Fort de la Chartreuse Urbex België

Fort de la Chartreuse | Urbex België

België, Urbex

Gemakkelijk te vinden en goed toegankelijk, dat is deze urbexlocatie Fort de la Chartreuse. Een locatie die geen geheim meer is en daarom is deze urbexlocatie in Luik ook zo populair. Urbex exploring wordt ook interessanter als je een oud gebouw van 1817 gaat bezoeken met een zeer rijke historie. Bij een bezoek aan dit fort duik je letterlijk even de geschiedenis in en ronddwalen dat kan je daar uren aan een stuk doen.

Geschiedenis Fort de la Chartreuse

We gaan even een erg lange tijd terug in de geschiedenis van deze plek. In het jaar 1124 waar de heuvel van Mont Cornillon de locatie was van een klooster genaamd Premonstratenzers. Dit klooster is onderdeel van de kloosterorde van reguliere kanunniken van de Orde van Prémontré.

In 1360 werd het klooster overgenomen door kartuizer monniken, die ook de naam aan het fort gaven: Fort de la Chartreuse. Doordat Fort de la Chartreuse een strategische ligging heeft was deze locatie voor groot belang tijdens de Franse beschieting van Luik in 1691. In 1793 verlieten de Kartuizers het fort. In 1794 werd het fort nog gebruikt tijdens de Eerste Coalitieoorlog door de Oostenrijkers in de verdedigingslinie langs de Maas en Ourthe tijdens de Franse opmars. Het huidige fort zoals we deze nu zien staan werd in 1817 gebouwd.

Fort de la Chartreuse Urbex België
Fort de la Chartreuse Urbex België

Eerste Wereldoorlog

Fort de la Chartreuse speelde een grote rol bij de verdediging van Luik in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers bestoken op 5 augustus het oostelijk gelegen forten rond Luik met flink geschud. De aanvallers hadden het moeilijk en werden klein gemaakt door o.a. granaten. Uiteindelijk slaagde de Duitsers erin om via de ruimte tussen de forten binnen te dringen. Op 7 augustus in 1914 werden de heuvels ten oosten van Chartreuse veroverd maar de bevolking was gevlucht.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Fort de la Chartreuse in gebruik genomen als gevangenis door de Duitse bezetter. Hiervan zie je ook verschillende sporen terug in het fort.

Fort de la Chartreuse Urbex België

Een flinke geschiedenis

Wij gingen er zonder enige voorbereiding naar toe. Ik had me totaal niet ingelezen en besloot ter plekke even de geschiedenis in te duiken. Wat een verhaal en wat heeft dit fort veel doorstaan. Het fort is verlaten in 1982 en men denkt dat dit kwam door het verval van de gebouwen.

Fort de La Chartreuse ontdekken

We waren al een hele dag op pad en we besloten Fort de la Chartreuse als afsluiter even mee te pakken. Luik is voor ons zeker 2 uur rijden dus we wilde ook alles uit de dag halen. Toen we aankwamen bij het fort waren er nog maar weinig parkeerplekken in de wijk te vinden. Ik denk dat de bewoners de bezoekers een beetje zat zijn want er worden plekken bezet gehouden met watervaten en stokken. Eenmaal toen we geparkeerd stonden liepen we richting de ingang waarbij we zonder enige moeite binnen kwamen.

Het eerste fort

We besloten gelijk ons intreden te maken bij het eerste fort. Het was uitkijken want gaten in de trappen en loshangende spullen aan het plafond. Je ziet veel verval, graffiti en hier en daar al de sporen van de oorlog. We dwalen wat rond en merken dat we een beetje teleurgesteld zijn omdat het niet is wat we eigenlijk hadden verwacht.

Fort de la Chartreuse Urbex België

De ontdekkingstocht gaat verder

Na één uur te hebben rondgedwaald gaan we terug naar de uitgang. Ik besluit even alleen verder te gaan omdat ik graag nog een aantal foto’s wil van de buitenkant. Nadat ik circa 200 meter heb gewandeld zie ik een ingang die mijn aandacht trekt. Ik besluit om even naar binnen te gaan. Eenmaal binnen is de teleurstelling die ik had bij het eerste fort in een keer verdwenen. Wauw! Dit is wat ik wilde zien. Ik probeer mijn mede urbexers te bereiken maar heb nul bereik met mijn telefoon.

Lange gangen

Dit fort bestaat uit lange gangen met prachtige trappen. Ik hoor en zie hier ook veel meer mensen. De graffiti is op sommige plekken prachtig aangebracht en ik zie op verschillende plekken ook de sporen van een oude gevangenis.

Fort de la Chartreuse Urbex België

Ingestorte daken

Ik zie een trap en besluit daar omhoog te gaan. De trap is wat wankel maar door even goed op te letten lukt het om zonder kleerscheuren boven te komen. Wat ik daar zie is me toch een partij gaaf. Misschien ben ik wel de enige want het dak is voor meer dan de helft ingestort. Alles zit vol graffiti, de natuur heeft zijn intrede gemaakt en boomstronken slikken het fort op. Zonnestralen schijnen door het vervallen dak. De combinatie van verval en de natuur dat het terug pakt vind ik geweldig. In bijna elke kamer is weer iets nieuws te zien en voordat ik het weet ben ik twee uur verder.

Urban Exploring tip: Ontdek Hauts Fourneaux B, de grootste verlaten staalfabriek

Fort de la Chartreuse Urbex België
Fort de la Chartreuse Urbex België

Handige informatie Fort de la Chartreuse

Deze plek is een zeer goede urbex locatie voor de beginnende urbexer. Een erg toegankelijke locatie met een zeer rijke geschiedenis. Dit pand staat al een super lange tijd leeg en er zijn plannen om hier appartementen te maken dus wacht niet te lang.

Bezocht: september 2020
Gebouwd: 1817 (deze huidige vorm)
Verlaten: 1981
Status: Erg vervallen, overgenomen door de natuur en veel graffiti

Misschien vind je dit ook wel interessant

Hauts-Fourneaux B Urbex Luik Belgie

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

4 Reacties

 1. Michal

  Wat een toffe plek! Bijzonder ook dat je zo naar binnen kan. Ik durf dat nooit zo goed (zeker als er een hek staat). En tegelijkertijd houd ik enorm van dit soort plekken. Wat je zegt… de combinatie van historie, verval en natuur (en in dit geval ook nog kunst) maakt het bijzonder om hier rond te dwalen. Misschien ook maar eens heen gaan…

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel en het is zeker een toffe urbex locatie. Het is wel een heel toegankelijke locatie om eens te ontdekken en dat hek staat er deels ook voor het zicht. Al jaren kun je hier zonder problemen naar binnen 😉

   Antwoord
 2. Marcella

  Wat een toffe ruige plek! Ik ben nog nooit op een rubex locatie geweest, maar je maakt me absoluut nieuwsgierig om er eens eentje te ontdekken!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat is het zeker. Fort de la Chartreuse is dan ook een prima Urbex locatie om mee te beginnen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.