Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een sprekend portret zijn of van een baby olifantje die ik in het wild heb zien lopen. Maar het kan ook een foto zijn waar ik iets op heb bereikt of waar ik iets nieuws ontdekte. Ik vertel in deze rubriek het verhaal in en achter de foto…

Reizen is heeft veel mooie aspecten, gekke avonturen en prachtige momenten. Een van de prachtige momenten is nieuwe mensen ontmoeten van over de wereld. In aanraking komen met een andere cultuur, een ander geloof maar wel met een mens zoals jij en ik. Unieke verhalen die je nooit meer vergeet.

Ontmoeting met Gulzair

In mij overstap in Abi Dhubi ontmoette ik Gulzair, zijn naam kan ik bijna niet uitspreken en ik mag hem Gul noemen. Toen we beide op onze volgende vlucht zaten te wachten raakte we in gesprek. Hij woont in Islamabad, Pakistan. Een jongen van ongeveer mijn leeftijd die voor zijn werk de wereld over reist. Net terug van Singapore en is nu eindelijk richting huis na een drukke week vol met conferenties. Hij werkt voor een magazine en zit veel in het zakenleven. Veel reist hij ook met zijn vriendin, een prachtige dame, vol trots laat Gul een foto van hun samen zien.

Verhalen over Pakistan

Hij vroeg tijdens het gesprek wat ik precies wist over Pakistan. Het enige wat ik kon bedenken was oorlog. Als ik iets hoor over Pakistan, zijn het zulke soort berichten. Hij begon gelijk te vertellen hoe mis vattend die verhalen nu zijn over Pakistan. De Taliban zit wel in het uiterste noorden van Pakistan maar Islamabad is veilig. Zo veilig dat hij echt vond dat ik als avonturier zijn stad moest bezoeken. Natuurlijk wist hij dat ik me er niks bij voor kon stellen dus pakte hij is camera erbij. Aaach een prachtige Canon, met touchscherm en al.

Hij pakte de foto’s erbij en liet mij de prachtige grens van Pakistan en Indonesië zien. Het lijkt een beetje op een canyon. De prachtige groene bergen bekleden de foto. Hij liet foto’s zien van samen met zijn vriendin bij grens van. Ze waren daar op vakantie en genoten van de pracht en praal wat Pakistan te bieden heeft. Ze stralen en lijken gelukkig samen.  Ook laat hij een foto van zijn neefje zien, een trotse oom. Hij verteld hoe graag hij optrekt met zijn familie en dat familie ontzettend belangrijk is voor hem.

Later vertelde hij wat meer over de geschiedenis van Pakistan. Zo vertelde hoe er in het verleden verschillende landen inval hebben gedaan in Pakistan en dat er zeker ook veel oorlog is geweest. Helaas weten veel mensen de ellende niet van dit land. Het land en zijn inwoners hebben veel meegemaakt. Gelukkig is dat nu allang niet meer en begint het land steeds meer op te krabbelen. Nu de taliban uit het noorden nog weg.

Tijd voor tot snel

Langzaam beginnen we steeds meer verhalen te vormen en beginnen we steeds meer over elkaar te weten. Zo vertel ik mijn beweeg reden over mijn Zambia reis en waarom ik die gekke 600 kilometer zou gaan fietsen. Ook laat ik een stukje Nederland zien en leer ik hem een paar Nederlandse woorden. Het blijft leuk om dat iemand te leren. Samen schieten de uren voorbij. Het schommelt van serieus naar humor en van een lach naar een traan.

Helaas loopt ons gesprek ten einde als ik nog maar 5 minuten voor boarden heb. We wisselen onze Facebook accounts uit want Gulzair komt voor zijn werk in september naar Amsterdam en het leek hem leuk als ik hem zou rondleiden door ons prachtige Amsterdam. Zo gedaan en we zijn Facebook vriendjes. We maken nog een selfie en hij vraagt nog snel of ik een video boodschap voor zijn vriendin wil inspreken. Als dat gedaan is moet ik rennend met opgezwollen voeten naar de gate.

Gulzair, het was leuk kennis te maken en jouw prachtige verhaal over Pakistan te horen. Ik zal je niet snel vergeten en je verhaal mee nemen in mijn volgende reizen. Hopelijk tot snel in Amsterdam.

Helaas is zijn trip naar Amsterdam niet door gegaan. We hebben nog steeds contact via Facebook en volgen daar beide elkaars leven. Ik weet zeker dat onze paden nog een keer gaan kruisen.

Echt dit vind ik misschien wel het mooiste aan reizen, nieuwe mensen ontmoeten. Ook al zul je ze misschien nooit meer zien, dat maakt niet uit want je hebt er een vriendschap voor altijd bij. En ik ben er van overtuigd dat een vriendschap in verschillende vormen kan komen.

Foutje gezien? Meld het.