Vrachelse Heide

Wandelen bij de Vrachelse Heide

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant

Heerlijk wandelen dichtbij huis in een prachtige omgeving. Dat kan bij de Vrachelse Heide in Brabant en deze plek wordt ook wel het mini Drunense Duinen van Brabant genoemd. Een heerlijk stukje natuur met enkele plekken zandverstuiving omringt door bos. Wij maakte er een wandeling op een warme winterdag en dit was echt een heerlijk wandeldagje. Kom ik je neem je mee.

De Vrachelse Heide

Een voormalig heide- en stuifzandgebied in de gemeente Oosterhout – dit ligt vlakbij Breda. Tegenwoordig is het beplant met grove den maar zijn er hier en daar nog zandverstuivingen te vinden. Er staan op de Vrachelse Heide verschillende picknickbanken waardoor je dus hier heerlijk een dagje door kunt brengen.

De Vrachelse Heide is 149 ha groot en eigendom van Defensie. Ze hebben hier heel af en toe wel eens een oefening maar dit wordt dan van te voren aangegeven. Verder is het een heerlijk gebied dat vol staat met naaldbomen. Wil je het stuifzandgebied vinden, dan raad ik je aan om richting oostelijke deel te gaan want daar vind je de restanten. Verder komen er ook een aantal zeldzame planten- en diersoorten voor zoals de rode bosmier, groene en zwarte specht, de ransuil en het grasklokje. Heb jij ze al gespot?

Vrachelse Heide

Wandelen op de Vrachelse Heide

Dit stukje natuur ligt op zo’n 20 minuten rijden van mijn huis maar nog niet eerder ben ik er gaan wandelen. Schandalig natuurlijk en daar moest dus verandering in komen. Op een zonnige winterdag zochten we een wandeling dichtbij huis en besloten we richting de Vrachelse Heide te gaan.

Er is niet echt een uitgezette wandeling maar het is goed te doen om hier zonder bewegwijzering te wandelen. Zelf liepen wij vanaf de parkeerplek het bos in en volgde zonder gps de paden. Uiteindelijk kwamen we na een aantal kilometer bij de zandverstuiving aan waar we gelijk even een mini picknick hebben gehad. De honden hadden de tijd van hun leven met al dat zand en wij genoten lekker met onze snoet in de zon.

Vrachelse Heide

Met je hond wandelen bij de Vrachelse Heide

Honden zijn meer dan welkom bij de Vrachelse Heide alleen is het niet toegestaan om je hond los te laten – dit heeft te maken met dat het een oefenterrein is. Het is dan wel geen losloopgebied zoals bij Boswachterij Dorst maar je ziet er wel genoeg honden met hun baasje aan de wandel. Wij kwamen er pas later achter dat je hond niet los mocht en hebben onze honden daarna ook gelijk weer aangelijnd.

Wandeltip Brabant: Ken jij de Trage Tochten al? Ontdek hier welke Trage Tochten er in Brabant zijn.

Vrachelse Heide

Combineren met een ander wandelgebied

Heb je zin in een langere wandeling dan kun je de Vrachelse Heide erg goed combineren met ander wandelgebied in de buurt. Zo heb je in de looplijn de Leemputten of ook wel het bekende natuurgebied Surae liggen. Als je deze plekken combineert kan je bijna onafgebroken door het bos richting Breda lopen. Dat is geen verkeerde wandeling toch?

Parkeren

Je hebt verschillende plekken waar je het bos in kunt. Zo heb ik geparkeerd aan de Bergsebaan. Daar heb je een aantal parkeerplekken. Zo kun je ook parkeren bij het Houtse Meer en als je klaar bent met je wandeling kun je een heerlijk terrasje pakken of een koffie to go.

Vrachelse Heide
Vrachelse Heide

Heerlijk wandelen in de natuur

Wandelen bij de Vrachelse Heide is even ontsnappen van de drukte van de stad. Even heerlijk de natuur in zonder de prikkels om je heen. Lekker rond stappen zonder allemaal auto’s om je heen. De Vrachelse Heide is zo’n plekje waar dat kan maar je ook zo weer thuis ben in de stad. Enjoy!

Overnachten vlakbij de Vrachelse Heide

Overnacht in dit prachtige natuurhuisje op zo’n 5 kilometer van de Vrachelse Heide.

Luxe kamperen maar toch het avontuurlijk gevoel. Ga dan kamperen in een pod.

Laat je onderdompelen in de natuur en ga kamperen achtertuin van 1 hectare groot

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Ken jij de Vrachelse Heide al en ben jij er al wel eens gaan wandelen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Groetjes uit Brabant - op reis met leuke Brabantse taalgrapjes door Brabant

Houdoe een typisch Brabant stukje taal en perfect voor een te gek boek

Ontdek hier de Epic Hikes of the World

Verliefd op Nederland - een boek bomvol inspiratie, mooie plekje en prachtige foto's.

Wandellegging Decathlon Travel 500

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.