Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen is voor iedere wandelaar een must. De prachtige wisselende landschappen maken deze plek er eentje voor op jouw bucket list. 

Gegevens: Wandeling Mechelse Heide

Wandeling Ontdek de parels van de herfst
Soort Rode lusroute te volgen via rode driehoekjes
Afstand 7.2 km met een aantal klimmen
Startpunt Parkeerplaats Mechelse Heide (in totaal zijn er 6 startpunten)
Honden Honden toegestaan minst aangelijnd buiten de losloopzones

Korte wandeling door de Hoge Kempen

Tijdens onze reis richting de Eifel, moesten we even stoppen onderweg voor de honden. Drie uur lang in de auto blijven (stil)zitten) is geen goed plan. We besloten een korte wandeling te gaan maken in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het lag redelijk op de route en als we er nu dan toch in de buurt zijn.

Maar wees gerust want de Hoge Kempen heeft voor meer dan 220 kilometer aan wandelplezier. In totaal zijn er 51 lussen, die van 1.5 tot 14 kilometer gaan. Je kan ze ook nog met elkaar verbinden. Handig toch! Dus ook voor langere wandelingen is de Hoge Kempen een perfecte plek.

Nationaal Park Hoge Kempen

Dit nationale park is er eentje die grenst aan de Nederlandse grenslijnen. Voor Nederlandse begrippen is het uiteindelijk nog best een eindje rijden. Vanuit Breda, doe je er zeker 1.5 uur over. Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied in de Belgische provincie Limburg en maar liefs 5700 ha groot. Het is een uniek natuurgebied met uitgestrekte dennenbossen, in september paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning en mooie vergezichten. Ook kun je hier een handjevol unieke en zeldzame dieren spotten.

Nationaal Park Hoge Kempen is het enige Nationale Park in België

Wandelen op de Mechelse Heide

In totaal heeft dit nationale park zes toegangspoorten, waarvan er vijf met een bezoekerscentrum. Wij starten bij Maasmechelen ook wel de Mechelse Heide. Deze heeft geen bezoekerscentrum en je kan hier dus gelijk beginnen met wandelen. Gelukkig spreekt de natuur voor zich.

De Mechelse Heide word gezien als één van de mooiste gebieden van de Hoge Kempen. Ga je in september, dan heb je helemaal geluk, want dan staat de heide in paarse bloei. Schitterend om te zien. En vanuit deze plek starten maar liefs 7 wandelroutes. Helaas, hadden wij pech en was de heide bijna niet in bloei. Dit kwam voornamelijk door de extreme warmte de afgelopen weken. Stiekem mis je dat dan toch wel.

Met honden wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

Ja, die zijn (bijna overal) welkom maar ze moeten buiten de losloopgebieden wel aan de lijn. Hoge Kempen staat bekend om zijn vele wildlife, dus je wilt niet dat je hond daar achteraan gaat. Gelukkig heeft het Nationale Park Hoge Kempen ook 4 hondenlosloopzones. Deze zones zijn omheind en hier mag je viervoeter van de lijn. Natuurlijk moet je altijd in acht houden dat je hond, ongeacht vast of los naar je luistert.

We besloten daarom ook een route te nemen met een losloopzones in de route. Sky en Sidney kunnen goed aan de lijn lopen, maar hebben af en toe ook hun moment nodig. Even lekker gek doen en om hun energie kwijt te kunnen.

Het voordeel van de Mechelse Heide is dat dit gebied, vier losloopzones heeft. Dus ga je met je hond naar de Hoge Kempen, dan is de Mechelse Heide een aanrader.

Verrassend mooie route

Het was warm die dag en dat merkte we. Het is nog warmer als je op heide en zandvlaktes loopt. Meerdere keren onderweg hadden we een kleine stop. Gelukkig is de omgeving zo ontzettend mooi, dat het niet erg is. We kruisen onderweg een heide die niet in bloei staat. Alles is door de extreme warmte bruin geworden maar toch maakt het dit niet minder mooi. Oké, ik lieg, wel een beetje.

Maar goed we moeten kijken naar wat er wel is want er is genoeg moois. Als we wat verder op de route komen, krijgen we meer klimmen en vergezichten. De honden beginnen al sneller te lopen en dat is een teken dat er water in de buurt is. Als we na een klim bovenop staan, zien we eindelijk het water roepen. Niet alleen voor de honden maar stiekem ook voor ons.

Als we bij het water aankomen, dan zijn de honden niet meer te houden. Het liefst wilde ik er zelf ook induiken maar daar zag ik maar vanaf. Als de honden zijn afgekoeld is het tijd om de laatste kilometers te gaan lopen. We krijgen nog een kleine klim voor onze kiezen en bovenaan krijgen we een prachtig uitzicht als dank voor onze inzet.

Tekst gaat door na de foto’s…

Benieuwd naar de rest

Natuurlijk kan ik niet alles gezien hebben en ben ik erg nieuwsgierig naar de rest. Elke gebied (toegangspoort), heeft iets anders te bieden. Veel zal in elkaar over lopen maar ook veel niet. We gaan zeker nog eens terug.

Meer wandelen in België

Welke wandeling in België moet ik volgens jou nog lopen?

 

Foutje gezien? Meld het.