Kerst staat weer voor de deur, the most wonderful time of the year. De kerstbomen worden neergezet en de lichtjes erin gehangen. In de avond zitten we lekker op de bank met een kop warme chocolade melk met slagroom terwijl er een fijne kerstfilm afspeelt op de TV. Gezellig! Maar wist je ook dat je juist in de decembermaand erop moet gaan want er is zoveel leuks te beleven. In dit artikel geef ik je tips over de leukste kerstmarkten in Nederland. 

De leukste kerstmarkten in Nederland

Elk jaar bezoek ik wel een aantal kerstmarkten. Het is er altijd gezellig en kan vaak niet wachten tot het weer zover is. In dit artikel laat ik je een paar van mijn favoriete kerstmarkten in Nederland zien. Van klein tot groot en van Valkenburg tot aan Den-Haag.

1. Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg

Dit is zeker een van mijn favoriete. Het is niet zozeer de kerstmarkt zelf maar de locatie. De kerstmarkt in Valkenburg wordt gehouden in de Fluweelengrot en is dus ondergronds. Deze kerstmarkt word ook gezien als een van de grootste van Nederland en zeker een must visit waard. Tijdens je tocht door de prachtige Fruweelgrotten kom je wandschilderingen en sculpturen tegen. Rondom de grot is er in Valkenburg ook nog van alles te doen. Tip: ga op een doordeweekse dag, in het weekend kan het mega druk zijn.

Informatie kerstmarkt Valkenburg

Wanneer: van 16 november t/m 30 december 2018
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10 tot 19 uur. Vrijdag t/m zondag van 10 tot 20 uur. Let op: op 24, 26 en 30 december is de kerstmarkt van 10 tot 16 uur open en op 25 december is het gesloten.
Entree: om de grotten te betreden betaal je 7 euro en voor kinderen 5 euro.

Overnachting Valkenburg

Moet je van ver komen dan is een overnachting zeker een aanrader. Maak er een weekendje weg van en geniet in volle teugen van het prachtig Limburg. Check de beschikbaarheid en prijzen voor een hotelovernachting in Valkenburg op tijd. Want elk jaar is het snel uitverkocht.

De leukste kerstmarkten in Nederland

2. Kerstmarkt in Maastricht – Magisch Maastricht

Vanaf 1 december word het al mooie Maastricht omgetoverd tot Magisch Maastricht. Deze stad is elk jaar een goed idee om enkele dagen door te brengen. De hele maand december staat in het teken van het sprookje. Het is niet alleen een kerstmarkt maar Maastricht bied je ook een groots reuzenrad en een schaatsbaan aan. Omdat december natuurlijk een maand is waarbij het weer slecht te voorspellen is, is het natuurlijk ideaal dat de kerstmarkt deels overdekt is.

Informatie kerstmarkt Maastricht

Wanneer: heel de maand december
Openingstijden: maandag t/m woensdag van 11 tot 24 uur, donderdag t/m zaterdag 10 tot 01 uur en zondag 10 t/m 24 uur. Let op speciale openingstijden op 24 en 31 december van 10 tot 18 uur, 25 december van 12 tot 18 uur en 26 december van 12 tot 22 uur.
Entree: bezoeken van de kerstmarkt is gratis (wel betaald parkeren)

Overnachting Valkenburg

Buiten de kerstmarkt heeft Maastricht veel meer te bieden. Een weekendje weg is dan natuurlijk geen slecht idee. Maastricht heeft vele leuke overnachtingen maar ook hier geld dat het snel vol is. Ben er dus op tijd bij met boeken. Enjoy!

De leukste kerstmarkten in Nederland

3. Kerstmarkt in historisch Dordrecht

Hier is ie dan, de grootste kerstmarkt van Nederland. Door de gezellige binnenkern heeft deze kerstmarkt een extra gezelligheidstintje. Met zo’n 300 kramen kan iedere kerstmarkt fan hier zijn hart op. Rondom de kerstmarkt is er van alles te beleven. Van een muziekpodium tot aan een gezellige christmas sing-a-long. Verder staan er ook veel lekkere eetkramen en kan je op veel verschillende plekken een gluhwein krijgen.

Informatie kerstmarkt Dordrecht

Wanneer: 14, 15 en 16 december
Openingstijden: vrijdag 14 december en zaterdag 15 december van 10 tot 20 uur. Zondag 16 december van 11 tot 18 uur.
Entree: bezoeken van de kerstmarkt is gratis (betaald parkeren in het centrum, buiten centrum gratis parkeren – shuttlebus naar centrum)

4. Betoverend Breda

Breda, mijn stad waar ik graag woon. Elk jaar tovert de beste binnenstad van Nederland zich om tot een waar sprookje. Dit jaar met een nieuw thema en vele leuke activiteiten. Van een optreden van Maan tot een prachtig versierde schaatsbaan op de Grote Markt. Of beklim op een frisse avond de kerktoren van Breda en geniet van alle lichtjes over de stad.

Informatie Betoverend Breda

Wanneer: 14 december tot 6 januari
Openingstijden: verschillende openingstijden. De kerstkramen staan er overdag en verschillende activiteiten zijn er te boeken.
Entree: bezoeken van de kerstmarkt is gratis (betaald parkeren in het centrum, buiten centrum gratis parkeren)

Overnachting in Breda

Tijdens betoverend Breda ie er echt genoeg te doen om je er een weekend te vermaken. Breda is natuurlijk niet voor niets de beste binnenstad van Nederland geworden. Daarom kan een overnachting in Breda natuurlijk niet uitblijven. Kies voor het Mastbos Hotel en geniet tussen de drukte door van een mooie wandeling door het Mastbos.

De leukste kerstmarkten in Nederland

5. Kerstmarkt koninklijk Den Haag

De leuke kerstfoto’s van kerstmutsen aan het strand, die ken je wel toch? Nou wat een geluk want hier in Den Haag kan je die twee combineren. Je moet daarvoor wel even doorreizen naar Scheveningen maar dat is zo gebeurd. Verder loopt de kerstmarkt echt door koninklijken sferen. Van het Binnenhof tot aan Paleis Noordeinde. Dat geeft je toch echt een royal gevoel zo met de kerst.

Informatie kerstmarkt Den Haag

Wanneer: Van 14 tot 23 december
Openingstijden: Elke dag van 12 tot 21 uur
Entree: bezoeken van de kerstmarkt is gratis (betaald parkeren in het centrum, buiten centrum gratis parkeren)

6. Drijvende kerstmarkt Leiden

Hoe speciaal is deze kerstmarkt wel niet. Een kerstmarkt die drijft. Dit kan alleen maar in Leiden en al vele jaren is dit een terug komende kerstspecial. Wist je ook dat deze kerstmarkt al meerdere jaren in de prijzen is gevallen. Zeker een bezoekje waard dus. Oooh en nog iets: je hebt er ook een drijvende ijsbaan. Wie gaat ermee?

Bekijk hier tips voor de leukste uitjes in Nederland tijdens de kerstvakantie

Informatie kerstmarkt Den Haag

Wanneer: Van 14 tot 26 december
Openingstijden: Elke dag geopend van 12 tot 21 uur. Let op: op 14 december is het vanaf 17 uur geopend en op 25 december van 12 tot 21 uur.
Entree: bezoeken van de kerstmarkt is gratis (betaald parkeren in het centrum, buiten centrum gratis parkeren)

Welke kerstmarkt ga jij dit jaar bezoeken?

Er is dus genoeg keuze om je hart met kerstmarkten dit jaar op te nemen. Voor ieder is er wat wils. Ik ben benieuwd wat jij gaat kiezen en over welke kerstmarkt jij gaat struinen. Ik ga natuurlijk Betoverend Breda ontdekken, een dagje Maastricht en wellicht plak ik daar Valkenburg aan vast.

Welke kerstmarkt moet je volgens jou nog op dit lijst? Mis je er een,  laat het weten in de reacties 🙂

 

Foutje gezien? Meld het.