Bezoek aan Ecomare

Een spetterend dagje uit

Texel, Nederland

Belevenis, Waddeneiland

10 handige tips

Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder een bezoek aan Ecomare. Een opvang voor o.a. zieke of gevonden zeehonden, maar ook een plek waar zeehonden kunnen wonen als ze niet meer in het wild kunnen leven. Ecomare is een opvang waar je ook veel leert over de grote onderwaterwereld.

Maak kennis met Ecomare

Ecomare een leuk dagje uit voor jong en oud. Alles wat je wilt weten over de Werelderfgoed de Waddenzee, de Noordzee en Texel kan je hier ontdekken. Waar de meeste mensen voor komen zijn natuurlijk de zoogdieren en vissen. De grootste inwoner is natuurlijk de zeehond. Hier worden o.a. ziekte zeehonden opgevangen en als ze weer beter zijn worden ze terug gezet in het wild. Naast zeehonden worden er ook twee bruinvissen opgevangen.

Natuurlijk kun je naast zeehonden en bruinvissen ook nog vissen, vogels en andere soorten zeedieren van dichtbij bekijken. Het toffe is ook dat op een speelse manier je iets bijgebracht wordt. Voor de jongsten is dat gecombineerd met spel. Verschillende onderdelen worden met leuke uitdagingen en puzzels uitgelegd.

De zeehonden

Ecomare staat vooral bekend om de opvang van zeehonden. Wist je trouwens dat de zeehond het grootste roofdier van Nederland is. Ik wist dat zelf ook niet, totdat ik Ecomare bezocht. In Nederland zijn er twee soorten zeehonden. De gewone zeehond en de grijze zeehond. Beide eten ze vis en leven allebei in de Noordzee of Waddenzee. Je kunt het verschil goed zien aan de snuit. De gewone zeehond heeft een korte snuit en de grijze een lange. Nog een leuke weetje, is dat de gewone zeehond in de zomer word geboren en de grijze zeehond in de winter.

Zeehonden zijn in het water net acrobaten maar op het land nogal onhandig. Daarom zijn ze zo leuk!

Tijdens mijn bezoek aan Ecomare kwamen we veel zeehonden tegen. Sommige waren aan het herstellen en zouden binnen nu en een paar weken weer terug kunnen naar zee. Helaas waren er ook een paar zeehonden slechter aan toe. Er waren een aantal zeehonden die helaas niet meer terug in het wild kunnen. Ze zouden dit dan niet overleven. Ook zagen we een net aangespoed jong. Erg zielig maar meestal spoelen ze aan omdat ze ziek zijn. De grootste oorzaak is van de zieke zeehonden, zijn wij de mens. Dus belangrijk is om op goede afstand te blijven van de zeehonden in het wild en je troep goed op te ruimen.

Bruinvissen: Dennis en Mickel

Ecomare heeft ook twee bruinvissen. Het eerste waar je dan aan denk zijn bruinen vissen maar niets is minder waar want de bruinvis lijkt helemaal niet op een bruine vis. Vroeger was alles wat in zee leefde een vis en omdat het donker was had het de kleur bruin. Gelukkig komen er sinds de laatste tientallen jaren steeds meer bruinvissen voor.

In Ecomare verblijven twee bruinvissen die helaas niet meer terug het wild in kunnen: Dennis en Mickel. Toen we er kwamen zaten de jongens in een kleinere waterhuis want hun nieuwe huisje was in aanbouw. Veel groter en mooier. De reden dat Dennis en Mickel niet meer terug kunnen is omdat ze heel jong zijn aangespoed. Omdat ze zonder hulp van de mens niet konden overleven, zijn ze nu niet meer wild genoeg op te kunnen overleven. Ze zouden zich niet kunnen verdedigingen tegen bijvoorbeeld de grijze zeehond, die graag op bruinvissen jaagt.

Lees ook: Gek op uitzichtpunten? Ik heb de vier mooiste voor je geselecteerd.

Vissen, vogels en andere soorten zeedieren

Wat ik al eerder benoemde, is dat Ecomare niet alleen zeehonden en bruinvissen heeft, maar ook veel andere. Ecomare heeft verschillende zalen, met daarin verschillende thema’s. Zo heb je een zaal met allemaal aquariums, maar ook een zaal wat ingericht is als een museum. Let op: er staan ook opgezette dieren, alle zijn dood gevonden.

Waddeneiland tips: leuk voor in juli of augustus – ga eilandhoppen over de Waddeneilanden.

Duinpark: wandelen rond Ecomare

Als je Ecomare binnen bent, kan je vanuit daar een leuke wandelroute volgen door de duinen. Ook heb je daar een tof uitzichtpunt. Het is zeker de moeite waard om deze route te lopen. Het is niet alleen leuk voor de jongste onder ons maar ook voor de volwassenen. De omgeving is zoals je kan verwachten van Texel, erg mooi. Onderweg zijn er verschillende opdrachten te doen ‘rennen als een fazant’ bijvoorbeeld.

