De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Mønsted-Kalkgruber in Noord Jutland in Denemarken

Mønsted Kalkgruber in Denemarken | de grootste kalksteenmijn ter wereld

Dat grotten iets mysterieus hebben, dat wisten we wel en dat is de reden waarom ik graag een grot bezoek zodra dat mogelijk is. Tijdens mijn roadtrip door Jutland in Denemarken besloten we op een regenachtige dag een grot te bezoeken en niet zomaar eentje maar gelijk de grootste kalksteenmijn ter wereld, de Mønsted Kalkgruber.

Mønsted Kalkgruber

In het noorden van Jutland ligt de Mønsted Kalkgruber, de grootste kalksteengrot ter wereld. Deze grot ligt op ongeveer 20 minuten ten westen van de stad Viborg en is een perfecte escape voor een regenachtige dag. De grotten van Mønsted hebben ongeveer 60 kilometer aan ondergrondse paden waarvan slecht twee kilometer er maar natuurlijk zijn verlicht. Dus handig om op de paden te blijven en niet te verdwalen.

PS: loop niet zoals ik zomaar een pad af want voordat je het weet heb je natte voeten ;).

Mønsted-Kalkgruber in Noord Jutland in Denemarken

De Mønsted Kalkgruber bezoeken

Een bezoek een de grootste kalksteenmijn ter wereld is een behoorlijke unieke ervaring en is ook per jaar maar beperkt mogelijk. De reden is dat er inwoners zijn in deze grot die in de wintermaanden dit als hun slaapkamer gebruiken, de vleermuis. Daarom is deze grot in de wintermaanden gesloten om de vleermuis genoeg rust te geven. Bekijk van te voren even op hun website wanneer de grot precies dicht is voor bezoekers.

Thuisbasis voor de vleermuis

De grotten bieden in de winter onderdak aan zo’n 18.000 vleermuizen. Men zegt dat de vleermuizen tussen mei en augustus weinig tot niet aanwezig zijn en je dan ook de grot kunt bezoeken. Wij waren er in september en de vleermuizen waren toen nog niet terug. De vleermuizen verlaten hun huis om op zoek te gaan naar insecten om zichzelf te voeden. Als de winter nadert keren ze weer terug en gaan ze slapen tot ongeveer april, wanneer de lente nadert.

Kleed je warm genoeg aan

Het is algemeen bekend dat de temperatuur in de grotten altijd veel kouder is dan buiten. De gemiddelde temperatuur in de grot is 8 graden. Het is daarom ook aan te raden om je goed aan te kleden. Als je het warm krijgt kun je altijd een laagje kleding uit doen.

Mønsted-Kalkgruber in Noord Jutland in Denemarken

Is het druk om te grot te bezoeken?

Toen wij er waren was het enorm rustig maar wij waren er ook op het moment dat de grenzen met Denemarken werden gesloten i.v.m. Covid19. Normaal gesproken is dit vergeleken met andere delen van Denemarken een druk bezochte plek. Houdt er dus rekening mee dat je niet de enige zult zijn. Buiten dat, is het nog steeds meer dan de moeite waard en wil je een beetje de drukte vermijden. Kom dan aan het begin of einde van de dag.

Zijn honden welkom?

Ja, honden zijn aangelijnd welkom. Wel vonden die van ons het heel spannend (wel leuk) en hadden we alles dubbel aan. Dus een harnas en een extra nek riem voor het geval er eentje los zou breken. Zo hadden we een backup. De gangen zijn oneindig lang dus veiligheid voor alles. 

Mønsted-Kalkgruber in Noord Jutland in Denemarken

Fotograferen in de grot

Omdat het bij ons niet druk was had ik alle ruimte om rustig te fotograferen. Het is een enorm fotogenieke grot en je kunt het zonder dat je het in de gaten hebt uren bezig zijn. Gelukkig had ik een moeder en zusje bij mij die mij na één uur fotograferen uit de grot trokken.

Wat je zeker niet moet vergeten is een statief. Het is zeker nodig om je sluitertijd langer open te laten staan. Ook is het leuk om te oefenen met een stervorming in de lichten. Ik had mijn diafragma op 22 staan en kreeg verschillende stervormingen in de lichtbronnen. Verder vooral genieten en geniet van de mooiheid in de grot.

Mønsted-Kalkgruber in Noord Jutland in Denemarken

Het ontstaan van de grot

Nog even een klein stukje geschiedenis. Al meer dan 1000 jaar geleden ontstonden hier de eerste en nog open groeves. Het probleem van de open groeves was als het veel regent het een grote modderpoel werd. Daarom werd er later steeds meer kalksteen ondergronds gewonnen. Dit gebeurde alleen eerst in de winter en later het hele jaar door.

Zoals je het misschien kent uit films, werd het eerst gewonnen door de mens zelf. Met pure mankracht en blote handen. Later werden er machines geïnstalleerd en werd het via schachten en een rails naar boven gehaald.

De kalksteen die hier werd gewonnen werd in de late Middeleeuwen gebruikt voor de bouw van kloosters, kerken en kastelen (die vind je her en der nog terug in Denemarken). Veel later werd het ook gebruikt voor de metaalindustrie en landbouw. In 1956 stopte de mijnbouw en in 1980 werd de Mønsted Kalkgruber uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Mønsted-Kalkgruber in Noord Jutland in Denemarken

Een leuk uitje in Jutland

Nogmaals – ik vind het een erg leuk uitje en heb me goed vermaakt. Er rijdt  trouwens ook een treintje (handig voor mensen die minder goed ter been zijn). De omgeving rondom de grot is ook mooi en je kunt aan het begin ook nog een museum bezoeken. Een leuke activiteit voor alle leeftijden :). Combineer dit met als je een roadtrip door Noord Jutland gaat maken en ontdek de mooiste plekjes. 

Zou jij Mønsted Kalkgruber de grootste kalksteengrot ter wereld willen bezoeken?

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen