alleen reizen, alleen reizen als vrouw, veilig reizen als vrouw, tips veilig reizen vrouw alleen, reizen vrouw alleen,

16 tips om als single vrouw alleen te reizen

Daar zit je dan: alleen als single lady. Er even tussenuit, dat wil je. De dagelijkse sleur achter je laten. Helaas is niet iedereen even blij met jouw plannen. Je bent een vrouw, alleen in één vreemd land. Is dat wel veilig? Is dat niet eng? Maar goed je wilt toch gaan, ondanks wat iedereen zegt. Daarom heb ik hier de ultieme tips, om als single vrouw veilig alleen te reizen.

1. Doe (voor)onderzoek

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: niet alle landen zijn even vrouw vriendelijk. Doe dus vooronderzoek. Ga reviews lezen en vraag na bij andere reizigers maar laat je vooral niet afschrikken door alle wilde verhalen. Elk land heeft zijn kruisje. Natuurlijk zul je in een bepaald land vaker nagefloten worden of wordt je sneller te huwelijk gevraagd. Maar ook het nafluiten kan gewoon in Nederland gebeuren. Dus wil je naar een bepaald land, als vrouw alleen, doe dan even vooronderzoek. Wat zijn de gedragsregels, welke kledingdracht is er en wat zijn veilige plekken.

Op verschillende Facebook forums kun je vragen stellen over de eventuele veiligheid in dat land.

2. Vertrouw op je instinct

Negeer nooit je onderbuik gevoel. Het onderbuikgevoel van een vrouw heeft het vaak goed. Vertrouw je die ene taxi chauffeur niet of wil je toch liever dat drankje van de knappe man aan de bar niet aannemen. Doe dat dan ook niet. Let op dit is nog geen angst maar een onderbuikgevoel. Volg dat.

3. Laat je niet leiden door angst

Angst kan je grootste negatieve lijdraad worden als je het toelaat. Echt, geloof me! Angst moet je aangaan om het te overwinnen. Vaak genoeg kreeg ik het horen of het niet eng is als vrouw. Alleen reizen door Zambia of Azië. Natuurlijk mag er een beetje spanning zijn maar laat het geen angst worden. Want angst is de slechtste raadgever die er is.

alleen reizen, alleen reizen als vrouw, veilig reizen als vrouw, tips veilig reizen vrouw alleen, reizen vrouw alleen,

4. Negeren negeren negeren

Wordt je weer nagefloten door een groep mannen of probeert iemand met je een gesprek aan te pappen. Negeren! Vaak als je kijkt of erop in gaat, geven hun een reactie en denken ze dat je interesse hebt.  Wil je nou wel even kijken, om te checken of het allemaal nog gaat. Probeer dan onopvallend even om te kijken. Pak je telefoon erbij, gooi je camera aan, draai die op selfie stand en je hebt een soort spiegel.

5. Je hebt altijd een relatie

Behalve als er toch een super leuke man je probeert te versieren. Niet alle mannen zijn slecht! Maar goed wil je toch niet maar kom je niet van die persoon af. Je heb een relatie! Punt! Helaas werkt dit niet altijd  in alle landen. Sommige mannen hebben er het  schijt aan of jij een relatie hebt. Dan kan je het volgende inzetten.

6. Draag een trouwring

Iets wat ik sinds mijn reis door Zambia nu ga doen. Het hele verhaal kun je hier lezen maar waar het op neer komt is, dat meneer geen ‘nee’ accepteerde omdat ik geen trouwring aan had. Dus ik kon gewoon met hem trouwen. Een trouwring kan respect afdwingen en zo zien mannen dat je bezet bent.

7. Kleed jezelf verantwoord

Natuurlijk is dat ene rode jurkje super leuk om aan te trekken maar is het ook handig als je in een Islamistisch land bent en een moskee wilt bezoeken. Juist! Kijk vooraf wat er van je verwacht wordt kwa kleding. Je bent immers op bezoek in dat land en te gast. In Aquba – Jordanië zag ik veel toeristische vrouwen half naakt over straat lopen. Korte broekje waarbij je hun billen zag en nagelbuiktopjes. Oké, het is een toeristische badplaats maar er wordt gevraagd om respect voor het geloof en cultuur daar.

Tip: neem een sjaal mee. Moet je nou toch je benen of armen bedekken dan heb je dit snel omhanden.

8. Reis met een zekere houding

Iemand die er schuw en onzeker bij loopt, heeft meer kans om lastig gevallen te worden. Laat zien dat je weet wat je aan het doen bent, zie er niet verdwaalt uit en loop met een positieve sterke houding (hoofd omhoog, schouders naar achteren, glimlach op je gezicht, kijk mensen aan als je met ze praat). Ben je toch verdwaalt, ga dan even een winkel of hostel/hotel binnen om het daar rustig uit te zoeken.

