Ik stapte mijn hostel binnen. Ze keken mij raar aan! Ze waren verbaast dat ik nog binnen kwam lopen zo laat. Er is een avondklok. Een avondklok? Het is gevaarlijk buiten de poorten. Waarom ben je zo laat nog buiten? Ik ben gaan stappen in een discotheek met een paar mannen van de rafting. Dat moet je nooit meer doen maar dat ik dat nooit meer moest doen kwam ik snel achter tijdens het stappen.

Gaan jullie mee stappen?

Jaaaah het raften was echt super gaaf en de mannen die ons begeleiden tijdens het raften waren ook nog is gezellig. Tijdens het raften sloofden de mannen zich goed uit en lieten ze de gekste kunstjes zien. Toen we eenmaal klaar waren met het raften kregen we nog wat te eten en te drinken. Het was gezellig. We raakte meer aan de praat en zelf met eentje had ik een goede klik.

De gesprekken bleven duren en we wisselde nummers uit. Later op de dag kreeg ik een appje of ik mee uit ging eten. Samen met een vriendin van de rafting gingen we samen met twee mannen van de rafting uit eten. Het was echt gezellig en we hadden de leukste gesprekken. Naar maten de gesprekken vorderden kwamen we bij het punt uit dat we ons afvroegen of je hier ook kon stappen in Livingstone. “Maar natuurlijk kan dat” was het antwoord van één van de mannen. Ik keek mijn vriendin nog even vragend aan maar daarna besloten dat het wel een leuk idee was om samen te gaan stappen. De mannen werkte immers voor een groot bekend rafting bedrijf dus vertrouwen konden we hun wel!

Dat onderbuik gevoel

We hadden afgesproken om met de auto naar de discotheek te gaan. Dat was namelijk de veiligste manier. We besloten bij één van de hostels af te spreken. We werden afgehaald door de twee mannen. Ze waren aardig en vroegen ons waar we zin in hadden. Doe maar een discotheek met wat leuke popmuziek of een goede dj. We reden en reden en kwamen aan bij een discotheek. Dicht! Shit…op naar de volgende. Ik vroeg of er nog meer discotheken waren. Volgens één van de mannen was er nog één mogelijkheid. Ik hoorde ze even overleggen en kreeg en raar gevoel in mijn buik. Mmmh is dat mijn onderbuikgevoel wat zegt dat er iets niet goed is. Ik twijfelde maar besloot ze toch nog te vertrouwen.

Een reden een smal straatje in, het zag er een beetje creepy uit. We reden een rondje en stopte voor een groot gebouw met allemaal lichten. De discolampen zwaaide van links naar recht. We stapte uit de auto. Voelde me een beetje akward. Daar sta je dan met je sneakers en je BOEF trui. Niemand die weet wat Boef betekend maar goed leg dat maar is uit want ik voelde mezelf niet de enige boef als je snap wat ik bedoel.

Dansen in de discotheek

We waren dus de auto uitgestapt en liepen richting de ingang van de discotheek. Ik weet nog goed dat ik ook hier geen goed gevoel in mijn onderbuik kreeg. Er zaten wat mensen voor het gebouw en de vrouwen die er rond liepen waren ook niet heel erg vol gekleed. Ze keken ons aan met “what the fuck doen jullie hier”. Het kan een verbeelding zijn maar die sfeer hing er. We stapte binnen en echt alle ogen werden op ons, de twee dames gericht. Wij waren letterlijk de enige twee witte personen in dat hele gebouw. We gave licht, letterlijk. Echt nog nooit heb ik mezelf zo ongemakkelijk gevoelt als toen.

We gingen wat afgelegen bij een lege bar staan en bestelde onze drankjes. Ik bestelde bewust een Cola omdat ik helder wilde blijven. De muziek was trouwens echt goed. We kregen de popmuziek van Afrika te horen. Een paar kreeg vroeg ik welke zanger of zangeres dit was. We hadden gezellige gesprekken en dansende een beetje in het rond.

Het bleef een beetje ongemakkelijk maar we probeerde er het beste van te maken. De sfeer begon langzamerhand wat grimmiger te worden. De alcohol begon bij veel mensen al een rol te spelen. Er was een verjaardag en de jarige kreeg meerder flesjes bier over haar heen. Ze was helemaal doorweekt. Het leek wel traditie want ze vond het allemaal best.

Dansen als je niet meer wilt

We waren z’n 1.5 uur zonder problemen verder. Ik was al een beetje gewend aan de rare sfeer die er hing. Precies uitleggen kan ik niet maar het leek net een stuk uit een gangsta film. Er liepen ook wel een paar figuren rond waar iets niet helemaal bij klopte. Maar goed dat gevoel overheerste nog niet. Wat wel raar werd was dat ene meisje, of beter gezegd vrouw. Al een tijdje probeerde ze van mij aandacht te krijgen. Ze wilde elke keer dat ik met haar zou dansen en bleef mij aankijken. In het begin leek mij dit nog leuk maar hoe meer ze haar best deed hoe raarder ik haar ging vinden. Op een gegeven moment begon ik haar irritant te vinden. Ze leek onder invloed, ze was iig niet helemaal op deze wereld. Ik benoemde dit ook naar die vriendin van mij en zei had het zelfde gevoel.

