Kajakken op de Ourthe

Kajakken op de Ourthe in de Ardennen

Ardennen, Kajakken, Watersport

Op micro-avontuur dichtbij huis kun je perfect doen in de Ardennen. Het ruige heuvelachtig landschap leent zich goed uit voor een avontuurlijke vakantie dichtbij huis. De Ardennen heeft niet alleen maar groen maar ook ontzettend veel rivieren en meren. Op deze wateren kun je het avontuur aan door bijvoorbeeld te gaan kajakken op de Ourthe. In juni 2020 deden wij dit en ondanks dat het water laag stond was het geweldig.

Kajakken in de Ardennen

Kajakken en Ardennen gaan hand in hand samen en het is een ontzettende populaire watersportactiviteit in deze regio. Er zijn veel verschillende plekken zoals rivieren en meren waar je kunt peddelen. Zo kun je voor een aantal uur gaan kajakken op de Ourthe, een van de populairste rivieren waar men gaat kajakken maar ook de Lesse en Amblève zijn plekken waar je deze watersport kunt uitvoeren.

Kajakken op de Ourthe
Kajakken op de Ourthe

Kajakken op de Ourthe

Al jaren wilde ik gaan kajakken op de Ourthe maar elke keer kon dit niet doorgaan ivm de lage waterstand. Toen we eind juni 2020 wilde gaan kajakken op de Ourthe waren we maar net op tijd. Gelukkig want hier keken we echt naar uit.

Kajakken op de Ourthe is leuk en hier en daar heeft deze rivier kleine stroomversnellingen. De Ourthe is in totaal 165 kilometer lang en is een zijrivier van de Maas. De Ourthe is een rivier die uit drie takken bestaat en samenkomt in Nisramont.

Waterstand van de Ourthe

Sommige rivieren in de Ardennen zoals de Ourthe kunnen te maken krijgen met een te lage waterstand. Als je dan gaat kajakken dan heb je grote kans dat je regelmatig vastloopt op de rotsen. De Ourthe heeft verschillende stukken die vooral in de zomer dicht zijn maar ze hebben ook stukken waar je dan nog prima zou kunnen kajakken. Vraag dit van te voren even na bij de verschillende verhuurbedrijven. Er zijn altijd wel alternatieve te vinden zoals een stuwmeer.

Kajaktip: Wil je een te gek kajakavontuur aan gaan? Ga dan zeekajakken langs de kust van Montgri in Spanje

Kajakken op de Ourthe
Kajakken op de Ourthe

Vastlopen op de rotsen

‘Als je één week later was gekomen dan was dit deel bij Durbuy afgesloten voor kajakkers” hoorden we van het verhuurbedrijf. We hadden dus geluk ergens maar onderweg liepen we toch regelmatig vast. Het begon gelijk al goed toen we wilde instappen. Het water stond daar al zo laag dat we gelijk al vastliepen. Onderweg hadden we ook meerdere keren dat we flink moesten peddelen en vooral ook goed moesten sturen om door de juiste versnelling te gaan. Het was trouwens wel echt ontzettend leuk. Juist doordat we vast liepen hadden we extra veel leut.

Kajak huren in de Ardennen

Eén ding is zeker, er zijn meer dan genoeg bedrijven waarbij jij je kajak kunt huren. Je hoeft daarom ook niet bang te zijn dat je naast de boot grijpt want zelfs reserveren is niet altijd nodig. Zo kun je al bij PBO Outdoor voor 15 euro op de Ourthe gaan peddelen. Men zegt dat dit voor 2 uurtjes is maar als je wat later aankomt op je eindbestemming is dit niet erg.

Kajakken op de Ourthe
Kajakken op de Ourthe

Langs weilanden en bossen

De Ourthe loopt langs een prachtig stukje natuur en geeft je echt even het idee totaal ergens anders te zijn. Onderweg kwamen we koeien in het water tegen en veel vissers. Let hier btw wel op als je gaat kajakken want ze kunnen in één keer zomaar op je pad staan.
Kajakken op de Ourthe vond ik echt leuk en ondanks dat het niet spannend was is het toch een hele beleving. Wel zou ik nog eens terug willen komen om bij hoger water te kajakken of een meerdaagse kanotrekking te maken. Ik ben blij dat we nu zijn gegaan want had dit echt niet willen missen.

Ben jij al wel eens gaan kajakken op de Ourthe in de Ardennen? 

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.