9. Koop een klein flesje haarlak

Iets wat ik tijdens het reizen altijd bij mij heb: een klein flesje haarlak. Peperspray is in veel landen namelijk verboden dus dat is niet handig. Ik kan je vertellen dat een haarlakspray net zo goed werkt. Natuurlijk werkt peperspray veel langer maar haarlak geeft je net even die extra tijd om uit handen van die enge persoon te komen.

Let wel op dat haarlak niet in de handbagage met vliegen is toegestaan.

10. Laat weten waar je naar toe gaat

Als je weg gaat, laat dan het thuis front ongeveer weten waar je naar toe gaat. Show je reisplannen. Laat weten waar je land en wanneer. Ook als je voor bijvoorbeeld  3 dagen de jungle in gaat, zonder enige bereik laat dit ook even weten. Gooi op Facebook, Twitter of een ander Social Media account dat je ergens bent.

11. Laat niet merken dat je alleen reist

Ga niet van de daken schreeuwen dat je alleen reist. Natuurlijk is het niet erg om tegen medereizigers te benoemen dat je alleen door Azie reist maar niet iedereen hoeft dit te weten. Sommige kunnen hier juist misbruik van maken.

12. Houdt je bagage bij wanneer je reist.

Zelf probeer ik ten alle tijdens mijn bagage bij te houden. Dit zodat ik altijd snel weg kan en kan zien wat er met mijn bagage gebeurd. Reis je bijvoorbeeld met een bus, zorg dan voor een reistas voor om je backpack en indien mogelijk neem je je backpack mee dus bus in. In een taxi gaat mijn backpack altijd mee op de achterbank. In je hostel, zorg voor een kluisje en heb je een kamer voor jezelf – hang het not disturb-kaart op als je overdag weg gaat.

13. Drink niet teveel alcohol

Een drankje op z’n tijd is natuurlijk helemaal niet erg. Ik drink er ook graag eentje bij een mooie zonsondergang. Maar alcohol maakt je ook kwetsbaar en verdooft je. Zo ben je een gemakkelijke prooi voor dieven en mannen die kwaad in zich hebben.

Zorg ook altijd dat je weet waar je drankje vandaan komt. Neem niet zomaar van iemand iets aan. Houdt altijd je drankje inzicht zodat je eventueel kan zien wat er mee gebeurd. Ik hou ook vaak mijn hand op mijn glas en het riet tussen mijn vingers.

14. Houdt je smartphone bij de hand

Zorg dat je je gsm altijd bij de hand hebt. Liefs in een tasje voor op je lichaam. Indien nodig kan je alarm slaan of iemand bellen als je je niet veilig voelt. Daarom koop ik in een land waar dat nodig is, een simkaart met een werkend nummer. Zo heb ik in Bangkok met iemand gebeld omdat ik voor mijn gevoel in een niet zo veilige buurt liep. Door te bellen voelde ik mij gelijk veiliger.

Ook is een telefoon handig voor het moment dat je verdwaalt bent. Je kan dan zelf even opzoeken waar je naar toe moet. Begeef je je in een noodsituatie, zorg dan dat de belangrijkste nummers geprogrammeerd staan.

Smartphone en muziek luisteren onderweg. Probeer dit met één oordopje in te doen, zodat je nog iets kan horen wat er om je heen gebeurd.

alleen reizen, alleen reizen als vrouw, veilig reizen als vrouw, tips veilig reizen vrouw alleen, reizen vrouw alleen,

15. Let op waar je (avonduren) loopt

Algemeen bekend is dat het in de avond vaak wat minder veilig wordt. Als je dan ergens gaat reizen let dan welke stukken van de stad of plaatst waar je verblijft onveiliger worden. In Livingstone was er zelfs een avondklok. Dit hield in dat het overdag gewoon veilig was maar na 21.00 uur je niet meer alleen over straat mocht. Het werd dan echt onveilig. Check dus ook altijd of er een avond klok is.

In Livingstone had ik niet gecheckt op een avondklok en ik ging stappen terwijl de avond klok al was in gegaan. Niet mijn meest slimme actie.

