Een bos dat niet horizontaal is maar verticaal. Ja je leest het goed! We hebben het dan niet over een plantenbakje of een verdwaalt viooltje maar een heus natuurgebied. Het is een bos met 730 bomen, 5000 struiken en meer dan 12000 andere planten wat groeit aan een gebouw. En daar kun je dan wonen, vet cool toch?

Bosco Verticale: 10.000 vierkante meter bos

Als je woont in de Bosco Verticale, dan woon je dus in een bos van 10.000 vierkante meter en dat verdeelt over 2 gebouwen. Dit midden in een grote stad, een wereldstad nog wel. De mensen die er wonen hebben ook weinig te zeggen wat ze precies op hun balkon willen hebben. Natuurlijk is een viooltje extra toegestaan maar wil je nu op een andere plek die ene boom hebben, dan heb je pech.

De ontwerper heeft de planten gekozen op basis van hoe groot ze zijn, aan welke kant van het gebouw ze komen maar ook welke kant ze op groeien. Je koopt dus (huren kan niet) een appartement en je kiest voor de planten die er staan. Het is er niet alleen mooi wonen maar ook nog goed voor het milieu. Ook zorgen de bomen en planten voor schaduw, waardoor temperatuurverschillen minder groot worden met binnen- en buitenshuis. En wist je ook dat de bomen en planten veel geluid tegen houden, waardoor je bijna het gevoelt hebt in een bos te wonen.


Bezienswaardigheid Bosco Verticale Milaan, bezienswaardigheden Milaan, Bosco Verticale Milaan, het verticale bos, het verticale bos in Milaan, Milaan Italie,

Bosco Verticale

Bosco Verticale werd door het stadsbestuur van Milaan in 5 jaar tijd gebouwd voor de Expo 2015. Dit is een wereldtentoonstelling en had toen dat jaar het thema “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven”. Dit is natuurlijk een prachtige manier om deze twee thema’s samen te brengen.

De twee groenen wolkenkrabbers liggen in de wijk Porta Nuova en zijn gemakkelijk vanuit het centrum te bereiken. Je kunt zelf van ver al zien waar deze twee gebouwen staan. Ze zijn ongeveer 110 en 80 meter hoog. Elk balkon bekleed zich met bomen en planten. Het valt behoorlijk op!

Wonen in de Bosco Verticale is niet bepaald goedkoop. Je betaalt voor een appartement van 60 vierkante meter zo’n €760.000. Dat is per vierkante meter ongeveer €12.700. Ter vergelijking is dat in Amsterdam €2800. En wij maar denken dat wonen in Amsterdam duur is.

Het hele jaar door groen

Helaas voor de echte herfstverslaafden heeft dit bos bijna niet te maken met verkleuring van de bomen en planten. Elke seizoen groeien een viertal boom-, planten en bloemsoorten. In het voorjaar bloeit bijvoorbeeld de Magnolia en Jasmijn. In de zomer de Eiken, Olijfboom en de Granaatappelboom. De herfst zorgt voor een beetje rode en oranje tinten en de winter de Moerbeibomen en de Turkse Hazelaars. Dus uiteindelijk kan de herfstliefhebber nog een beetje genieten van de prachtige kleuren.

Bezoek de Bosco Verticale

Toen ik in Milaan was wilde ik toch echt wel deze plek bezoeken en dat heb ik dan ook gedaan. Het is gemakkelijk te bereiken met metro, bus of trein. Milaan heeft sowieso een goed openbaarvervoersysteem. Het bezichtigen van de woning is daarin tegen weer niet mogelijk. Ook als je het gebouw op wilt, dan wordt je teleurgesteld. Als je gaat wandelen in de omgeving weer niet. De wijk bruist van de gezellige baretjes en kleine feestjes.

Toen ik er aan het rond wandelen was, kwam er ook in een keer uit het niets een festival voorbij. Waar dit precies voor was, weet ik nog steeds niet. Iedereen die ik er naar vroeg sprak geen Engels, en als je dan geen Italiaans spreek, wordt het moeilijk om tot de kern te komen.

Het is echt gaaf om te zien hoe een bos zo in de hoogte groeit. Heel apart! Ik bleef mezelf er over verbazen. Het is een strak gebouw en ziet er heel modern uit en dan groeien er overal bomen en planten. Apart toch?

Het bezoeken van Bosco Verticale neemt geen uren in beslag. Je loopt er op je gemakje langs en probeert de vele soorten bomen en planten te spotten. Daarna vermaak je, je verder in de gezellige wijk. Trek er maar gewoon een gezellige dag vooruit om de wijk Porta Nuova te verkennen. Helemaal niks mis mee, zo leer je het beste de stad Milaan kennen.

Meer bezienswaardigheden in Milaan:

Zou jij willen wonen in een verticaal bos?

 

 

Foutje gezien? Meld het.

 

Pin it on Pinterest

DUTCH

ENGLISH