Italie Milaan Stedentrip

Confrontatie met de Wall of Dolls in Milaan

Soms zijn er dingen die je bij blijven, waaraan je blijft denken. Zo ook deze plek. De “Wall of Dolls” in Milaan. Deze muur is een symbool voor de strijd tegen het geweld tegen vrouwen en de ongelijke rechten van vrouwen over de gehele wereld.

Wall of Dolls: confronterend

Het project is een initiatief van de non-profit organisatie Intervita Onlus. Tijdens de fashion week in 2014 is dit project opgestart. Een muur vol poppen, barbies en andere soorten poppen. Als je op eerste gezicht deze muur vol poppen ziet, zie je niet echt de waarde er achter. De muur ziet er ook een beetje onverzorgd uit, de poppen zijn niet meer zo kleurig als eerst en zien er verstoft en verbleekt door de zon uit. Maar als je beter gaat rondkijken, dan krijg je kriebels over je hele lichaam.

Je ziet daardoor niet alleen maar speelgoed hangen, maar iedere pop stelt één dodelijk slachtoffer voor en door vrouwenmishandeling om het leven is gekomen. Ook zie je verschillende foto’s hangen en namen van slachtoffers wat het nog echter maakt.

Kippenvel over mijn lichaam

Ik bleef daar een aantal minuten stilstaan. Kriebels blijven zich verspreiden over mijn lijf. Een traan die prikt en eruit wilt komen. Zelf ben ik vrouw en realiseer ik mij elke dag dat ik van geluk mag spreken. Vele vrouwen over de hele wereld krijgen te maken met vrouwenmishandeling. De rechten van vrouwen is in veel landen totaal niks waard en worden om vaak jonge leeftijd al ontneemt van hun rechten. Elke dag over je schouders kijken omdat je weet dat er een dag komt dat je er mee te maken krijgt. Dit is voor vele vrouwen de dagelijkse kost.

Rechten van de vrouw

Gelukkig bestaan er bewegingen die opkomen voor de rechten van de vrouw. Zelf help ik daar ook aan mee om in juli 600 km in 6 dagen te gaan fietsen tegen kindhuwelijken in Zambia. Ik weet dat ik niet ieder meisje of vrouw kan helpen op deze wereld maar ook al help ik er eentje, dan ben ik al een tevreden mens. Dit is dan ook de reden dat ik jullie dit indrukwekkende project wil laten zien.

Door er alleen al bewust van te zijn maak je die ene stap, een stap die voor iemand anders wel twee stappen vooruit kan zijn. De Wall of Dolls is voor mij die ene stap geweest. Ben je in Milaan maak dan zelf ook die ene stap en bezoek deze muur vol poppen. Niet omdat het moet maar omdat het kan.

De muur ligt op enkele tientallen meters van de Basilica San Ambrogio. Het is even zoeken maar het is zeker de moeite meer dan waard.

Meer bezienswaardigheden in Milaan:

Heb jij al weleens van de muur gehoord? Wat vind jij van het project?

  31 Comments

 1. Toch straf hé, dat in 2017 nog zo veel moet gedaan worden tegen ongelijke behandeling van vrouwen 🙁 echt triest… dit project/werk geeft me toch ook de kriebels. Wist niet dat het bestond… Interessant artikel!

  Beantwoorden

  • Vind het zelf ook heel straf dat het in anno 2017 nog zoveel voorkomt. Gelukkig zijn er veel mensen die zich voor vrouwenrechten in zetten. Toen ik daar stond kreeg ik ook de kriebels. Ook omdat het zo echt is.

   Beantwoorden

  • Ik kende het eerst ook niet totdat iemand mij daar op wees. Vind het zelf ook heel belangrijk om aandacht te vragen voor dit soort zaken.

   Beantwoorden

 2. Op het eerste gezicht dacht ik, wat een toffe muur, maar toen ik je blog verder las ontdekte ik pas de echte reden achter de muur. Verschrikkelijk, maar ook een soort van mooie manier om hier aandacht voor te vragen en er bewust van te worden wat er nog dagelijks in de wereld gebeurd.

  Beantwoorden

  • Lijkt idd van een afstand op een leuke muur maar de reden er achter is dan weer heel anders. Vind het zelf wel een erg goed project om er aandacht voor te vragen. Het laat je nadenken.

   Beantwoorden

 3. Ik ben er ook geweest in Milaan, de achterliggende gedachte is mooi maar ik vond het eerlijk gezegd in het echt een beetje creepy. Het is heftig en een beetje beangstigend vond ik.

  Beantwoorden

  • Ik had de zelfde gedachten, ook omdat de poppen zo verbleekt zijn door de zon. Maar de gedachten er achter en waarvoor ze het willen doen vind ik mooi.

   Beantwoorden

  • Ik deel de zelfde gedachten over dat creepy. Gelukkig ging dat gevoel snel weg toen ik wat meer naar de muur ging kijken en de echte gedachten voor mij nam.

   Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.