15 tips

om goedkope vliegtickets te boeken

Overal

Reistips

15 tips

Altijd krijg ik veel vragen hoe ik het voor elkaar krijg dat ik 9/10 zo goedkope vliegtickets kan scoren.  Zelf zet ik bepaalde tricks bewust in maar soms is het ook geluk om net op het goede moment een actie voorbij te zien komen en dan gelijk te boeken. Maar wil je nou net als mij goedkope vliegtickets scoren, dan heb je zeker wat aan deze 15 tips. 

1. Flexibele reisdagen

Dit is handig als je niet bent gebonden aan vakantie of vaste reisdagen. Veel mensen vertrekken vaak op de zelfde dag en dat weten de vliegticketaanbieders. Omdat de vraag zo groot is kunnen ze ook de vliegtickets duurder maken. Zo ben ik een keer op een zaterdag vertrokken, twee dagen eerder omdat dit 150 euro zou schelen. Deze vlucht was met één overstap en daardoor was je langer onderweg. Wel moest ik voor één nacht extra een hostel boeken maar dit was maar 8 euro. Héél stuk goedkoper dan 150 euro bij betalen. Daarom loont het ook als je maar een klein beetje flexibel kunt zijn. Speel hierin dan met de dagen. Verander de vrijdag is in één maandag en kijk is wat de prijs doet.

Bij Skyscanner kan je bij vertrek en aankomst ook maanden aan klikken. Super handig als je prijzen per dag wilt vergelijken.

2. Kijk verder dan vliegvelden in Nederland

Nederland kent verschillende vliegvelden. Schiphol met als koploper gelijk een van de duurste. Wil je wat goedkoper vliegen dan zijn Rotterdam en Eindhoven een goede keuze. Helaas vliegen ze hier weer beperkt naar plaatsen op de wereld.  Maar woon je nou gunstig aan de grens dan loont het zich vaak om eens te snuffelen bij de buren. Düsseldorf en Brussel hebben vaak goedkopere tickets. Zo vloog ik ooit voor 30 euro naar Bosnië vanaf Düsseldorf en voor 10 euro naar Milaan vanaf Brussel.

3. Fake je locatie

Als eerste! Dit werkt niet altijd maar soms heb je geluk en kan het je veel geld schelen. Fake je locatie. Dit doe je door de website op een andere taal te zetten. Een keer had ik geluk en was de zelfde vlucht vele malen goedkoper toen ik de website vanuit Italië bekeek. Je moet  het even weten maar het werkt (soms) en is het proberen waard.

4. Check prijsvergelijking sites

De website zoals Skyscanner en Cheapticket kennen we allemaal wel. Ze doen het erg goed en laten je vaak de goedkoopste prijzen zijn. Zelf boek ik 80% van de tijd via Skyscanner maar kijk ook is even bij Kayak. Deze website is soms een paar tientjes goedkoper en daarvan kan je weer lekker uit eten.

5. Zet prijsalarm bij Skyscanner aan

Ook iets wat ik altijd doe, één prijsalarm aanzetten als ik op zoek ben naar een specifieke bestemming. Momenteel heb ik er een aanstaan voor mijn reis naar Noorwegen. Je krijgt dan een melding (mail) als ze prijs aan het veranderen is. Ook mijn reis naar Zambia heb ik daardoor goedkoop kunnen boeken. Ben hier ook wel snel want het kan zo maar zijn dat als jij 4 uur later gaat kijken dat de prijs is veranderd of die ticket uitverkocht is.

Lees ook: VPN en alle voordelen. Zet als je een vliegticket boekt je VPN is aan. Wie weet welke toffe aanbieding jij tegenkomt.

6. Boek op dinsdag, woensdag of donderdag

Uit onderzoek is gebleken dat als je boekt op dinsdag, woensdag of donderdag dat de vliegtickets het goedkoopste zijn. Ik krijg ook de meeste prijsalarmen (prijsdalingen) van Skyscanner binnen op die bovenstaande dagen. Zo kreeg ik laatst op een donderdag een prijsalarm binnen en voor mij vlucht naar Afrika in de zomer van 2017 kreeg ik het prijsalarm op een dinsdag binnen (deze ook gelijk geboekt).

