Tips voor een paar dagen

Lissabon

Lissabon, Portugal

Stedentrip

Zelf ontdekt

€€

Lissabon is één stad die je pakt en je niet meer los laat. Een ideale bestemming voor een stedentrip is Lissabon zeker. Het is niet alleen de sfeer die er hangt, waar iedereen het over heeft maar ook het strand, de fijne boulevard, knusse straatjes met gekleurde gebouwen, het lekkere goedkope eten en gezellig muziek. Lissabon heeft het allemaal en ik neem je mee. 

Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon is een stad waar een weekend weg net iets te kort voor is. Deze sfeervolle stad heeft onwijs veel te bieden. Je gaat dagen te kort komen. Wij hebben er 8 dagen door gebracht en dat vond ik zelf te kort. Gelukkig ben ik van plan om zeker nog is terug te gaan maar hier eerst de vele bezienswaardigheden in Lissabon.

Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon is een stad waar een weekend weg net iets te kort voor is. Deze sfeervolle stad heeft onwijs veel te bieden. Je gaat dagen te kort komen. Wij hebben er 8 dagen door gebracht en dat vond ik zelf te kort. Gelukkig ben ik van plan om zeker nog is terug te gaan maar hier eerst de vele bezienswaardigheden in Lissabon.

1. Bezoek het Castelo de São Jorge

Bovenop een berg, wat uitkijkt over Lissabon staat een kasteel. In de gezellig wijk Alfama kan je dit kasteel vinden. Het is even een klim naar boven maar je krijgt er een dikke beloning voor terug. Castelo de São Jorge is één van de oudste overblijfselen van de stad. Het kasteel is trouwens niet alleen een kasteel, je krijgt hier ook het beste uitzichtpunt van Lissabon. Bijna 360 graden kun je er uitkijken.

Het is een fijne plek om een ochtend of middag door te brengen. Er staan verschillende stenen banken waar je lekker kunt eten of gewoon kunt genieten van het uitzicht.

2. Zonsondergang bij de Belém Toren

Een prachtige plek waar de zon het mooiste ondergaat in Lissabon. Elke dag aan het einde van de dag verzamelen hier honderden mensen om dit prachtige tafereel van de dag te bewonderen. Op dit laatste stuk van de 3 kilometer lange boulevard staat ook de Belém Toren. Als je een verzamelaar bent van de UNESCO werelderfgoeijst heb je geluk. Deze toren staar erop. Verder stamt de toren uit de vroege 16de eeuw en is ter eerbetoon gebouwd aan de ontdekkingsreizen van Vasco de Gama en de Portugese Eeuw. Ook ligt toren aan de oevers van de Taag omdat ze vanuit daar een perfect uitzicht hebben op de vijand.

Bij de Belém staat 9/10 keer een klein wijn kraampje. Hier kan je echt ontzettend goede lekker wijn kopen en je krijgt er een gratis glas bij. Het heet “Wine with a view” en dat is ook zeker wat je krijgt.

De toren van Belém is tegen betaling te bezoeken. Het uitzicht erom heen is gewoon gratis. Handig is vooraf je kaartjes te kopen zodat je niet in de rij hoeft te staan.

4. Santa Justa lift: het gratis of betaalde uitzicht

Met z’n 45 meter hoog is de Santa Justa lift een van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. Het leuke aan deze lift is dat het niet alleen een prachtig uitzicht geef maar ook verbind het twee wijken die in een hoogte verschil naast elkaar liggen. De wijk Bairro Alto ligt een stuk hoger dan de wijk Baixa. Dus wil je niet heel het stuk naar boven lopen? Pak dan de lift. Enig nadeel is wel dat er bijna altijd een rij staat. Ook betaal je tegenwoordig voor de lift naar boven.

