Capucijnenbergroute

Wandelroute Capucijnenbergroute + hondenloslooproute in de Loonse en Drunense Duinen

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Wandelen in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is wandelen door een mini sahara. Regelmatig komen wij op deze fantastische plek maar nog nooit eerder waren we aan deze kant van de Loonse en Drunense Duinen geweest. Daarom werd het een keer hoog tijd om hier te gaan wandelen.

De Loonse en Drunense Duinen

Zoals jullie misschien al wel weten is de Loonse en Drunense Duinen een Nationaal Park. Een uniek plekje in Nederland met enorm veel zandverstuiving. Het wordt niet voor niets ook wel de sahara van Nederland genoemd. De Loonse en Drunense Duinen leent zich dan ook perfect uit om te oefenen voor zwaardere wandeling in de bergen. Dit is natuurlijk niet te vergelijken maar ploegen door het losse zand met hier een daar een heuvel, is toch best wel een goede combinatie.

Capucijnenbergroute

Welkom in Brabant

De Loonse en Drunense Duinen ligt in de gezellige provincie Noord Brabant. Je kunt hier perfect wandelen. Zo schreef ik eerder al een artikel met de mooiste wandelingen in de Loonse en Drunense Duinen en ook een artikel over de mooiste wandelingen in Noord Brabant. De Brabantse gezelligheid kun je ook goed combineren met een bezoek aan een stad zoals Tilburg of Den Bosch.

Capucijnenbergroute + hondenloslooproute

Er zijn een aantal uitgezette kleurwandelingen in de Loonse en Drunense Duinen. Ze zijn allemaal niet van hele lange duur maar wel perfect met elkaar te combineren. Wij besloten in eerste instantie de Capucijnenbergroute (3.5 km) met de Zwartebergroute (4 km) te lopen. Dit rondje zou dan ruim 7 kilometer worden. Toen we het eerste deel van de Capucijnbergroute en een kilometer of één van de Zwartebergroute hadden gelopen kwamen we een nieuw hondenloslooproute tegen van 2.5 kilometer (totaal 5 kilometer), die ook precies terug ging naar ons beginpunt. Wij besloten toen deze route te volgen zodat de hondjes ook even lekker los konden lopen

Hieronder zie je een kaartje met de aangegeven routes. De hondenloslooproute begint net een paar 100 meter voor de Drie Linden. Het staat erg duidelijk aangegeven.

Capucijnenbergroute
Capucijnenbergroute

Hondenloslooproute

Heel fijn dat er naast de hondenloslooproute bij de Roestelberg ook nog een andere loslooproute is aangebracht. Natuurlijk geeft dit jouw hond niet een vrijbrief om alle kanten zomaar op te rennen. Hiermee bedoel ik dat je hond altijd onder appel moet staan. Rennen en spelen is geen probleem maar je deelt het pad nog altijd met andere inwoners en bezoekers van de Loonse en Drunense Duinen.

Buiten de losloopgebieden moeten honden aangelijnd.

Capucijnenbergroute
Capucijnenbergroute

Handige informatie

De Loonse en Drunense Duinen ligt tussen Tilburg en Den Bosch en zoals je misschien aan de naam ook kunt herkennen; tussen Drunen (noord) en Loon op Zand (zuid).

Wij begonnen onze wandeling van de Capucijnenbergroute bij restaurant de Rustende Jager. Daar is gratis parkeergelegenheid aanwezig. De route start aan het begin van het bos aan de rechter van de Rustende Jager. Hier eindigd tevens ook de hondenloslooproute.

De totale route was bij ons 8.1 kilometer. We moesten op sommige stukken flink ploegen door losliggend zand. Eind zomer heb je hier ook kans op heidevelden die in volle bloei staan. Lees ook het artikel over de mooiste heidevelden in Noord Brabant, waar de Loonse en Drunense Duinen ook tussen staat.

Capucijnenbergroute

Prachtige wandelroute

De wandelroute is misschien wel niet lang maar door de afwisseling erg mooi. Om de zoveel honderd meter wissel je af tussen bos en heide en dan weer zandvlaktes. Mijn kuiten voelde ik wel even toen we een flink stuk moesten wandelen over het zand. De hondjes vonden dit tevens weer geweldig. Ook hadden we wat bergjes te bedwingen. Ze zijn niet hoog maar ook hier met losliggend zand is het wat zwaarder maar het uitzicht is het wel waard :).

Capucijnenbergroute

Overnachten in bij de Loonse en Drunense Duinen

Even helemaal back to basic in dit natuurhuisje middenin de Loonse en Drunense duinen in de midde of nowhere.

Overnachten in oud historisch tuinhuisje op een landgoed in Loon op Zand.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Fjallraven Nuuk Parka W

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.