Rabjerg Mill Denemarken

Råbjerg Mile | De wandelende zandduin in Denemarken

Denemarken, Wandelen

Råbjerg Mile is de grootste wandelende zandduin van Europa en legt elk jaar meer dan 18 meter af in noordoostelijke richting. Als je bij de duinen bent die middenin een groen landschap liggen, geeft het je een gevoel alsof je ergens middenin in de Sahara rond dwarrelt maar in werkelijkheid ben je gewoon in Denemarken.

Råbjerg Mile, de wandelende zandduin bij Skagen

Ik kreeg veel vraag naar wat een wandelende zandduin nou is. Als ik je zeg dat de Råbjerg Mile tussen 1887 en 1996 meer dan één kilometer heeft afgelegd, dus letterlijk zichzelf heeft verplaatst, dan weet je denk ik wel genoeg. Elk jaar komt de Råbjerg Mile dichter bij het plaatsje Skagen en als het op dit tempo doorgaat is de hoofdweg naar Skagen binnen de komende twee eeuw bedekt met zand. Zodra de duin tegen een bomenrij aankomt, heeft het ongeveer 40 jaar nodig om daar voorbij te trekken.

Net zoals de Rubjerg Knude Fyr, de vuurtoren die een aantal jaren geleden landinwaarts is geplaatst, heeft Råbjerg Mile veel te maken met de heftige winden die de Noordkust van Denemarken teisteren. Als je bedenkt dat de duin zo’n 300 jaar geleden gevormd is bij Skagerrak maar nu ligt tussen Skagen en Frederikshavn, dan weet je dat deze een lange weg heeft afgelegd.

Rabjerg Mill Denemarken
Rabjerg Mill Denemarken

Wandelen bij Råbjerg Mile

De duinen wandelen niet alleen zelf maar ook op de duinen zelf en in de omgeving kun je geweldige wandelingen maken. Wandelen bij de duinen zelf is niet heel gemakkelijk. Op vele plekken is het zand mul en zak je gemakkelijk weg. Bij mij zaten mijn schoenen ook al snel vol duinzand en liep ik al snel op blote voeten. Hierdoor had ik juist meer grip en minder volle schoenen. En het is echt heerlijk om op blote voeten te lopen.

Breedte en hoogte

Het is niet precies te zeggen hoe breed en hoog de duinen zijn omdat dit elk jaar veranderd maar momenteel is het zo’n 1 kilometer breed en zijn de duinen gemiddeld tussen de 20 en 30 meter hoog. De hoogste duin is ongeveer 40 meter. Het is dus erg leuk om hier van de duinen af te rollen of juist deze duinen te beklimmen en te genieten van het uitzicht.

Rabjerg Mill Denemarken

Bezoeken tijdens de zonsondergang

Het bezoeken van de Råbjerg Mile, de wandelende zandduinen tijdens zonsondergang is misschien wel mijn meest beste keuze geweest tijdens mijn rondreis door Denemarken. Wij waren er ongeveer 1.5 uur voor de zon echt onder zou gaan en we hebben elk moment genoten. Zo heb je net voordat de zon echt ondergaat het gouden uurtje. Dit moment is zo onwijs mooi en dan vooral met de grote zandbak die je voor je hebt liggen. Het was overigens ook een stuk rustiger juist doordat de meeste mensen dan al weer weg zijn.

Rabjerg Mill Denemarken met honden
Rabjerg Mill Denemarken

Betekenis Råbjerg Mile

Råbjerg betekent in het Deens letterlijk ‘rauwe berg’ en mile kan vertaald worden als hoog, kaal of wandelend duin. In Noord Jutland heb je nog meer plekken waar je grote duingebieden kunt vinden maar niet zoals deze.

Doen in Denemarken tip: bezoek de waanzinnig Rubjerg Knude Fyr, een vuurtoren die bijna één met de zee wordt.

Rabjerg Mill Denemarken

Uniek stukje natuur

Omdat Råbjerg Mile een van de laatste wandelende duinen in Europa is, valt deze onder de natuurbeschermingsregelgeving. In het gebied waar de duin overheen is ‘gewandeld’ bevinden zich veel vochtige duinvalleien, voedselarme plassen en veel verschillende soorten duinen. Je vind hier veel bijzondere natuur en daarom is het ook aangeduid als Natura 2000 gebied. Van bijzondere vogels tot enkele zeldzame en beschermde planten.

Rabjerg Mill Denemarken

Bezoek deze prachtige plek in Noord Jutland

Ga! Echt wat een waanzinnige plek is dit om te bezoeken. Wij gingen trouwens de volgende dag nog terug met onze moeder omdat het niet echt een gebied is voor mensen die slecht ter been zijn. We zijn niet de duinen op geweest de volgende ochtend maar het is ook van onderen prachtig om te gebied te ontdekken.

Je kan dichtbij parkeren en hoeft als het niet druk is niet ver te lopen. Wij telde beide keren maar een handjevol auto’s. Heerlijk als je het mij vraagt. Nogmaals sla deze plek echt niet over want het is echt een uniek stukje natuur.

Zou jij de wandelende zandduin, de Råbjerg Mile willen bezoeken tijdens je reis door Denemarken?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Marko

  Wat gaaf, een wandelende duin. En dat gaat inderdaad nog best wel snel. Prachtig ook met de ondergaande zon. Ga ik zeker naartoe als ik in de buurt ben.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker doen Marko als je er in de buurt bent :). Er is tevens nog genoeg moois te zien in de buurt dus je verveeld je zeker niet dan ;).

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.