De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

De Athene van het noorden: Calton Hill

Aan de rand van de stad Edinburg, op een vulkanische heuvel ligt iets wat je niet doet denken aan Schotland: Calton Hill. Deze plek vult zich met bijzondere historische bouwwerken die voor een deel je aan de Griekse tijd laten denken. Deze plek is een bezoekje meer dan waard als je in Edinburgh verblijft.

Calton Hill

Sinds 1724 is Calton Hill een openbaarpark. In de zomer maanden een heerlijke plek om te vertoeven. Vanaf 1775 kon je voor de eerste met een echt pad de heuvel op. Vele mensen maakte hier gebruik van en het werd een bekende plek om even een paar uurtjes door te brengen. Vanaf Regent Road kun je via trappen de heuvel op wandelen en ben je binnen 15 minuten boven.

Calton Hill

Nelson Monument

We beginnen gelijk maar met het leukste: het Nelson Monument. Als je het uitzicht nog niet spectaculair genoeg vind kun je de 100 meter hoge toren beklimmen. Vanaf deze toren heb je een nog beter 360 graden uitzicht over de stad. Kom hier rond zonsondergang (let wel op de sluitingstijd) en het genieten kan beginnen. De toren heeft een bewaakte ingang en je betaald een klein bedrag om naar boven te gaan. Omdat ik nogal laat was, mocht ik gratis naar binnen met de eis dat ik als laatste weer terug naar beneden zou komen. Ik moest zorgen dat alle bezoekers terug naar beneden kwamen. Er stond namelijk een oude man bij de kassa die trappen lopen niet altijd heel fijn vind.

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Het Nelson’s Monument werd tussen 1807 en 1815 gebouwd ter ere van viceadmiraal Horatio Nelson (vandaar ook de naam) over zijn historische overwinning in de Zeeslag bij Trafalgar in 1805. Helaas overleed Nelson zelf bij de Zeeslag. Als je bovenop de toren staat zie je ook een tijdbal. Vroeger gaf deze tijdbal de 13.00 uur tijd aan voor de schepen in de haven. Tegenwoordig is de tijdbal afgestemd op de Óne o’clock gun’ van het Edinburgh Castle. Bij klokslag 13.00 uur zakt de tijdbal naar beneden.

Lees verder door onder de foto’s…

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Uitzicht vanaf de Nelson Monument op Calton Hill in Edinburgh

Zonsondergang op Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Zonsondergang op Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

National Monument

Het National Monument is een van de opvallendste bouwwerken op de Calton Hill. Het Monument heeft veel weg van het Parthenon in Athene en doordat het een soort van replica is waan je jezelf even in een andere wereld. Dit Monument werd gebouwd 1826 en toen in 1829 het geld op was, is de bouw compleet stil gelegd. Dat is wat je tot op de dag van vandaag ziet. Het word ook wel Edinburgh’s Disgrace genoemd. Het is gewoon niet afgemaakt, wat best zonde is.

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Dugald Stewart Monument

En dan hebben we nog een monument wat je zeker even van dichtbij gezien moet hebben. Een foto van de monument met Edinburgh op de achtergrond is ook heel vet trouwens. Maar goed dit monument is voor de Schotse schrijver en Filosoof Dugald uit 1831 gebouwd, en ook in Griekse stijl. Ze hadden inspiratie opgedaan met de Lysicrates in Athene.

Bezoeken van Calton Hill in Edinburgh

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

City Observatory

Helaas toen ik er was stond dit gebouw in de steigers. Ook stond er een mega groot hek om heen dus dichtbij konden we niet komen. Dit maakt het uitzicht wel een stuk minder mooi. Dit City Observatory is de voormalige sterrenwacht van Edinburgh. In 1818 werd het gebouwd in de stijl van een Griekse Tempel. Typisch hoe hier alles terugeleid naar de Griekse tijd. Wanneer het gebouw precies uit de stijgers gaat weet niemand precies. Het heeft zelfs even stil gelegen.

De voorkant van het gebouw stond niet in de steiger waardoor deze foto nog gemaakt kon worden 🙂

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh

Uitzicht vanaf Calton Hill in Edinburgh op Arthur's Seat

Bezoek aan Calton Hill

Ben je in Edinburgh dan is een bezoek aan Calton Hill een must. Het is niet alleen de Griekse stijl gebouwen maar ook het prachtige 360 graden uitzicht vanaf het Nelson Monument wat je moet ervaren. Je krijgt hier ook een andere perspectief over de stad als bij de Athur’s Seat (hoogste uitzichtpunt van de stad).

Nog benieuwd wat je nog meer in Edinburgh kunt doen en zien? Lees dan dit artikel en ik geef je 14 tips met wat te doen in Edinburgh.

Wil je even iets anders dan de sfeer van Schotland proeven en een geweldig uitzicht over de stad krijgen, bezoek dan zeker Calton Hill. Ben jij er al geweest?

 

Foutje gezien? Meld het.

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen