Zambia is puur. Je komt hier het echte Afrika tegen. Geen dierentuin maar echte safari’s. In 2017 reisde ik met Plan Nederland door Zambia om de strijd tegen kindhuwelijken aan te gaan. Dit hele diverse land heeft veel moois te bieden

Als je voor het eerst in Zambia komt is het natuurlijk handig om te weten hoe bepaalde dingen werken. Zambia is niet geheel onbekend maar ook veel mensen kennen te niet. Het vele toerisme wat er door heen reist gaat vooral richting de Victoria Falls. Dat is natuurlijk ook niet gek maar Zambia heeft zoveel meer te bieden.

In deze blog geef ik jou alle praktische informatie en tips die je moet hebben voor een geweldige tijd door Zambia.

Wat is Zambia

Zambia ligt in het zuiden van Afrika en grenst niet aan de zee. Wel wordt  Zambia omsloten door de landen: Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Het land ligt op een hoogte van 329 tot 2301 meter boven de zeespiegel. De Zambezi rivier is het laagste punt van Zambia en de Mafinga Heuvels het hoogste. Zambia heeft een oppervlakte van 752,618 km², wat ongeveer 17 keer zo groot als Nederland is.

Veel variatie in landschap

Het prachtige voordeel van Zambia is dat het landschap veel variatie heeft waardoor het een mix van plateaus, heuvels, bassins en rivieren is. Door het aanwezige water en de hoogteverschillen heb je te maken met mooie natuurverschijnselen. Denk daarbij aan de Victoria Falls. Deze combinatie zorgt voor de variatie in flora en faun.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

Bezienswaardigheden Zambia

Zambia kent een uitgebreid scala aan activiteiten om te doen.

Victoria Falls

Een van de bekendste watervallen ter wereld loopt door Zambia en Zimbabwe. Met de 1708 meter breed zijn de Victoria Falls de breedste water die er bestaat. De Victoria Falls is een uitstek voor de adrenaline junkie. Van een bungee jump tot zwemmen in Devils Pool. Wil je het wat rustiger houden dan kan je ook een wandeling langs de watervallen maken of een boottocht over de Zambezi river die zich bevind in niemandsland.

Lower Zambezi National Park

Bij de Victoria Falls ligt het Lower Zambezi National Park. Dit park bergt als enige in Zambia de neushoorn. Je kan op een speciale neushoorn safari om te deze pracht dieren te bewonderen.

South Luangwa National Park

Het wordt bestempeld als een van de mooiste wild life parken ter wereld. Dit park lig in het dal van Luangwa rivier. Rond de rivier leven veel nijlpaarden en krokodillen. Verder bergt het park Thornicrofts giraffe (komt hier als enige voor in de wereld), de olifant, Luipaard, Leeuw en de Afrikaanse buffel. Ook het kleiner wild life is hier goed te spotten. Verder heeft dit park een grote verzameling aan vogels, waardoor je als vogelspotter hier je hart op kan.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

North Luangwa National Park

Minder bekend als South Luangwa National Park maar niet minder mooi. De populatie van wildlife is gelijk bij deze twee parken (behalve de Thornicrofts giraffe) . Wat hier wel het voordeel van is dat het park veel minder bekend is dus er ook minder toeristen aanwezig zijn.

Kasanka National Park

Lusaka

De hoofdstad van Zambia. Niet een van de mooiste steden maar wel een bezoekje waard. Als je richting Zambia vliegt land je op Lusaka of Livingsstone. Het is een stad waar zo 10% van de bevolking van Zambia woont. De stad wordt gezien als het handels-financieel, bestuurlijk en educatief centrum van het land. Het mooie is dat je in deze stad een hele hoop verschillende mensen ontmoet. Een must visit is een van de openluchtmarkten. Je waant je even in het echte Zambia. Pas wel op dat wanneer het donker is, dan is het niet veilig.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

Chipata

Chipata is de hoofstad van de Oostprovincie van Zambia. Het is de vijfde stad van het land, na de Lusaka, Ndola, Kitwe en Livingstone. De stad heeft een moderne markt en een aantal shoppingcentra waar je kan shoppen. Verder is het een leuke stad om door heen te reizen. Je krijgt hier iets meer Afrika mee dan in Lusaka. Ook de criminaliteit is wat minder hier.

