeertje. Je zou denken dat het druk zou zijn maar niets is minder waar want het was een stuk rustiger en we hadden onwijs veel ruimte om te genieten.

Wel belangrijk is om voor het donker van het ijs af te zijn want schaatsen in het donker is erg gevaarlijk. Wij besloten dan ook nog voordat de zon echt onder ging terug te willen zijn bij het beginpunt.

 Schaatsen Loosdrechtse Plassen

Parkeren Loosdrechtse Plassen

Hier is geen goed en duidelijk antwoord op te geven. Omdat alle toegangswegen waren afgesloten bij ons wegens de grote drukte, kon je niet parkeren op de normale parkeerplekken. Wij hadden onze auto aan de Zandweg ter hoogte van de Nieuweweg geparkeerd en gingen bij Jachthaven Ruimzicht en Manten het ijs op.

Dit kan elk jaar of elke keer zo weer anders zijn. Zoek het dan ook van te voren goed uit waar je kunt parkeren en hoe druk het is.

Hou jij ook zo van schaatsen en zou jij willen gaan schaatsen bij de Loosdrechtse Plassen als het weer kan?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.