Hallerbos België wandeling

Hallerbos in België | het bos met miljoenen hyacinten

België, Bloemen en Bloesem, Wandelen

Stap voor stap loop je door het bos. Het voelt als een sprookje waar je net bent in beland. Je gelooft je eigen ogen niet want overal waar je kijkt, kleurt het paarsblauw. Miljoenen Hyacinten kleuren de vlaktes in. Het is mooi, ontzettend mooi. Ontmoet het Hallerbos, het sprookje van België. 

Elk jaar in april en soms in mei trekken er duizenden mensen richting het Hallerbos. Dit doen ze niet omdat het bos dan alleen open is. Nee, dit doen ze omdat er maar een beperkte periode van groei is. In 2 a 3 weken tijd bloeien er hier in het Hallerbos miljoenen Hyacinten.

Hallerbos, het sprookje van Belgie

Nee, dit is geen fabeltje. Voor een aantal uur lang waan je je in een magisch bos. Met mijn rode jurkje en mijn camera in de hand slenter ik door het bos. Overal waar ik kijk zie ik prachtige paarsblauwe Hyacinten. Het lijkt meer op een paarsblauw tapijt wat neer dwaalt over het bos.

Het blauwe bos…een waar wonder van moedernatuur.

Onderweg laat ik mijn collega, die net als ik een grote verslaving voor fotografie heeft maakt een paar foto’s mij. Fijn zo privé fotograaf want nu hoef ik niet elke keer heen en weer te rennen om op het knopje van mijn camera te drukken.

Hallerbos België wandeling

Herten spotten in het hyacintenbos

Op het moment dat we een gesprek voeren over een hond die rent door de Hyacinten denken we er eentje te zien maar als we goed kijken is het geen hond maar een hert. Voor het eerst in mijn leven zie ik er één in het wild. Zo blij als een kind probeer ik een foto te maken maar dan besef ik dat ik maar beter van het moment kan genieten en dat deed ik.

Wandeltip lente: Elk jaar stat een deel van het Amsterdamse bos bloei. Vierhonderd bloesembomen komen hier op een magische wijze tot uiting in het bloesempark in Amsterdam

Wanneer het Hallerbos bezoeken

Dit is soms nog wel eens een uitdaging want de natuur laat zich maar zelden goed voorspellen. Ook het jaar 2018 was er eentje die niet te voorspellen was. Het ging in één keer heel snel met het jonge blad van de beukenbomen. Daardoor het bladerdak dichtgroeit komt er minder zonlicht aan de grond en zonlicht is nou net was de Hyacinten nodig hebben.

Gelukkig hadden wij de tijd en sprongen we snel in onze auto richting het Hallerbos. Doordat het zo snel ging was het ook niet druk in het bos want vele hadden het nog niet verwacht.

Voor actuele berichten kan je het beste even de website van het Hallerbos in de gaten houden. Hun delen eens in de zoveel dagen (in goede periodes, elke dag) een update over hoe het bos erbij staat.

Hallerbos bezoeken België

Wandelen tussen de Hyacinten

Oké, dit niet letterlijk nemen want het is verboden om tussen (of op) de Hyacinten te gaan staan. Zie je nou een pad vol bladeren, dan mag je daar wandelen behalve als het aan staat gegeven dat het verboden is. Het beste is natuurlijk om op het pad te blijven. Tijdens de wandeling door het bos ben ik een paar keer van het pad afgegaan maar wel ben ik op de bladeren gebleven. Een vrijwilliger benadrukte wel dat het heel belangrijk was dat we dus echt op de dooie bladeren bleven en niet op de Hyacinten gingen staan.

Trap jij een Hyacint kapot, dan duurt het 5 jaar voordat er een nieuwe gaat bloeien.

Het Hallerbos heeft verschillende wandelroutes, van ongeveer 4 kilometer tot 13 kilometer. Wij zijn voor de lange afstand van 13 kilometer gegaan. Wij parkeerde onze auto bij P1 en vanuit hier is het 10 minuten lopen voordat je de eerste kleurenpracht tegen komt. Natuurlijk moet je hier niet stoppen en vervolg je de route. Hoe verder je op de route raakt, hoe mooier het wordt. Je blijft kijken en WAUW roepen. Mijn collega vond het wel grappig, maar het is ook gewoon zo’n mooie plek.

De Hyacintenroute van 7 kilometer is dus echt een aanrader. En wees gerust. Als het bos in volle bloei staat, delen de vrijwilligers verschillende wandelroutekaarten uit.

Hallerbos België wandeling

Op de Belgische TV

Jaja, Diana staat op de Belgische TV. Toen we bijna aan het einde van onze wandeling waren, kwam er een cameraman naar mij toe met de vraag of hij mij mocht filmen. Spannend! Wel tof is dat je mij alleen kan herkennen aan het rode jurkje. Stukje kan je hier zien…kan jij mij spotten?

Fietstip lente: Zoals elk jaar is de Bollenstreek één grote trekpleister. Ik bezocht het en maakte er een fietstocht.

Praktische informatie Hallerbos

Vermijd de weekenden

Het Hallerbos is populair en dat merk je ook. Niet dat je over hoofden zult lopen maar je zal waarschijnlijk niet de enige zijn. Het bos is in totaal 552 ha groot, dus genoeg ruimte voor iedereen. Alleen kan je de weekenden beter vermijden. Er rijden zelfs speciale pendelbussen omdat de parkeerplekken in het weekend overvol raken.