Reisadvies Zambia

Zambia is over het algemeen een veilig land wat goed te bereizen is maar het blijft een land met een veiligheidsrisico. Natuurlijk is het altijd van belang dat je geen domme dingen doet en altijd waakzaam bent. Je bent immers in een Afrikaans land. Zelf heb ik weinig tot geen geweld mee gemaakt.

In Livingstoon geld bijvoorbeeld wel een avondklok en is het aan te raden om niet alleen in de nacht naar buiten te gaan. Moet je noodgedwongen wel naar buiten terwijl het donker is, doe dit dan goed verlicht, met meerdere mensen of met een taxi. En geef altijd aan iemand door waar je naar toe gaat. Draag ook waardevolle spullen niet in vol zicht. Kijk tevens wel uit met het autorijden in het donker. Er komen veel auto overvallen voor.

De wegen in Zambia zijn over het algemeen niet of nauwelijks belicht waardoor het gevaarlijk kan zijn om in de nacht te reizen. Dit wordt dan ook streng afgeraden. Reis ook niet aan de grensgebieden: Democratische Republiek Cong, Angola en Mozambique omdat er op die grensgebieden landmijnen liggen en dit vooral buiten de hoofdwegen. Voor de andere grensgebieden waar je eigenlijk als toerist komt geld dit advies niet. Denk daarbij aan Botswana, Zimbabwe, Malawi en Tanzania. Hier kunt je dus wel veilig reizen.

Op dit moment (okt 2017) zijn er politieke spanningen. Daardoor zijn er sinds juli 2017 een aantal gewelddadige gebeurtenissen geweest. Het parlement heeft dan ook op 12 juli de noodtoestand bekendgemaakt. Er kunnen dus demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Zelf heb ik hier helemaal niks van gemerkt. Maar blijft alert en vermijd demonstraties.

De wetten in Zambia zijn ook totaal anders dan wij gewend zijn in Nederland. Homoseksualiteit is bijvoorbeeld strafbaar in Zambia en ook voor buitenlanders (dus toeristen). Houd hier rekening mee als je reist door Zambia. Drugs is ook streng verboden en bij gebruik van zowel soft als hard drugs kunnen jaren lange gevangenisstraffen op staan.

Het weer in Zambia

Zambia is een Afrikaans land wat eigenlijk al zegt dat het hele jaar lekker weer is. Met zijn tropisch klimaat is het goed te bereizen. Zambia heeft te maken met verschillende klimaattypes. Van een chinaklimaat die zich vrijwel over het gehele land uitstrekt tot een tropisch steppeklimaat in het westelijke gedeelte wat grens aan Angola. Hier is het beduidend warmer. Bij de Victoria Falls heb je weer te maken met een overgang naar een warm steppeklimaat.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

De gemiddelde temperaturen liggen tijdens de zomermaanden (juni/juli/augustus) rond de 20 a 25 graden. In de nacht kan de temperatuur zaken tussen de 5 a 15 graden. In de valleien kan het gemiddeld 10 graden warmer zijn.

De maanden oktober en november zijn extreem warm waar temperaturen van 40 a 45 graden geen uitzondering zijn. Ook de nachten koelen hier nauwelijks af. Vanaf november begint langzaam het regenseizoen te komen. December, januari en februari zijn vooral zeer heftige regenmaanden.Het is dan wel prachtig groen maar moeilijk om het grote aantal wild te spotten. In maart gaat het minder regen en in april kan er af en toe nog een buitje vallen. Vanaf mei tot oktober is het droog.

Vervoer door Zambia

Zambia is een land met weinig goede wegen. Er lopen een aantal wegen die goed zijn. Vele mensen die reizen door Zambia doen dit met een jeep zodat ze ook offroad kunnen. Huur of heb je geen auto dan rijden er ook minvans of bussen van a naar b. Let wel op dit doen ze vaak met hoge snelheid.

Fietsen doen ze wel maar dit wordt niet door toeristen gedaan. Scooter kennen ze al helemaal niet, die vind je ook bijna nergens. Houd er wel rekening mee dat alles één rijbaan deelt. Dus fietsers, bussen, auto’s en lopers op één rijbaan. Ben dus alert met rijden of lopen. Verkeersregels kennen ze niet echt.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

Beste reistijd

De lentemaanden (juli, augustus en september) en de herfstmaanden (april en mei) zijn de fijnste reismaanden. Het is er overdag warm, droog en zonnig . Maar wel zo warm dat het goed uit te houden is. In de avond dalen de temperaturen. Maar nog wel aangenaam met een extra vest. Slaap je in tentje neem dan wel een slaapzak mee die je goed warm houd. De maanden oktober en november zijn behoorlijk warm maar worden wel als goede reismaanden aangeduid. Dat komt omdat je door de droogte en dorheid goed het wild kunt spotten.

