Jungfrau Region

Te doen in de Jungfrau Region, Zwitserland in de zomer

Zwitserland

Te doen in de Jungfrau Region in de zomer
Wie bekend is met de Alpen, kent wel de Jungfrau en daaromheen ligt de Jungfrau Region. De Jungfrau Region is een regio van het Berner Oberland en ligt aan de voet van het Berner Alpen. Deze regio bestaat uit twee valleien ten zuiden van Interlaken: die van Grindelwald en die van Lauterbrunnen. Beide zijn ze doorgelegd door de Lütschine. De naam komt van de hoogste berg in de omgeving: de Jungfrau.

Een dosis vol avontuur in de Jungfrau Region

In dit plekje in Zwitserland, de Jungfrau Region adem je veel outdoor en kom je hier eigenlijk twee soorten mensen tegen. De grote liefhebber voor de natuur waar men komt om te wandelen, fietsen en vooral te genieten van alle hoogtepunten. En dan heb je de adrenaline zoeker die niks anders wilt dan de bergen bedwingen, zoals de Eiger of Mönch. Het maakt dus eigenlijk niet voor welke outdoor activiteit je hier kom want de Jungfrau Region heeft het allemaal.

Het landschap van de drie broertjes

De bergliefhebber roemen of noemen de Jungfrau Region ook wel het natuurlijke landschap van de drie broertjes; de Jungfrau (4158 m), de Mönch (4107 m) en de Eiger (3970 m). De valleien zijn omringt met bergpieken, diverse gletsjers en talloze alpenweiden. Je kan hier uren en uren ontdekken en niet eens twee keer hetzelfde uitzicht tegenkomen. De bergpieken steken bijna overal bovenuit en je vraagt je telkens af wie deze bergpieken durft te beklimmen.

Jungfrau Region

Wat te doen in de Jungfrau Region in de zomer

Dan komen we aan bij het stukje waar dit artikel eigenlijk over gaat. Wat te doen in de Jungfrau Region in de zomer. Ik kan je vertellen dat deze regio niet alleen leuk is tijdens de wintersport maar ook zeker tijdens de zomer. Wat ik al eerder benoemde is dat deze regio outdoor ademen en je hier echt van alles kunt doen. Dus daarom neem ik je mee in een handig to do lijstje voor de Jungfrau Region.

Hoge plekken met bijzonder uitzichten

Bezoek de Top of Europe, de Jungfraujoch (3453 m)

Helaas ben ik er niet geweest, want duur maar ooit ga ik dit plekje wel bezoeken. De Jungfraujoch (3454 m) is het hoogste treinstation in Europa en is ontstaan in 1912. De Jungfraujoch is het laagste punt op de bergkam tussen Mönch en Jungfrau. Via de Jungfraubahn kun je vanuit de Kleine Scheidegg (2061 m) door een 7 km lange tunnel door de Eiger de Top of Europe bereiken.

Het is een enorm vette ervaring die je ooit een keer gedaan moet hebben. Je kijkt via een platform met 360°-uitzicht uit over de Grosser Aletschgletscher en de bergkam. Ook kun je er talloze activiteiten doen zoals wandelen door een Ice Palace. En zelfs in de zomer kun je er sleeën, snowboarden of skiën. Ook is er een zipline en kun je met goede begeleiding of voorbereiding over de Grosser Aletschgletscher wandelen.

Schilthorn, het mooiste uitzichtpunt in Zwitserland (2970 m)

Misschien wel het mooiste 360 graden uitzichtpunt in Zwitserland, de Schilthorn. De Schilthorn is een berg 2970 meter hoogte met echt een waanzinnig uitzicht. Met een kabelbaan ga je in meerdere etappes naar boven en ook deze zijn niet goedkoop (net als vele andere kabelbanen niet). Wel is het de moeite meer dan waard!

Na ongeveer 30 minuten kom je aan op het topje van de Schilthorn dat helemaal in het teken staat van James Bond. De film ‘On Her Majesty’s Secret Service’ is hier opgenomen en je kan een deel van de film ook gelijk zien bij de uit- en ingang van de kabelbaan. Verder kun je genoeg doen hierboven. Zo heb je een hele James Bond beleving, een ronddraaiend restaurant en kun je een deel over de bergtop wandelen. Kijk wel uit want iets met kliffen en diepe dalen. Wil je nou niet met de kabelbaan dan kun je altijd via een pittige hike naar de top wandelen (let wel op dat je hier ervaren voor moet zijn).

Via speciale webcams kun je goed zien of het zicht boven goed is. Want je wilt niet boven aankomen als je met je hoofd alleen maar in de wolken moet gaan zitten.

Schilthorn Jungfrau Region
Schilthorn Jungfrau Region

Männlichen, de Royal Ride en de Royal Walk (2343 m)

Vanuit het wintersport dorpje Wengen kun je of wandelend of met de Royal Ride naar Männlichen. Als je het via een wandeling doet dan heb je twee opties. Je kunt het via het pittige pad, een deel van de Eiger Ultra Trail doen of via het panorama pad. Maar wil je nou echt een toffe ervaring dan zou ik de Royal Ride pakken, je hebt dan een dakterras bovenop de gondel wat een enorm vet uitzicht en toffe ervaring.

