Fietsen in en door Bangkok is een hele belevenis. Er gelden andere regels, fietsen is niet zo populair als in Nederland en i.p.v. van rechts rijden ze links. Maar vergeet deze nadelen want fietsen door Bangkok is een must do die je niet mag overslaan als je een bezoek brengt aan deze chaotische stad.

Co van Kessel – de fietstour van Bangkok

Al meer dan 30 jaar is Co van Kessel de place to be in Bangkok om een geweldige fietstour te doen. Je kan kiezen uit verschillende tours. Ik koos voor de Co All Day. Een tour van 9 uur waar je ook gebruik maakt van de trein en de boot. Met deze 9 uur durende tour heb je de gelegenheid om Bangkok vanuit verschillende invalshoeken te ontdekken.

In de vroege ochtend moesten we verzamelen op het hoofdkantoor van Co. Daar kregen we onze mountainbike toegewezen en kregen we uitleg over de verkeersregels. Nadat ik mezelf goed had ingesmeerd was het tijd om te gaan.

Co van Kessel, Fietsen door Bangkok

Fietsen door Chinatown

We begonnen met een tour door Yaowarat, de grootste Chinatown in de wereld. Een grootte wirwar van kleine staartjes waar je soms lopend door heen moest. Als we wilde stoppen voor een foto, hoefde we alleen maar even te roepen. Zo fijn! Chinatown…een gekte maar tegelijk heerlijk om door heen te fietsen. Overal zie je weer wat anders. Je komt ogen te kort. Dan zie je weer een vissenkop waar het bloed nog uitdruipt en even later overheerst er de heerlijk geur van wierrook. Niks is te gek in Chinatown!

Fietsen door ChinaTown Bangkok

Chinatown Bangkok

Chinatown Bangkok

Chinatown Bangkok, Co van Kessel, Fietsen door Bangkok

Buitenwijken van Bangkok

Toen was het tijd om de drukte van Bangkok te verlaten. We vertrokken met de boemeltrein richting het oosten van Bangkok – de buitenwijken. De mountainbikes waren ingeladen en je mocht plaats nemen tussen de locals. Helaas heb ik niet veel van de treinreis meegekregen want ik was misselijk, niet normaal! In de boemeltrein zit namelijk geen airco en de geur van de hitte en sloppenwijken zijn hevig aanwezig. De trein rijd namelijk niet snel en staat vaak stil.

Monniken in Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Trein Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Na ongeveer 45 minuten komen we aan in een hele andere Bangkok. De drukte hebben we achter ons gelaten en heb we verruild voor groen en rust. We kregen het advies mee om rustig en oplettend, zonder telefoon in je hand te gaan fietsen. En dat was ook wel nodig. We vervolgde ons fiets avontuur over smalle betonnen platen die nog geen meter breed waren. Dwars over de kanalen waar je zo in kon vallen als je niet goed deed opletten.

Buitenwijken van Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Je waant je even in een hele andere wereld. Langs de kanalen leven mensen in kleine huisjes, van golfplaten en bij elkaar geraapte spullen. Het leven is daar zo anders dan hier in Nederland. Het is daar normaal om te douche in het kanaal waar ook de afwas in wordt gedaan. De armoede is goed aanwezig en het liefs wil je deze mensen helpen. Op dat moment bedenk ik me dat deze mensen misschien nog wel gelukkiger zijn dan ik.

Buitenwijken van Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Fiets te water

Zoals al eerder benoemt zijn de paden er smal en komt het wel eens voor dat iemand een uitglijder maakt. Ook zo in onze groep. Iemand moest plotseling uitwijken voor een boom en reed zo het kanaal in. Gelukkig was het water niet diep en viel ze op een hoopje van waterplanten. Hulp kwam gelijk. De lokale mensen boden haar gelijk een douche aan om zo al het vuil van haar af te wassen. Onwijs aardig natuurlijk. De fiets werd eruit getild en we konden daarna weer veilig verder. Gelukkig! Later op de dag konden we er zelf nog om lachen.

Co van Kessel, fietsen in Bangkok

Co van Kessel, fietsen in Bangkok

Buitenwijken van Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Buitenwijken van Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Lunchen op zijn Thais

En toen was het tijd voor een heerlijke lunch…op zijn Thais. We kwamen aan bij een prachtig gelegen restaurant, omringt door rijstvelden (die helaas nu niet in bloei stonden). We kregen een soort van lopend buffet waar we heerlijk konden blijven zitten. Omdat ik nog behoorlijk misselijk was, deed ik het rustig aan. Maar het beetje wat ik op had was geweldig lekker. Je komt binnen en denkt mmmh echt goede hygiëne is er niet maar daarin tegen gaan ze wel weer hygiënisch om met het eten. Dus ik kon met een gerust hart gaan genieten van het eten. Het uitzicht was wederom prachtig. Na de lunch was het tijd om verder te gaan.

Lunch op z'n Thais, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Lunchen op z'n Thais, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Lunchen op z'n Thais, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Lunch op z'n Thais, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Longtail boottocht door de Klongs

Na de lunch stapte we weer op de fiets om richting de opstapplaats van de Longtailboot te gaan. Voordat we de boot instapte mochten we nog een bezoekje brengen aan een tempel en konden we een grote school vissen voeren. Daarna stapte we de boot in om Bangkok van een andere hoek te gaan bekijken. Onderweg kwamen we kinderen tegen, allemaal wilde ze een glim opvangen van de horde toeristen die voorbij kwamen varen. De boottocht was een verfrissende manier om Bangkok te zien. De oevers waren bedekt met kleine houten huisje, op de achtergrond kwamen de skyscrapers boven de huisjes uit. Een contrast tussen arm en rijk.

Tempel Bangkok

Voeren van vissen in Bangkok

Longtail boot Kongs, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Longtail boot Kongs, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Longtail boot Kongs, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Met de Skytrain terug naar hartje Bangkok

De Skytrain is sinds 1999 een massavervoersmiddel in Bangkok. Op de verjaardag van de koning werden 2 lijnen geopend. Een gemakkelijk, sneller en koele manier om te reizen door Bangkok…want er is airco aanwezig. Ik vond het wel leuk om mee te maken maar niet echt bijzonder. Wat wel bijzonder was, was dat iedereen netjes in de rij stond om naar binnen te gaan. Je had pijlen op de grond staan waar je voor moest gaan staan. Zodra de trein er aan kwam moest je zo snel mogelijk naar binnen. Je had ook maar een paar seconden de tijd op in de trein te stappen.

Buitenwijken van Bangkok, Co van Kessel, Fietsen in Bangkok

Co van Kessel – dankjewel

De gehele tocht was super goed geregeld. Onderweg kregen we genoeg drinken en stopte we geregeld om te genieten van de omgeving. Onze 3 begeleider wil ik natuurlijk bedanken voor hun inzet en humor. Noona, Paksoi en Amy bedankt voor deze geweldige dag. Zonder jullie was het niet compleet.

Denk je nou…DIT WIL IK OOK. Dan kan je via de website van Co van Kessel alle informatie vinden. Een must do als je in Bangkok bent.

Nog wat tips

  • Doe een fietstocht als je in Bangkok bent – je ziet een gehele andere kant van deze stad.
  • Neem tijdens de fietstocht niet teveel spullen mee. Je moet alles zelf vervoeren.
  • Onderweg krijg je genoeg drinken. Ook kun je onderweg eten kopen.
  • Doe fijne kleding aan waar je gemakkelijk mee kunt fietsen.
  • Vergeet je zonnebril of een pet niet!
  • Ook zonnebrand is een must als je verbrand.
  • Doe liefs geen slippers aan maar makkelijke schoenen.
  • Vergeet je camera niet! Je komt teveel mooie plekken tegen.
  • Durf te vragen. Wil je ergens stoppen. Vraag dit want daar toe zijn ze bereid.

Co van Kessel, Fietsen in Bangkok