Ga je op een doordeweekse dag houdt er dan wel rekening mee, als je vanuit Nederland gaat dat het druk is op de autoweg. Vanuit Breda doe je er 1.5 uur over maar wij waren ruim 2.5 uur onderweg i.v.m. file rondom Antwerpen en Brussel.

Kosten Hallerbos

Het Hallerbos is gratis te bezoeken en zo ook het parkeren.

Parkeren Hallerbos

Er zijn in totaal negen parkings rondom het Hallerbos. Wij hebben geparkeerd op P1 en vanuit daar zat je direct in het bos. Let wel op dat bij drukte het parkings vol of dicht zijn en dat ze dan met pendelbussen werken. Meer info is te vinden op de website.

Parkeren Hallerbos

Faciliteiten zoals wc en eetgelegenheden

De faciliteiten in het bos zijn beperkt. Bij sommige parkeerplekken heb je WC’s en met geluk een ijskraam maar verder is er maar weinig. Neem dus genoeg eten en drinken mee en ga voordat je het bos betreed even naar de WC.

Er staan ook geen vuilnisbakken (helaas), dus neem aub je eigen rommel mee en laat dit niet slingeren.

Zijn er honden toegestaan in het Hallerbos

Honden zijn meer dan welkom in het Hallerbos. Alleen moeten ze aangelijnd en op het pad net als hun baasjes blijven.

Overige informatie

Voor commerciële fotografie heb je een vergunning nodig, deze is via de website van het Hallerbos aan te vragen.

Helaas voor drone liefhebbers maar drones zijn niet toegestaan.

Het Hallerbos is een kwetsbaar natuurgebied, desondanks dat er zoveel hyacinten staan heeft het veel onderhoud nodig om het zo te krijgen en te houden.

Het Hallerbos is zeker een bezoek waard

Een bos wat je zeker in je leven een keer gezien moet hebben. Het is werkgelijkwaar prachtig. Belgie heeft veel mooie plekken en daar is het Hallerbos of ook wel het Hyacintenbos er zeker één van (wellicht in de top 3). Het is natuurlijk geluk hebben want het bos laat zich niet sturen maar krijg je de kans, pak die kans. Je krijgt er zeker geen spijt van.

Heb jij het Hallerbos of Hyacintenbos in Belgie al eens bezocht?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

10 Reacties

 1. Michal | Reiswijzer kids&co

  Prachtig is het toch… zo’n groen bos met een paarsig vloerkleedje. Ik hoop het dit jaar te zien, maar ik kan alleen op zaterdag en in mei. Slechte timing, ik weet het. Geen idee of die bloemetjes dan nog bloeien. En als dat zo is, dan zal het wel knetterdruk zijn. We gaan het zien… (of niet).

  Antwoord
  • stripeaway

   Uhm ik denk dat het bijna voorbij is. De beste periode is eigenlijk al geweest. Ik zou dan even goed de website van het Hallerbos in de gaten houden en anders volgend jaar gaan. Het bos blijft mooi maar ga je speciaal voor het sprookje dan zou ik echt op volgend jaar wachten.

   Antwoord
 2. ann

  Zo grappig dat je net gefilmd werd! Maar het Hallerbos is idd uniek. Ik heb er vlakbij familie wonen. Maar ik vrees dat het binnenkort onhoudbaar wordt daar. Er komen elk jaar meer toeristen om de bloemenzee te spotten. En jammer genoeg zijn er heel velen die de regels niet respecteren. Fijn dat je ook nog aangeeft hoe lang het duurt voor zo’n bloem zich weer herstelt!

  Antwoord
  • stripeaway

   Jaah was idd echt heel leuk, ook wel soort van spannend haha. Ik denk dat het slim is dat ze bijvoorbeeld entree gaan vragen of iig dat mensen een kaartje moeten kopen (in de toekomst). Maar aan de ene kant, het is geweldig om te zien. Hopelijk gaan men zich houden aan de regels.

   Antwoord
 3. Jenny

  Ik ben vandaag weer in het Hallerbos geweest. De vorige keer was alweer twee jaar gelenden.

  Het Hallerbos is en blijft mooi! Ik heb niet de officiële route gelopen, maar ben gewoon wat gaan zwerven over de paden.

  Antwoord
 4. Parijs

  Als Belg is het zonde dat ik het bos nog nooit heb bezocht! Hoogtijd om dit eens te veranderen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een aanrader. Zo heb ik als Nederland ook nog niet alle Nederlandse topattracties gezien ;). Alles op zijn tijd natuurlijk maar dit bos is zeker de verandering waard.

   Antwoord
 5. Esther

  Wat een sprookjesbos inderdaad. Het ziet er prachtig uit. Wel wat ver voor een middagje vanuit Utrecht maar als ik eens in debuut ben, zou ik op een rustige dag wel even kijken. Leuk ook dat je gefilmd bent!

  Antwoord
 6. Yvonne

  Het lijkt me prachtig om dit bos in de juiste tijd te bezoeken. Goed dat drones niet zijn toegestaan. Wat een herrie maken die dingen, dat zou echt zonde zijn, als ze in dit bos de rust zouden verstoren.

  Antwoord
 7. Marcella Molenaar

  Zo’n onwijs mooie bloemenpracht! Wauw! Hopelijk kunnen wij daar volgend jaar een kijkje nemen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.