16. Loop niet tekoop

Hier bedoel ik niet de kleding mee maar al het apparatuur dat wij tegenwoordig bij ons dragen. Zelf heb ik veel maar neem ik nooit een cameratas mee. Al mijn apparatuur zit in een normale uitziende tas (wel speciaal voor camera’s). Ook loop ik nooit open en bloot met mijn telefoon te zwaaien. Deze stop ik of in mijn BH of in een tasje wat ik op mijn lichaam draag.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom ook deze tips voor jullie. Je bent zelf niet altijd verantwoordelijk voor wat er gebeurd maar je kan er wel invloed op hebben. Kleed je niet te uitdagend, zo trek je ook minder mannen met verkeerde bedoelingen aan. Ga niet met al je dure apparatuur door de stad lopen, je valt zo veel meer op. Roep niet tegen iedereen dat je alleen reist. Hoeft niet iedereen te weten.

Veilig alleen reizen als vrouw?

Natuurlijk is het echt niet zo gevaarlijk gevaarlijk dat je nooit alleen op reus kunt en ken ik genoeg vrouwen die regelmatig alleen reizen. Alle bovenstaande tips hoef je ook niet allemaal tegelijk uit te voeren. Het is natuurlijk wel handig dat je ervan op de hoogte bent. Want veiligheid staat voorop natuurlijk. Maar echt als vrouw alleen reizen, het verbreed je wereld. Heel veel reizende solo vrouwen zijn hier duidelijk in: doen! Ga en beleef het avontuur van je leven. Je moet je zelf beschermen want niet iedereen heeft de goede intenties met je voor maar deze tips kunnen je vast voorbereiden en het voorkomen dat je in nare situaties komt.

Nogmaals: twijfel je nog om als vrouw zijn alleen te reizen. Het enige wat deze vrouw kan zeggen, die regelmatig alleen op reis gaat, is dat je dus gewoon moet gaan. Laat alle nare verhalen voor wat het is en ga zelf op onderzoek uit. Vermijd de heftige landen en ga opzoek naar mooie veilige plekken. Je grootste avontuur ga je tegemoet. DUS GA GENIETEN…

YOU GO GIRL

 

 1. Ik vind het inderdaad altijd spannend maar je instinct is echt het belangrijkst. Als het niet goed voelt, moet je het ook niet doen. Maar veilig reizen als vrouw alleen is zeker mogelijk 🙂

  1. Dat instinct is misschien nog wel het belangrijkste van allemaal. Dat zegt vaak zoveel.
   En idd veilig reizen is in heel landen en plekken mogelijk. Als je maar je gezondverstand gebruikt.

 2. Ik vind het heerlijk om alleen te reizen! Het geeft me rust. Ik ben niet zo bang aangelegd – ookal heb ik wel wat vervelende ervaringen in het verleden.

  1. Die vervelende ervaringen blijven niet fijn natuurlijk. Gelukkig ben je niet bang aangelegd en zie je er al sneller zelfverzekerder uit. En ja helemaal mee eens. Alleen reizen kan zoveel rust geven. Met niemand behalve jezelf rekening hoeven houden.

 3. Ik denk dat het niet altijd even makkelijk is om als vrouw alleen te reizen. Heel belangrijk om je gevoel te volgen in situaties die je niet vertrouwt.

 4. Ik heb eigenlijk nog geen vervelende ervaringen gehad…gelukkig. Mijn gezicht spreekt meestal boekdelen (écht geen interesse) Als ik heel heerlijk ben, reis ik liever met z’n tweeën dan alleen. Maar ja…dat is niet altijd mogelijk. Alleen op reis is beter dan helemaal niet op reis. Haarlak heb ik eerlijk gezegd nog nooit aan gedacht. Goede tip.

  1. Haha ik krijg ook wel is het commentaar dat mijn gezicht op geen interesse staat 🙂 maar dat is het gegeven hier in Nederland. In het buitenland prikken ze daar doorheen lijkt het wel.
   Fijn is het wel dat je nog geen vervelende ervaringen hebt gehad, laten we dat zo houden.
   En ja haarlak is zeker een handige oplossing en is legaal om mee te nemen.

 5. Zeer handige tips! Ik zit wat in hetzelfde schuitje ;-). Ik heb een gelijkaardige post specifiek voor India geschreven. Ik vind het ook altijd opvallend hoe mijn vrienden solo-reizigers (mannen) soms ook echt niet inzien dat bepaalde zaken minder vanzelfsprekend zijn omdat je een vrouw bent.
  En ik vind het nog het ergst van allemaal dat er üperhaupt nog een verschil is voor mannen en vrouwen…

  1. Dat laatste vind ik ook best erg. Vooral omdat wij als vrouwen vaak veel bedachtzamer moeten zijn. Kan dit wel of kan dit niet, terwijl dit vaak voor mannen gewoon mogelijk is.
   Wat goed dat je er ook iets over hebt geschreven. Vind het erg belangrijk dat hier meer over te vinden is voor de vrouwelijke reiziger.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.