De Lee Trail, laten we daar eens kennis mee gaan maken want we gaan het hier hebben over één van de mooiste meerdaagse wandelingen in de Benelux. De wandeltocht van ruim 53 kilometer met 2000 hoogtemeters en jawel met echt waanzinnige uitzichten. Daarvoor moet je vaak wel flink klimmen maar ik ga buiten alle informatie ook laten zien waarom jij ook de Lee Trail moet gaan lopen.
De Lee Trail
Hierboven maakte je al een beetje kennis met de Lee Trail maar nu gaan we even wat dieper in op deze prachtige driedaagse wandeltocht in Luxemburg. De Lee Trail begint officieel (volgens het boekje) in Ettelbruck. Deze plaats ligt op de grens van Luxemburg en Duitsland. In drie dagen (sommige in twee dagen) loop je richting Kautenbach. Deze plekken liggen in kilometers niet erg ver van elkaar vandaan maar in wandelkilometers wel.
De meerdaagse trekking loopt door vallei de Sûre en loopt voor een groot gedeelte langs rivier de Sauer. Je komt door diverse kleine dorpjes en die wisselen zich af met echt de mooiste uitzichten. De uitzichtpunten zijn zeker de toppers van de Lee Trail.
De Lee Trail maakt deel uit van Leading Quality Trails – en behoort tot de beste trails van Europa.




Etappes van de Lee Trail
Als je volgens het boekje van de Lee Trail gaat lopen dan is de meerdaagse trekking in drie etappes verdeeld:
- Etappe 1: van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin (17,8 kilometer)
- Etappe 2: van Bourscheid du Moulin naar Hoscheid (19,3 kilometer)
- Etappe 3: van Hoscheid naar Kautenbach (14,5 kilometer)
Als je via de bovenstaande etappes loopt dan overnacht je eigenlijk vooral in hotels. Wil je de Lee Trail lopen met tent dan raad ik je de volgende etappes aan:
- Etappe 1: Ettelbruck naar Bourscheid du Moulin (18 kilometer)
- Etappe 2: Bourscheid dus Moulin naar Goebelsmuhle (13 kilometer)
- Etappe 3: Goebelsmuhle naar Kautenbach (22 kilometer)
Je kan deze volgorde van etappes ook omdraaien zodat je de 22 kilometer als eerste dag hebt. Zelf heb ik dit gedaan en kan je vertellen dat dit echt heel fijn is. Zo heb je de langste dag al achter je en vallen de volgende dagen kwa lengte alleen maar mee.


Praktische informatie Lee Trail
Het is natuurlijk ontzettend gaaf als jij de Lee Trail ook gaat lopen. Zo heb ik hieronder een handig overzicht met praktische informatie over de Lee Trail. Van overnachten tot aan eten en drinken.
Moeilijkheidsgraad
De Lee Trail wordt gezien als een moeilijke wandeling. Dit komt niet zozeer door de afstand maar vooral door de hoogtemeters en vele steile klimmen. De paden zijn op meerdere plekken vrij smal en soms kijk je recht naar beneden. Hier en daar loop je ook over een bergrug waar evenwicht wel een handig dingetje is dus het is belangrijk om goed te kijken waar je loopt. Goede wandelschoenen en enige ervaring is wel een pré.



Er is niets zo makkelijk dan navigeren op de Lee Trail. Van begin tot het einde kan je de route volgen adv van de witte bordjes met een wit golfje met blauwe achtergrond erop. Zelf heb ik twee keer gehad dat ik even moest zoeken naar de bordjes maar verder was de route erg goed te volgen.
Wil je toch iets meer zekerheid dan kan je de Lee Trail ook ahv een gpx lopen die je kunt inladen op bv Komoot. Zelf liep ik met Komoot om te zien waar ik precies was op de trail. Erg handig voor als je toch de weg een beetje kwijt raakt.


Eten & drinken
Ik liep de Lee Trail met tent en kon bij de campings elke dag genoeg inslaan. Tevens had ik zelf maaltijden bij van Adventure Foods die ik dan als extra maaltijd bij had als bv lunch of als maaltijd voor in de avond.
Er zijn een aantal punten op de Lee Trail waar je als je van de etappe afwijkt een supermarkt kunt vinden. Ik raad je aan om dit van te voren te doen. In Kautenbach zit geen supermarkt maar in Ettelbruck wel. Je komt soms door dorpjes waar je hier en daar wel een gelegenheid vindt om te eten en drinken. Buiten het hoogseizoen kan het wel zijn dat deze dicht zijn, houdt hier dus rekening mee.
Kwa drinken zou ik zeker minimaal 2 liter per dag meenemen. Omdat het bij mij zo’n 25+ graden was had ik 3 liter bij en een blikje cola. Je kunt er ook voor kiezen om een waterfilter mee te nemen zodat je onderweg bij de vele beken en rivieren je water kunt zuiveren.


Kamperen op de Lee Trail
Als je de Lee Trail net als ik met tent wilt lopen dan zijn er een aantal opties om te kamperen:
- Camping Kautenbach: deze camping ligt op ongeveer 20 minuten lopen van de start van de Lee Trail. Erg leuke camping, met een mini supermarkt en plekken speciaal voor tenten (in hoogseizoen is reserveren noodzakelijk)
- Camping du Nord: een camping met een speciale plek voor tenten en ligt direct aan de Lee Trail. Ligt aan het water.
- Camping du Moulin Bourscheid: De Lee Trail loopt hier bijna letterlijk doorheen en ligt heerlijk aan het water.
- Camping Ettelbruck: ligt niet aan de route en is zo’n 20 minuten lopen.
Alle campings kosten tussen de 10 en 25 euro per nacht. Ik was zo gemiddeld 15 euro per nacht kwijt en had elke keer een plekje aan het water.
Let wel op dat wildkamperen niet is toegestaan in Luxemburg. Je ziet plekken waar het zou kunnen maar er staan hoge boetes op.


