Spookstad Doel

Het mysterieuze dorp bij Antwerpen

4

JULI, 2016

Allang stond dit ver boven aan mijn bucket list. Zelf woon ik nog geen 40 minuten rijden van Doel en in al die jaren ben ik er nog nooit geweest. Dus werd het de hoogste tijd. Op een zonnige woensdag ochtend besloten ik en een vriendin richting het spookstadje te rijden. Na ongeveer 60 minuten rijden want overal waren ze bezig aan de weg, bereikten we ons Doel. De toegangspoorten stonden open en rustig reden we door.

Spookstad Doel

Het eerste wat je ziet zijn allemaal dichtgetimmerde huizen, vol met graffiti. Niet alles is even mooi maar er zitten ook ware kunstwerken bij. Ik krijg er een creepy gevoel bij…het bezorgt mij rillingen. Het lijkt net of het dorp door een grote ramp verlaten is. Alles lijkt zo achter te zijn gelaten. Maar niks is minder waar…

In de jaren 60 wilde de Antwerpse Haven gaan uitbreiden en daar moest Doel voor wijken. Vele inwoners verlieten Doel en het begon langzaam leeg te lopen. Spullen werden achter gelaten. Maar niet iedereen week. Al sinds de jaren 60 is er een conflict tussen de bewoners en gemeente Beveren. Doel telde in 2013 nog maar 28 bewoners die er hardnekkig blijven wonen. Vele van deze mensen zijn op hoge leeftijd en willen niet weg.

Lees ook: Ontdek de vertalen benzinepomp op de grens van België/Nederland, met nog een oude kluis erin.

Graffiti & street art Doel

De straten van Doel worden overspoelt met graffiti. Sommige zijn niet om aan te zien maar er hangen ook prachtige kunstwerken tussen. Soms is het even zoeken maar voordat je het weet sta je voor een gigantische gespoten muis. Kijk mee aan de hand van deze foto’s.

Lees ook: ontdek street art in Brussel. Welke stripfiguren kan jij spotten?

Niet betreden

Het betreden van de huizen is verboden, het is namelijk nog steeds privé gebied. Als je Doel binnenkomt rijden, staat dit ook op borden aangegeven. Bijna alle huizen zijn van voren ook afgetimmerd. Je komt er dan ook met geen mogelijkheid in. Soms is er wel een raampje ingetikt waardoor je naar binnen kunt kijken. Helaas kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen toen we tijdens het rondlopen een opening zagen. Heel voorzichtig slopen we naar binnen. Heel vreemd en een beetje eng. Er hangt toch een bepaalde sfeer.

Als je dan toch een huis betreed kijk dan onwijs goed uit waar je loopt. Veel dingen zijn vernield door de vele krakers die hiervoor zaten. Ook is niet alles even stevig meer. Soms zitten er flinke gaten in de vloer en hangen er dingen los aan het plafon. Betreed ook niet alleen de huizen. Ik voelde mezelf wel beetje een indringer. Ook hoorde we later dat er politie rond reed om alles goed in de gaten te houden. We hebben dus ook wel geluk gehad. Volgende keer maar niet meer doen!

Het kattenhuis

Toen we een tijdje aan het lopen waren kwam ik een lief katje tegen. Ze was wat schuw en bleef lekker veilig tussen de struiken zitten. Toen we wat dichter bij kwamen zagen we overal etensresten liggen. De katten worden duidelijk gevoerd. Ook zagen we naast een oude toilet een kattenbak staan (schoon). Het rook wel een beetje na uitwerpsel van de katten maar de katten zelf zagen er goed uit.

Doel, een spookachtig kleurrijk dorp

Verder is Doel een spookachtig maar kleurrijk verlaten dorp. Er is een duidelijk verschil tussen de bewoonden en de niet bewoonden huizen. Als je het verschil even niet goed merkt staat er wel een duidelijk bordje met “dit huis is bewoond”. Je kan wel zien dat dit dorpje een goede uitstrek is voor iemand met een fotografiehart. Een urbanfotograaf kan hier zijn geluk op.

Nog meer urbanfotografie

 • Bezoek ook is de Spoorzone in Tilburg. Daar heb je aantal prachtige oude gebouwen. De Wagenmakerij is één van de mooiste. Toffe plek om te fotograferen.

 

Ben jij al eens in spookstad Doel geweest? Zo, ja wat vond je ervan? Of zou je het aandurven om daar naar toe te gaan?

 

Foutje gezien? Meld het.

Pin it on Pinterest

6 Reacties

 1. Fleur

  Mooie foto’s! Lijkt mij wel heel raar om door zo’n spookstad te lopen en ook een beetje griezelig

  Antwoord
 2. Serafina

  Wauw… Prachtige locatie voor een fotoshoot .. Ik heb dit ook gezien in een vlog ooit van Mascha (Beautygloss)… Ik hoop dat je je geamuseerd hebt daar.. Xxxx ?

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker heb ik mij geamuseerd. Wilde er al zolang naar toe, ook omdat ik er best dichtbij woon. Aanrader om is naar toe te gaan.

   Antwoord
 3. Marieke

  Iekkkkkk wat spannend zo’n spookstad!

  Antwoord
 4. Maikel

  Wow wat lijkt dat mij vreselijk spannend! Je foto’s zijn wel prachtig zeg:)

  Antwoord
  • stripeaway

   Was het ook wel een beetje ;). Wel erg gave ervaring.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.