De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Hike Bachalpsee Zwitserland

Hike naar bergmeer Bachalpsee vanaf Grindelwald First

De Bachalpsee is één van de mooiste bergmeren van Zwitserland. Een bergmeer dat is omringt met ongelooflijke prachtige gletsjerbergen, alpenweide en prachtige vergezichten. Het voordeel van dit bergmeer is, is dat het goed te bereiken is en op ongeveer 1 uur wandelen ligt, ondanks dat het op een hoogte ligt van 2265 meter. Kom ik neem je mee op deze prachtige hike.

De Bachalpsee

De Bachalpsee is één van de mooiste bergmeren van Zwitserland, ook een erg gemakkelijk te bereiken bergmeer dat op 2265 meter hoogte ligt verscholen tussen enkele prachtige bergtoppen. Dit bergmeer ligt op zeer korte loopafstand van de Grindelwald-First en is daarom ook één van de meest populaire plaatsen om te bezoeken in Grindelwald. Dit is zeker terecht want de omgeving is echt waanzinnig mooi. De Bachalpsee ligt in de veelzijdige Jungfrau Region

Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland

Waarom de Bachalpsee bezoeken

Je moet jezelf niet afvragen waarom je de Bachalpsee moet bezoeken maar waarom je er nu nog niet bent. Dit bergmeer is niet alleen waanzinnig ook wordt het omringt met groene weide die in het voorjaar bedekt zijn met wilde bloemen. Kom je later in het jaar dan zijn de bergtoppen bedekt met een laagje sneeuw en heb je dus een voortdurend mooi uitzicht.

Als je hier op een mooie zonnige dag komt snap je gelijk waarom de Bachalpsee ‘de blauwe edelsteen’ wordt genoemd. Vooral als het windstil is en de lucht blauw. Helaas kwamen we op een dag vol bewolking maar ondanks dit weerbeeld was het zeker nog een bezoekje meer dan waard.

Bij dat goede weerbeeld reflecteren de bergtoppen van de Wetterhorn, Schreckhorn en Finsteraarhorn in het water – een prachtige weerspiegeling. Een perfect fotomomentje :).

Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland

Hoe kom je bij Bachalpsee

Er zijn meerdere manieren om bij de Bachalpsee te komen. Je kunt voor een verkorte hike kiezen maar ben je fit dan kun je er zelfs een hele daghike van maken.

Korte hike

Zoals ik al eerder had vermeld is de Bachalpsee makkelijk te bereiken. De makkelijkste manier is door met een kabelbaan van Grindelwald naar de First te gaan en daar de wandeling van ongeveer 1 uur te maken naar het bergmeer.

De rit met de kabelbaan van het Gondelstation Grindelwald Firstbahn naar de First duurt ongeveer 25 minuten. Je kunt onderweg uitstappen bij het tussenstation Bort en Schreckfeld. Wil je de makkelijkste hike naar de Bachalpsee dan blijf je zitten tot aan de First.

Deze gondelrit alleen al is echt fantastisch. Je hebt prachtige uitzichten op de beroemde Eiger. Geniet lekker van de omgeving totdat je boven bent.

Hike Bachalpsee Zwitserland

Lange hike

Wij hebben wegens tijdsgebrek de verkorte hike moeten ondernemen maar ik ga zeker terugkomen voor de lange hike. Maar goed nu dus de lange hike. Je kan natuurlijk eerder beginnen op één van de tussenstations of je kunt juist verder lopen richting de Faulhorn en daar overnachten in de berghut. Vanuit de Faulhorn kun je de volgende dag weer naar beneden hiken langs de andere kant. Zo heb je zelfs al een tweedaagse hike.

Hieronder een paar alternatieve om niet dezelfde weg terug te hoeven wandelen:

  • Flower Trail (4) is van First naar Bachalpsee door naar Waldspitz en dan Bort
  • Faulhorn Trail (2) is van First naar Bachalpsee door naar Faulhorn en dan Bort

Ze geven hier tijden aan voor elke wandeling en geen kilometers. Houdt er rekening mee dat deze Zwitserse tijden zijn en daarmee bedoel ik dat deze flink kunnen afwijken van onze tijden. Laten we het erop houden dat ze hier in Zwitserland al hun hele leven in de bergen wandelen.

Ook de Flower Trail moet één van de mooiste wandelingen in de omgeving zijn. Plan deze dan ook vooral in het voorjaar of begin zomer want dan staan de wilde bloemen in volle bloei.

Zwitserland hike tip: ga hiken bij de grootste gletsjer van Europa,  de Aletschgletsjer

Hike van Grindelwald First naar Bachalpsee (1)

Eén prachtige korte wandeling met een klein beetje hoogtemeters is de wandeling vanuit de Grindelwald First naar Bachalpsee. De Bachalpsee ligt op 2265 meter hoogte en de Grindelwald First op 2168 meter hoogte.

Als eerste toen we boven waren begonnen we met een wandeling over de First Cliff Walk. Dit is een te gekke wandeling aan de zijkant van een bergwand. Hier doe je ongeveer 30 minuten over als het niet te druk is. Daarna besloten wij gelijk door te lopen. Waar je links ging om de First Cliff Walk op te gaan vervolg je nu het pad naar rechts richting de Bachalpsee.

Op de wandelkaart wordt de route naar de Bachalpsee aangegeven als route 1. Onderweg staan er op verschillende plekken bewegwijzering maar meestal kun je gewoon de menigte volgen richting het bergmeer.

De eerste gedeelte is even een flinke steil stuk maar na het bereiken van de Gummi Hütte is het pad verder goed te doen. Beetje vals vlak. Natuurlijk zijn wandelschoenen wel aan te raden. Ons pad was op meerdere plekken behoorlijk modderig en er lag zelfs op sommige plekken sneeuw.

Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland

Drukte vermijden

De Bachalpsee is één van de drukst bezochte bergmeren in Zwitserland en dit zul je ook merken als je op een goede zonnige dag komt. Zelfs bij ons, terwijl het bewolkt en regenachtig was, was het nog druk op de trail.

Wil je echt de drukte vermijden kom dan vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Dan zijn de meeste mensen er nog niet en heb je kans dat je het bergmeer bijna voor jezelf hebt.

Te doen Grindelwald: ga op terug weg naar beneden met het Adventure Pack en ga ziplinen en racen op een mountain cart

Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland

Van bewolking naar regen en een beetje zon

Wij hadden zeker niet de beste dag uitgekozen om de wandeling naar de Bachalpsee te maken. We begonnen al goed toen we opstonden met mist. Eenmaal boven werd het er niet beter op en trok het alleen maar meer dicht. Op een gegeven moment zagen we niet meer dan 2 meter vooruit en was het kleine stapjes nemen. Ook begon het toen te regenen met een beetje natte sneeuw.

We liepen natuurlijk gewoon verder met onze regenjassen aan. Gelukkig begon de zon zich te laten zien net voordat we aankwamen bij de Bachalpsee. Happy us! We maakte grotere passen en konden in volle glorie genieten van het prachtige meer.

We besloten als eerste naar de achterzijde van het meer te lopen voor het mooiste uitzicht. Het is uiteindelijk een klein stukje omhoog wandelen maar dan heb je ook wat. Toen we even flink de tijd hadden genomen om van het uitzicht te genieten zijn we terug te gaan. Er kwam ook een flinke donkere wolk aan dus besloten we te gaan schuilen in het hutje aan het begin van het meer. Eenmaal binnen kwam er even flink wat regen maar na onze lunch klaarde het weer op. Je ziet maar weer hoe wisselvallig het weer kan zijn.

Na ongeveer 1.5 uur rondhangen bij het meer besloten we terug te gaan want de weersvoorspellingen besloten onweer erin te gooien. Met onweer wil je niet in de bergen zijn. Wel kom ik zeker eens terug op een mooie weer dag want ik wil dat heldere blauwe meer ook zien 🙂

Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland

Route informatie

Afstand: Heen en terug 6 kilometer
Beginpunt: Grindelwald First
Duur: Trek er ongeveer 3 a 4 uur vooruit. Vooral rond het meer heb je genoeg te zien.
Eten & drinken: Bij het meer heb je geen restaurant maar het is wel aan te raden om hier je lunch te nuttigen :).
WC: Je hebt bij het meer een simpele wc
Wandel moeilijkheidsgraad: Makkelijk. Pad is goed te wandelen en zijn bijna geen smalle stukken. In de winter is de Bachalpsee moeilijk te bereiken ivm flinke sneeuwval.
Beste seizoen: Van ongeveer eind mei tot half oktober
Hoogtemeter: Je stijgt en daalt ongeveer 188 meter tot aan het begin van het meer.

Hike Bachalpsee Zwitserland
Hike Bachalpsee Zwitserland
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen