Flamingo’s spotten in het wild in Battenoord Nederland

Nederland, Zuid Holland

Afreizen naar Aruba om flamingo’s in het wild te spotten, dat hoeft niet meer. Dus cancel je vlucht, draai om en vertrek naar Battenoord in Zuid Holland. Want die roze oranje vogels kan je gewoon in Nederland zien. Tof!

Het hoeft dus echt niet meer! Speciaal afreizen naar één warme exotische plek op deze wereld om flamingo’s te spotten in het wild. Elk jaar tussen oktober en april komt er één kolonie flamingo’s overwinteren in het Grevelingenmeer. Overwinteren in Nederland. Ja, hoor! In Nederland! Het is al koud genoeg. Dit dacht ik ook en ik had ook een aantal vraagtekens boven mijn hoofd hangen.

Waar in het Grevelingenmeer staan de flamingo’s

Hier begin ik maar als eerste mee. Normaal geef ik deze informatie als laatste maar nu dat ik deze vraag elke dag wel krijg, laat ik jullie niet verder in spanning zitten. De flamingo’s zijn te vinden bij het kleine haventje van Battenoord. Dit dorpje ligt op het eiland Goeree Overflakkee. Dit is een deel van de Zuid-Hollandse eilanden van dus Zuid-Holland. Het is gemakkelijk te bereiken en bij de haven kan je gewoon je auto gratis kwijt.

Wij denken onterecht dat flamingo’s tropische vogels zijn. Ligt aan de soort flamingo want Nederland is niet bepaald tropisch te noemen.

Meestal staan de flamingo’s ook links van het haventje. Zo ook bij mij, wat een geluksvogel want ben je een pechvogel dan zitten de flamingo’s rechts van de haven en heel dichtbij kan je er dan niet komen.

Flamingo's spotten in Battenoord Nederland

Wat doen flamingo’s in Nederland

Dit was ook de eerste vraag die ik mezelf stelde. Waarom Nederland? Nou het is eigenlijk heel simpel. Het water van het Grevelingenmeer bevriest niet (zout water). De normale thuishaven van de flamingo’s in het plekje Zwillbrocker Venn wat ligt in Duitsland bevriest dus wel. Niet echt fijn als je met je poten in het water moet staan. Verder zit dit meer vol met garnalen, algen en andere soorten schelp- en schaaldieren. Misschien valt nu het kwartje want de roze kleur hebben ze te danken aan die algen, die een fijne roze kleurstof produceren. Dus niet door de garnalen zoals vaak wordt gedacht.

Wist je dat de vogels een slim trucje hebben om warm te blijven in het koude Nederland? Ze staan dus op één poot, die andere hebben ze lekker warm onder het verendek. Dit wisselen ze dan af en blijven zo op temperatuur.

Flamingo's spotten in Battenoord Nederland

Welke flamingo komt naar Nederland

Om jullie toch nog een beetje achtergrond informatie over deze mooie roze vogel mee te geven, ben ik gaan onderzoeken welke soorten er nou precies hier in Nederland te vinden zijn. Als je goed kijkt, kun je twee verschillende soorten ontdekken of toch niet. In Nederland komt vooral de Europese Flamingo voor. Deze is het grootste en heeft alleen een zwarte snavelpunt. Verder kom je de kleine Chileense- en de Caribische Flamingo nog tegen. Niet elke soort wordt elk jaar ook waargenomen.

De Caribische heeft ook een diep roze kleur en een zwarte snavel. Kan jij deze spotten op de foto?

Lees ook: Ga wandelen in natuur gebied de Leemputten in Noord Brabant en ontdek de Schotse Hooglander.

Flamingo's spotten in Battenoord Nederland

Belangrijk om te weten

Het word steeds populairder om deze vogels te bezoeken. De toeristen stroom is de laatste jaren dus ook meer en meer toegenomen. Zo lang je de rust van de flamingo respecteert is er dus niks aan de hand. Helaas, doet niet iedereen dit en ervaren de flamingo ook wat onrust.

 • Hoe gaaf drone beelden ook zijn, gebruik geen drone. Hier schrikken de vogels van en zo geef je ze alleen maar meer stress.
 • Op sommige plekken staan hekken en die hekken staan er niet voor niets. Klim er dan ook niet overheen om dichter bij de flamingo te komen. Het is dus helaas pindakaas voor jou als ze aan de verkeerde kant van de haven staan.

Maar er zijn natuurlijk wel andere manieren om de vogel dichterbij te halen.

 • Gebruik een telelens voor op je camera. Ik gebruikte mijn 70-300 mm. Dit had ik echt meer dan nodig en soms zaten ze nog te ver waardoor ik ze op de computer iets dichterbij moest halen (dus croppen).
 • Gebruik één statief. Ik heb een goede stille hand dus ik kan met 300 mm uit de hand schieten. Tril je nou teveel, gebruik dan een statief als ondersteuning. Heb je dit niet, leun dan met je elleboog op je knie en geef zo jezelf die stevigheid.
 • Ben je niet van plan om te fotograferen maar wil je ze wil zien? Neem dan een verrekijker mee.

