Edinburgh Castle bezienswaardigheden

Edinburgh Castle: duik terug in de geschiedenis van Schotland

Edinburgh, Socialrun, Stedentrip

Bovenop een vulkanische berg, die uitsteekt over Edinburgh staat een kasteel: Edinburgh Castle. Intriges, moorden, koninklijke geboortes en gevechten maken dit kasteel een plek vol rijke geschiedenis. Dit kasteel in onmisbaar en is overal goed te zien. Een must visit als je in Edinburgh bent. Een trots symbool van de stad, wat hoog ligt op Castle Rock.

Edinburgh Castle: Schotse geschiedenis

Het kasteel heeft wat mee gemaakt en bergt dus een ton aan geschiedenis. Edinbrugh Castle stond er niet direct in zijn huidige vorm. Historici denken dat Edwin van Northumberland de stichter was van Edinburgh Castle. Helaas is dit niet helemaal zeker. In 1130 is tevens gelijk het oudste deel van het kasteel en ook van Edinburgh gebouwd: St. Margaret’s Chapel en diende als kerk voor de koninklijke familie. Daarna gingen er eeuwen voorbij en langzaam maar zeker werd Edinburgh Castle steeds meer uitgebreid. Vanaf de 12eeuw was een deel van de gevangenis in gebruik als gevangenis. In 1510 werd er door Koning James IV de Great Hall gebouwd. Daarna vormde zich nog een aantal verandering tot hoe het kasteel nu is.

Wat te doen in Edinburgh Castle

Binnen Edinburgh Castle is er echt genoeg te beleven. Tijdens ontdekken van de verschillende ruimte neemt het jou mee in de geschiedenis van dit kasteel. Wil je alles bezoeken, wat ik je aanraad, ben je er zeker een paar uur mee zoet.

1. The Great Hall

In het jaar 1511 is de Great Hall gemaakt voor Koning James IV. Helaas heeft hij er maar weinig van kunnen genieten want in de battle of Flodden in 1513 kwam Koning James IV om in het gevecht. De grote zaal is een bezoekje meer dan waard. Wil je echt de Schotse cultuur proeven en de verschillende harnassen zien door de geschiedenis heen, dan is dit de plek. De Great Hall vormt ook het hart van het Edinburgh Castle.

2. One o’clock Gun

Een must do (die ik helaas op 10 minuten heb gemist, hoorde het wel) is de One o’clock Gun. Het afvuren van de One o’clock Gun dateert van 1861 toen de schepen in de Firth of Forth toestond de zeeklokken in te stellen die ze nodig hadden om de oceanen van te wereld te bevaren. John Hewitt kwam vanuit Parijs met dit idee. Tot op de dag van vandaag word er elke dag (behalve op zondagen)  om 13.00 uur de canon afgevuurd. Zeker een must om bij te wonen.

3. Crown Jewels

De Crown Jewels van of Schotland zijn geweldig mooi en nemen je adem even weg. Deze prachtige juwelen hebben nogal een reis gehad. in 1494 werd door paus Alexander VI de scepter aangeboden aan Jacobus IV. Daarna in 1540 werd de kroon voor het eerst gedragen voor de kroning van Maria Guise vrouw van James V. In 1543 werden beide kronen voor het eerst gedragen door het koningspaar o.a door Mary Queen of Scots. Daarna begonnen de kronen langzaam te verdwijnen om weer gevonden te worden in 1818. Hier mogen geen foto’s gemaakt worden.

Het verhaal van Mary Queen of Scots is te zien in een serie op Netflix. Een aanrader als je het mij vraagt.

4. The Royal Palace

De Royal Place heeft gediend als het trotse huis voor vele koningen en koninginnen van Schotland. Het paleis speelt een zeer belangrijke rol. Queen Mary of Guise en Mary Queen of Scots hebben er o.a. gewoond. Charles I was de laatste die in het paleis verbleef en daarop 19 juni 1633 nog sliep. De nacht vóór zijn Schotse kroning.

5. Prisons Of War

Deze plek laat je zien hoe het gevangenisleven er voor vele gevangenen aan toe ging. Vele kwijnde hier ook weg en de gevangenis was hier zeker geen pretje. Er was een opdeling in de gevangenis. De cellen indeling was onderverdeeld in: veroordeelde zwervers en boeren kwamen in de kleine donkere cellen, maar voor de adellijke criminele waren er ruime en best goed comfortabele kamers.

Vele nationaliteiten verbleven hier: Frankrijk, Spanje, Amerika, Ierland, Italie, Denemarken, Schotland en Polen. Onder hen was een 5 jaar oude drummersjongen die tijdens de slag van Trafalgar in 1805 werd gevangen.

Je loopt hier door de schoenen van de vele gevangenen en je krijg een glimp hoe het leven hier was. Want hoe kan een plek waar alles draait om oorlog en geschiedenis niet praten over het leven van de gevangenen?

6. The Stone Of Density

The Stone of Density is een krachtig maar oud symbool van de Schotse Monarchie. Deze steen is getuigen van de kroningen van de koningen gedurende honderden jaren. Deze steen vormt het de kern van de geschiedenis van Schotland.

7. St. Margaret’s Chapel

Gebouwd door de zoon Koning David als liefde volle herinnering aan zijn moeder, Koningin Margaretha. De kapel werd gebouwd in 1130 en wordt nu vooral gebruikt voor bruiloften en privé ceremonies. St Margaret was lid van de Engelse Koninklijke familie die de Normandische invasie ontvluchtte en met Malcolm III trouwde. In 1250 werd ze heilig verklaard door haar vele liefdadigheidsacties.

In de kapel zijn altijd verse bloemen

8. Half Moon Battery

De kanonnen zijn ontworpen om de vijanden op afstand te houden. Ze staan op een prachtige plek waarbij je gelijk een prachtig gezicht krijgt over Edinburgh. De kanonnen zijn vandaag 18-ponders, gemaakt in 1810 tijdens de Napoleontische oorlogen. Er zit ook een geheim verborgen. Want de Half Moon Battery werd gebouwd rond de ruïnes van de enorme middeleeuwse David’s Tower.

9. Mons Meg

Dit is de machtige Mons Meg die bekend staat om 150 kg gunstone te schieten over 3.2 kilometer. Dat was voor in die tijd extreem bijzonder. Het was echt vooruitlopend op de militaire technologie. In 1550 ging de Mons Meg met pensioen en daarna schoot de nog voor het laatst toen om het huwelijk van Mary Queen op Scots te vieren.

Mons Meg, genaamd naar de Belgische plaats Mons (Bergen) waar het kanon werd gemaakt.

10. National War Museum of Schotland

Wandelen door het historische verleden van Schotland kan in het National War Museum wat 400 jaar aan geschiedenis bewaard.. Je ziet hier van alles wat met de Schotse oorlog te maken heeft gehad. Van rustieke oorlogspakketten tot aan brieven die zijn verstuurd door soldaten uit de buitlandse kampen. Hier kan je dus alles zien wat belangrijk was voor de vrijheid van het Schotland hoe het nu is.

Wist je dat Schotland ook leuk is om te bezoeken met kinderen. Fieke van Kids Eropuit maakte een roadtrip door Schotland.

11.  Scottish National War Memorial

Een plek waar de doden van beide wereldoorlogen en van militaire campagnes sinds 1945 herdacht worden. Met gedetailleerde gravures, sculpturen en schilderijen kan je hier die historie bekijken.

12. Honden begraafplaats

In het Edinburgh Castle is een honden begraafplaats waar sinds Queen Victoria’s Reign honden met speciale status begraven worden. Daarbij kan denken aan honden van officieren. Bijzonder om te zien en mooi hoe deze vaak helden herdacht worden.

Handige informatie

Natuurlijk is het handig  om vooraf wat te weten.

 • Ben op tijd en vermijd de flinke drukte die op komt zetten in de middag.
 • Vele ruimtes hebben bezoektijden en sluiten ongeveer 60 tot 30 minuten voor sluitingstijd. Bezoek die dan als eerste.
 • Niet overal mag je foto’s maken, houdt hier rekening mee. Maar neem je camera zeker mee!
 • Er is hier een wc maar die was behoorlijk druk. Ga van te voren.
 • Je krijgt hier een prachtig uitzicht over Edingburgh.

Tevens is de entree niet gratis, je betaald aan de kassa en het kost 19 euro. De openingstijden zijn elke dag van 9.30 tot 18.00 uur. De laatste kans om naar binnen te gaan is 17.00 uur.

Bezoeken Edinburgh Castle

Het is echt must visit als je in Edinburgh bent. Kom vroeg in de ochtend of laat op de middag om de grote drukte te vermijden. Als je laat op de middag komt maak je helaas de One o’clock Gun niet meer. Verder is het een plek om even terug in de geschiedenis te duiken en hier meer over te komen weten. Ik heb mezelf zeker voor 4 uur hier vermaakt. Het kasteel is ook mooi bewaard gebleven en dat is goed terug te zien.

Heb jij dit kasteel middenin Edinburgh al is bezocht?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Beklimmen Ben Nevis

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

3 Reacties

 1. Mechteld van Heuven

  wel in Edinburgh geweest maar helaas toen geen tijd gehad om t kasteel te bezoeken. Heel jammer voor zover ik dat kan zien op jouw fotos

  Antwoord
 2. Marcella Molenaar

  Leuk om te lezen! Wij zijn ook bij en in het kasteel geweest. Ik vind het uitzicht op het kasteel vanuit allerlei hoeken heel gaaf. Daarom was ik binnen iets minder enthousiast. Ik hou meer van de buitenkant van kastelen 😉

  Antwoord
 3. Janet | thatonetime

  Edinburgh lijkt me een leuke bestemming. Het kasteel ziet er prachtig uit met toffe uitzichten! Heel leuk.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.