Eerste keer surfen in Nederland

Eerste keer surfen in Nederland | zo ging het

Nederland, Scheveningen, Watersport

De kick van het surfen over de golven en die kick die in je lichaam treedt op het moment dat je voor het eerst rechtop kunt staan – is geweldig! Surfen is een fantastische watersport en dit kun je niet alleen doen op het tropische Hawaii. In Nederland is golfsurfen één van de populairste watersportactiviteiten. Lijkt het jou net zo gaaf om deze sport ook onder de knie te krijgen, ga dan voor een proefles surfen en ontdek met een eerste keer surfen of deze watersport ook iets voor jou is.

Proefles surfen in Nederland

Een proefles surfen is niets anders dan een eerste keer surfen. Je leert tijdens je eerst keer op de plank hoe de basis van het surfen in elkaar zit. Zelf had ik nog nooit op een plank gestaan en laat staan gesurft op een golf. Elke keer als ik een groep surfers zag, wilde ik dat ook. In Nederland heb je veel surfscholen die surflessen aanbieden. Sommige alleen pakketten en een aantal ook losse lessen. Zelf koos ik voor een surfschool in Scheveningen om daar mijn eerst surfles te nemen.

Mijn eerste keer surfen

Ik boekte mijn surfles, na een tip van een vriendin bij surfschool Tasha’s Surfcamp in Scheveningen. Je kan bij Natasha gemakkelijk één losse les boeken en zo kun je goed ervaren of surfen wel echt iets voor je is. Bij reservering of bij aankomst geef je aan dat dit je eerste surfles is en daar houden ze dan rekening mee. Wij werden daarom ook in twee groepen verdeeld: beginners en gevorderden. Er gingen ook twee instructeurs mee waardoor je veel één op één kreeg.

Eerste keer surfen in Nederland

Sterke en hoge golven

Je begint het surfen met een korte introductie, rek en strek oefeningen en een beetje yoga. Het is belangrijk om alles goed mee te doen. Je lichaam is nog niet warm en het water maakt het ook niet snel warmer. De Nederlandse wateren staan nou niet bekend om zijn fijne temperatuur. Maar goed! Na de intro was het tijd voor mijn eerste keer surfen. 

De eerste paar keer moesten we bepaalde oefeningen doen. Dit kwam neer op vooral peddelen op het juiste moment. Dit lukte aardig en kreeg de slag al snel onder de knie. Daarna was het tijd om te proberen te gaan staan. Bij een vriendin van mij lukte dit na een paar keer proberen maar helaas moest ik echt goed mijn best te doen. De golven waren sterk en hoger dan normaal en daarom werd ik regelmatig door de golf eraf geslagen. Volgens mijn instructeur waren de golven voor een beginner best heftig.

Een hele mini surf

Maar na lang proberen lukte het mij om een klein beetje te staan. Wel viel ik gelijk om maar dat mag de pret niet drukken. Men zegt ook dat surfen niet gemakkelijk is en al helemaal niet als je het pas gaat leren als je ouder bent. Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en geef ik niet snel op.

Wat moet je weten over je eerste surfles

Surfen is leuk maar is wel één van de moeilijke watersporten om te leren. Je hebt diverse watersportactiviteiten in Nederland die veel gemakkelijker zijn om onder de knie te krijgen maar de grootste tip is wel ‘laat je niet uit het veld slaan als je het echt wilt.’ 

Een aantal dingen zijn handig om te weten voor je eerste surfles:

  • Surflessen zijn altijd inclusief board huur en wetsuit. Vooral in Nederland heb je een wetsuit nodig. 
  • Neem zelf zonnebrand mee voor je gezicht en eventueel andere lichaamsdelen die te maken krijgen met de zon. Je verbrand snel tijdens het surfen.
  • Neem droge kleding mee en een handdoek.
  • Doe vooraf veel krachttraining want surfen vereist veel kracht in je armen en core. 
  • Vergeet je doorzettingsvermogen niet. De beste surfer is nooit de degene die als eerst gaat staan, de beste surfer is degene die het meeste plezier heeft en niet snel opgeeft.
Eerste keer surfen in Nederland

Waar boek je surflessen?

Je kan gelukkig op ontzettend veel plekken in Nederland surflessen boeken. De Nederlandse kust vooral in Zeeland en Noord Holland zijn een goede spot om het surfen te leren. Zelf heb ik mijn eerste surfles bij Tasha’s Surfcamp in Scheveningen gevolgt maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om surfles te nemen in Zeeland bij een surfschool.

Losse lessen of op surfcamp?

Losse lessen zijn handig als je dichtbij het strand woont en meerdere keren per week kunt gaan. Woon je nou wat verder weg (zoals ik) en heb je geen strand in de buurt dan raad ik je zeker een surfcamp aan. Niet alleen is dit handig als je niet heen en weer wilt rijden maar ook leer je tijdens meerdere keren surfen achter elkaar het surfen beter. Je eerste keer surfen is moeilijk maar zoals men zegt ‘geef niet op’.

Surfen is leuk 

Ik was verkocht aan het surfen ondanks dat mijn eerst surfles pittig was. Het surfen smaakt zeker naar meer. Zelf vond ik het groep waarmee we waren erg fijn en hadden de instructeurs genoeg tijd voor je. Soms baalde ik even omdat ik elke keer van de plank werd geslagen maar ik bleef doorzetten en dat is de sleutel tot slagen in plezier. De volgende dag had ik wel flinke spierpijn dus voor mijn volgens surf ga ik thuis meer krachttraining doen haha.

Zou jij willen leren surfen of ben jij al eens gaan surfen in Nederland?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Denemarken - September

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.