De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Kamperen tussen alpaca's

Bijzonder kamperen tussen alpaca’s bij Alpacamping op ‘t Heesheide

Kamperen is echt heerlijk en je kunt het zelf zo simpel of bijzonder maken als jij wilt. Zo hou ik zelf erg van de afwisseling en om die afwisseling erin te houden ging ik kamperen tussen de alpaca’s. Je weet wel die schattige wollige dieren. Ja, die en ik vertel je alles over mijn ervaring en hoe het is om tussen deze dieren te slapen.

Bijzonder kamperen met dieren

Ik hou ontzettend van dieren en om die reden eet ik bv ook geen vlees. Ik zoek elk jaar daarom ook naar de meest bijzondere kampeerervaringen waarbij dieren de hoofdrol spelen. Zo ging ik al eens kamperen (glamping in een yurt) tussen de ezels en ging ik kamperen tussen de schapen. Daar moest natuurlijk kamperen tussen de alpaca’s aan toegevoegd worden.

Ik kwam deze kampeerervaring tegen toen ik in samenwerking met Campspace werd gevraagd om hier een nachtje te komen. Ik hoefde maar een seconden na te denken en voordat ik het wist was het zover en ging ik kamperen tussen de alpaca’s.

Kamperen tussen alpaca's

Kamperen tussen de alpaca’s

Op meerdere plekken in Nederland en België wordt kamperen tussen of met alpaca’s aangeboden. Ik zelf vertrok richting België naar het plaatsje Ham in Vlaanderen bij de Limburgse en Antwerpse Kempen. Na ongeveer één uurtje rijden kwam ik aan op een plek waar de alpaca’s al stonden te wachten. Ik werd vriendelijk ontvangen en kreeg gelijk alle tijd om mijn tent in de alpacaweide op te zetten. Natuurlijk waren de alpaca’s een beetje de kat uit de boom aan het kijken maar toen ze eenmaal aan mijn aanwezigheid gewend waren, kwamen ze maar al te graag een kijkje nemen.

Kamperen tussen alpaca's
Kamperen tussen alpaca's

Alpacamping op ‘t Heesheide

Ik ging kamperen bij Alpacamping op ‘t Heesheide. De eigenaren, Lien, haar man en twee kinderen kochten in 2008 een oude hoeve met landgoed om hun droom daar werkelijkheid te maken. Door de jaren heen groeide de liefde voor de alpaca’s en kwamen er ook pony’s bij. Ze willen momenteel mensen kennis laten maken met de wondere wereld van de alpaca want het zijn niet alleen leuke maar vooral ook hele bijzondere dieren.

Kamperen tussen alpaca's

Kan je echt kamperen tussen de alpaca’s

Je tent staat in de grote weide waar ook de alpaca’s staan. Het voordeel van alpaca’s is dat hun wc niet over de hele weide is maar ze hebben netjes een plekje. Dat betekend dus dat jij je tent voor de rest bijna overal kunt neerzetten. Tijdens het opzetten, eten en de rest van de dag stonden de alpaca’s in de weide. Ik werd bijvoorbeeld vergezeld door een aantal alpaca’s tijdens mijn diner.

Helaas gaan de dieren bij Alpacaming in de nacht naar binnen. Dit is met een goede reden want er leven helaas ook roofdieren in de buurt. Niks om als mens bang voor te zijn maar vooral baby alpaca’s zijn dan de dupe. Dat willen we natuurlijk niet hebben.

Kamperen tussen alpaca's

Wandelen met alpaca’s

Kamperen bij Alpacamping ‘t Heesheide is niet alleen kamperen tussen de alpaca’s. Ze hebben nog veel meer activiteiten. Zo kun je meehelpen met het voeren, dit is super leuk en zo komen de alpaca’s erg dichtbij. Ze hebben voor kinderen een boomhut (zelf maakte ik daar gebruik van om in te ontbijten) en ze hebben een vuurkorf.

Maar we zijn hier voor de alpaca’s en je kunt ook op aanvraag wandelen met de alpaca’s. Dit is erg leuk. Wandelen met alpaca’s is niet alleen erg leuk maar zorgt ook voor rust in je lichaam en geest. Dit komt omdat je rondom deze dieren rustig moet zijn. Onverwachte bewegingen? Daar schrikken de alpaca’s van. Het zijn namelijk vluchtdieren. Je gaat letterlijk een stap terug en je kunt zo op een leuke manier onthaasten van het dagelijkse leven.

Kamperen tussen alpaca's
Kamperen tussen alpaca's

Omgaan met alpaca’s | wat wel, wat niet doen

Er is een kleine handleiding, niet heel groot maar het is fijn voor de dieren dat jij je aanpast aan hun. Alpaca’s zijn voor veel mensen het grote knuffelbeest. Ook ik zelf dacht er zo over maar toen ik alle info kreeg en zelf oog in oog kwam te staan met deze grote knuffelbeesten werd ik even met de feiten op de neus gedrukt. Ja, ze zien er zacht, wollig en knuffelig uit maar de alpaca’s zelf zijn helemaal geen fan van knuffelen.

De houden meer van lekker grazen in de wei en ze komen wel als je eten voor ze hebt. Wil je echt knuffelen dan moet je daarvoor de tijd nemen. Alpaca’s zijn vluchtdieren en vooral wat schuchter en hebben (lang) de tijd nodig om je te vertrouwen en aan je te wennen.

Kamperen tussen alpaca's
Kamperen tussen alpaca's

Wat niet doen?

Laat ze niet schrikken: Ga niet als een gek op ze afrennen of verhef je stem. Het zijn vluchtdieren en al helemaal als ze je niet kennen. Net als bij vele andere dieren, laat de alpaca’s eerst ruiken als ze op je af komen. Dat is hun manier om te kijken of je voor een deel te vertrouwen bent.

Geef ze zelf geen eten: Dat was de eerste tip die ik meekreeg tijdens het kamperen met alpaca’s. Ze vinden het heerlijk om te snoepen maar dat is niet goed voor hun maag. Ze krijgen gepast eten op bepaalde tijden en hier kan jij ook aan deelnemen. Verder hebben ze een wei vol gras of ze krijgen hooi bijgevoerd.

Wat wel doen?

Neem de tijd en heb geduld: Dat is echt de grootste tip die ik je kan geven. Neem de tijd en heb geduld. Echt, dit werpt zijn vruchten af. Ik snap dat je gelijk op ze af wilt rennen en alleen maar wilt knuffelen maar dit werkt averechts. Door juist geduldig af te wachten komen ze uiteindelijk dichterbij en kan je er misschien wel eentje aaien.

Doe het aaien ook altijd als ze zelf naar je toe komen en dit toelaten. Beweeg dan rustig je hand en aai altijd op de hals en niet vol op de kop. De alpaca laat dan zelf zien of ze het fijn vinden. Oooh en kijk uit. Alpaca’s kunnen spugen 😉 maar alleen als ze zich ernstig bedreigd voelen.

Kamperen tussen alpaca's
Kamperen tussen alpaca's

Mijn ervaring

Weinig woorden voor nodig want ik vond dit echt geweldig. Ik ben twee volle dagen op deze plek geweest en ben zo tot rust gekomen. Het was echt een top plek. Een combinatie van rust en gezelligheid. Natuurlijk waren de schattige wollige alpaca’s het hoogtepunt maar de gastvrijheid maakte het juist extra bijzonder. Boek hier als je ook een nachtje kamperen tussen alpaca’s?

Zou jij tussen alpaca’s willen kamperen?

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen