Sinds dat ik mij heb ingeschreven bij Cycle for Plan Zambia is de ontmoeting met Timekelenji (8 jaar) iets waar ik ontzettend naar uit kijk. De echte ontmoeting moet nog even op zich laten wachten maar een digitale ontmoeting heb ik net gekregen want 1.5 week geleden kreeg ik een mail van Plan Nederland met de mededeling dat ik de 1000 euro was gepasseerd en dat ik genoeg geld bij elkaar had om één meisje in Zambia te gaan helpen…JOEHOE!

Met een deel van het opgehaalde sponsorgeld ga haar voor de komende 3 jaar steunen. Van de 3500 euro gaat er 1000 euro naar Timekelenji en haar familie. Van dat geld zorgt Plan Zambia dat zij en haar familie betere leefomstandigheden krijgen. Je kan denken aan schoon drinkwater, gezonde voeding, bescherming (tegen o.a. kindhuwelijken), goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Iets wat hier in Nederland vrij normaal is maar daar totaal niet. Ze krijgt dus een betere toekomst. Iets wat ze verdient, wat elke meisje verdient toch?

Op dit moment gaat ze gelukkig al wel naar de kleuterschool dus dat is al een heel mooi begin. Ze moet wel elke dag 45 minuten heen en terug reizen om daar te komen.

Weetje: het gemiddelde inkomen ligt om 1600 dollar…PER JAAR! Dit is wat wij in Nederland gemiddeld per maand verdienen.

sponsorkind, sponsormeisje, sponsorkindje, plan nederland, cycle for plan, cycle for plan zambia, plan zambia, mountainbiken, ontmoeten

Toen ik alle informatie kreeg over Timekelenji was ik verbaast over hoe ze woont. Momenteel woont ze samen met haar familie (vader, moeder, zusje en broertje) in een bakstenen huis, met een dak van riet en een vloer van aarde (dus gewoon de grond). Waar wij koken op gas of elektriciteit koken ze daar met hout, wat ze elke dag moeten zoeken. Ook toegang tot water is niet vanzelfsprekend. Elke dag moeten ze maximaal 30 minuten lopen, waar ze water halen uit een rivier of beekje. Terwijl ik hier onder de kraan kan gaan hangen voor schoon drinkwater.

Dit doet mij wat! Wat hebben wij het toch goed in Nederland. Als ik iets nodig heb stap ik mijn appartement uit, loop 5 minuten en sta in een winkel vol met eten en drinken. Als ik 10 minuten verder loop heb ik een ziekenhuis waar ze me helpen als ik nood ben. Bij Timekelenji is dat niet zo vanzelfsprekend lees je wel. Raar hé dat dat zo anders is?

sponsorkind, sponsormeisje, sponsorkindje, plan nederland, cycle for plan, cycle for plan zambia, plan zambia, mountainbiken, ontmoeten

Timekelenji…die kan ik al helpen en dat ga ik doen dankzij alle donaties die al binnen zijn. SUPER SUPER SUPER bedankt alvast. Maar ik ben er nog niet! Want met al het opgehaalde geld worden er op twee geheime locatie opvanghuizen gebouwd om meisjes op te vangen te dreigen te worden uitgehuwelijkt. Daarvoor moet er echt nog wat geld binnen komen. Elke 10 euro (ja je kan ook gewoon 10 euro doneren 😉 tiptip) is een prachtige donatie.

Ik blijf jullie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen de komende tijd. Als ik eenmaal in Zambia ben zal ik weinig tot niet online zijn zoals het er nu uitziet (geen internet of zeer beperkt) maar ik ga zeker alles vast leggen.

Timekelenji ik kom eraan. Eerst nog 600 km fietsen maar als ik er ben gaan we kennis maken.

En vergeet niet te doneren. Want echt alle beetjes helpen. Doneren er al 10 mensen 10 euro hebben we samen toch al een prachtig bedrag van 100 euro bij elkaar. Dus nu dat je toch online bent, klik hier,druk op de groene support button en doneer. JOEHOE

Dus…Zikomo kwabiri (dank je wel in Nyanja, een van de talen in Zambia)