Wandelen in het Panbos

Wandelen door het Panbos, Houdringe en Beerschoten

Wandelen, Wandelen Nederland, Wandelen Utrecht

Aan de rand van de Bilt liggen drie prachtige gebieden die samen een natuurgebied van 367 hectare vormen; het Panbos, landgoed Houdringe en landgoed Beerschoten. In dit prachtige natuurgebied vind je een parkbos, stuifduinen, oude lanen en twee losloopgebieden voor honden. Tijdens deze toffe wandeling maak je kennis met dit unieke en veelzijdige natuurgebied.

De drie gebieden

De afwisseling in het landschap maakt deze heerlijke wandeling zo aantrekkelijk. Je loopt o.a. het landgoed Beerschoten dat grens aan het bos- en grasgebied van Houdringe en door het Panbos. Deze drie gebieden vormen dus één groot natuurgebied dat onderdeel is van het Utrechts Landschap.

Wandelen in het Panbos
Wandelen in het Panbos

Het Panbos

Het Panbos is een bosrijk gebied dat zijn naam vooral te danken heeft aan de komvormige bodem waarin water bleef staan door de ondoorlaatbare laag en hier dronken dan de schapen uit. Later in de 19e eeuw werd de ondergrond een soort van lek gestoken waardoor het water wegliep. Sinds die tijd zijn er bomen gaan groeien en is er dit prachtige stukje natuur ontstaan.

Wandelen in het Panbos

Landgoed Beerschoten

Van de 12e tot eind 16e eeuw was Beerschoten vooral onderdak voor het nonnenklooster in De Bilt en eind 17e eeuw werd het gebied opgekocht door een rijk iemand die er zijn landhuis liet bouwen. Toen in de 19e eeuw nam een adellijke familie het landgoed over en in 1966 kocht het Utrechts Landschap het landhuis op en de omringende tuinen kwamen later in handen van particulieren. Sindsdien heeft het Utrechts Landschap delen van het park hersteld en zijn de wandelpaden opgeknapt. Ook de visvijver uit de 18e eeuw is hersteld. In dit gebied is tevens een groot losloopgebied voor honden.

Wandelen in het Panbos

Houdringe

Houdringe maakte vroeg net zoals Beerschoten deel uit van het nonnenklooster. Na de Reformatie kwam de grond in handen van een zeer rijke koopman die er later in de 18e eeuw een landhuis bouwde. Een groot deel van het landschap in nu een wandelgebied en in dit gebied staan ook enkele hele oude beuken en eiken, van zo’n twee eeuwen oud en sommige hebben een diameter van meer dan één meter.

Wandelen in het Panbos

Wandelen door het Panbos, Houdringe en Beerschoten

Je kunt er voor kiezen om zelf zonder wandelroute de gebieden te ontdekken maar je kunt ook kiezen uit één van de vier gemarkeerde wandelroutes. Het fijne aan deze wandelroutes is dat ze goed verdeeld zijn in de hoeveelheid kilometers.

Blauwe wandelroute door het Panbos

3 KILOMETER

Deze route van drie kilometer loopt door het Panbos en is perfect om te lopen met kinderen en/of als je geen zin hebt in een langere wandeling. Het brengt je langs prachtige lanen en smalle kronkelende paadjes. Het voordeel is dat het grootste gedeelte van het Panbos een losloopgebied is voor honden.

Wandelen in het Panbos

Rode wandelroute door Beerschoten

4 KILOMETER

Heb je geen zin in loslopende honden en wil je meer variatie in je wandeling dan is de rode wandelroute door Beerschoten een goed plan. Je volgt hier de rode bordjes en na 4 kilometer ben je weer bij de start.

Wandelen in het Panbos

Witte wandelroute door Houdringe

5 KILOMETER

Deze wit gemarkeerde wandelroute brengt je in korte tijd langs verschillende stukken natuur. Deze wandelroute is leuk als je iets meer wilt zien van de omgeving maar niet gelijk 10 kilometer wilt afleggen. Het eerste en het laatste stuk loopt door het losloopgebied en langs de vijver. Dit is een heerlijke wandeling om samen met je hond te ondernemen.

Wandelen in het Panbos

Gele wandelroute door Beerschoten, Houdringe en het Panbos

11 KILOMETER

Wil je nou alle drie de gebieden zien dan is de gele wandelroute van 11 kilometer aan te raden. Deze route is de meeste gevarieerde wandeling in dit natuurgebied. Je loopt door twee losloopgebieden en langs weides, bossen, smalle paadjes en prachtige lanen. Deze route heeft het complete plaatje.

