Dag 6 (24 juli 2017) van het avontuur Cycle for Plan – Zambia editie. De strijd tegen kindhuwelijken en het ultieme avontuur.

Oef vandaag was heftig – heel heftig. Het wordt ook wel de zwaarste dag van de gehele week genoemd. Klimmen om letterlijk gek van te worden. Billen die in vuur en vlam staan. Fietsdag 3 was bijzonder, een uitdaging, ver over eigen grenzen gaan, tot het uiterste, helemaal kapot gaan totdat je niet meer kan.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Fuck we gaan nu klimmen en niet even een klimmetje was 3 kilometer maar een klim van tientallen kilometers. Het bleef omhoog gaan – er was geen ontkomen aan. Tijdens de klim kreeg ik last van mijn ademhaling. Kreeg het niet goed te pakken. Meerdere keren stapte ik af om even wat ademhalingsoefeningen te doen. Elke keer stapte ik weer op en knalde ik door.

Ik raakte achterop, liep op een gegeven moment 30 minuten op de rest achter. Te kort aan adem begon hyperventilatie te worden en de tranen kwamen eruit gerold. Nog maar 6 kilometer en ik had deze berg overwonnen maar ik kon niet meer! Alles kwam eruit en de ontlading had zijn weg gevonden. Alles van de afgelopen maanden kwam eruit!

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Hoe kan een meisjes zoals ik dit doen? Zo heftig allemaal maar ik sta er! Ik doe dit gewoon! Wat ben ik trots terwijl ik hier letterlijk alles bij elkaar aan het huilen ben. Ondanks de tranen voel ik me een gelukkig gezegend mens. Dit neemt niemand mij ooit meer af! Ook die fucking klim niet!

Zo eigenwijs als ik kan zijn stapte ik af en besloot ik de laatste 6 kilometer met de volgauto mee te gaan. De weg is mega gevaarlijk en elke keer afstappen omdat je niet op adem komt kan je je leven kosten.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Vrachtwagens moeten hier door kunnen blijven rijden, doen ze dat niet omdat ze voor jou moeten remmen, dan verliezen ze kracht en glijden ze terug naar beneden met alle gevolgen van dien. Het is namelijk niet gek dat remmen door oververhitting afbreken of vlam vatten.

De laatste kilometers stap ik weer op de fiets, klik mijn schoenen in en hongerig pak ik die laatste kilometers mee. De klimmen waren fijn, niet vervelen en de afdalingen nog leuker. “Diana, jij maar zeggen dat je niet sneller dan 20 kilometer per uur kan, kijk nu is na jezelf”. Trots knal ik door en besef ik dat ik veel meer in mij heb dan dat ik ooit had kunnen bedenken.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Het ging goed en na 66 kilometer was het tijd voor een welverdiende lunch. Daarna kond je met genoeg energie nog door tot de 104 kilometer. Ik stapte net als vele andere af want dit was niet de weg, die zou gaan dalen. We moedigde de andere vanuit de truck aan en maakte foto’s van de omgeving en de fietsers.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Tegen de avond kwamen we helaas iets te laat aan bij een optreden dat Plan international had georganiseerd voor ons. We konden nog wel de laatste stukjes mee pikken voordat elk kind verplicht voor het donker naar huis moest, omdat Nymbe in de avond nogal onveilig kan worden. Weet je dat hier zelfs de kleinste kinderen het beste met die heupen shaken. Bizar hoe lening ze hier zijn!

 

 

 

 

 

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Na een mooie ontmoeting met de lokale bevolking was het tijd om de rust op te zoeken. We kregen als slaapplek een mooie lodge met een eigen kamer en een heerlijk tweepersoonsbed – wel verdient! Omdat een andere fietsvriendinnetje een paar Afrikaanse vrienden (spinnen) op bezoek had en je deze niet mocht doden, sliep ze die avond bij mij. Het was een zware dag met een mooi einde.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Meer lezen over het Cycle for Plan avontuur?

Van elke dag is er een aparte update online gekomen waar ik je meeneem op het avontuur van mijn leven.