7. Verwijder je cookies

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of dit helemaal waar is. Vliegtuigmaatschappijen geven hier ook geen duidelijk antwoord op maar het lijkt wel te kloppen. Ik keek ooit voor een ticket om 08.00 uur en die was toen 466 euro. Ik kon niet gelijk boeken omdat ik aan het werk was en om 19.00 uur keek ik nogmaals. Het ticket was nu 583 euro. Dan ging mijn koopje. Ik keek trouwens vanaf de zelfde laptop. Nu verwijder ik altijd mijn cookies als ik ga speuren.

8. Let op de duur van je vlucht

Goedkope vluchten hebben vaak of lange vluchten, of één of meerdere overstappen, of bizar vertrek tijden (om 03:00 uur bijvoorbeeld). Maar besef wel dat je dit goed kan combineren. Laatst zag ik een vlucht van 35 uur naar de Filipijnen. In eerste instantie zou je denken, fuck it dat is veel te lang. Maar klik is verder en je ziet dan gelijk dit. Een van de overstappen is 12 uur lang en op Hongkong en overdag. Je kan er dan voor kiezen om deze te boeken en gelijk een dagje Hongkong mee te pakken. Super toch! Ik zou het doen.

9. Volg Facebook pagina’s

Verschillende Facebook pagina’s posten geregeld goedkope reizen. Ze speuren het internet voor je af naar errors of goedkope vluchten. Bij deze moet je er altijd als de kippen bij zijn want voor dat je het weet zijn ze al weer weg. Let wel op dat het bij errors kan zijn dat dit later wordt terug gedraaid dus het kan zijn dat je reis niet door gaat. Je krijgt immers wel altijd je geld terug.

Ook goed om op te letten is dat veel vluchten een lange duur hebben. Zelf vind ik dit niet erg maar je moet er maar net zin in hebben. Check dit altijd even voor dat je drukt op bevestigen.

Facebook pagina’s die ik volg zijn Paperflies en WeFlyCheap.Op Paperfiles kwam ik dus ook de aanbieding van Milaan tegen, waarbij ik voor 10 euro retour een ticket had.

10. Meld je aan bij nieuwsbrieven

Veel mensen vind dit SPAM maar ik vind het gratis pareltjes. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen inschrijven voor een nieuwsbrief. Je krijgt dan (meestal) 1 keer per week een mail met daarin de nieuwtjes maar ook de aanbiedingen. Als KLM de werelddealweken heeft ben jij door die nieuwsbrief snel op de hoogte. Super handig. Meld je ook aan bij Ryanair die hebben vaak flinke aanbiedingen. Ik ben fan van Ryanair en vlieg er regelmatig mee binnen Europa.

Je kan er ook voor kiezen om de nieuwsbrieven alleen maar te ontvangen als je een reis of vakantie aan het plannen bent zodat je niet wordt overladen met nieuwsbrieven als je daar niet op zit te wachten.

11. Ben er snel bij!

Dit geldt vooral bij de bovenstaande twee. Ben er snel bij! Heb al vaak gehad dat ik een geweldige aanbieding tegen kwam en snel wilde boeken. Ik klikte op de link en tot mijn verbazing was deze deal helemaal niet meer goedkoop. Toen ik een keer terug ging kijken was het artikel  7 uur geleden geplaatst. Ze hebben vaak bij zulke aanbiedingen een beperkt aantal plekken. Voordat je het weet zijn ze allemaal verkocht.

Wat ik wil afraden is om weken lang de prijzen te checken. Het kan goed uitpakken maar ook slecht waardoor je dus uiteindelijk de hoofdprijs betaald. Dus zie je een goede prijs, boek dan gelijk!

12. Last minute boeken, het blijft een gok

Helaas gaat het wonder met last minute boeken niet vaak meer op. Steeds meer last minute deals zijn vaak duurder dan als je vooruit zou boeken. Natuurlijk zijn er nog steeds uitzonderingen op de regels en kan je natuurlijk veel geluk hebben met een last minute deal. Maar wil je nou niet het risico lopen dat je teveel betaald voor een vliegticket. Dan heb je kans als je ongeveer 8 maanden tot 7 weken van te voren boekt en rekening houdt met een aantal van de bovenstaande tips, jij ook een goedkope vliegtickets op de kop kan tikken. Dit is dan meestal goedkoper dan last minute (tegenwoordig) boeken.

13. Vermijd hoogseizoenen

Oké, dit wilt niet gelijk zeggen dat je nooit in het hoogseizoen kunt boeken maar over het algemeen zijn de vliegtickets duurder bij vertrek in de zomer vakantie en rond kerst maar er blijven uitzonderingen. Waar je ook naar moet kijken is of het hoogseizoen is op de plek waar je aankomt. Als we bijvoorbeeld naar Thailand kijken. De prijzen schieten vaak in de hoogseizoenen omhoog maar het is ook aantrekkelijk om in het laagseizoen te gaan.

Ik boekte in een regenmaand (juni) voor 416 euro een retour naar Bangkok. Iedereen verklaarde mij voor gek want het zou veel gaan regenen en dat deed het ook. Maar dit deed het van de 24 uur per dag maar 1 uur. Dus de overige 23 uur scheen de zon. En ja het blijft nooit helemaal te voorspellen. Het weer blijft eigenwijs.

14. Kies voor een pakket aanbieding

Soms kunnen lossen vliegtickets niet op tegen de knalaanbiedingen die sommige aanbieders hebben. Je krijg dan een vliegticket, overnachtingen en soms ook nog autoverhuur erbij voor een spotgoedkope prijs. Mohsin van Nietnadenkengewoondoen heeft geregeld zulke aanbiedingen.

Maar wil je nou niet de gehele tijd op de zelfde plek verblijven. Dan kan je gewoon de eerste en laatste avond van je vakantie in het desbetreffende hotel verblijven en de rest ergens anders. Zo reis je toch nog een beetje rond maar dan voor een fijne prijs.

15. Reis met handbagage

Het reizen met handbagage is niet altijd de fijnste manier van reizen. Je mag niet alles meenemen en je kan ook niet alles meenemen. Toch raad ik je aan om dit eens te doen. Het scheelt tegenwoordig veel in de kosten. Zo kan je al snel 30 tot 40 euro besparen op je ticket. 

Lees ook: Handige tips voor het reizen met handbagage.

Klaar om goedkope vliegtickets te boeken?

En zo doe ik dat. Dit zijn de tips die mij ook helpen met het vinden van goedkope vliegtickets. Zelf ben ik echt een speurder, zit ik niet aan vaste dagen of periodes vast en ben ik niet zo strak met waar ik naar toe wil. Dit omdat ik nog heel veel plekken op de wereld wil bezoeken. Maar heb jij die vrijheid nou niet dan weet ik zeker dat jij ook gaat slagen in het vinden van een goedkoop vliegticket. Fijne reis alvast!

Lees ook: Nog extra 5 manieren op geld te besparen op reis

Wat is jouw goedkoopste vliegtickets wat je ooit heb geboekt en hoe heb je dat gedaan? Of was het puur geluk?

Update: Deze blog verscheen voor het eerste op 12 januari 2018 en werd op 18 september 2019 geüpdate met nieuwe informatie over het boeken van goedkope vliegtickets.

Alleen op stedentrip in 8 tips

Alleen reizen wordt steeds populairder en meer mensen besluiten dat het goed voor hen is om minstens 1 keer alleen gereisd te hebben. Alleen reizen gebeurd vaak met een backpack en landen zoals Thailand zijn immens populair onder de solo reizigers. Maar alleen op...

De beste reisfilms om bij weg te dromen

Als reiziger is het natuurlijk ontzettend leuk om van je bank de wereld over te reizen. Languit met een biertje en een zak chips kijkend naar de mooiste plekken. Het is tijd voor een (reis)filmmarathon, dus pak je zak chips, een biertje en kies je favoriete film over...

24 tips voor de eerste keer backpacken

Daar sta je dan, met een tas op je rug, tijd om te vertrekken richting een ander land. Australië, Azië of toch Amerika.  Spanning in je buik want je gaat voor het eerst alleen backpacken. Je kijkt uit naar die reis om onder tussen vraag je jezelf af of je wel goed...

10 handige tips om je backpack in te pakken

Ik weet nog wel goed de dag dat ik op de trein richting Schiphol stapte met mijn veel te zware backpack. Ik voel mij rug al gelijk en was nog even aan het twijfelen of ik niet teveel had meegenomen. Nu jaren later gaat er alleen het hoog nodige in en neem ik mee wat...

Bescherm je telefoon op reis in 5 handige tips

Bescherm je telefoon op reis in 5 tipsOveral Reistips 5 handige tipsEindelijk is het zover, je gaat weer op reis. In de backpack of koffer gaan natuurlijk een handje vol kleren, slipperrs en badartikelen mee. Standaard zitten deze spullen in mijn reisbagage. Maar er...

5 handige apps om andere solo reizigers te ontmoeten

5 handige apps Voor de solo reiziger 17DECEMBER, 2017Nowadays everyone has a mobile phone on which you can download apps. If you are travel alone, it can sometimes be quite scary to meet new people. Thanks to these apps you have a trust to meet new people.1: Backpackr...

16 tips om als single vrouw alleen te reizen

Daar zit je dan: alleen als single lady. Er even tussenuit, dat wil je. De dagelijkse sleur achter je laten. Helaas is niet iedereen even blij met jouw plannen. Je bent een vrouw, alleen in één vreemd land. Is dat wel veilig? Is dat niet eng? Maar goed je wilt toch...

Handige fotografietips voor je smartphone op reis

Fotograferen met je smartphone op reis in de tijd van nu ontzettend handig. Je hebt bijna altijd je telefoon bij de hand en de camera’s op de smartphones worden steeds beter. Wil je meer leren over het fotograferen met smartphone? Blijf dan hangen want ik geef je...

Documentaire over reizen die je moet zien

Ben jij er klaar voor om een aantal goede documentaires over reizen te zien? Ga er dan even goed voorzitten want in dit lijstje vind je een handje vol tips met de beste, leukste, raarste en mooiste reisdocumentaires.  Mijn favoriete documentaires over reizen op een...

Reisspellen | dit zijn de leukste reisspeltjes voor op reis

Reisspellen, in mijn bagage gaat er altijd wel een reisspelletjes mee. Is het niet om de tijd te doven, dan is het wel als het buiten slecht weer is. Reisspellen zijn er in alle soorten en maten en het is super leuk om met je nieuwe reisvrienden een avond door te...

Beschermd: Reizen met handbagage: 8 handige tips

Wachtwoordbeveiliging

Voer het wachtwoord hieronder in om deze beveiligde post te bekijken.:

Internetten op reis, 4 voordelen van een VPN-verbinding

VPN-verbinding op reis de 4 voordelen 11 FEBRUARI, 2019 Bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van het internet als ze op reis zijn. Veelal is dit via een wifi verbinding, van de plek op het moment, waar je dan bent. Je hebt het nodig om van A naar B te komen. Een...

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

19 Reacties

 1. Britte

  Die nieuwsbrieventip is echt goed! Je krijgt dan gewoon de beste deals direct in je mailbox, alleen het nadeel is wel dat je wel erg flexibel moet zijn in wanneer je kunt reizen. Ik ben nog steeds niet overtuigd van de cookies, heb zelf nog nooit ervaren dat een vliegreis na een tweede of derde bezoek ineens duurder was. Je kunt eventueel ook de incognitomodus gebruiken als je op zoek gaat naar vliegtickets, dit heeft hetzelfde effect als dat je cookies verwijdert.

  Antwoord
 2. Elisa

  Goeie tips! Dat prijsalarm bij skyscanner werkt ook heel fijn. Zo heb ik 300 piek bespaard op onze tickets naar Zuid Afrika! En dat zijn toch 3 gamedrives haha. Mijn beste deal was naar Dublin, 20 euro pp 🙂

  Antwoord
 3. Jacomijn Heupink

  Handige tips!! Net wat je zegt…met regenseizoen is het echt niet zo dat het de hele dag regent. En het is er lekker warm, je bent zo droog en kunt weer door met ontdekken van je bestemming!

  Antwoord
 4. Esther

  Goede tips allemaal! Veel ervan waren me al bekend en de prijsalarmen gebruik ik regelmatig om direct op de hoogte te zijn van lagere prijzen. Inschrijven voor nieuwsbrieven doe ik dan weer nooit. Misschien moet ik dat nog eens doen.

  Antwoord
 5. Judith

  Leuk om te lezen hoe een ander speurt naar goedkope tickets. Ik vind het altijd leuk om tickets voor een prikkie te boeken en laat daarom ook vaak mijn volgende bestemming afhangen van een goedkoop ticket. Zo vloog ik ooit van Eindhoven naar Stockholm en terug voor €8,50 en naar Indonesië voor €385,-, toen was ik wel lang onderweg omdat ik een tussenstop had in China. Overdag, dus heb ik meteen een stukje China ontdekt.

  Antwoord
 6. Denise

  Ha, mooi gezegd: ‘Veel mensen vind dit SPAM maar ik vind het gratis pareltjes.’ Dat vind ik ook! Ik lees ze weliswaar lang niet altijd, maar sommige aanbiedingen had je anders mooi gemist. En inderdaad, pakketreizen zijn soms zeker interessant!
  Dat van die taal wist ik nog niet!

  Antwoord
 7. Jessica

  De meeste tips zijn vaak zo logisch, maar ze werken inderdaad wel 😀 Mensen vragen zich altijd af hoe ik zulke goedkope vliegtickets kan boeken, maar als ik besef hoe veel uur ik soms besteed aan vliegtickets zoeken haha…. :’) Ik heb trouwens ook wel eens een kortingscode gehad toen ik halverwege de boeking de website afsloot. Misschien omdat ze bang zijn dat je bij een andere partij gaat boeken? Maar ja, scheelt toch weer 25 extra euro’s ;p

  Antwoord
 8. Cynthia

  Dat zijn hele handige tips! De meeste kende ik al maar dat van je locatie faken is nieuw. Bedankt voor het delen, je zal veel lezers (en hun portemonnee) gelukkig maken 😀

  Antwoord
  • stripeaway

   Locatie faken wilt nog wel eens leuke aanbiedingen zien. Werkt niet altijd maar als het werkt 😉

   Antwoord
 9. Wendy Maes

  Goh, ik dacht dat ik het allemaal wel wist, maar toch nog wat nieuws geleerd. ‘Fake je locatie’. Nooit aan gedacht! THanks!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dit wist ik tot een jaar geleden ook niet. Nu gebruik ik het af en toe met zoeken naar tickets. Laatst een keer gezegd dat ik uit België kwam en mijn ticket was 20 euro goedkoper. Scheelt toch weer met boeken. Helaas kon ik alleen niet op die datum.

   Antwoord
 10. Marcella Molenaar

  Slimme tips! Wij vlogen vanaf Frankfurt naar Auckland (via stopover Singapore) voor een prima prijs. Ook parkeren was daar veeeeel goedkoper dan op Schiphol. Flexibel zijn en snel boeken, dat vind ik best lastig. Ik moet het tenslotte ook overleggen met werk/collega’s. Hoe doe jij dat dan?

  Antwoord
 11. Enigma

  Ook handig : boek een binnenlandse vlucht. Zo ben ik bijvoorbeeld voor Corsica naar Lille gereden om daar de vlucht te nemen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker binnenlandse vluchten zijn zeker een handige manier om kosten te besparen.

   Antwoord
 12. Maud

  Wat een leuke tips, altijd handig! Veel kende ik er al, maar de locatie faken kende ik nog niet! Wat ik zelf ook een goede tip vind.. ‘Niet vastzitten aan een bestemming!’ Soms kom je hele leuke aanbiedingen tegen naar bestemmingen die je misschien niet in je hoofd had, maar dat maakt het vaak juist heel leuk. Zo vlogen wij voor bijna ‘niks’ naar Zadar in Kroatië.. En in april wilden we een weekendje naar de zon, maar ik kwam hele goedkope tickets naar Dublin tegen. Drie keer raden waar wij naar toe gaan… 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat is idd ook een erg goede tip en die geef ik ook vaak. Heb je geen voorkeur kijk dan lekker rond wat er op je pad komt en de aanbieding komen jou kant op gevolgen.
   En jullie gaan naar Dublin :). Wel heel mooi. Ben benieuwd naar je trip.

   Antwoord
 13. maggioremeer

  Europese tickets zijn vaak nog te vinden aan betaalbare prijzen, maar de echt exotische tickets, daar wordt de zoektocht iets moeilijker.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ook tickets naar verre warme bestemmingen zijn tegen leuke prijzen goed te vinden, is vaak alleen iets langer zoeken 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.