De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Wat te doen in Wengen

Wat te doen in Wengen | een autovrij bergdorp

Aan de voet van de Jungfrau, ligt Wengen, een bergdorp op 400 meter boven het Lauterbrunnental (1274 meter). Een autovrij bergdorp met een hoop nostalgische houten huizen en een gezellige dorpskern. Een vakantiebestemming voor jong en oud en voor in de zomer en natuurlijk de winter. Kom ik neem je mee op een rondreis in Wengen met wat je er allemaal kunt doen, en natuurlijk nog met meer handige informatie.

Welkom in Wengen

Een bergdorp, geheel autovrij en één en al sfeer. Wengen ligt in één van de mooiste gebieden in Zwitserland, de Jungfrau Region. Vanuit het dorp heb je zicht op een aantal beroemde bergtoppen zoals de Jungfrau en de Eiger. Wengen is een dorp waar je in de zomer de rust van de bergen kunt vinden. Natuurlijk is het in de kern gezellig druk maar daar net buiten heerlijk rustig.

Wissel een wandeling af met een biertje in één van de cafés en geniet in de avond van een heerlijke Zwitserse maaltijd. Ons weekje in Wengen was genieten. We bezochten vele bezienswaardigheden en ondernamen veel activiteiten in de omgeving. Alles ligt dichtbij en met de trein ben je overal binnen no time.

Wat te doen in Wengen
Wat te doen in Wengen

Wat te doen in de zomer

Een wandelparadijs met meer dan 500 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden en 15 bergpaden in de nabije omgeving. Verblijf je net zoals ik hier een week dan kan ik je vertellen dat je je geen moment zult vervelen. Wij verbleven in een chalet van Interhome en hadden elke morgen prachtig uitzicht over het dorp en de bergen. Vanuit daar waren we met 10 minuten lopen bij het station dat ons overal naar toe bracht.

Wat te doen in Wengen

Wandelen in Wengen

Zoals je hierboven al kon lezen is Wengen echt een paradijs voor wandelaars. Vanuit het bergdorp beginnen meerdere wandelingen. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt maar ook kun je voor een ontspannen wandeling kiezen.

Wat dacht je van een wandeling over de Royal Walk op de Männlichen. Je kunt natuurlijk vanuit Wengen zelf omhoog gaan lopen via de Gemsenweg of je kunt de gondel pakken naar boven. Je hebt hier een geweldig uitzicht. Vanuit daar kun je voor de panorama route kiezen om terug naar Wengen te wandelen. Deze wandeling is niet heel moeilijk en gaat over een redelijk begaanbaar pad.

Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Ga het avontuur aan

Wengen ligt omringt met bergtoppen en valleien. Dit betekend dus vooral dat je hier op een toffe manier het avontuur kan aan gaan. Ga bv in Grindelwald (op 40 minuten reizen met de trein) ziplinen of karten of loop over de Grindelwald First Glif Walk.

In Wengen zelf kun je met de Royal Ride naar Mannlichen gaan waarbij je bovenop een gondel kunt staan (een soort terras). Hoe super leuk is dit! Maar we zijn nog niet klaar want op een regenachtige dag kan je de Trummelbach watervallen bezoeken of bij een zonnige dag een prachtige wandeling langs diverse watervallen maken in de Lauterbrunnen Vallei. Er valt dus genoeg te beleven in Wengen in de zomer. Je hoeft je dus niet te vervelen.

Frist Cliff Walk Grindelwald
Trummelbach Falls Jungfrau Region

Wat te doen in de winter

Wengen is bij uitstek een ideaal vertrekpunt voor een wintersport vakantie. Je hebt het skigebied de Kleine Scheidegg en Männlichen met ruim 110 merendeels lichte tot middelzware pistes. Ook de skigebieden van Jungfrau Region, Grindelwald-First en Mürren-Schilthorn zijn erg goed te bereiken. Je kunt hier dus meerdere kanten op voor een geweldige week wintersport.

Natuurlijk heb je ook genoeg andere activiteiten in Wengen voor de winter. Wat dacht je van de 50 kilometer aan winterwandelpaden, de rodelpaden, sleeën en sneeuwschoenwandelen. Allemaal avontuurlijke wintersportactiviteiten die je in Wengen o.a. kunt ondernemen.

Wat te doen in Wengen
Wat te doen in Wengen

Uit eten in Wengen

Uit eten kun je in Zwitserland goed maar hou er wel rekening mee dat het duurder is dan bij ons in Nederland. Maar goed dat weet je nu dus hier is mijn tip met waar je lekker uit eten kunt gaan in Wengen. Als je in Wengen aankomt zie je gelijk het restaurant de Eiger. Wij aten hier en bestelde een heerlijk maaltijd en mensen dit het geld waard, echt zo goed hier. Ga hier eten als je in Wengen verblijft of je dag hier wilt afsluiten.

Of wat dacht je van de Fondue Gondel waar je in een gezellige maar knusse gondel kunt genieten van een echte Zwitserse Fondue. Zo heb je niet alleen een typische Zwitserse Fondue maar ook een toffe unieke ervaring kwa eten.

Wat te doen in Wengen

Overnachten in Wengen

Wengen is een klein bergdorpje met een ruime mogelijkheid aan overnachtingsmogelijkheden. Wij verbleven hier in de zomer via Interhome in een chalet. Wij hadden het appartement Hundschopf en kregen elke ochtend als cadeautje een prachtig uitzicht op de bergen. De ene keer in de wolken en de andere keer helemaal helder.

Het leuke aan Wengen vind ik wel dat het zo klein is. Alles is gemakkelijk te bereiken en je hebt er van alles in de buurt. Zo zit er bij de huizen van Interhome een toegang voor het buitenzwembad in. Vooral erg lekker op een warme zomerdag. Ook heeft Wengen een kleine supermarkt en omdat je in een appartement verblijft kun je heerlijk zelf koken (natuurlijk kun je ook gewoon uit eten) maar de keuken van ons appartement had onwijs veel waardoor koken leuker werd :).

Wist je ook dat Interhome meer dan 40.000 vakantiehuizen in Europa heeft, verspreid over verschillende populaire bestemmingen. Sinds 1965 bestaat Interhome en verhuurd voor een groot deel huizen van particulieren. Dus geen grote vakantieparken en je kunt zelf gemakkelijk de keuze maken of je in een dorp wilt overnachten of wat meer achteraf.

De Jungfrau Region combineren met een stedentrip. Ontdek dan Bazel, een klein pittoresk stadje. 

Wat te doen in Wengen
Wat te doen in Wengen

Met de trein naar Wengen

Al een paar keer verteld hierboven maar Wengen is een autovrij dorp. Je zult hier een daar wel wat auto’s zien maar dat is meer voor de hotelgasten of voor het vervoeren van producten naar plek van bestemming. Om er te komen kun je in Lauterbrunnen het treintje van de Wengernalpbahn pakken en ben je binnen 20 minuten boven. Onderweg kun je genieten van de meest mooie uitzichten. En geloof mij, ga aan het raam zitten want het is waanzinnig!

Wengernalpbahn

Sinds 1893 rijdt deze trein over een tandradsysteem. De oorspronkelijke hellingshoek was 25% maar deze is in 1910 aangepast naar 18% omdat de trein de berg niet meer goed opkwam. Deze treinrails gaat door tot de Kleine Scheidegg, je moet daarvoor wel overstappen in Wengen op een andere trein. Wil je nog verder dan kan je op de Kleine Scheidegg overstappen op de trein van de Jungfraubahn om naar de Jungfraujoch te gaan, het hoogste treinstation van Europa.

Tip: bij de Kleine Scheidegg kun je erg lekker eten bij bergrestaurant Kleine Scheidegg.

Wat te doen in Wengen
Wat te doen in Wengen
Wat te doen in Wengen
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen