La Hoegne wandeling

De La Hoëgne wandeling | één van de mooiste wandelingen in de Ardennen

Ardennen, België, Wandelen, Wandelen België

Wandelen in de Ardennen, het liefste doe ik dit elke week. Dit is niet zonder reden want de Ardennen is dichtbij en elke keer als ik er ben wordt ik opnieuw verrast. In de Ardennen kom je wel om in een hoop mooie wandelingen en heb je soms wel een beetje keuzestress. Maar laten we nou hier één van de mooiste wandelingen van de Ardennen uitlichten: De La Hoëgne wandeling. Een wandeling door een klein sprookjes langs een prachtige rivier en niet heel ver van Nederland. Kom ik neem je mee op de Hoëgne wandeling. Let go!

De Promenade de La Hoëgne

Maak kennis met Promenade de La Hoëgne, een 10 kilometer lange wandeling langs een deel van rivier de Hoëgne. De gehele omgeving wordt vanaf het begin tot de splitsing omgetoverd tot een waar sprookjesbos. Het eerste stuk van de wandeling is het mooiste want je loopt ruim 5 kilometer alleen maar langs de rivierbedding, over bruggetjes en paden waar je hier en daar wat mag klimmen en klauteren. Heerlijk!

La Hoegne

De Hoëgne rivier

De Promenade de La Hoëgne loopt dus voor een deel langs de Hoëgne rivier die ruim 30 kilometer lang is. Het is een zijrivier van de Vesder. Het ligt niet heel ver de Ardennen in en is gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland.

Wandelen in de Hoëgne Vallei

Nu komt het leukste: de wandeling in de Hoëgne Vallei. Het is werkelijk waar één van de mooiste wandelingen in de Ardennen die ik heb gelopen. De Hoëgne wandeling heeft veel weg van de Ninglinspo wandeling, alleen is deze veel minder druk en bekend.

De wandeling langs de Hoëgne rivier begint gelijk goed. Vanaf de parkeerplek loop je zo het bos in en is het vanaf hier gewoon de rivier volgen. Elke paar meter maak ik een stop om foto’s te maken en te genieten want man wat is het hier mooi. Je loopt stroomopwaarts vanaf dit startpunt en dat betekent dat je hier en daar te maken krijgt met wat hoogteverschil en dat betekent klimmen en klauteren. Gelukkig zijn het niet heftige hoogtes maar je moet wel redelijk goed te been zijn.

La Hoegne
La Hoegne

Waterval Léopold II

Na ongeveer één kilometer vanaf de start kom je één van de mooiste bezienswaardigheden om de La Hoëgne wandeling tegen: de Waterval Léopold II. Deze waterval werd officieel in 1899 ingewijd door Marie-Henriette. Het is echt een prachtige plek waar je ook als je het mij vraagt even goed van moet genieten. Een extra stop is hier geen overbodige luxe ;).

Het keerpunt

Na een aantal kilometer laat je de prachtige Hoegne vallei achter je. Graag had ik nog meer gezien van deze prachtige plek maar het is nu tijd om terug te keren naar het beginpunt. Je komt bij het keerpunt aan bij een splitsing en je kunt kiezen of je links of rechts gaat. Dit is tevens ook de perfecte plek voor een lunchstop. Want je kunt hier of op één van de tafel plaatsnemen en/of genieten aan de waterkant.

De A of B route vervolgen

Vanuit deze splitsing kun je twee kanten op. Volgens vele is route B de mooiste en beste route om te nemen maar helaas voor mij was deze dicht ivm de overstromingen in 2021 in het gebied. Vele bruggen en paden waren weggeslagen. Daarom moest ik route A vervolgen en deze verliep voor het grootste gedeelte langs een ravel pad en het laatste stuk door het bos. Zelf vond ik dit minder leuk maar omdat je hoog liep gaf het wel een aantal mooie uitzichten.

La Hoegne
La Hoegne

Druk of niet druk

Als je het vraagt aan de vele mensen die er zijn geweest, geeft iedereen aan dat het druk is. Parkeerplaats is vaak vol en je bent nooit alleen. Zelf snap ik niet waar die verhalen vandaan komen want ik was praktisch alleen. Ik kwam hier en daar wel een groepje mensen tegen maar dat was altijd maar van korte duur. Ook was ik met een aantal andere auto’s de enige op de parkeerplek. Mijn tip is dan ook om dan vroeg in de ochtend te komen, vroeg in het seizoen (begin mei was ik er) en het liefste doordeweeks (ik was er op een vrijdag, buiten de vakanties).

La Hoegne wandeling

Praktische informatie La Hoëgne wandeling

 • De route is 10 of 12 kilometer lang en dit ligt precies of je de A of B variant neemt. Ga je rechts (A) dan neem je de 12 kilometer lange wandelroute.
 • Plan zeker een halve dag voor de La Hoëgne wandeling in. Het is er zo mooie dat je zeker meerdere keren stopt en de route zelf is hier en daar nog best wel pittig. Niet zozeer door de hoogteverschillen maar het kan behoorlijk glibberig zijn.
 • Dan gelijk dit punt. Trek goede schoenen aan. Zoals ik al benoemde kan het glibberig zijn en dat is op sommige punten best wel lastig met sandalen bv.
 • Parkeren doe je op de parkeerplaats van Roquez. Dit is een redelijk grote parkeerplek waarbij je in het begin een klein beetje door de rivier moet rijden. Dit is precies goed om je auto niet te beschadigen en erg leuk. Parkeer niet aan de aangrenzende straten (verboden) en ga je er parkeren dan wordt geheid weggesleept.
 • Je volgt voor de bovenstaande wandeling de blauwe route (wit bordje met een blauw + teken erop).
 • Honden zijn meer dan welkom maar wel aangelijnd. Ik weet dat het verleidelijk is en velen houden zich hier niet aan maar houdt er rekening mee (vooral in de lente) dat er vele jonge dieren zijn.
La Hoegne wandeling

Wees alert op overstromingen

Ik wil je absoluut niet bang maken maar zoals jullie allemaal weten zijn er flinke overstromingen geweest in de Ardennen in 2021. De Hoëgne rivier is sowieso gevoelig voor overstromingen en daarom is het ook aan te raden om vooraf te kijken wat het weer doet. De Hoëgne rivier treedt erg snel buiten zijn oevers en je hebt geen zin in natte voeten.

Ook zijn er door de overstromingen in 2021 een aantal bruggen weg geslagen. Je ziet ook dat ze de paden weer voor een deel herstelt hebben en er nieuwe bruggen zijn.

Een mooie wandeling door de Ardennen

Ik was echt verrast want ik wist van te voren niet dat dit de bekende La Hoëgne wandeling zou zijn. Ik keek op Komoot en was aan het zoeken naar een wandeling dicht in de buurt van mijn camping. Voordat ik het wist stond ik bij één van de mooiste wandelingen in de Ardennen. Blij ik en blije jullie want deze wandeling wil je niet missen bij je ontdekkingstocht door de Ardennen.

La Hoegne wandeling

Overnachten in de Ardennen

Hier een paar van mijn favoriete overnachtingsplekjes in de Ardennen om lekker eropuit te trekken.

Verblijft heerlijk een aantal dagen in dit knusse huisje middenin de Ardennen en dichtbij de Watervallen van Coo.

Een natuurhuisje met een prachtig uitzicht over de valley en met achter het huisje een bos waar je zo in wandel.

Dit is denk ik wel mijn favoriet. Een prachtig houten huisje met veranda en een heerlijk uitzicht.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

 • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
 • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
 • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
 • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
 • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.