Beste tijd voor safari’s

De beste tijd om safari’s te doen in van april tot augustus. Wil je echt wildlife spotten dan kan je het beste in september, oktober of november komen. Dit omdat het dan droog is en de parken niet zo dicht begroeit zijn. Van april tot augustus is wel de mooiste periode. Dit omdat alles mooi groen is en niet zo droog en dor. Ik ben begin augustus geweest en had mijn beste safari’s daar.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

De taal in Zambia

Zambia kent 7 officiële talen: Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja en Tonga. Tijdens mijn reis door Zambia hoorde ik vooral veel Bemba. Verder heeft Zambia nog 70 andere talen die er gesproken worden waaronder Engels. In de wat toeristische gebieden praat iedereen Engels. Ga je meer landinwaarts dan kan het zijn dat men alleen de officiële taal spreken.

Visum en paspoort Zambia

Voor Zambia heb je een paspoort nodig die nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een visum krijg je een toeristenvisum die je kan aanschaffen voor 50 dollar (2017). Wel kan het zijn dat deze geweigerd wordt, reden is vaak niet duidelijk. Ik heb het bij niemand mee gemaakt. Maar wil je zekerheid dan kan je vooraf bij de Ambassade in Brussel een visum aanvragen.

Inentingen & vaccinaties Zambia

In Zambia komen er een aantal infectieziekten voor. Deze kunnen je vakantie behoorlijk verpesten. Helaas ben ik geen arts en kan ik geen uitspraak doen over welke inentingen of vaccinaties je moet hebben. Zelf heb ik gedurende de reis Malaria tabletten geslikt en heb ik Rabiës gehaald. Rabiës is niet verplicht maar wel zo handig als je gebeten wordt. Zambia heeft niet de tegen vaccinatie. Wil je meer informatie dan kan je het beste langs de GGD gaan in jou regio.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

Betalen en kopen in Zambia

De munteenheid in Zambia is de Kwacha. Deze munt is erg instabiel wat zich kenmerkt dat de wisselkoers alle kanten op vliegt. De ene dag krijg je echt waar voor je geld en de andere dag maak je verlies. Voordat je gaat pinnen is het handig om eerst de koers te checken. Veel mensen nemen geen briefjes hoger dan 100 kwacha aan. Dit omdat ze daarvoor geen wisselgeld hebben. Vaak wordt er ook nog de dollar geaccepteerd en neem die dan ook genoeg mee.

De meeste banken in Zambia accepteren alleen Visa. Wil je met Mastercard of Mastro betalen hou er dan rekening mee dat dit niet overal kan. In Livingstone kon ik zelf nergens pinnen met Mastercard, ook waar het logo opstond. In sommige duurder hotels of restaurants accepteren ze wel Mastercard maar dan vaak tot maximaal 80 euro opnemen/pinnen. Bij veel bekende excursies kan je tevens wel betalen met een Mastercard

Zambia is in vergelijking met andere Afrikaanse landen duur. Het is zeker niet goedkoop, vooral alles rondom de Victoria Falls vragen ze mega prijzen.

Afdingen in Zambia

Afdingen in Zambia gaat maar niet overal laten ze het toe. De echte winkels laten niet toe dat je gaat afdingen en die prijzen staan vast. Pak je de meer toeristische winkels dan lukt afdingen makkelijk.

Hoe kom ik in Zambia

De makkelijkste manier om vanuit Nederland of Europa naar Zambia te gaan is natuurlijk het vliegtuig. De tickets liggen tussen de €400,- en €1100,-. Dit is helemaal afhankelijk vanaf waar je reist, wanneer, hoe ver je van te voren boekt, hoeveel tussen stopt en met welke vliegtuig maatschappij je boekt. Mijn retour ticket lag net iets boven de €500,- maar moest daarvoor wel twee keer overstappen en één overstap was 6 uur.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

Verder kun je vanuit de buurtlanden goed Zambia binnen komen. Vele komen binnen via Botswana of Zimbabwe. De grensovergangen richting Zambia zijn wel duur.

Belangrijke religies in Zambia

Het meerdere deel van de mensen in Zambia is christelijk, dit is driekwart van de bevolking. De rest is hindoe of moslim. Je komt hier ook Jehova’s getuigen en katholieken tegen. Wat niet helemaal samen gaat met het christelijke of islamitische geloof is het geloof in natuurkrachten en mystiek. Vele mensen in Zambia zijn nog altijd wijdverbreid.

Belangrijke tradities in Zambia

De traditionele genezers spelen nog een grote rol als in het leven van de Zambiaanse aankomt. Elke dorp heeft wel iemand die mensen in ziekte en psychische nood kan bijstaan met kruiden en wijze lessen van de voorouders. Wel hangt er ook weer een mega taboe rondom psychische ziektes.

Verder worden kinderen, sneller volwassen gezien. Dit zie je vooral bij meisje die op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt worden of moeten meehelpen in het huishouden en zo doende gaan ze niet naar school. Gelukkig daalt dit cijfer wel en zie je steeds minder kindhuwelijken.

Begrafenissen in Zambia zijn net iets anders dan dat wij gewend zijn. Ze zijn echt een enorm spektakel. Als er uitbundig wordt gedanst, kijk hier dan niet van op. Ook dronken mensen en harde muziek zie vaak bij deze soort gelegenheden.

Gewoontes in Zambia

In Zambia begroet echt iedereen je. Het is daar een gewoonte om te vragen hoe het met iemand gaat “how are you” hoor je heel vaak. Of muli shani is hallo in het Bemba. Dit gebeurd ook als je iets vraagt, je zal altijd eerst begroet worden. Als vrouw kan het soms ook onbeleefd worden gezien als je als eerste je hand uitsteekt.

Sta er ook niet van te kijken, hoe arm de bevolking ook is dat je een cadeautje krijgt. Ik kreeg als cadeautje een kip en een ander iemand een meloen. Als je dit cadeau niet accepteert dan kan dat als zeer onbeleefd ervaren worden. Dus accepteer en bedankt de gever. Hun zijn al super blij dat jij daar bent.

Water…drinkbaar?

Er is op sommige plekken goed drinkbaar drinkwater maar om het risico te beperken zal ik daar mee uit kijken. Bij mij verblijf bij de Victoria Falls kon het wel gewoon. Maar heb dit wel nagevraagd. Dus check het altijd even van te voren of het water te drinken is.

Stopcontacten in Zambia

Zambia heeft andere stopcontacten en daarvoor heb je een aparte stekker nodig. Er is een trucje om met je eigen Europese stekken toch stroom te kunnen krijgen. Maar dat is niet aan te raden. De meest voorkomende is een Afrikaans stopcontact.

Stroom in Zambia

Helaas is Zambia een land wat zijn stroom verkoopt waardoor er niet genoeg stroom is voor de inwoners. Je hebt dan regelmatig te maken met stroommomenten. Per regio kan het zijn dat je maar twee uur stroom hebt. Wij hadden een keer dat je alleen stroom had van 19.00 tot 22.00 uur. Daarna niks meer!

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

Dit is gelukkig op de hele toeristische plekken niet van toepassing. Wel een tip om extra powerbanks mee te nemen, de beste die ook op zonne-energie werken. Nog een handige tip is een verlengsnoer zodat je meerdere apparaten kunt opladen.

Internet in Zambia

Het internet is schaars goed. Je koopt bij aankomst een simkaartje en daarmee kan je regelmatig op het internet. Weet je niet hoe het werkt vraag dit dan bij je hostel of hotel. Vaak gaan ze het ook nog voor je halen. Ga je meer de binnenlanden in dan kan het voorkomen dat je geen internet of heel langzaam internet hebt.

Je hebt in Zambia aparte simkaarten voor alleen internet of internet en bellen. Ben hier duidelijk in anders krijg je alleen internet mee.

Zambia is geweldig

Zambia is echt een geweldige bestemming. De onrust is er nu eenmaal en daar kunnen wij alle niks aan doen. Ik heb er tijdens mijn reis totaal niks van gemerkt en raad ook iedereen aan om naar dit land te gaan. Bezoek niet alleen de Victoria Falls maar trek verder het land in.

Zambia, als wat je moet weten over zambia, reizen door zambia, zambia afrika, south luangwa national park, victroria falls, reizen door afrika,

De mensen in Zambia zijn lief en openhartig. Natuurlijk zul je mensen hebben die minder leuk en lief zijn maar dat blijft in elk land wel. Laat het jou niet tegen om op reis te gaan door dit prachtige land.

Heb je nog vragen of wil je nog iets weten, stel ze dan hier onder in de reacties.

Foutje gezien? Meld het.