Lees ook: Ben je in het voorjaar op Texel, breng dan zeker een bezoek aan de Schapenboerderij en ga op kraambezoek.

Sterren kijken bij Ecomare

Hier een groot fan van sterren. Wist je dat ik vroeger sterrenkunde wilde studeren en dat ik heel graag bij Nasa wilde werken. Ik ben een ander pad ingeslagen, maar mijn passie voor alles daar boven blijft.

Maar goed op Ecomare heb je de dus gelegenheid om sterren te zien. Dit komt omdat het op Texel echt goed donker is en je zo alles goed kunt zien. De plek waar je dit kunt doen is bij observatorium van volkssterrenwacht De Jager net naast Ecomare.

Als het in de avond vroeg donker is, worden er in de wintermaanden vaak kijkavonden gehouden. Natuurlijk is het weer altijd een factor of het door gaat. Informeer dan altijd even via de website van observatorium van volkssterrenwacht De Jager.

Walvissen uit de Noordzee

WAUW…waar je zeker naar toe moet tijdens een bezoek aan Ecomare is de walvissenzaal. Ik wist dat walvissen groot zijn, maar zo groot. Als je de zaal binnenkomt kan je je ogen amper geloven. Je loopt hier letterlijk tussen de walvisskeletten. Dit zijn trouwens allemaal walvissen en ook dolfijnen die in de buurt van Texel zijn aangespoeld en zijn overleden.

Zeehonden webcame

Ben je nu niet gelijk in de gelegenheid om richting Texel te gaan, maar wil je wel zeehonden spotten. Check dan deze webcame en spot je eerste zeehond. Zie jij ze zwemmen?

Per jaar vangt Ecomare ongeveer 100 jonge, zieke, verzwakte of gewonde zeehonden op.

Noodzaak bij opvang

Gelukkig gaat het de laatste jaren goed met de zeehond. Helaas blijft de mens een invloed hebben, op het verstoren van de leefomgeving.  Denk daarbij aan plastic of netten die rond drijven in de zee. Zeehonden kunnen hier verstrikt mee raken en zo raken ze dus in de problemen.

Zoals je in de titel kunt lezen vangt Ecomare alleen bij Noodzaak zeehonden op. Ze zeehond moet echt ziek zijn of in de problemen zitten. Want als bijvoorbeeld een zeehondenpup alleen op het strand zit, kan het zijn dat de moeder toch in de buurt is.

Bezoek aan Ecomare

Ik vond het echt een leuke ochtend. Je komt zoveel te weten over alles wat ik hier boven benoemd heb (en nog veel meer) dat ik echt een stuk wijzer ben geworden. Zelf ben ik natuurlijk ‘voor’ dat wilde dieren ook in het wild leven maar gelukkig is dat ook het uitgangspunt van Ecomare. Ze helpen alleen daar waar noodzakelijk en dat doet mij goed. Het is dus ook echt een aanrader. Leuk voor jong en oud.

Lees ook: Ga je naar Texel met je hond, lees dan zeker even dit artikel.

Praktische informatie Ecomare

Voor 13 euro heb je een ticket, kinderen zijn 9 euro en tot 3 jaar gratis. Kom op tijd want het kan behoorlijk druk worden.

De dieren moeten natuurlijk ook eten, dus meerdere keren per dag kun je het voeren bijwonen. Check altijd van te voren de voedertijden.

Texel is dan wel een hondeneiland, buiten de hulphond zijn honden niet toegestaan. Dit heeft vooral te maken dat zeedieren en honden niet altijd goed samen gaan en ziektes kunnen meebrengen.

Houd er wel rekening meer dat het parkeren een vignet vereist. Dit is op een groot gedeelte van het eiland.

Wat vind jij nou van opvangen als Ecomare? Ben jij er al eens geweest of zou je graag een bezoek willen brengen aan Ecomare?

Wandelen door de Slufter: uniek stukje natuur op Texel

De Slufter op Texel is één van de meest mooie en unieke plekken op Texel. Dit is een stukje natuur die je tijdens je vakantie op dit eiland niet mag overslaan en dit heeft meerdere redenen. Ik neem je in dit artikel mee op een wandeling door de Slufter. De...

Texel met je hond | alle dingen die je moet weten

Je hond mee naar Texel? Geen probleem! Je zal zeker niet de enige zijn. Texel staat bekend als één erg vriendelijk hondeneiland. Want niets is lekkerder dan een lange strandwandeling voor de baasjes terwijl de honden rennen langs de vloedlijn en spelen in de zee. In...

Schapenboerderij Texel: we gaan op kraambezoek + video

Lammetjes die springend alle kanten op vliegen. Ze kijken je aan met hun lieve ogen. Willen graag een knuffel komen brengen maar stiekem ze willen eigenlijk knabbelen aan je haar. Je vind het niet erg omdat ze zo uber schattig zijn. Overal waar je kijkt is er wel een...

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

Zoek hier je overnachtingBooking.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.