Bezoek het Paleis van Pena in Sintra Portugal

Paleis van Pena: het sprookje van Portugal

Europa, Portugal, Sintra, Stedentrip

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden maar dit wilde ik met eigen ogen bewonderen. Niet iets wat we alleen in Disney films zien of over fantaseerden als er werd voor gelezen voor het slapen gaan. Dit is echt, heel echt. Het sprookje is waar en binnen handbereik. Paleis van Pena is het sprookje in het echt. Het geel rode kasteel boven op de berg…

Zo lang dat ik  mij kan herinneren staat dit kasteel hoog op mijn bucket list. Dit is niet zonder reden want als klein meisje fantaseerde ik al over een gekleurd kasteel. Toen ik er achter kwam dat het ook echt bestond, moest ik deze plek dan ook ooit in mijn leven bezoeken.

Paleis van Pena: de geschiedenis

We duiken even terug de geschiedenis in. Een zeer lange tijd geleden, om juist te zijn in de middeleeuwen. Het begon allemaal met een kapel boven op de top van de heuvel die boven Sintra uitstak. Deze kapel is gewijd aan de Vrouwe van Pena. De vorsten van Portugal bezochten deze kapel ook. Daardoor liet Koning Manual I in de zestiende eeuw een klooster op diezelfde plek bouwen en die toen aan de Hiëronymusorde gaf.

Helaas werd het klooster in de achttiende eeuw zwaar beschadigd door blikseminvallen. Deze blikseminvallen kwamen door een grote aardbeleving die plaatst vond in Lissabon in 1755. Het klooster veranderde in een ruïne en was niet meer te gebruiken.

Het bleef even stil totdat koning Fernando II het gebied in 1838 kocht. Hij had veel plannen voor het gebied en één van de plannen was een zomerhuis. Deze werd rood gekleurd en in Germaanse en Islamitische invloeden gebouwd. Toch wilde de koning meer dan alleen een zomerhuis en bouwde laten een paleis bij. Dat is het gele gedeelte wat je ziet. Dit was om de twee gebouwen goed uit elkaar te kunnen houden.

Werelderfgoedlijst van UNESCO: Paleis van Pena

Paleis van Pena staat sinds 1995 na een restauratie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kleuren waren er flink afgevaagd door de eeuwen heen. Voor de kleuren mooi waren aangebracht leek het rode gedeelte vooral erg roze. Dat zie je nu niet meer terug.

Sprookje Paleis van Pena

Een waar sprookje is het als je door het paleis slentert. Overal waar je kijkt, elke hoek waar je omheen gaat zie je weer iets nieuws. De magie is overal. Natuurlijk lopen er geen echte prinsen op witte paarden rond maar zo doet het wel even voelen. De blauwe hemel met een paar lichte wolken en een heerlijk zonnetje maken de dag nog een stukje mooier.

Mijn camera maakt serieus over uren en ben zo blij als het kleine meisje in haar dromen. We lopen een aantal uren rond door het paleis. Maken bijna op elke toffe spot een foto. Beide kunnen we er geen genoeg van krijgen.

Paleis van Pena: kijkje binnenin

Het paleis kun je natuurlijk bezoeken van alleen buiten maar van binnen raad ik je ook aan. Wil je een sprong terug maken in 1910? Dan doe je dat met een bezoek aan de appartementen van koningin Amélia of aan de prachtige bekleedden binnenplaats. Tevens kom je ook op een dakterras waar je zonder extra upgrade niet kunt komen. Op dat dakterras maakte ik ook de onderstaande foto’s.

Het Pena Park

Als je Sintra in komt rijden zul je het gelijk merken, dat alles ontzettend mooi is. De wandeling of de weg naar boven brengt je door een prachtige bosrijk stuk. Het Pena Park is het park rondom Paleis van Pena. Hier heb je ook toegang voor met je kaartje voor het Paleis. Let wel op dat je het park niet verlaat want later kun je er niet terug in. Wil je het park ook bezoeken doe dat dan na je bezoek aan het Paleis en ga dan pas door naar de andere bezienswaardigheden in Sintra.

Het Pene Park is maar liefs 85 hectare groot. Je kunt hier dus gerust een hele dag doorbrengen. In het park staan maar liefs 200 verschillende soorten bomen en planten. Koning Fernando lied deze van overal ter wereld overkomen.

In het Pena Park kun je ook naar het hoogste puntje van Sintra. Dit is zeker de moeite waard tijdens zonsondergang. Vanuit hier heb je een perfecte blik om het Paleis van Pena.

Breng eerst een bezoek aan het Paleis en later aan het park i.v.m. de drukte.

Openingstijden Paleis van Pena

De openingstijden wisselen nogal tussen de seizoenen. Ook het hoeveelheid bezoekers verschilt zelf enorm.

 • Beste bezoektijd is na 16:00 uur. In de ochtend komen er onwijs veel bussen vol bezoekers aan. Tijdens de lunch is het helemaal spitsuur.
 • In de zomer is het Paleis van 9.30 tot 19.00 uur geopend en in de winter vanaf 10.00 tot 18.00 uur. Check natuurlijk altijd de openingstijden voor aanvang. Deze kunnen veranderen. Het park is tot 20.00 uur geopend.
 • De laatste tickets worden 1 uur voor sluitingstijd verkocht.
 • Op 25 december en 1 januari is het park gesloten.

Tickets Paleis van Pena

Paleis de Pena is één van de duurdere bezienswaardigheden die Portugal heeft. Gelukkig is het, het geld meer dan waard.

 • De tickets kun je ter plekken kopen. Enig nadeel is wel dat er geen korting op zit en dat de wachttijden lang kunnen zijn.
 • De tickets kunnen ook online gekocht worden. Hier voor moet je wel al de exacte datum van bezoek weten.

Bezoeken Paleis van Pena

Beste bezoekmomenten

Zoals ik al eerder heb benoemd is het verstandig (als je in de mogelijkheid bent) om het Paleis na 16.00 uur te bezoeken. Of juist vroeg in de ochtend, met de opening. De meeste tourbussen komen rond 10.30 uur aan.

Op de late ochtend en begin middag is het top drukte. Wil je niet over koppen lopen en eventjes kunnen genieten van rust. Vermijd dan die tijden.

In de zomer is het gigantisch druk. Wil je de topdrukte vermijden, kom dan in het laagseizoen. In Portugal is het dan nog steeds lekker weer. Houd er wel rekening mee, dat het voor ons Nederlandse begrippen, nog steeds druk is.

Hoe er te komen

Er zijn verschillende optie op boven bij het Paleis te komen.

 1. Wandelen: Onwijs mooi! Maar houd er wel rekening mee dat het een stevige klim is. In de winter niet zo erg maar in de zomer kan het behoorlijk warm worden.
 2. Peddelbus: elke 15 minuten gaat er een peddelbus naar boven. Hier betaal je een klein bedrag voor.
 3. Tuctuc: Je ziet ze overal: de Tuctuc. Een leuk ritje. Je vraagt je wel eens af hoe zo’n tuctuc de berg op komt.
 4. Auto: In het hoogseizoen is dit zeker af te raden. Er zijn niet veel plekken om er te komen. In het laagseizoen is dit buiten het weekend geen probleem. Je betaal overigs niet voor het parkeren.

Het sprookjeskasteel

Blij…dat was omdat er eindelijk deze droom was uitgekomen. Het was zeer de moeite waard. Het Paleis is super mooi en intact. Dat zie je namelijk niet heel veel meer.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Stedentrip Lissabon

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Esther

  Wat een prachtig en kleurrijk kasteel. Dat het zo mooi was wist ik niet. Ik was er jaren geleden in de winter met regen en een grijze lucht. Het kasteel werd verbouwd, dus was niet helemaal toegankelijk. Leuk om te zien zo en een reden om nog eens terug te gaan!

  Antwoord
 2. Marcella

  Mooooie foto’s heb je er gemaakt! Gaaf ook dat je jouw rode droeg die dag. Kleurt zo lekker mee 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.