Wandelroutes in de Eifel

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen – Mechelse Heide

België, Wandelen

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen is voor iedere wandelaar een must. De prachtige wisselende landschappen maken deze plek er eentje voor op jouw bucket list. 

Korte wandeling door de Hoge Kempen

Tijdens onze reis richting de Eifel, moesten we even stoppen onderweg voor de honden. Drie uur lang in de auto blijven (stil)zitten) is geen goed plan. We besloten een korte wandeling te gaan maken in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het lag redelijk op de route en als we er nu dan toch in de buurt zijn.

Maar wees gerust want de Hoge Kempen heeft voor meer dan 220 kilometer aan wandelplezier. In totaal zijn er 51 lussen, die van 1.5 tot 14 kilometer gaan. Je kan ze ook nog met elkaar verbinden. Handig toch! Dus ook voor langere wandelingen is de Hoge Kempen een perfecte plek.

Korte wandeling door de Hoge Kempen

Tijdens onze reis richting de Eifel, moesten we even stoppen onderweg voor de honden. Drie uur lang in de auto blijven (stil)zitten) is geen goed plan. We besloten een korte wandeling te gaan maken in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het lag redelijk op de route en als we er nu dan toch in de buurt zijn.

Maar wees gerust want de Hoge Kempen heeft voor meer dan 220 kilometer aan wandelplezier. In totaal zijn er 51 lussen, die van 1.5 tot 14 kilometer gaan. Je kan ze ook nog met elkaar verbinden. Handig toch! Dus ook voor langere wandelingen is de Hoge Kempen een perfecte plek.

Lees ook: Beklim één van Nederlands mooiste kerktoren en ontdek Breda van boven.

Nationaal Park Hoge Kempen

Dit nationale park is er eentje die grenst aan de Nederlandse grenslijnen. Voor Nederlandse begrippen is het uiteindelijk nog best een eindje rijden. Vanuit Breda, doe je er zeker 1.5 uur over. Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied in de Belgische provincie Limburg en maar liefs 5700 ha groot. Het is een uniek natuurgebied met uitgestrekte dennenbossen, in september paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning en mooie vergezichten. Ook kun je hier een handjevol unieke en zeldzame dieren spotten.

Nationaal Park Hoge Kempen is het enige Nationale Park in België

Wandelen op de Mechelse Heide

In totaal heeft dit nationale park zes toegangspoorten, waarvan er vijf met een bezoekerscentrum. Wij starten bij Maasmechelen ook wel de Mechelse Heide. Deze heeft geen bezoekerscentrum en je kan hier dus gelijk beginnen met wandelen. Gelukkig spreekt de natuur voor zich.

De Mechelse Heide word gezien als één van de mooiste gebieden van de Hoge Kempen. Ga je in september, dan heb je helemaal geluk, want dan staat de heide in paarse bloei. Schitterend om te zien. En vanuit deze plek starten maar liefs 7 wandelroutes. Helaas, hadden wij pech en was de heide bijna niet in bloei. Dit kwam voornamelijk door de extreme warmte de afgelopen weken. Stiekem mis je dat dan toch wel.

Met honden wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

Ja, die zijn (bijna overal) welkom maar ze moeten buiten de losloopgebieden wel aan de lijn. Hoge Kempen staat bekend om zijn vele wildlife, dus je wilt niet dat je hond daar achteraan gaat. Gelukkig heeft het Nationale Park Hoge Kempen ook 4 hondenlosloopzones. Deze zones zijn omheind en hier mag je viervoeter van de lijn. Natuurlijk moet je altijd in acht houden dat je hond, ongeacht vast of los naar je luistert.

We besloten daarom ook een route te nemen met een losloopzones in de route. Sky en Sidney kunnen goed aan de lijn lopen, maar hebben af en toe ook hun moment nodig. Even lekker gek doen en om hun energie kwijt te kunnen.

Het voordeel van de Mechelse Heide is dat dit gebied, vier losloopzones heeft. Dus ga je met je hond naar de Hoge Kempen, dan is de Mechelse Heide een aanrader.

Verrassend mooie route

Het was warm die dag en dat merkte we. Het is nog warmer als je op heide en zandvlaktes loopt. Meerdere keren onderweg hadden we een kleine stop. Gelukkig is de omgeving zo ontzettend mooi, dat het niet erg is. We kruisen onderweg een heide die niet in bloei staat. Alles is door de extreme warmte bruin geworden maar toch maakt het dit niet minder mooi. Oké, ik lieg, wel een beetje.

Maar goed we moeten kijken naar wat er wel is want er is genoeg moois. Als we wat verder op de route komen, krijgen we meer klimmen en vergezichten. De honden beginnen al sneller te lopen en dat is een teken dat er water in de buurt is. Als we na een klim bovenop staan, zien we eindelijk het water roepen. Niet alleen voor de honden maar stiekem ook voor ons.

Als we bij het water aankomen, dan zijn de honden niet meer te houden. Het liefst wilde ik er zelf ook induiken maar daar zag ik maar vanaf. Als de honden zijn afgekoeld is het tijd om de laatste kilometers te gaan lopen. We krijgen nog een kleine klim voor onze kiezen en bovenaan krijgen we een prachtig uitzicht als dank voor onze inzet.

Tekst gaat door na de foto’s…

Benieuwd naar de rest

Natuurlijk kan ik niet alles gezien hebben en ben ik erg nieuwsgierig naar de rest. Elke gebied (toegangspoort), heeft iets anders te bieden. Veel zal in elkaar over lopen maar ook veel niet. We gaan zeker nog eens terug.

Meer wandelen in België

Welke wandeling in België moet ik volgens jou nog lopen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

4 Reacties

 1. Jenny

  Wat een mooie kleuren! Ik word altijd blij van bloeiende heide. Helaas heb ik er deze nazomer weinig van meegekregen.

  Antwoord
 2. Aniek

  Mooi zo met die felle kleuren. Daar word je meteen vrolijk van.

  Antwoord
 3. Carolien

  Ja de heide heeft het heel moeilijk gehad dit jaar. Ik zag nog wat heide in Zeeland. Maar op de Sallandse Heuvelrug was er dit jaar geen paarse heide te zien. Toch vind ik dat er altijd nog wel een paarse gloed over zo’n heideveld zit ook als het niet in bloei staat. Grappig. Ik heb geen honden en kies juist vaak routes waar deze niet zijn toegestaan. Dan is de kans dat je wild spot net iets groter. Hoewel niet in de buurt ga ik dot park toch onthouden. Voor volgend jaar wellicht met hopelijk dan wel bloeiende heide.

  Antwoord
 4. Jessica

  Ziet er mooi uit en wat fijn dat jullie daar ook zo lekker met de honden konden wandelen! Ik blijf zeggen dat ik meer van België en Nederland moet gaan zien, maar het komt er uiteindelijk nooit van als ik weer eens in het land ben. Misschien de komende tijd voor een paar herfstwandelingen, je hebt in ieder geval genoeg inspiratie voor wandelingen hier 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.