Maar je kunt ook zelf gratis en vaak ook sneller naar boven lopen. Natuurlijk moet je dan wel je eigen benenwagen gebruiken. Als je onderaan de lift staat, loop je via de trappen naar boven en sla je linksaf. Je loopt de winkelstraat in en loopt ongeveer 100 meter die kant op. Dan vind je op een gegeven moment aan de rechter kant een doorgang naar boven. Je loopt die trap op, slaat rechts af en vervolgt de weg naar boven totdat je bij een restaurant uitkomt. Links loop je de wijk Bairro Alto in en recht loop je richting de uitgang van de lift.

5. Hotspot Lx Factory

Onder de Ponte 25 de Abril brug ligt een toffe plek: Lx Factory. Verschillende winkels en leuke eet plekje zijn hier gevestigd. In de zomer maanden bevinden hier zich veel mensen en nemen zij een plekje op het toffe dakterras. De Lx Factory was jaren geleden een heuse wapenfabriek maar toen deze werd gesloten ontstond dit pareltje. Het is een fijne plek om een aantal uur of zelfs een dag door te brengen. Er zitten ook een aantal hostels waarbij je dus deze plek kan combineren met een fijn verblijf.

Lees tip: Lissabon is er voor iedereen. Zo ging collega blogger Annemarie van “Is het nog ver” samen met haar kinderen naar Lissabon. Lees hier het uitgebreide artikel over Lissabon met kinderen.

6. Het grootste plein van Lissabon: Praca do Comercio

Zoals ik al benoemde in de titel is het Praca do Comercio het grootste plein in Lissabon. Het word omringt door restaurants en aan één kant het water. De prachtige gebouwen maken dit plein er eentje om te zien. De restaurant zijn in vergelijking met de rest van Lissabon aan de dure kant. Aan de waterkant heb je verschillende muzikanten en kunstenaars. Leuk om hier een middag af te sluiten en te genieten van al het moois.

7. Mosteiro dos Jéronimos

Als je in de wijk Belém bent kom je er niet onderuit: Mosteiro dos Jéronimos, ook wel het Hiëronymietenklooster genoemd. Deze imposante klooster steekt boven alles uit. De vele details van het gebouw zijn prachtig en je kunt er van alles in zien. In het klooster liggen familieleden van het Portugese koningshuis begraven. Indrukwekkend om van binnen en van buiten te zien. 

Een van de meest indrukwekkende bouwwerken in Lissabon is toch wel Mosteiro dos Jéronimos, oftewel het Hiëronymietenklooster. Dit klooster staat in de wijk Belém, in het westen van Lissabon. De vele details in het gebouw zijn prachtig! In dit klooster liggen familieleden van het Portugese koningshuis begraven, maar ook bekende Portugezen zoals de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (die de zeeroute naar India ontdekte). Houd er rekening mee dat het klooster op maandag is gesloten. Het is niet gratis te bezoeken en het klooster is op maandag gesloten.

8. Azulejos spotten in Lissabon

Overal waar je kijkt zie je muren vol azulejos. Dit zijn keramiek siertegels die overal tegenkomt in deze stad en de rest van Portugal. Meestal is de azulejos blauw met wit maar wie goed kijkt ziet dat het in Lissabon is alle kleuren voorkomt. Dit maakt het gelijk ook waarom Lissbon zo’n kleurrijke stad is. In de wijken Alfama en Baixa kun je de mooiste azulejos vinden. Zeker een ontdekkingstocht waard.

9. Street Art spotten in Lissabon

In elke grote stad ontpopt er tegenwoordig street art. De mooiste werken zijn te vinden op de muur, zo ook in Lissabon. In verschillende wijken vind je de mooiste werken. Je kunt zelf op pad gaan maar je kunt er ook voor kiezen om samen met een gids te gaan. Ze weten meestal de leukste plekken voor je te vinden. Wil je alleen? Dan heb je kans op de beste street art in de wijken: Alfama, Bairro Alto en op het terrein van Lx Factory.

10. Luister naar Portugese Fado muziek

Luisteren tijdens je avond eten naar Fado muziek hoort bij je bezoek aan Lissabon. De passie spat bij deze mensen ervan af en ook al versta je er niks van (of je moet Portugees spreken en verstaan) is het mooi om te horen. In de wijk Alfama vind je de meeste plekken om in de avond Fado muziek te luisteren.

