Suppen in Nijmegen

Grote Kerk Breda: torenbeklimming

Breda, Kerken, Nederland

De Grote Kerk van Breda, de parel van deze toffe stad. De groene top van de kerk steekt boven de vele gevels al uit. Een kenmerk van de stad met een rijke geschiedenis. Na een torenbeklimming van de Grote Kerk krijg je een prachtig 360 graden panorama view over de beste binnenstad van Nederland: Breda 

Als ras echte Bradanaar werd het eens hoogtijd om deze kerktoren te gaan beklimmen. Al heel lang stond deze activiteit op mijn planning en elke keer kwam het er niet van. Dus hop die dikke jas, sjaal, handschoenen aan (het was die dag mega koud) en gaan met die banaan.

Geschiedenis Grote Kerk Breda

Al 750 jaar schrijft deze kerk geschiedenis in Breda. De Grote Kerk word ook wel Onze Lieve Vrouwe Kerk genoemd. De eerste vermelding van de stenen kerk kom je tegen in een oorkonde uit 1269. Wat nou precies de leeftijd van de kerk is weet men niet precies. Want het blijkt dat in het midden van de dertiende eeuw de oude kerk vervangen is door de nieuwe. Maar de officiële datum ligt ergens tussen 1468 en 1509.

De Grote Kerk van Breda wordt gezien als één van de mooiste kerk van Nederland door de ligging en bouw.

Wist je dat de Grote Kerk het belangrijkste monument van Breda is. Het heeft ook een nationale betekenis. Een onderdeel van de kerk wordt gevormd door de Prinsenkapel, die het mausoleum is van de vroege voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie, het geslacht van Nassau-Dillenburg.

Een zonnige zaterdagochtend

In de vroege ochtend keek ik door het raam naar buiten. Het zonnetje scheen heerlijk. Wat zou ik vandaag toch is gaan doen. Ik pakte mijn wishlist Nederland lijst erbij en besloot hier iets van af te gaan strepen.

Het was dus de beklimming van de Grote Kerk in mijn thuisstad Breda geworden. Om 13:00 uur zou de beklimming starten. Eenmaal daar aangekomen kocht ik aan kaartje voor 5 euro (niet duur) en haalde ik daarna nog even snel een broodje.

Rondleiding Grote Kerk Breda

Eerst kregen we nog een mini rondleiding en stonden we stil bij een minisculptuur van de Grote Kerk. Daarna was het tijd om ons zelfs te begeven naar de eerste verdieping. Op de eerste verdieping hangt de grote klok van Breda. Deze klok heeft ook een rare geschiedenis. In de tweede wereld oorlog wilde de Duitsers alle klokken van alle kerken hebben om daar wapens van te maken. De grote klok had al een P gekregen als kenmerk.

Dit wilde Breda natuurlijk niet laten gebeuren. Ze besloten toen het volgende aan de Duitsers mee te geven. Als men de grote klok zou weg halen dan zou de kerktoren instorten. De zwaarte (+/-3500 kg) van de klok hield de toren in evenwicht. Omdat de Duitsers de kerktoren nog als zendmast wilde gebruiken, hebben ze de klok maar laten hangen.

Daarna was het tijd om naar de tweede verdieping te gaan. We mochten weer een aantal trappen omhoog. Daar kregen we uitleg over de Bejaard en het speelwerk. We kregen nog enkele liederen te horen. Erg mooi om te zien.

360 graden panorama uitzicht

Na alle gesprekken was het dan eindelijk tijd voor het geen waar we voor kwamen. We mochten eindelijk gaan genieten van het prachtige uitzicht over Breda. Het waaide die dag ontzettend hard en het de wind was echt heel koud maar dat weerhield ons niet om toch naar buiten te treden.

De eerste stappen waren even eng. Je zit toch op +/- 60 meter hoogte. De kerk zelf is 97 meter hoog maar zo hoog komen we niet. Als je eenmaal bent gewend aan de hoogte, kan je gaan genieten van het prachtige uitzicht. Ik spotten nog mijn eigen woning of iig de wijk waar ik woon en zag de vele leuke typische Bredase huizen.

Torenbeklimming van de Grote Kerk Breda

Via een wenteltrap ga je samen met je gids naar 60 meter hoogte. Hoe verder je naar boven komt, hoe smaller de trapgangen worden. Onderweg zijn er mogelijkheden tot uitrusten, wel hou je dan de rest op. Een basisconditie is dan wel handig. Het is een leuke weg naar boven, alleen is er weinig tot niks te zien, dan alleen de billen van de persoon die voor je loopt.

Het beklimming van de toren is het zeker meer dan waard. Het uitzicht en het rondleiding van een stadsgids van het Gilde De Baronie maakt het bezoekje helemaal af.

Belangrijke informatie

De beklimmingen en rondleiding worden beide verzorgt door het Gilde De Baronie. De beklimmen is elke zaterdag om 13:00 uur. Van april t/m oktober is het ook op een donderdag. Wil je met een groep komen, dan moet dit op afspraak. Er kunnen tot 25 personen tegelijk mee. De kosten bedragen 5 euro per persoon. De beklimming is alleen toegankelijk voor mensen die de treden naar boven kunnen maken.

In de maand december worden er speciale beklimmingen gehouden: de Candlelight. Je krijgt tijdens deze beklimming een een pracht uitzicht over een sfeervol Breda.

Heb jij wel eens de Grote Kerk van Breda beklommen? Of heb jij een andere kerktoren beklommen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

6 Reacties

 1. ivonne

  Ziet er mooi uit. Ik beklim graag een hoge plek om een stad (of gebied) van bovenaf te bekijken!

  Antwoord
  • stripeaway

   Heeft idd een erg mooi en leuk uitzicht. Welke heb jij al beklommen. Nog aanraders?

   Antwoord
 2. Jenny

  Wat een mooi uitzicht! Leuk om te zien dat de kerk zoveel details heeft.

  Ik heb de Dom in Utrecht een tijdje geleden weer eens beklommen. Soms vergeet je bijna hoe mooi je eigen stad is.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat had ik dus ook. Normaal loop ik gewoon door Breda en ben ik gewend aan al dat moois. Als je dan toch vanaf een hoogte kijkt zie je gelijk een heel ander Breda of voor jou Utrecht. De Dom wil ik ook nog is beklimmen.

   Antwoord
  • stripeaway

   Breda is zeker een toffe stad. Ben je er al is geweest?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.