Rubjerg Knude Fyr Denemarken

Rubjerg Knude Fyr | vuurtoren in een bijzonder Deens landschap

Denemarken, Urbex, Wandelen

Een rauw woestijnlandschap aan de rand van Denemarken. Het is een zo andere wereld dat je haast niet kunt geloven dat dit in Denemarken verscholen ligt. Een vuurtoren die aan de rand van een afgrond staat en ooit een keer in zijn geheel in zee gaat belanden. Wij bezochten de Rubjerg Knude Fyr en keken onze ogen uit.

Geschiedenis Rubjerg Knude Fyr

Vuurtorens zie je overal in Denemarken en vele van die vuurtoren kun je ook gratis of tegen betaling bezoeken. De Rubjerg Knude Fyr is zonder meer één van de bekendste vuurtorens in Jutland, Denemarken. In 1899 werd er begonnen met de bouw van deze imposante vuurtoren. Op 60 meter boven zeeniveau en zeker 200 meter landinwaarts.

Op 27 december werd de Rubjerg Knude Fyr in gebruik genomen en weer buiten gebruik genomen op 1 augustus 1968. De vuurtoren diende als baken voor Deense zeeschepen en men kon het licht op zeker 42 kilometer vanaf de kust zien. Zoals alle vuurtoren wees het licht de schepen het land. Tot 2002 is het gebruikt als museum tot de vuurtoren door toenemende erosie verlaten werd.

Rubjerg Knude Fyr Denemarken
Rubjerg Knude Fyr Denemarken

Verdwijnen in zee

Net zoals de verzande kerk, kreeg ook dit prachtige gebouw te maken met het natuurgeweld langs de Deense kust. Als je bedenkt dat er tijdens de bouw nog geen duin te bekennen was is het wel opmerkelijk te noemen dat beide gebouwen nu langzamerhand verdwijnen.

Er werd verwacht dat de vuurtoren in 2023 in zee zou verdwijnen maar men wilde dit unieke stukje geschiedenis beschermen. Daarom werd er op 22 oktober 2019 de 720 ton wegende toren 70 meter landinwaarts geplaatst. Dit gebeurde op een speciaal daarvoor gemaakte rail. De kosten voor het verplaatsen kosten 5 miljoen Deense Kroon (0.45 miljoen euro). Men verwacht nu dat de toren tot 2060 veilig is.

Eerst stond de toren bij de bouw 200 meter landinwaarts en tijdens het verplaatsen nog maar 3.5 meter.

Rubjerg Knude Fyr Denemarken

Bezoek aan de Rubjerg Knude Fyr

Ben je in het westen van Denemarken dan mag een bezoek aan de Rubjerg Knude vuurtoren niet ontbreken op het te zien lijstje. Ik had deze tip van een aantal Deense mensen gekregen en wij besloten dan ook om tijdens onze roadtrip van Skagen in Noord Denemarken naar Midden Jutland hier een stop te maken.

Eenmaal bij de parkeerplek aangekomen bleken wij langena niet de enige te zijn. Ik wist dat dit een toeristische trekpleister zou zijn maar dit is de eerste keer tijdens onze vakantie in Denemarken dat we het ergens zo druk hebben gezien. Gelukkig is er meer dan genoeg ruimte.

Het eerst stuk is lichtelijk bergopwaarts over een deels verhard pad. Naarmate je het pad volgt duikt de vuurtoren steeds meer op. Vanaf dit zicht lijkt het op een vuurtoren die verslonden is door het duinzand. Het is nu al indrukwekkend! We komen dichterbij en de duin is groot, heel groot. Wauw! Het lijkt een beetje op Rabjerg Mile in Skagen.

Rubjerg Knude Fyr Denemarken

De hoge duin beklimmen

Het pad gaat even later over op duinzand en het wordt klimmen. Onze schoenen raken vol met zand en we stoppen om de paar meter om van het nieuwe uitzicht te genieten. Wat is dit geweldig mooi en wat voel ik me in één keer een klein mens.

Harde wind en gezandstraald worden

We lopen de duinwand over en krijgen een harde wind vol in ons gezicht. We kunnen bijna gaan liggen in de wind en we kunnen haast niet vooruit kijken. De Rubjerg Knude Fyr doemt voor onze ogen op en voordat we de toren gaan beklimmen proberen we vooruit te komen.

Beklimmen van de Rubjerg Knude vuurtoren

De toren is opengesteld en men kan dan ook de vuurtoren beklimmen. Deze kans wil ik niet missen. Ik zet mijn eerste stappen op de doorkijkende traptreden. Hoe hoger ik kom hoe meer geluiden ik hoor in de vorm van kraken. Het is oud en dat merk je aan alles. Sommige traptreden zijn gemaakt omdat er gaten in waren gekomen. Ik wandel verder naar boven en als ik eenmaal op de hoogste plek ben, geniet ik van het uitzicht. Wauw…dit is waanzinnig!

Rubjerg Knude Fyr Denemarken
Rubjerg Knude Fyr Denemarken

Natuurgeweld aan de Deense kust

De Deense kust heeft veel plekken met veel natuurgeweld en dat is o.a. erg goed te zien bij de Rubjerg Knude Fyr. Overal waar je kijkt liggen resten van gebouwen; stenen, glas en andere materialen. Het lijkt wel een urbex locatie en mijn hart maakt een sprongetje.

Door de harde wind is de kustwand aardig weggeblazen door de erosie. Een paar kilometer richting de dorpjes kun je dan ook afdalen en een strandwandeling maken langs de ruige kust. Dit is erg indrukwekkend.

Verder is het niet aan te raden om hier af te dalen richting het strand. Dit stuk is erg instabiel en er zijn veel losse stenen. Ook is het weer hier onvoorstelbaar waardoor het zomaar uit het niets hard kan gaan waaien. Dan wil je niet vast zitten op het strand.

Noord Denemarken tip: breng een bezoek aan de Råbjerg Mile, de wandelende zanduinen van Denemarken.

Rubjerg Knude Fyr Denemarken

Adembenemend mooi

Dit is by far één van de mooiste plekken die ik heb gezien in Denemarken. Het is zo rauw en zo onwijs bijzonder. Zelf wilde ik nog meer van de kust ontdekken maar door tijdsdruk en harde windvlagen hielden we dat voor gezien. Als je de kans hebt loop dan zeker eens verder de duinen op want het is het zeker meer dan waard. Wel voelde ik dagen later nog zand zitten.

Heb jij de Rubjerg Knude Fyr al bezocht?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Bosbergtoren Appelscha

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Annemarie Elout

  Niet is 1988 werd begonnen met de bouw van de vuurtoren maar in 1899!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel voor het doorgeven en het is aangepast 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.