Eenmaal boven op de Männlichen heb je een prachtig uitzicht over de Alpenweiden. Je kan via een steil pad via de Royal Walk naar de top van de Männlichen. Eenmaal boven wordt je beloond met een 360 graden uitzicht en een kroon op de top.

Wandelen in de Jungfrau Region

De Eiger Trail

Een van de mooiste hikes in de omgeving is de Eiger Trail. Er zijn verschillende routes die je kunt nemen maar de meest bekende is toch wel het stuk van Eigergletscher station naar Alpiglen maar als je wilt kan je ook helemaal tot aan Grindelwald lopen. Deze hike loopt deels langs de bergkam van de Eiger en geeft onderweg de meest mooie uitzichten.

De hike van de Eigergletscher station tot aan Alpiglen is ongeveer 6.5 kilometer. Je daalt in dit stuk zo’n 767 meter en loopt vooral over smalle paadjes en grindpaden. Het is werkelijk waar een van de mooiste stukjes in de Jungfrau Region.

Panorama Trail – Männlichen naar Kleine Scheidegg

Weer een prachtige wandeling voor men die graag niet heel lang wandeld maar wel van de mooie uitzichten wilt genieten. In zo’n 1.5 tot 2 uur wandel je van Männlichen naar de Kleine Scheidegg. Je legt ongeveer zo’n 4.6 kilometer af en komt langs zoals de naam van de wandeling het al zegt, de mooiste panorama uitzichten.

Gemsenweg – Männlichen naar Wengen

Als je boven op de top van de Männlichen staat kun je ervoor kiezen om via de Gemsenweg af te dalen naar Wengen. Het is een daling van ongeveer 5 kilometer maar omdat er flinke steile stukken in zitten doe je er wel ruim 2 a 3 uur over met wel fotografie momentjes. Je kan de trail omhoog lopen maar ook net als ons omlaag. Let wel op dat omlaag meer belastend is voor je knieen.

Jungfrau Region

Wandelen richting de Bachalpsee

Een redelijk eenvoudige wandeling voor Zwitserland begrippen. Vanaf de First wandel je in zo’n 45 minuten richting de Bachalpsee. Je loopt over een breed grindpad met hier en daar even een flinke stijging. De heenweg is iets pittiger dan de terugweg. Eenmaal aangekomen bij de Bachalpsee kun je je meegebrachte lunch nuttigen en bijkomen van de wandeling aan het prachtige meer. Vanaf hier kun je er voor kiezen om verder te wandelen naar bijvoorbeeld Faulhorn of Feld. Deze wandelingen zijn wel een stuk pittiger.

Tip: aan het begin van de wandeling kom je langs de First Cliff Walk van Grindelwald. Je loopt over een pad dat hangt aan de bergwand. Zeker een aanrader om mee te beginnen.

Prachtig wandelen op Schynige Platte

Volgens vele een van de mooiste plekjes in de Jungfrau Region om te wandelen – de Schynige Platte. Je kan daar een makkelijke wandeling van 50 minuten doen maar je kunt er ook voor kiezen om ruim 6 uur onderweg te zijn. Het is een prachtige omgeving met nog meer prachtige uitzichten op de Thunersee en Brienzersee.

Avontuurlijke activiteiten in de Jungfrau Region

Adventure Pack Grindelwald

Van ziplinen met een topsnelheid van 80 kilometer per uur tot aan racen in Mario Karts, dat is het Adventure Pack van de Jungfrau Region. Bij het aanschaffen van het Adventure Pack heb je een keuze uit vier verschillende soorten activiteiten. Je kunt er dan 1, 2, 3 of 4 kiezen. Zo heb je de First Glider, de First Flyer, de First Mountain Cart (soort Mario Karts dus) en de First Trottibike (soort elektrische steps). Een super leuke activiteit om een middag mee vol te plannen. Je begint helemaal bovenaan bij de First (als je alle vier de activiteiten neemt) en gaat zo verder terug richting Grindelwald.

Adventure Pack Jungfrau Region
Adventure Pack Jungfrau Region

Paragliden

Je ziet ze elke dag wel voorbij vliegen in de vallei, de paragliders. Het is een ware sport hier en ook jij kan dit avontuur aan gaan. Je kunt bij verschillende bedrijven samen met een begeleider een paraglide maken. Natuurlijk is het mega spannend maar ik beloof je dat dit avontuur het waard gaat zijn.

Canyon Swing

Wil je je vakantieweek afsluiten met een te gek avontuur waarvoor je echt uit je eigen comfortzone moet stappen. Doe dan de Canyon Swing in de Glacier Canyon. Een enorm toffe thrill ervaring.

The First Cliff Walk op de First

De First Cliff Walk begint bovenaan aan de First. Het is een korte wandeling langs de cliff dat ongeveer 10 a 20 minuten duurt. Het is niet overal heel breed en je wilt natuurlijk ook hier en daar foto’s maken. Het fijne aan deze cliff walk is dat het gratis is. Je sluit de First Cliff Walk af met een spectaculair uitzicht (als er tenminste geen wolken hangen) waar je op bizarre hoogte op een glasplaat kan staan.

Thrill Walk op de Schilthorn

Op 2970 meter hoogte ligt de bijzondere Thrill Walk. Dit te gekke bergwandelpad is 200 meter lang en gemaakt van staal en glas. Dit pad hangt letterlijk aan de rotsen en het lijkt op veel plekken te zweven. Deze wandeling heeft niet voor niets de naam Thrill Walk gekregen want je kan onderweg een aantal uitdagingen aangaan. Zo heb je een bodem gemaakt van glas, een soort van ijzeren tunnel waar je doorheen kunt klauteren en je kunt balanceren op een stalen kabel. Vergeet trouwens ook niet dat je moet genieten van het uitzicht want dat is echt amazing.

Via Ferrata Mürren – K3

Misschien wel één van de bekendste in de regio is de via ferrata Mürren. De via ferrata Mürren is een K3 en dat houdt in dat het op niveau moeilijk staat en dat men goede beschikking moet hebben over kennis, conditie en dat je geen last moet hebben van hoogtevrees. Ook loopt de via ferrata Mürren over steil terrein met veel open plekken.

Via Ferrata Schwarzhorn – K2-3

Een via ferrata met een spectaculair uitzicht op de top. Het is er eentje die niet al te moeilijk is en goede verzekering heeft onderweg. Doe ook deze via ferrata niet zonder enige kennis of ga met begeleiding.

Doen met slecht weer

Het kan zo maar eens voorkomen dat het dagen aan een stuk regent (zoals bij ons) en dat het niet handig is om de bergen in te trekken – let op geen zicht, onweer en wandelen is geen goede combinatie. Daarom hier een aantal activiteiten die je kunt doen met slecht, regenachtig weer.

Trümmelbachwatervallen

Als je toch al nat gaat worden van de regen kan je net zo goed een beetje meer nat worden bij de Trümmelbach Falls in het Lauterbrunnendal. Ze gelden als de grootste, onderaardse watervallen in Europa. De watervallen zijn erg indrukwekkend en zijn de enige gletserwatervallen ter wereld die onderaards toegankelijk zijn. Je kunt ze bereiken via een lift, tunnels en platformen. Draag hier wel goede schoenen en neem voor de zekerheid regenkleding mee 😉 want er valt 20.000 liter water per seconde naar beneden.

Glacier Canyon

Een te gekke wandeling van één kilometer door de Glacier Canyon met prachtige uitzichten op mini watervallen, rotsformaties en tunnels. Onderweg kun je gaan springen op een spiderweb dat hangt boven het kolkende water. Bij langere openingstijden heb je ook nog een mooie lichtshow in de kloof. In deze kloof kun je trouwens ook de Canyon Swing doen.

Een dagje sauna

Je ziet ze overal door de Jungfrau Region, de sauna’s. Het is natuurlijk heerlijk om je lichaam even helemaal tot rust te laten komen na een aantal dagen actief bezig zijn. Zo heb je in Wengen een erg goede hotelsauna, waar je voor niet al te veel geld een aantal uur kan vertoeven.

Uit eten in de Jungfrau Region

Da Salvi – Grindelwald

Als je echt de beste pizza of pasta in de regio wilt dan moet je zeker gaan eten bij Da Salvi in Grindelwald. Het restaurant zit altijd vol en daarom is reserveren ook wel een goed idee. De snelle bediening doet niks af aan de kraak verse pizza’s die binnen 15 minuten op je tafel staan. Bestel hier ook zeker de heerlijke limocello want die is van een ander niveau.

De Avocado bar – Grindelwald

Niet echt een plek om uitgebreid te eten maar zoek je de gezelligheid van een bar met goed maar simpel eten, dan is de Avocado bar de uitkomst. In het hoogseizoen worden hier ook leuke feesten gegeven en kan je verschillende spellen spelen.

Eiger Restaurant in Wengen

Oef nog zo’n tent waar je overheerlijk kunt eten. Het ligt direct aan het begin van het stadje en heeft binnen plek maar ook een groot buitenterras. Verder adviseren ze je graag voor het lekkerste gerecht en is het die 25 euro meer dan waard. Want koken dat kunnen ze wel.

Kleine Scheidegg

Recht aan het station de Kleine Scheidegg ligt ook dit restaurant. Je kunt er in de omgeving prachtige wandelingen maken en hier perfect de dag door midden hakken door hier te gaan lunchen. Ze hebben hier geen avondetentijden maar als je net zoals ons het avondeten verplaatst kun je hier van overheerlijke maaltijden genieten.

Overnachten in de Jungfrau Region

Verblijf in de chalets van Interhome

In juli 2021 verbleef ik een week in één van de chalets van Interhome in het bergdorpje Wengen. Ze hebben in de Jungfrau Region meerdere chalets te huur waar je kunt verblijven. Alles is erg goed geregeld en de chalets zijn goed voorzien. Zo had onze chalet een wasmachine, badkuip, fondue en een gedeeld zwembad.

Ben jij wel eens in de zomer in de Jungfrau Region geweest?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Frist Cliff Walk Grindelwald

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.