Hotelovernachtingen
Wil je nou niet kamperen dan zijn er nog vele opties om op hotel te gaan:
- Kautenbach: Hotel Huberty of Camping Kautenbach (ze hebben daar meerdere pots)
- Goebelsmuhle: Leaf du Nord | Camping du Nord (hebben ze verschillende accommodaties bv in een heksenhuisje, safaritent of chalet)
- Dirbach: Hotel Dirbach-Plage | Dirbach Plage Parc (iets verder van de trail)
- Bourscheid-Moulin: Cocoon Hotel Belair
- Ettelbruck: Hotel Herckmans



Paklijst – wat neem je mee
Dit hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe je de Lee Trail gaat lopen. Zo kun je ze als dagwandelingen lopen en dan verblijf je elke avond in een hotel of je kampeert op één plek en gaat daar elke keer naar toe met openbaar vervoer. Maar je kunt deze ook als trektocht lopen en dan heb je al snel weer andere dingen nodig.
Paklijst dagwandeling
Je hebt een stuk minder nodig als je de Lee Trail als losse dagwandelingen gaat lopen. Het volgende gaat mee in jouw dagrugzak van zo’n 15 à 25 liter.
- Drinkfles of waterzak
- Eten en snacks
- EHBO-kit en vergeet niet een tekenpen (je loopt regelmatig door dicht begroeide paden)
- Zonnebrand en zonnebril
- Pet of Buff
- Kleding voor 2 dagen (denk daarbij aan een legging als je gewicht wilt besparen)
- Muggenspray (je loopt veel bij water en daar houden muggen van)
- Regenkleding (het blijft de Benelux) denk daarbij aan een lichtgewicht regenjas om jawel gewicht te besparen
- Regenhoes voor je dagrugzak
- WC papier en afvalzakjes (je komt weinig wc gelegenheden tegen buiten de vrije natuur)
- Telefoon (camera optioneel)
- Powerbank
- Verzorgingsspullen


Paklijst trektocht
Ga je kamperen dat moet je zeker ook het onderstaande toevoegen in de rugzak. Ik nam een rugzak van 65 tot 85 liter mee en had nog redelijk wat ruimte over.
- Tent: Zelf heb ik de tweepersoons trekkingtent van Naturehike. Lichtgewicht (1.4 kilo) en lekker veel ruimte voor als je alleen bent. Je kan ook denken aan de Big Agnes Tiger Wallals of de MT900 van Decathlon als je graag lichtgewicht wilt maar niet wilt bestellen van AliExpress of Amazone. Wil je een goedkope maar niet al te zware tent, dan is de MH100 van Decathlon van 2.6 kilo voor 25 euro ook nog een uitkomst. Neem ook altijd een aantal extra haringen mee voor je tent. Je raakt er altijd wel eentje kwijt.
- Slaapmat. Zelf heb ik de trekking MT500 Air van Decathlon, deze is perfect voor de zomermaanden en lichtgewicht. Je kan ook gaan voor de Versa 4R M Basic Slaapmat van Exped gaan.
- Slaapzak. Deze is afhankelijk van het seizoen waarin je gaat. Zelf had ik een slaapzak bij die tot 5 graden ging. De nachten waren warm dus een warme slaapzak had ik niet nodig. Ga je de kou tegemoet dan zou ik al snel kijken naar bv slaapzak MT500 (comfort tot 0 graden) van Decathlon of de slaapzak van Nomad de Orion 400 Mummy
- Een kussen. Zelf heb ik de opblaasbaar hoofdkussen van Decathlon en ik slaap er heerlijk op. Compact en lichtgewicht.
- Een nachtlampje (of je gebruikt je telefoon zaklamp). Handig voor als je in de avond naar de wc moet.
- Het ligt eraan hoe en waar je wilt eten. Op de Lee Trail kun je gemakkelijk bij alle campings eten maar wil je geld besparen dan is het zeer handig om een gasbrander, gasfles en kookset mee te nemen.



De Lee Trail – een ontzettend mooie trektocht
Ik weet nog wel dat de Lee Trail al een aantal jaar op mijn wandelverlanglijst stond maar dat het er telkens maar niet van kwam om te lopen. Gelukkig was ik nu in de buurt en had ik tijd dus hop hop die wandelschoenen aan, backpack (14 kilo) op de rug en gaan met die banaan. Als je echt alles wilt lezen van mijn ervaringen en hoe ik het vond, dan ga ik daar dieper op in, in deze wandelverslagen van de Lee Trail (etappe 1, etappe 2 en etappe 3).
Verder kan ik je in een paar woorden vertellen dat de Lee Trail echt een ontzettend mooie trektocht is dichtbij huis. Ik had het echt wel op momenten moeilijk. Het was behoorlijk warm en na twee jaar weinig bergen merkte ik toch echt wel dat het weer even wennen was. Gelukkig ben ik door het vele klimmen en boulderen in conditie en kracht verbetert waardoor de Lee Trail, van pittig naar gemiddeld moeilijk ging voor mij.
Ik heb echt ondanks de man met de hamer van de vele momenten volop genoten. Zo deed ik nieuwe trail-vrienden op en had ik de leukste gesprekken met mensen die ik ontmoette op de camping. Dronk ik heerlijke biertjes en mocht ik mee eten met mensen op de camping. Dankbaar!
Lees ook: wandelen in het Mullerthal

