Altijd krijg ik veel vragen hoe ik het voor elkaar krijg dat ik 9/10 zo goedkope vliegtickets kan scoren.  Zelf zet ik bepaalde tricks bewust in maar soms is het ook geluk om net op het goede moment een actie voorbij te zien komen en dan gelijk te boeken. Maar wil je nou net als mij goedkope vliegtickets scoren, dan heb je zeker wat aan deze 15 tips. 

Flexibele reisdagen

Dit is handig als je niet bent gebonden aan vakantie of vaste reisdagen. Veel mensen vertrekken vaak op de zelfde dag en dat weten de vliegticketaanbieders. Omdat de vraag zo groot is kunnen ze ook de vliegtickets duurder maken. Zo ben ik een keer op een zaterdag vertrokken, twee dagen eerder omdat dit 150 euro zou schelen. Deze vlucht was met één overstap en daardoor was je langer onderweg. Wel moest ik voor één nacht extra een hostel boeken maar dit was maar 8 euro. Héél stuk goedkoper dan 150 euro bij betalen. Daarom loont het ook als je maar een klein beetje flexibel kunt zijn. Speel hierin dan met de dagen. Verander de vrijdag is in één maandag en kijk is wat de prijs doet.

Bij Skyscanner kan je bij vertrek en aankomst ook maanden aan klikken. Super handig als je prijzen per dag wilt vergelijken.

Kijk verder dan vliegvelden in Nederland

Nederland kent verschillende vliegvelden. Schiphol met als koploper gelijk een van de duurste. Wil je wat goedkoper vliegen dan zijn Rotterdam en Eindhoven een goede keuze. Helaas vliegen ze hier weer beperkt naar plaatsen op de wereld.  Maar woon je nou gunstig aan de grens dan loont het zich vaak om eens te snuffelen bij de buren. Düsseldorf en Brussel hebben vaak goedkopere tickets. Zo vloog ik ooit voor 30 euro naar Bosnië vanaf Düsseldorf en voor 10 euro naar Milaan vanaf Brussel.

Fake je locatie

Als eerste! Dit werkt niet altijd maar soms heb je geluk en kan het je veel geld schelen. Fake je locatie. Dit doe je door de website op een andere taal te zetten. Een keer had ik geluk en was de zelfde vlucht vele malen goedkoper toen ik de website vanuit Italië bekeek. Je moet  het even weten maar het werkt (soms) en is het proberen waard.

Check prijsvergelijking sites

De website zoals Skyscanner en Cheapticket kennen we allemaal wel. Ze doen het erg goed en laten je vaak de goedkoopste prijzen zijn. Zelf boek ik 80% van de tijd via Skyscanner maar kijk ook is even bij Kayak. Deze website is soms een paar tientjes goedkoper en daarvan kan je weer lekker uit eten.

Zet prijsalarm bij Skyscanner aan

Ook iets wat ik altijd doe, één prijsalarm aanzetten als ik op zoek ben naar een specifieke bestemming. Momenteel heb ik er een aanstaan voor mijn reis naar Noorwegen. Je krijgt dan een melding (mail) als ze prijs aan het veranderen is. Ook mijn reis naar Zambia heb ik daardoor goedkoop kunnen boeken. Ben hier ook wel snel want het kan zo maar zijn dat als jij 4 uur later gaat kijken dat de prijs is veranderd of die ticket uitverkocht is.

Boek op dinsdag, woensdag of donderdag

Uit onderzoek is gebleken dat als je boekt op dinsdag, woensdag of donderdag dat de vliegtickets het goedkoopste zijn. Ik krijg ook de meeste prijsalarmen (prijsdalingen) van Skyscanner binnen op die bovenstaande dagen. Zo kreeg ik laatst op een donderdag een prijsalarm binnen en voor mij vlucht naar Afrika in de zomer van 2017 kreeg ik het prijsalarm op een dinsdag binnen (deze ook gelijk geboekt).

Maar ook veel mensen boeken in het weekend. Dus doe je voordeel.

Verwijder je cookies

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of dit helemaal waar is. Vliegtuigmaatschappijen geven hier ook geen duidelijk antwoord op maar het lijkt wel te kloppen. Ik keek ooit voor een ticket om 08.00 uur en die was toen 466 euro. Ik kon niet gelijk boeken omdat ik aan het werk was en om 19.00 uur keek ik nogmaals. Het ticket was nu 583 euro. Dan ging mijn koopje. Ik keek trouwens vanaf de zelfde laptop. Nu verwijder ik altijd mijn cookies als ik ga speuren.

Let op de duur van je vlucht

Goedkope vluchten hebben vaak of lange vluchten, of één of meerdere overstappen, of bizar vertrek tijden (om 03:00 uur bijvoorbeeld). Maar besef wel dat je dit goed kan combineren. Laatst zag ik een vlucht van 35 uur naar de Filipijnen. In eerste instantie zou je denken, fuck it dat is veel te lang. Maar klik is verder en je ziet dan gelijk dit. Een van de overstappen is 12 uur lang en op Hongkong en overdag. Je kan er dan voor kiezen om deze te boeken en gelijk een dagje Hongkong mee te pakken. Super toch! Ik zou het doen.

Volg Facebook pagina’s

Verschillende Facebook pagina’s posten geregeld goedkope reizen. Ze speuren het internet voor je af naar errors of goedkope vluchten. Bij deze moet je er altijd als de kippen bij zijn want voor dat je het weet zijn ze al weer weg. Let wel op dat het bij errors kan zijn dat dit later wordt terug gedraaid dus het kan zijn dat je reis niet door gaat. Je krijgt immers wel altijd je geld terug.

Ook goed om op te letten is dat veel vluchten een lange duur hebben. Zelf vind ik dit niet erg maar je moet er maar net zin in hebben. Check dit altijd even voor dat je drukt op bevestigen.

Facebook pagina’s die ik volg zijn Paperflies, WeFlyCheap of TicketSpy en via TicketSpy kwam ik dus ook de aanbieding van Milaan tegen, waarbij ik voor 10 euro retour een ticket had.

Meld je aan bij nieuwsbrieven

Veel mensen vind dit SPAM maar ik vind het gratis pareltjes. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen inschrijven voor een nieuwsbrief. Je krijgt dan (meestal) 1 keer per week een mail met daarin de nieuwtjes maar ook de aanbiedingen. Als KLM de werelddealweken heeft ben jij door die nieuwsbrief snel op de hoogte. Super handig. Meld je ook aan bij Ryanair die hebben vaak flinke aanbiedingen. Ik ben fan van Ryanair en vlieg er regelmatig mee binnen Europa.

Je kan er ook voor kiezen om de nieuwsbrieven alleen maar te ontvangen als je een reis of vakantie aan het plannen bent zodat je niet wordt overladen met nieuwsbrieven als je daar niet op zit te wachten.

Ben er snel bij!

Dit geldt vooral bij de bovenstaande twee. Ben er snel bij! Heb al vaak gehad dat ik een geweldige aanbieding tegen kwam en snel wilde boeken. Ik klikte op de link en tot mijn verbazing was deze deal helemaal niet meer goedkoop. Toen ik een keer terug ging kijken was het artikel  7 uur geleden geplaatst. Ze hebben vaak bij zulke aanbiedingen een beperkt aantal plekken. Voordat je het weet zijn ze allemaal verkocht.

Wat ik wil afraden is om weken lang de prijzen te checken. Het kan goed uitpakken maar ook slecht waardoor je dus uiteindelijk de hoofdprijs betaald. Dus zie je een goede prijs, boek dan gelijk!

Last minute boeken, het blijft een gok

Helaas gaat het wonder met last minute boeken niet vaak meer op. Steeds meer last minute deals zijn vaak duurder dan als je vooruit zou boeken. Natuurlijk zijn er nog steeds uitzonderingen op de regels en kan je natuurlijk veel geluk hebben met een last minute deal. Maar wil je nou niet het risico lopen dat je teveel betaald voor een vliegticket. Dan heb je kans als je ongeveer 8 maanden tot 7 weken van te voren boekt en rekening houdt met een aantal van de bovenstaande tips, jij ook een goedkope vliegtickets op de kop kan tikken. Dit is dan meestal goedkoper dan last minute (tegenwoordig) boeken.

Vermijd hoogseizoenen

Oké, dit wilt niet gelijk zeggen dat je nooit in het hoogseizoen kunt boeken maar over het algemeen zijn de vliegtickets duurder bij vertrek in de zomer vakantie en rond kerst maar er blijven uitzonderingen. Waar je ook naar moet kijken is of het hoogseizoen is op de plek waar je aankomt. Als we bijvoorbeeld naar Thailand kijken. De prijzen schieten vaak in de hoogseizoenen omhoog maar het is ook aantrekkelijk om in het laagseizoen te gaan.

Ik boekte in een regenmaand (juni) voor 416 euro een retour naar Bangkok. Iedereen verklaarde mij voor gek want het zou veel gaan regenen en dat deed het ook. Maar dit deed het van de 24 uur per dag maar 1 uur. Dus de overige 23 uur scheen de zon. En ja het blijft nooit helemaal te voorspellen. Het weer blijft eigenwijs.

Kies voor een pakket aanbieding

Soms kunnen lossen vliegtickets niet op tegen de knalaanbiedingen die sommige aanbieders hebben. Je krijg dan een vliegticket, overnachtingen en soms ook nog autoverhuur erbij voor een spotgoedkope prijs. Mohsin van Nietnadenkengewoondoen heeft geregeld zulke aanbiedingen.

Maar wil je nou niet de gehele tijd op de zelfde plek verblijven. Dan kan je gewoon de eerste en laatste avond van je vakantie in het desbetreffende hotel verblijven en de rest ergens anders. Zo reis je toch nog een beetje rond maar dan voor een fijne prijs.

Reis met handbagage

Het reizen met handbagage is niet altijd de fijnste manier van reizen. Je mag niet alles meenemen en je kan ook niet alles meenemen. Maar met deze tips gaat het je lukken en het scheelt ook geld nog is geld.

Klaar om je vliegticket te boeken?

En zo doe ik dat. Dit zijn de tips die mij ook helpen met het vinden van goedkope vliegtickets. Zelf ben ik echt een speurde, zit ik niet aan vaste dagen of periodes vast en ben ik niet zo strak met waar ik naar toe wil. Dit omdat ik nog heel veel plekken op de wereld wil bezoeken. Maar heb jij die vrijheid nou niet dan weet ik zeker dat jij ook gaat slagen in het vinden van een goedkope vliegticket. Fijne reis alvast!

Wat is jouw goedkoopste vliegtickets wat je ooit heb geboekt en hoe heb je dat gedaan? Of was het puur geluk?

 

Foutje gezien? Meld het.