Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een sprekend portret zijn of van een baby olifantje die ik in het wild heb zien lopen. Maar het kan ook een foto zijn waar ik iets op heb bereikt of waar ik iets nieuws ontdekte. Ik vertel in deze rubriek het verhaal in en achter de foto…

Bavianen zijn leuke dieren, echt waar. Ligt elke keer weer in een deuk. Maar ze kunnen ook super irritant zijn en op een gegeven moment ben je ze helemaal zat. Nu heb ik al twee momenten over mijn bavianen ervaren met jullie gedeeld en het laatste deel kan natuurlijk niet ontbreken.

Bij mijn eerste twee verhalen jatte een baviaan mijn Cola flesje weg en pikte de andere mijn bankje in. Bij deel 3 wordt er ook iets weg gejat maar hoe dat ga ik je vertellen.

Eten bij de Victoria Falls

Na een stevige wandelen aan de Zimbabwe kant van de Victoria Falls vond ik het hoogtijd om even lekker te gaan eten en drinken. Het was namelijk een natte bedoeling en een redelijk lange wandeling, of ik deed er gewoon zo lang over met al die foto’s die ik maakte. Zal wel de laatste zijn. Maar goed hop hop hop even lekker eten.

Mag ik deze sandwich en een juice mango, banaan en ananas. Ik keek om mij heen en zag veel mensen lekker smullen. Pakte mijn telefoon erbij, hield deze extra goed vast omdat ik bavianen geluiden hoorde en scrolde een beetje door mijn Instagram. Even reageerde ik op wat reacties. Daarna was het tijd om even Whats App te openen en iedereen in het thuisfront even tevreden te houden.

Dag Sandwich

Na 15 minuten spelen op mijn telefoon kwam de overheerlijk sandwich samen met mijn juice er aan. Ooh wat had ik een honger. Ik nam eerst even een welverdiende slok van mijn heerlijk juice.  Nam nog een slok en zetten rustig mijn glas weg. Ik pakte mijn sandwich, wilde een hap nemen en plots voel ik mijn tafel trillen en trekt zo de baviaan mijn broodje uit mijn handen.

Ik probeer nog mijn broodje terug te pakken. Het is het eerste wat je doet natuurlijk als er iets van je gejat wordt waar je net een hap van wilde nemen. Maar ik breek mijn handeling snel af want aapje baviaan is boos, want het is natuurlijk niet mijn sandwich meer. Ik probeer de baviaan nu maar weg te jagen van mijn tafel voordat mijn juice er ook aan gaat.

In mijn ooghoeken zie ik het personeel aankomen en de baviaan schiet weg.

Een nieuw sandwich

Gelukkig zijn ze dit gewend en krijg ik een nieuwe sandwich met beveiliging. Jaja, het personeel gaat aan weerszijden van het overdekte terras staan om zo de bavianen op afstand te houden. Je ziet aan alle kanten meerdere pogingen die helaas mislukken door de goede beveiliging. Dat wordt geen extra sandwich voor de baviaan maar eentje voor in mijn buik.

Gelukkig viel mijn schrik mee en moest ik vooral hard lachen. Sommige bezoekers schrokken wel flink maar ook andere keken er niet meer van op. Het lijkt een beetje een gewoonte te worden dat bavianen iets jatten.

Een trucje

Gelukkig heb ik wel wat geleerd van alle bavianen streken. Een is dat ze gemeen zijn en dat je altijd op je hoede moet zijn met bavianen in je buurt, twee je kan er uiteindelijk hard om lachen en drie wil je bavianen op afstand houden maak dan een katapult beweging, hier schrikken ze van. Ja, echt waar. Dit leerde ik twee dagen later toen ik mijn verhaal vertelde. Hij lied het zien en het werkt bij de meeste bavianen.

Je maakt letterlijk een beweging zoals je ook doet als je schiet met een katapult. In veel regio’s worden bavianen op afstand gehouden met stenen die ze gooien of afschieten met een katapult. Nog een dag later heb ik dit zelf toegepast en het werkt. Wel niet op alle bavianen, want sommige kennen het trucje al maar vele nemen gelukkig afstand van je.

Gelukkig heb ik hierna geen maffia baviaan meer gezien, maar ik zal altijd waakzaam blijven. Jij ook?

Vanaf volgende week zal “Story in the Picture” tijdelijk verschijnen op de eerste en derde maandag van de maand. Dit heeft te maken dat er een nieuwe leuke serie die  online komt. De eerste van deze serie zal op maandag 6 november verschijnen. Zo stay tuned!

Foutje gezien? Meld het.