Dag 2 (20 juli 2017) van het avontuur Cycle for Plan – Zambia editie. De strijd tegen kindhuwelijken en het ultieme avontuur.

Zonnestralen schijnen langzaam door de tent. Mijn ogen openen rustig. Ik keer nog een keertje om en geniet van het moment dat ik nog even zonder meerdere wekkers kan opstaan. Het was een fijne nacht. Ben helemaal bijgekomen van de lange hobbelige reis.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Ik vind mijn weg richting het ontbijt…srumble eggs met een view. Daarna neem ik een warme douche met één lief vriendje. Hij was wel lief want hij kroop gelijk weg toen ik mijn handdoek pakte. Meneer spin was banger voor mij dan ik voor hem – gelukkig maar. Ik schud mijn handdoek nog extra uit omdat ik niet zeker weet of er nog eentje zich verschuild. Mijn eerste Afrikaanse spin ervaring heb gehad.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Tijdens het eten kwam ik Julie met haar man tegen. Ze moesten helaas hun reis afbreken omdat haar man Malaria had opgelopen en was er behoorlijk ziek van geworden. Dan besef je maar weer hoe ernstig het kan zijn. Daarom elke dag stipt mijn pillen innemen. Ze vertelde dat ze al 2.5 maand onderweg waren vanuit Zuid-Afrika, waar ze ook wonen. Ik ben gelijk uitgenodigd om een keer op bezoek te komen. Die ga ik onthouden!

Na het ontbijt ben ik samen met Loes de omgeving gaan verkennen. Volgens de locals kan je hier erg mooi lopen. Denk dat we ongeveer z’n 8 kilometer hebben gelopen. Onderweg kwamen we véél kinderen tegen die richting school gingen.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Wat raar is dat ze vaak uren moeten lopen voordat ze op school zijn. We zitten hier voor Nederlandse begrippen echt achteraf. Het is verder een prachtige omgeving met veel variatie en ik proef gelijk een klein beetje Afrika.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Bij terugkomst hadden we echt even een goede hap eten nodig. Ik bestelde een typische gerecht uit Zambia. Deels is dit gerecht gejat uit India maar aangepast naar de Zambiaanse smaakpupillen.

Tijdens het eten kwam Majorca bij ons zitten. Het gesprek ging over van alles. Waar wij werkte en wat haar taak als manager is bij Pioneer. Het was een interessant gesprek waar ze vertelde dat het leven in Zambia voor vrouwen niet altijd even gemakkelijk is, vaak heel moeilijk. De ongelijkheid is groot!

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Ook het praten over het leven met o.a. een bipolaire neef is hard en moeilijk. Het wordt niet herkent en men denk dat hij bezetten is door de duivel. Doordat Majorca hier anders over denkt probeert ze haar neef te helpen maar het gaat onwijs langzaam. Je ziet maar weer hoe ver wij al in Nederland zijn. Hier wordt het liever allemaal in de doofpot gestopt.

Het was een héél interessant gesprek wat mij echt aan het denken heeft gezet. Heel speciaal om met zulke mensen te praten.

Later kwam de rest van de groep in een leger groene grote jeepbus aan rijden. Wat een ontzettend gave wagen. Morgen mogen wij er ook in meerijden. Vandaag zou ook mijn eerste avond in de tent zijn, ben benieuwd hoe dat gaat.

We sloten de avond af met een geweldig lekkere maaltijd, gemaakt door de crew van Torn Three safari. We besproken nog de leukste en mooiste verhalen rondom het haardvuur.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Ik probeerde nog even de Wifi uit maar gooide bijna mijn telefoon weg omdat de Wifi niks deed dus besloot om maar de genieten zonder internet en te kletsen met George, een 19 jarige Britse jongen die hier een tijdje komt werken.

zambia, afrika, reizen door afrika, reizen door zambia, cycle for plan, plan nederland, cycle for plan zambia, fietsen tegen kindhuwelijken, backpacken, backpacken door afrika, fietsen in afrika, bucket list, avontuur door afrika,

Slaap lekker! Morgen staat er een speciaal programma op het menu en de dag daarna starten we met de eerste 114 kilometer.

Meer lezen over het Cycle for Plan avontuur?

Van elke dag is er een aparte update online gekomen waar ik je meeneem op het avontuur van mijn leven.