Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België

Charbonnage du Gouffre N10, steenkolenmijn | Urbex België

België, Urbex

Tijdens mijn urbex trip in België besloten we ook deze locatie nog te bezoeken. Het lag niet al te ver van twee eerdere bezochte urbexlocatie dus deze konden we goed combineren. We besloten dan ook om deze verlaten steenkolenmijn mee te pakken en met succes.

Geschiedenis Oude Steenkolenmijn

Een belangrijke stad is Charleroi sinds de 19e eeuw en vooral een belangrijk industrieel centrum voor de kolenmijn- en de staalindustrie. Als je door de stad rijd zie je overal bergen met steenkool liggen. De vraag naar steenkool was enorm groot in begin 20ste eeuw. De kolenpunt ‘Charbonnage du Gouffre N10’ werd het de tiende kolenpunt (1917) van het mijnbouwbedrijf Société des Charbonnages du Gouffre. Er werden hier jaarlijks 145.000 ton aan steenkool gewonnen maar de vraag naar steenkool nam in de jaren erna flink af. In 1963 werd er nog maar 83.000 ton steenkool gewonnen en op 31 maart 1969 sloot Charbonnage du Gouffre N10 de deur.

Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België
Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België
Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België
Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België

Een dierentuin

Het kolenpunt werd gesloten en er werd niks gedaan met de gebouwen die zich op het terrein bevinden. In 1979 werd de heer Heuchon eigenaar van het terrein en wilde hij er uiteindelijk een dierentuin van maken. Even hebben er hier dieren gewoond maar ook daar kwam in 1982 een eind aan. Daarna is het gebouw nog als opslag gebruikt maar ook dat zie je niet meer terug. Tot op de dag van vandaag staat het leeg.

Urbex tips: Ontdek een verlaten Gasometer en kruip en ontdek de prachtige ademenemde binnenkant

Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België
Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België

Charbonnage du Gouffre N10 ontdekken

Zoals je al hierboven kon lezen was dit onze derde locatie tijdens onze urbex roadtrip. We bezochten hiervoor twee andere locaties en deze paste mooi in het rijtje. Toen we op locatie aankwamen, die tevens erg makkelijk is te vinden parkeerde we onze auto net voorbij de ingang. Toen we richting het hek liepen zagen we een andere auto met een Frans kenteken staan. We dachten al wel dat het andere urbexers waren en later bleek dat ook zo.

We sluipen naar binnen, beter gezegd we lopen naar binnen want het hek staat gewoon open. Na een korte wandeling zien we het eerste complex al opduiken. Het ziet er oud en vervallen uit en we zijn benieuwd wat we aantreffen. We zien hier en daar al wat graffiti maar echt tekenen van dat hier ooit een steenkool fabriek heeft gestaan is nergens terug te zien. Is natuurlijk ook niet gek want in 1934 is het gebouwd en in 1969 gesloten en grotendeels verlaten. Al die jaren is er verder niks aan gedaan.

Ondanks dat je geen resten van het verleden kunt vinden is dit gebouw erg leuk om te fotograferen. We liepen een rondje door de complexen. Er waren tal van plekken waar je toffe foto’s kon maken. Even met de verbeelding dat hier een tijdje dieren hebben gewoond. Gelukkig zie je nog een neushoorn en een konijntje…als graffiti. Na een tijdje hadden we alle ruimtes wel gehad en was het tijd om onze camera in te pakken en de terugreis richting Nederland in te zetten.

Urbex tip: Ga urbexen in België en ontdek een verlaten zwembad

Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België
Charbonnage du Gouffre N10 Urbex België

Handige informatie Charbonnage du Gouffre N10

Je hoeft maar Google te openen en Charbonnage du Gouffre N10 in te tikken en je krijgt de locatie te zien. Normaal gesproken verklap je urbexlocaties niet zo open en bloot online maar deze is een easy one.

Charleroi is dan ook een perfecte plek voor een urbex avontuur. Deze stad is ooit uitgeroepen tot de lelijkste stad van Europa en ergens is dat ook wel maar mijn urbex hart vind deze stad alleen maar heel tof. Overal zijn verlaten gebouwen en ik denk ook wel dat we hier nog lang niet klaar zijn met ontdekken van nieuwe urbex plekken.

Bezocht: augustus 2020
Gebouwd: 1934
Verlaten: 1969
Status: Erg vervallen

Zou jij deze urbexlocatie willen gaan ontdekken?

Misschien vind je dit ook wel interessant

GoBoony Roadtrip Nederland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.