Spookstad Doel in België

Spookstad Doel: het mysterieuze dorp bij Antwerpen

Antwerpen, België, Urbex

Allang stond dit ver boven aan mijn bucket list. Zelf woon ik nog geen 40 minuten rijden van Doel en in al die jaren ben ik er nog nooit geweest. Dus werd het de hoogste tijd. Op een zonnige woensdag ochtend besloten ik en een vriendin richting het spookstadje te rijden. Na ongeveer 60 minuten rijden want overal waren ze bezig aan de weg, bereikten we ons Doel. De toegangspoorten stonden open en rustig reden we door.

Spookstad Doel

Het eerste wat je ziet zijn allemaal dichtgetimmerde huizen, vol met graffiti. Niet alles is even mooi maar er zitten ook ware kunstwerken bij. Ik krijg er een creepy gevoel bij…het bezorgt mij rillingen. Het lijkt net of het dorp door een grote ramp verlaten is. Alles lijkt zo achter te zijn gelaten. Maar niks is minder waar…

In de jaren 60 wilde de Antwerpse Haven gaan uitbreiden en daar moest Doel voor wijken. Vele inwoners verlieten Doel en het begon langzaam leeg te lopen. Spullen werden achter gelaten. Maar niet iedereen week. Al sinds de jaren 60 is er een conflict tussen de bewoners en gemeente Beveren. Doel telde in 2013 nog maar 28 bewoners die er hardnekkig blijven wonen. Vele van deze mensen zijn op hoge leeftijd en willen niet weg.

Lees ook: Ontdek de vertalen benzinepomp op de grens van België/Nederland, met nog een oude kluis erin.

Spookstad Doel in Belgie
Spookstad Doel in Belgie
Spookstad Doel in België

Graffiti & street art Doel

De straten van Doel worden overspoelt met graffiti. Sommige zijn niet om aan te zien maar er hangen ook prachtige kunstwerken tussen. Soms is het even zoeken maar voordat je het weet sta je voor een gigantische gespoten muis. Kijk mee aan de hand van deze foto’s.

Lees ook: ontdek street art in Brussel. Welke stripfiguren kan jij spotten?

Spookstad Doel in Belgie
Spookstad Doel in Belgie
Spookstad Doel in België

Niet betreden

Het betreden van de huizen is verboden, het is namelijk nog steeds privé gebied. Als je Doel binnenkomt rijden, staat dit ook op borden aangegeven. Bijna alle huizen zijn van voren ook afgetimmerd. Je komt er dan ook met geen mogelijkheid in. Soms is er wel een raampje ingetikt waardoor je naar binnen kunt kijken. Helaas kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen toen we tijdens het rondlopen een opening zagen. Heel voorzichtig slopen we naar binnen. Heel vreemd en een beetje eng. Er hangt toch een bepaalde sfeer.

Als je dan toch een huis betreed kijk dan onwijs goed uit waar je loopt. Veel dingen zijn vernield door de vele krakers die hiervoor zaten. Ook is niet alles even stevig meer. Soms zitten er flinke gaten in de vloer en hangen er dingen los aan het plafon. Betreed ook niet alleen de huizen. Ik voelde mezelf wel beetje een indringer. Ook hoorde we later dat er politie rond reed om alles goed in de gaten te houden. We hebben dus ook wel geluk gehad. Volgende keer maar niet meer doen!

Spookstad Doel in België
Spookstad Doel in België
Spookstad Doel in België
Spookstad Doel in België

Het kattenhuis

Toen we een tijdje aan het lopen waren kwam ik een lief katje tegen. Ze was wat schuw en bleef lekker veilig tussen de struiken zitten. Toen we wat dichter bij kwamen zagen we overal etensresten liggen. De katten worden duidelijk gevoerd. Ook zagen we naast een oude toilet een kattenbak staan (schoon). Het rook wel een beetje na uitwerpsel van de katten maar de katten zelf zagen er goed uit.

Benieuwd naar nog meer urbex locaties in België? Collega blogger Jenny van Ikreis heeft 11 urbex locatie voor je samengevat.

Spookstad Doel in België

Doel, een spookachtig kleurrijk dorp

Verder is Doel een spookachtig maar kleurrijk verlaten dorp. Er is een duidelijk verschil tussen de bewoonden en de niet bewoonden huizen. Als je het verschil even niet goed merkt staat er wel een duidelijk bordje met “dit huis is bewoond”. Je kan wel zien dat dit dorpje een goede uitstrek is voor iemand met een fotografiehart. Een urbanfotograaf kan hier zijn geluk op.

Ben jij al eens in spookstad Doel geweest? Zo, ja wat vond je ervan? Of zou je het aandurven om daar naar toe te gaan?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Bezoek Spookstad Doel in België

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

12 Reacties

 1. Fleur

  Mooie foto’s! Lijkt mij wel heel raar om door zo’n spookstad te lopen en ook een beetje griezelig

  Antwoord
  • Tom Outdoor

   Ik ben er de afgelopen maand 2 keer geweest. 1 keer overdag en 1 keer snachts. Maar niks is meer te betreden. Snachts is niet aan te raden want we werden aangehouden en kregen bijna een boete.

   Antwoord
   • stripeaway

    Een vriendin van mij is vorige week nog geweest en ze kon gewoon door het dorp lopen :). De huizen zijn al sinds het begin verboden om te betreden 😉 omdat het eigenlijk gewoon gevaarlijk is. Vele huizen staan op instorten. Ook is het in de nacht verboden om te komen en dat staat ook op de toegangsborden. Overdag mag je er gewoon komen als je maar geen huizen betreed.

    Antwoord
  • Patricia

   Ik ben er 2 weken geleden geweest. Alle ramen en deuren zijn helaas dichtgemaakt. Je kan nergens in.

   Antwoord
   • stripeaway

    Klopt idd. Gelukkig is (ook al kan je nergens in) nog steeds erg interessant om te bezoeken 🙂

    Antwoord
 2. Serafina

  Wauw… Prachtige locatie voor een fotoshoot .. Ik heb dit ook gezien in een vlog ooit van Mascha (Beautygloss)… Ik hoop dat je je geamuseerd hebt daar.. Xxxx ?

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker heb ik mij geamuseerd. Wilde er al zolang naar toe, ook omdat ik er best dichtbij woon. Aanrader om is naar toe te gaan.

   Antwoord
 3. Marieke

  Iekkkkkk wat spannend zo’n spookstad!

  Antwoord
 4. Maikel

  Wow wat lijkt dat mij vreselijk spannend! Je foto’s zijn wel prachtig zeg:)

  Antwoord
  • stripeaway

   Was het ook wel een beetje ;). Wel erg gave ervaring.

   Antwoord
 5. Sandra Rijckaert

  ja ik ben er geweest, enkele jaren terug toen er nog meer bewoning was. Een sociaal drama.
  Moet alles nu wijken voor economie? Voor “jobs jobs jobs”? Bossen, dorpen…
  Men heeft al zoveel om zeep geholpen… is er geen lege open ruimte waar er industrie kan bijkomen (als dat toch persee moet)? Ik zit er niet mee in om mee te betalen voor iemand die een uitkering heeft… liever dat dan dat de wereld (en mijn gezondheid) om zeep geholpen wordt voor economische groei. Trouwens: ik betaal véél meer van mijn belastingen om bedrijfswagens te sponsoren en het gat te vullen dat ontstaat door de fiscale gunstmaatregelen voor multinationals en de rijkste klasse. Dus die paar euro voor uitkeringen en sociale voorzieningen, daar lig ik niet van wakker.
  Vanuit “urban archeology” perspectief is het natuurlijk wel een interessante site. Geen idee waarom men dat niet zou durven bezoeken. Alleen denk ik dat kunstenaars ook een sociale rol hebben en die uitgebreidelde groeidrang (en zijn gevolgen) kunnen in de kijker stellen.

  Antwoord
 6. Hilde

  Mijn vader is er geboren. Ik kwam er vaak, als kind, toen het nog een echt dorp was.
  Mijn grootvader ligt er begraven.
  Ik word triest, elke keer ik er kom.
  Ik begrijp de interesse wel, maar er is niks spannends aan. Het is geen pretpark, maar een triest bewijs van beleid dat geen oog heeft voor mensen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.