Lees ook: Vogelspotters houden bijna elke dag via de website van Vogelkijkhut.nl bij hoeveel flamingo er gespot worden. Handig als je van ver moet komen.

Flamingo’s zijn leuk

Flamingo’s zijn leuk, echt leuk! Natuurlijk als er een wit strand, met een aantal palmbomen omheen staat en jij in je zwemkleding…snap ik dat je richting Aruba afreist. Geef je helemaal gelijk! Maar zit die reis er de komende tijd niet in, reis dan zeker even af naar Battenoord voordat ze weer terug vliegen naar Duitsland.

Heb jij wel eens flamingo’s gespot in het wild?

Meer Nederland inspiratie

Fietsvakantie in Afrika

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

20 Reacties

 1. Kelly

  Wat gaaf! Ik wist dit dus echt niet. Je verwacht geen flamingo’s in ons koude kikkerlandje. Ga ik zeker een keer naar toe. Kan jij serieus uit de hand fotograferen op 300mm??? Knap…mij lukt het niet. Ik heb helaas geen vaste hand.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat verwacht je inderdaad niet. Geloofde het ook echt pas toen ik het zelf mocht zien…in het echt.

   En ja ik kan uit de hand met een 300mm fotograferen. Heb een hele stille hand. Heb er wel jaren op geoefend. Tip: probeer je elleboog ergens tegen aan te laten rusten. Dus je zij of je knie ;).

   Antwoord
 2. Lien Voets

  Wauw! Ikvzag het al voorbij komen op instagram. Zo verrassend! En wij maar naar de Camargue rijden ? Een goede tip voor een volgende uitstap!

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha echt he. We stappen zo snelhet vliegtuig in, terwijl in NL genoeg moois is te spotten.
   Ben je ze al gaan spotten? Of wacht je tot volgend jaar?

   Antwoord
 3. Gabriëlle

  Super gaaf, ik ben een aantal keer bij de Grevelingen geweest maar helaas had ik nooit gelukt met de flamingo’s. Een goede tip dat je vertelt waar ze echt zitten, dan moet ik daar maar eens heen gaan.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ben je ook echt op deze plek gaan kijken. Ze zitten namelijk voor 90% altijd op deze plek. Zeker even heen gaan als je nog de kans krijgt. Ze zijn er nog even en dan vliegen ze weer terug.

   Antwoord
 4. Quirina

  Wat gaaf, ga ik zeker een keertje naar toe.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een keer doen. Super leuk om te zien.

   Antwoord
 5. Henriette Bokslag

  super leukik wist het ook niet!

  Antwoord
  • stripeaway

   Tof he. Zo kom je nog is wat te weten van elkaar.

   Antwoord
 6. Jenny

  Misschien ga ik morgen even kijken of ze een nog zitten. Ik ben wat laat in het seizoen – wish me luck.

  Antwoord
  • stripeaway

   En ben je nog gegaan en zo ja heb je ze nog gezien? Gelukkig komen ze volgend jaar weer terug en heb je weer genoeg kansen.

   Antwoord
 7. Jessica

  Zo maf dat er gewoon flamingo’s in Nederland zijn, heel tof! En wat een goede tips om ze te spotten, kan me voorstellen dat het anders best lastig kan zijn om ze te vinden.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ja, bizarleuk he? Vind het gewoon echt tof dat ze in het wild in Nederland te spotten zijn. Beetje trots misschien wel dat wij dit ook gewoon in Nederland hebben.

   Het kan inderdaad lastig zijn. Iemand die ik ken is al 3 keer geweest en had 3 keer pech. Ze zaten echt elke keer te ver weg. Je zag ze wel maar het leken net roze stipjes.

   Antwoord
 8. Lotte

  Dit vind ik echt zo onwerkelijk seg, dat je gewoon flamingo’s kan zien in Nederland! Ik heb er nog maar 1x gezien (en dat was niet in Aruba) – en dat was in het Zuiden van Frankrijk. Zijn toch fascinerende dieren, maar heb hier ook nog bijgeleerd over de verschillende soorten (die met zijn zwarte snavel spotte ik denk ik links!).

  Antwoord
  • stripeaway

   Ja, zelf vond ik het ook wat onwerkelijk. Vooral omdat je het helemaal niet verwacht. Flamingo’s…is warme landen. Maar dat je ze dan ziet, hier minde in de winter, wanneer het vriest…

   Wat fijn dat je iets uit het artikel hebt kunnen opsteken. En als je weer is in NL bent en je hebt zin in een uitje…bezoek dan zeker even deze plek 😉

   Antwoord
 9. Laura

  Wat bizar is dit zeg. Ik wist echt niet dat je flamingo’s gewoon in Nederland kon spotten! Super handig artikel is dit trouwens. Zijn ze het hele jaar hier te vinden?

  Antwoord
  • stripeaway

   Echt he! Toen ik het voor het eerste hoorde kon ik het ook niet echt geloven.
   Nee, ze zijn er alleen in de winter. Dus van ongeveer oktober/november tot maart/april.

   Antwoord
 10. Simone

  Wat cool zeg! Maar eens een uitstapje daar naar toe maken ^^

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een aanrader Simone 🙂 ze zitten er meestal tot maart/april

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.