Flamingo’s Spotten in het wild

bij Battenoord

28

MAART, 2018

Afreizen naar Aruba om flamingo’s in het wild te spotten, dat hoeft niet meer. Dus cancel je vlucht, draai om en vertrek naar Battenoord in Zuid Holland. Want die roze oranje vogels kan je gewoon in Nederland zien. Tof!

Het hoeft dus echt niet meer! Speciaal afreizen naar één warme exotische plek op deze wereld om flamingo’s te spotten in het wild. Elk jaar tussen oktober en april komt er één kolonie flamingo’s overwinteren in het Grevelingenmeer. Overwinteren in Nederland. Ja, hoor! In Nederland! Het is al koud genoeg. Dit dacht ik ook en ik had ook een aantal vraagtekens boven mijn hoofd hangen.

Waar in het Grevelingenmeer staan de flamingo’s

Hier begin ik maar als eerste mee. Normaal geef ik deze informatie als laatste maar nu dat ik deze vraag elke dag wel krijg, laat ik jullie niet verder in spanning zitten.  De flamingo’s zijn te vinden bij het kleine haventje van Battenoord. Dit dorpje ligt op het eiland Goeree Overflakkee. Dit is een deel van de Zuid-Hollandse eilanden van dus Zuid-Holland. Het is gemakkelijk te bereiken en bij de haven kan je gewoon je auto gratis kwijt.

Wij denken onterecht dat flamingo’s tropische vogels zijn. Ligt aan de soort flamingo want Nederland is niet bepaald tropisch te noemen.

Meestal staan de flamingo’s ook links van het haventje. Zo ook bij mij, wat een geluksvogel want ben je een pechvogel dan zitten de flamingo’s rechts van de haven en heel dichtbij kan je er dan niet komen.

Wat doen flamingo’s in Nederland

Dit was ook de eerste vraag die ik mezelf stelde. Waarom Nederland? Nou het is eigenlijk heel simpel. Het water van het Grevelingenmeer bevriest niet (zout water). De normale thuishaven van de flamingo’s in het plekje Zwillbrocker Venn wat ligt in Duitsland bevriest dus wel. Niet echt fijn als je met je poten in het water moet staan. Verder zit dit meer vol met garnalen, algen en andere soorten schelp- en schaaldieren. Misschien valt nu het kwartje want de roze kleur hebben ze te danken aan die algen, die een fijne roze kleurstof produceren. Dus niet door de garnalen zoals vaak wordt gedacht.

Wist je dat de vogels een slim trucje hebben om warm te blijven in het koude Nederland? Ze staan dus op één poot, die andere hebben ze lekker warm onder het verendek. Dit wisselen ze dan af en blijven zo op temperatuur.

Welke flamingo komt naar Nederland

Om jullie toch nog een beetje achtergrond informatie over deze mooie roze vogel mee te geven, ben ik gaan onderzoeken welke soort nou precies hier in Nederland te vinden is. Als je goed kijkt, kun je twee verschillende soorten ontdekken of toch niet. In Nederland komt vooral de Europese Flamingo voor. Deze is het grootste en heeft alleen een zwarte snavelpunt. Verder kom je de kleine Chileense- en de Caribische Flamingo nog tegen. Niet elke soort wordt elk jaar ook waargenomen.

De Caribische heeft ook een diep roze kleur en een zwarte snavel. Kan jij deze spotten op de foto?

Belangrijk om te weten

Het word steeds populairder om deze vogels te bezoeken. De toeristen stroom is de laatste jaren dus ook meer en meer toegenomen. Zo lang je de rust van de flamingo respecteert is er dus niks aan de hand. Helaas, doet niet iedereen dit en ervaren de flamingo ook wat onrust.

  • Hoe gaaf drone beelden ook zijn, gebruik geen drone. Hier schrikken de vogels van en zo geef je ze alleen maar meer stress.
  • Op sommige plekken staan hekken en die hekken staan er niet voor niets. Klim er dan ook niet overheen om dichter bij de flamingo te komen. Het is dus helaas pindakaas voor jou als ze aan de verkeerde kant van de haven staan.

Maar er zijn natuurlijk wel andere manieren om de vogel dichterbij te halen.

  • Gebruik een telelens voor op je camera. Ik gebruikte mijn 70-300 mm. Dit had ik echt meer dan nodig en soms zaten ze nog te ver waardoor ik ze op de computer iets dichterbij moest halen (dus croppen).
  • Gebruik één statief. Ik heb een goede stille hand dus ik kan met 300 mm uit de hand schieten. Tril je nou teveel, gebruik dan een statief als ondersteuning. Heb je dit niet, leun dan met je elleboog op je knie en geef zo jezelf die stevigheid.
  • Ben je niet van plan om te fotograferen maar wil je ze wil zien? Neem dan een verrekijker mee.

Flamingo’s zijn leuk

Flamingo’s zijn leuk, echt leuk! Natuurlijk als er een wit strand, met een aantal palmbomen omheen staat en jij in je zwemkleding…snap ik dat je richting Aruba afreist. Geef je helemaal gelijk! Maar zit die reis er de komende tijd niet in, reis dan zeker even af naar Battenoord voordat ze weer terug vliegen naar Duitsland.

Nog meer toffe uitjes in Nederland

Heb jij wel eens flamingo’s gespot in het wild?

 

Foutje gezien? Meld het.

Pin it on Pinterest