wandelen Soesterduinen

Soesterduinen | wandelen over een zandverstuiving

Nederland, Wandelen, Wandelen Nederland, Wandelen Utrecht

Heerlijk wandelen op de Soester Duinen in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Als je hier gaat wandelen kun je een wandeling over de zandverstuiving perfect combineren met de prachtige bossen die eromheen liggen. Samen met mijn zusje en haar twee honden hebben we echt genoten van een wandeling door dit prachtige stukje natuur. Ga je mee?

De Soesterduinen in de Utrechtse Heuvelrug

Een prachtig natuurgebied is de Soesterduinen wat ten zuiden ligt van Soest. De Soesterduin ligt in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en is een van de weinige natuurgebieden in Nederland met een flinke zandverstuiving en het wordt dan ook gekenmerkt door de grote van de verstuiving. De oorsprong gaat zo’n 80.000 jaar terug, tot aan de laatste ijstijd.

wandelen Soesterduinen
wandelen Soesterduinen

De Lange en Korte Duinen

De Soesterduinen is verdeeld in twee stukken; de Lange (westen) en korte duinen (oosten). Beide stukken zijn erg mooi om prachtige wandelingen te maken. De Lange Duinen zijn bij ver het populairste en gelijk ook de grootste zandverstuiving van de Soester Duinen.

Aardkundig monument

De Lange en Korte duinen zijn de grootste en laatste min of meer open zandverstuivingen op de Utrechtse Heuvelrug. Plekken in Nederland waar het zand nog vrij kan stuiven is zeer zeldzaam en maakte de Soester Duinen dan ook tot een aardkundig waardevol gebied.

wandelen Soesterduinen

Wandelen in de Soesterduinen

De Soesterduinen is een perfect natuurgebied om heerlijke wandelingen te maken. Dit gebied is een combinatie van bossen, heide en natuurlijk de zandverstuiving. Er zijn enkele uitgezette wandelroutes op de Soester Duinen:

Gele wandelroute

3 KILOMETER

Deze route brengt je vooral door de bossen van de Soesterduinen en je wandelt dan aan de rand van de verstuiving. Dit is een heerlijke route als je even kort je benen wilt strekken en toch het mooie van het gebied wilt zien.

Blauwe wandelroute

5.5 KILOMETER

Een heerlijke wandeling aan de rand van de zandverstuiving. Je loopt bij deze wandeling langs de Lange Duinen wat tevens ook een losloopgebied is voor je hond. Je komt ook onderweg een aantal heidegebieden tegen die in augustus en september in bloei staan.

wandelen Soesterduinen
wandelen Soesterduinen

Oranje wandelroute

10 KILOMETER

Deze wandelroute loopt vooral langs de Korte Duinen en door bossen. Een heerlijke wandeling als je zin hebt in meer kilometers. Deze wandeling is gemakkelijk te combineren met de blauwe route als je ook de Lange Duinen wilt ontdekken.

Heb jij al een stappenteller? Lees in dit artikel hoe een stappenteller je leven kan veranderen.

wandelen Soesterduinen

NS-wandelroute Soesterduin

11 of 22 KILOMETER

Een start vanaf het station in Soest die je langs de verschillende natuurplekjes op de Soesterduinen brengt. Een wandeling van 11 of 22 kilometer die vooral over onverharde paden loopt.

Vrij rondlopen

Je hoeft natuurlijk geen wandelroute te volgen. De eerste keer dat ik er was besloot ik heerlijk te gaan struinen en de Soesterduinen zonder wandelroute te ontdekken. Onderweg beklommen we nog een paar bomen en speelde we heerlijk met de honden op de Lange Duinen.

wandelen Soesterduinen

Heerlijk zonnetje

Bij ons scheen het zonnetje en we merkte dat het gelijk een stuk warmer was dan in de bossen. Het witte zand werkt perfect als opwarming van het gebied en het was daarom ook heerlijk om hier met blote voeten rond te lopen. Neem een picknickmand mee en geniet hier met een kleedje van de prachtige omgeving. Of neem met je lunch plaatst op een van de vele boomstronken ;).

Wandelen met je hond

Wandelen met je hond kan overal in Nederland maar op veel plekken moet je hond aangelijnd. Toch is het voor je hond heerlijk om even vrij rond te rennen en bij de Soester Duinen kan dat. Bij de Lange Duinen heb je namelijk een losloopgebied. Dit staat overal erg goed aangegeven. Je ziet hier dan ook veel mensen wandelen met hun hond.

Ontdek nog meer wandelingen in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

wandelen Soesterduinen
wandelen Soesterduinen

Parkeren Soester Duinen

De Soesterduinen is een populaire plek voor wandelaars en mensen die gewoon heerlijk een dagje willen doorbrengen omringt met zand en bossen. Gelukkig zijn er meerdere parkeergelegenheden. Zo heb je parkeerplaats Langeduinen aan de Foekelaan in Soest. Je kunt ook uitwijken naar de Sparrenlaan in Soest of de Soesterbergsestraat en de Beaufortlaan, daar zijn ook gratis parkeerplekken.

Overnachten vlakbij de Soesterduinen

Hier een paar van mijn favoriete overnachtingsplekjes in de provincie Utrecht.

Overnacht in deze geweldig inrichte pipowagen omringt met natuur wat zorgt voor een oase van rust. Ze hebben trouwens niet één maar twee pipowagens op het terrein.

Een fijn vakantiehuis middenin de natuur met een zwembad – lekker voor de warme zomerdagen.

Of slaap in een Zweedse blokhut met vijf slaapkamers.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

 • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
 • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
 • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
 • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
 • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Ben jij al eens gaan wandelen bij de Soester Duinen in Soest? Wij waren hier rond het gouden uurtje, net voor zonsondergang. Daardoor krijgt de omgeving een gouden tintje.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Ontdek de 100 mooiste wandelroutes in Nederland met dit boek.

Het 10.000 stappen boek - zet jij dit al op een dag?

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug met de mooiste rondwandelingen van gemiddeld 15 kilometer.

Wandellegging Decathlon Travel 500

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

4 Reacties

 1. Yvonne

  Ik wandelde hier eerder dit jaar ook voor het eerst. Echt een prachtig gebied. Grappig om de verschillen in kleuren te zien tussen de lente en de herfst.

  Antwoord
  • stripeaway

   Heerlijk gebied idd 🙂 er is zelfs al een mega verschil vind ik tussen ochtend en einde middag. Ik weet dat ik er zeker nog eens terug naar toe ga.

   Antwoord
 2. Maaike

  Ah ziet er echt mooi uit! En tof dat je de open vlaktes kunt combineren met de bossen!

  Antwoord
  • stripeaway

   Heerlijke plek om te wandelen 🙂 en zeker tof dat je die combinatie kunt maken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.