Wandelen in het Panbos
Wandelen in het Panbos
Wandelen in het Panbos

Heerlijke wandeling door prachtige natuur

Wij liepen de gele wandelroute van 11 kilometer. Dit was voor ons de perfecte afstand om dit natuurgebied te ontdekken. De honden vonden het tevens ook erg fijn om op bepaalde gedeeltes los te mogen. Ik weet nog goed dat ik zo verrast was door de variatie in het gebied. De ene keer liepen we langs een weide en de andere keer langs een golfveld over kronkelende paden. Onderweg kwamen we genoeg plekken tegen waren we aan een tafeltje onze lunch konden nuttigen en aan het einde hebben we nog even met onze voeten in het water gechillt.

Wandelen in het Panbos

Wandelen met je hond

In het gehele natuurgebied mag je met je hond wandelen. Op grote stukken moet je hond vast maar in dit gebied heb je ook twee grote losloopgebieden. Super fijn natuurlijk maar dit kan wel alleen als je hond onder appèl staat. Je bent namelijk niet alleen in het bos en je deelt het mijn zijn bewoners en andere bezoekers. 

De losloopgebieden staan tevens erg goed aangegeven. En op het kaartje hieronder zie je niet alleen de wandelroute maar ook goed de losloopgebieden voor honden.

Wandelen in het Panbos
Wandelen in het Panbos

Handige informatie het Panbos, Houdringe en Beerschoten

Bewegwijzering

Let op dat je de wandelroutes tegen de klok in loopt en je deze ook zo het beste kunt volgen. Wij liepen de gele wandelroute met de klok mee en moesten af en toe echt goed zoeken welke kant we op moesten. Maak van te voren een foto van de wandelroute of sla het bovenstaande kaartje op want onderweg willen er nog wel eens paaltjes met de bewegwijzering niet aanwezig zijn. 

Ik kreeg mei 2021 een berichtje van een lezers dat de markering van de gele route weer goed aangegeven is. Fijn dat ze dit hebben opgepakt. 

Parkeren

Er zijn in totaal drie parkeerplaatsen waarvan de wandelingen starten. De parkeerplaats aan de Soestdijkseweg beginnen de gele en witte route. De blauwe en de gele route starten aan de parkeerplaats aan de Jozef Israelsweg. Bij de zuidelijke parkeerplaats aan de Holle Bilt starten de witte, rode en gele wandelingen.

Wandeltips: Heb jij wel eens een wandeling gemaakt via wandelknooppunten? Lees in dit artikel precies hoe dit in zijn werk gaat.

Wandelen in het Panbos

Wandelen door Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap is groot en heeft veel meer wandeling dan alleen deze. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door de Blauwe Kamer of volg een wandelroute door het Beekdal. De variatie is enorm en zeker een aanrader. Wij vonden de wandeling door het Panbos, Houdringe en Beerschoten een goed begin van een nog grote ontdekkingstour door het Utrechts Landschap.

Zou jij één van deze wandelroutes willen maken door het Panbos, Houdringe en Beerschoten?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Wandelen in het Panbos

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

6 Reacties

 1. Yvonne

  Wat een fijne, afwisselende wandelgebieden. Ziet er super uit. De kortere routes zijn ook heel geschikt om met onze meiden te lopen, hoewel die al steeds langere afstanden doen.

  Antwoord
  • stripeaway

   De kortere routes zijn zeker geschikt voor een wandeling met kinderen en het gebied is echt heel erg mooi 🙂

   Antwoord
 2. Gundi

  Het lijkt me heerlijk om daar te kunnen rondwandelen. Zo rustig daar.
  Bedankt om te delen!

  Antwoord
  • stripeaway

   Het is zeker een heerlijke wandeling 🙂 dankjewel voor je reactie

   Antwoord
 3. Kelly

  Wat een mooi gebied en ook fijn dat je wat kortere routes deelt…voor de kleinere hondjes. De hond van mijn ouders is niet gewend aan grote afstanden, haha. De route van 11 kilometer lijkt me trouwens ook erg mooi.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zelf vindt ik dat ook fijn om alternatieve te hebben met de lengte van de route. Kan je trouwens zeker wel die route van 11 kilometer aanraden 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.