Als de sfeer grimmig word

De twee mannen van de rafting waren de hele avond goed bij ons geweest. Ze waren ook best beschermend want er was ook één moment dat een rare man op ons af kwam. Een van de twee mannen ging een gesprek met hen aan, waarna hij weer verdween. Dus we konden hun nog steeds vertrouwen, GELUKKIG! Het ging zo nog even door. Ik duwde dat meisje nog een aantal keer van mij af, totdat ze de hint begreep. We wilde nog een Cola bestellen tot de sfeer echt compleet omsloeg. Ik kan weer niet benoemen wat ik precies zag en voelde maar kan het beschrijven als dat onderbuik gevoel. Het werd in een keer mega heftig. Angst kwam naar boven. Kriebels werden heftiger. Oplettendheid naar cijfer 1000. Die voelsprieten die van alles voelde maar niet het veilige. Het enige wat ik wilde was zo snel mogelijk weg. We keken elkaar aan en besloten dat het goed genoeg was voor vanavond. Een van de mannen belde een vriend die ons ook af had gezet met de auto.

Net een filmscène

We liepen naar buiten. De auto was nog nergens te zien. Mijn hart bonkte in mijn keel. De sfeer was hier nog erger. Het leek wel een filmscène waar elk moment een vuurgevecht kon uitbreken. Alles was aanwezig. Vooral het afgelegen straatje, de donker geblindeerde auto’s, de harde muziek, mensen die je boos aankeken maar ook die sfeer weer. Het was gewoon niet goed! Nee, het was gewoon niet goed.

Veilig terug

Gelukkig kwam de auto er na 5 minuten eindelijk aan (die 5 minuten leek wel uren te duren). We stapte in en ik vroeg gelijk of ze ons wilde afzetten bij het hostel. De mannen waren echt aardig en deden wat we vroegen. Het was voorbij en het leek niet eens gebeurd te zijn. Dat typische gevoel alsof je net de bioscoop verlaat. Gelukkig is er niks ergs gebeurd en luisterde ik naar mijn onderbuikgevoel. Misschien had ik zelfs eerder moeten luisteren.

De avondklok

Toen ik hostel binnen stapte vroeg de eigenaar waar ik was geweest. Legde haarfijn alles uit wat ik hier boven had beschreven. Ze schrok hier van en wees mij direct op de avondklok die er in Livingstone geld. Het was niet een slim idee van mij en mij vriendin om zonder grote groep op stap te gaan. Ze gaan wel eens stappen maar dan alleen naar het café hier om de hoek of de discotheek waar we eerste waren en dicht bleek te zijn. Hier komen meerdere toeristen en schijnt het ook veilig te zijn.

Wat houdt de avondklok nou precies in. Het is dus blijkbaar zo dat Livingstone in de nacht zeer onveilig is. Ze hebben ook niet voor niets hoge hekken met prikkeldraad. Overdag is er niks aan de hand (als je niet alleen diep de wijken in gaat) maar in de nacht is het anders. Je mag na 21.00 uur niet alleen de straat op (liefs nadat het donker is niet meer). Wil je van a naar b komen dan moet dat moet een auto. Ben je te voet dan kan je een boete krijgen of worden aangesproken door politie en zelf opgepakt worden. De reden waarom ze dit doen is omdat er veel gebeurd. Mensen hebben niks te doen, zitten aan de alcohol en vallen mensen lastig of zelfs erger. De de discotheek waar wij waren kende de mevrouw van het hostel niet maar de buurt kende ze wel. Ze wilde er niet veel over kwijt maar één ding stond vast. Doe dit nooit meer!

De leerschool

Volgens de mevrouw was dit iets waarvan ik zeker geleerd moest hebben en dat is het zeker. Of er daadwerkelijk iets had kunnen gebeuren weet ik niet maar wat als het wel was gebeurd. Wat als! Normaal ben ik best voorzichtig en zoek ik van te voren alles wel uit. Afrika is anders en er gelden anders regels. De avonden zijn minder veilig en dat heb ik nu gemerkt. Natuurlijk heb ik een klein deel van de avond genoten en heb ik kunnen ervaren hoe uitgaan ook kan zijn. Ik besef nou ook dat wij van geluk mogen spreken dat wij veilig (tot op zekere hoogte) over straat kunnen en we vrij kunnen dansen. Je ziet maar weer dat, dat niet overal op de wereld kan.

Voor jou en mij als tip. Wil je nou stappen in een onbekende stad maar weet je niet of dit veilig is. Vraag het altijd na. Ook al weet je wel of dit veilig is, vraag het dan ook maar gewoon na. Het kan geen kwaad, echt niet. Want in een vreemd land weet je het nooit zeker.

Lees ook over:

  • Een Zambiaan die vroeg of ik zijn vrouw wilde worden.
  • Zambia heeft ook hele mooie dingen zoals deze prachtige mensen die ik vast legde op foto.
  • De reis met Cycle for Plan waar ik de zeer vriendelijke en mooie bevolking van Zambia ontmoetten.