Waarom vond ik het ook al weer een goed idee om met duizenden andere vroege vogels het ijskoude Noordzee water te gaan trotseren? Dat vroeg ik mezelf af op het moment dat het aftellen was begonnen.

Al jaren spookt het door mijn hoofd, wat zou het toch vet zijn om een keer met de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen mee te doen. Maar ook al jaren kreeg ik niemand zo gek om ook echt mee te doen en alleen gaan is ook maar een beetje saai. Totdat ik eindelijk na jaren zoeken iemand zo ver kreeg om met mij samen het ijskoude water te trotseren.

De vroege ochtend

Al weken keek ik er met gezonde spanning naar uit, maar op die vroege ochtend was het totaal verdwenen. Met maar 2,5 uur slaap en een avond flink feesten voelde ik me net een wandelende zombie. Die kou vermeed ik liever vandaag en mijn donzige warme bedje was nog wel erg verleidelijk. Waarom was ik nou niet op tijd naar bed gegaan, eigen schuld dikke bult, toch? Nadat ik mezelf een schop onder mijn kont had verkocht, ging onze reis richting Scheveningen. Ik zou tenslotte ook niet alleen gaan.

nieuwjaarsduik, nieuwjaar, nieuwjaarsduik scheveningen, scheveningen, unox, unox nieuwjaar, unox nieuwjaarsduik, duiken, koude zee, noord zee, bucket list

Lange rijd voor inschrijving

Op de boulevard stond al een rij voor de inschrijvingen maar omdat het loket pas over 45 minuten open ging besloten wij nog even een energierijk ontbijtje te gaan nuttigen. Na 45 minuten besloten we achteraan te sluiten. We begonnen te twijfelen of we nog wel op tijd waren maar ongeveer 20 koude minuten later hadden we ons kaartje.

Verschrikkelijk koud die Unox Nieuwjaarsduik

Hup richting de tent, even warm worden, het was verschrikkelijk koud. Bij de ingang kregen we een te kleine Unox muts en een tasje met lekker Unox Erwtensoep. Ik baalde een beetje van die te kleine muts want 10 minuten later had ik alweer hoofdpijn. We besloten de gezelligheid op te zoeken bij het buitenpodium op het strand. De sfeer was al een beetje aan het opladen en de polonaises en de “hakhak in je trainings pakpak”  kwamen snel tot stand.

De koude tijd vloog voorbij en voordat ik het wist hadden we nog maar 15 minuten. We kregen de taak om ons zelf klaar te maken voor de duik. Dat betekende dus jezelf uitkleden tot aan je zwemkleding. Het ergste was nog dat mijn sokken uit moesten, want echt het zand wat normaal te warm was om op te lopen, was nu echt te koud om op te lopen.

nieuwjaarsduik, nieuwjaar, nieuwjaarsduik scheveningen, scheveningen, unox, unox nieuwjaar, unox nieuwjaarsduik, duiken, koude zee, noord zee, bucket list

Aftellen 3, 2, 1………

Ik wilde graag vooraan staan en met nog 1 minuut op de klok begon ik de spanning te voelen, laatste seconden gingen in en het aftellen was begonnen, 3, 2, 1…………………. Zo hard als ik kon stormde ik richting het water met duizend anderen. Plons, aaaach koud, ik ga terug, stomme golf, nee geen bommetje, oké nu duik ik er zelf maar in. Zo snel als we konden na onze duik vloog ik het water uit richting het droge. Ik voelde niks meer, het enige wat ik wilde was mijn handdoek. Eenmaal bij mij handdoek voelde ik een lichte tinteling over heel mijn lichaam, dat was een fijn gevoel en ik liet mijn handdoek nog eventjes een paar seconden liggen. Die seconden gingen snel voorbij en mijn handdoek was toen mijn grootste vriend.

nieuwjaarsduik, nieuwjaar, nieuwjaarsduik scheveningen, scheveningen, unox, unox nieuwjaar, unox nieuwjaarsduik, duiken, koude zee, noord zee, bucket list

nieuwjaarsduik, nieuwjaar, nieuwjaarsduik scheveningen, scheveningen, unox, unox nieuwjaar, unox nieuwjaarsduik, duiken, koude zee, noord zee, bucket list

Die dag was de gevoelstemperatuur 1 graad en de gevoelstemperatuur van het water -7. Het was verschrikkelijk koud maar wat was het lekker. Met een frisse start het nieuwe jaar in, is heel letterlijk maar zo voelde het ook. Volgend jaar zeker weer een frisse nieuwjaarsduik voor mij. Wil jij dit ook, ga dan naar de website van Unox voor meer informatie, wil je een overzicht van alle nieuwjaarsduiken in Nederlands die kan je hier vinden.

Praktische tips Unox Nieuwjaarsduik:

  • Ben op tijd. Je bent niet de enige met deze te gekke actie in zijn kop.
  • Kom je met de auto, denk eraan dat meer mensen zo denken.
  • Neem een set droge kleding mee. Tip: lekker onesie is ook niet verkeerd.
  • Vergeet niet je handdoek. Want dat is straks je beste vriend.
  • Wil je echt nat worden, ga dan vooraan staan. Als je toch de duik niet durft te maken, geen nood er komt zo 1000 man achter je.
  • Vergeet je camera niet (die tegen water kan).

En het beste wat ik kan je meegeven. Geniet ervan! Ja, het is koud, heel koud. Maar hé wel een uniek belevenis die je nu kan afstrepen van je bucket list.

Ook hier trotseerde ik de kou:

Heb jij ook al eens een nieuwjaarsduik gedaan. Zo ja wat vond je er van. Was het ook zo koud bij jullie?

 

Foutje gezien? Meld het.