Eten en drinken in Lissabon

Lissabon is goedkoop als het aankomt op eten en drinken vooral als je het vergelijkt met Nederland. Wel moet je er rekening mee houden dat de tijden om te eten hier anders zijn. Vele restaurants gaan pas later op de avond open. Eten om 21 uur is hier heel normaal.

Lunchen bij O Larguinho

Een fijne plek om in de zon uit de wind te genieten. Als je met de Ascensor of Bica naar beneden gaat heb je onderaan een aantal kleine restaurantje. Je moet dan wel als je de tram uitstapt klein stukje terug naar boven lopen. Je kunt er ook voor kiezen om niet met de lift naar beneden te gaan maar zelf te lopen. O Larguinho is een klein restaurantje met een leuke eigenaar. Je kunt daar in het laagseizoen vooral tapas krijgen en in het hoogseizoen kun je er ook broodjes etc krijgen. Het is niet heel duur en behoorlijk rustig omdat vele hier voorbij lopen of met de tramlift gaan en dit dus niet zien.

Israëlisch eten bij Tantura

Als ik iets lekker vind het Falafel en bij Tantura heb ik één van de lekkerste Falafel ooit op. De sfeer die er hangt, het eten, de mensen…alles is op z’n plek. Ze komen regelmatig vragen of het smaakt en of ze iets voor je kunnen doen. Het eten word in een open keuken bereid en smaakt er overheerlijk. Wat ook nog een fijne bijkomstigheid is, is dat je er goedkoop kunt eten. Voor 15  euro hadden wij een hoofd -en nagerecht. Wel krijg je vooraf stokbrood, die je later betaald. Maar ook dit brood is de moeite meer dan waard. Lekker! Heel lekker!

Fiets je eigen smoothie bij de Veggie Wave

Hoe tof is dit: je eigen smoothie maken op de fiets. Dit kan je doen bij de Veggie Wave. Je geeft aan wat je wilt, ze doen het voor jou in een mixer en jij mag gaan trappen. Net zolang tot dat het een smoothie is. Als deze klaar is, krijg je een plastic bakje wat eigenlijk niet van plastic is en kun je heerlijk gaan genieten. Alles is gericht op duurzaamheid. Dus wil je daar aan bijdragen, ga dan zeker hier een smoothie halen.

Eet de beste Pastéis de Nata van Lissabon

Rijen, elke dag staan er rijen mensen voor deze bakker: Pastéis de Belém. Je moet je wel voor naar de wijk Belém maar hier krijg je zeker geen spijt van. Bij elke bakker kun je deze lekkernij wel krijgen. De reden waarom het hier zo druk is, is vooral omdat men zegt dat deze taartjes de eerste zijn met het exacte en originele recept. Laat je trouwens niet afschrikken door de lange rij. Wij stonden net voorbij het winkelpand en waren binnen 10 minuten aan de beurt. Koop er een aantal en eet ze ergens anders op. Een paar 100 meter verder staan een aantal fijne zitjes. De taartjes zijn het lekkerste als ze net nog warm zijn. Snel op eten dus 🙂

Proosten bij een Irish Pub

Een Irish Pub…een fijne plek om een lange dag af te sluiten. In Lissabon zijn een aantal Irish Pubs en twee daarvan behoren in mijn favoriete: the Corner en O’ Gillins. Beide een leuke gezellige plek waar je een heerlijk biertje of 3 kunt drinken. Verwacht hier geen normale glazen maar wel twee zo groot. Neem een stok kaarten bij O’ Gillins mee of je feestneus bij the Corner. Enjoy!

Vervoer Lissabon

Lissabon is groot en wil je nou niet alles lopen dan zijn er nog een aantal andere opties.

Autorijden en parkeren in Lissabon

Met de auto kan Lissabon een regelrechte ramp zijn. Parkeren is echt moeilijk en veel al moet je file parkeren, heuvel op en nog is in een mini vak maar gelukkig niet onmogelijk. Op veel plekken is het betaald parkeren of mag je er helemaal niet parkeren. Je hebt de blauwe zones waar betaald parkeren van maandag tot vrijdag 8 tot 20 uur en zaterdag van 8 tot 18 uur. Op zondag is dit gratis. Parkeer niet in de gele en rode routes want dan word je auto waarschijnlijk weg gesleept of/en krijg je een boete.

Wil je nou niet op de straat parkeren dan raad ik je aan om in een parkeer garage te parkeren. Dit is natuurlijk niet goedkoop maar ook hierin geld zoeken loont. Via de website van Parkopedia kan je parkeergarages vinden bij jou in de buurt en je ziet gelijk de prijs en beschikbaarheid.

Openbaarvervoer in Lissabon

Het goedkoopste en handigste is toch wel het openbaarvervoer. Lissabon heeft bussen, trams en metro’s. Gemakkelijker van A naar B komen is er niet. Pak bijvoorbeeld tram 28 (zoals bij tip 11 van de bezienswaardigheden in Lissabon) en zie de mooiste plekjes. Tijdens de spits kan het mega druk zijn, dan loont het om de metro te pakken. Zelfs de tram heeft last van de drukte en staat dan vaak stil.

Tip: schaf een Lisbon Card aan en reis gratis met het openbaarvervoer.

Portigal roadtrip tip: Ontdek op drie uur rijden het mooie stadje Porto.

Taxi of Uber is Lissabon

Duur is het wel. Vooral als je een langere afstand maakt. De Uber is vrijwel altijd duurder maar spreken ze meeste chauffeurs wel Engels of kun je goed communiceren. Bij de normale taxi’s heb je vaak (3 van de 4 taxi ritten die wij hadden) geen Engels. Dan is communiceren toch wel een tikkeltje moeilijker. Gelukkig bestaat er een app waarbij je kan vertalen.

Tuktuk in Lissabon

Het is zeker niet goedkoop maar leuk is het wel. Je krijgt tevens ook gelijk een tour en uitleg over de stad. Wij betaalde €15,- om van centrum Lissabon naar Lx Factory te gaan. De chauffeur was erg vriendelijk en we hadden de leukste gesprekken.

Elektrische step in Lissabon

Overal waar je kijkt zie je ze: de elektrische steps. Je download een app, koppelt je credit card en kiest je step uit. Je maakt een proefritje om het gevoel te krijgen hoe te sturen, gas te geven, te leren remmen en je kunt gaan. Een leuke manier om je voort te bewegen in Lissabon. Let wel op dat de steps niet gemaakt zijn voor de heuvels en zelfs daarvoor gevaarlijk zijn. Gebruik ze alleen met een goede ondergrond en op vlakke wegen.

Fietsen in Lissabon

Het zelfde concept als bij de elektrische step maar met de fiets kun je nog wel proberen om heuvels op en af te gaan. Wel rijden er in Lissabon veel auto’s waardoor het goed opletten is.

Wandelen in Lissabon

Kuiten trainen is wat je doet als je gaat wandelen in Lissabon. Zelf hebben wij veel wandelkilometers afgelegd. Na een paar dagen ben je er aan gewend en vind je vlakke gedeeltes minder leuk. Je kunt het zien als gratis sporten. Ook zie je op deze manier veel meer van de stad. Je kunt gemakkelijker rechts of links afslaan of een stukje omlopen omdat je daar gewoon zin in hebt.

Reistips Lissabon

Een stedentrip aan Lissabon kun je goed zelf plannen. Van een week tot aan een aantal dagen, tot zelfs een dagtrip. Lissabon is de stad om er even tussenuit te gaan.

Wist je dat! Lissabon is de oudste stad van West-Europa. Sterker nog, alleen Athene wordt ouder geschat in heel Europa. 

Plan je bezoek aan Lissabon

Stedentrip Lissabon

Lissabon is één ontzettend leuke stad om een paar dagen of zelfs langer door te brengen. Het is er warm (meeste zon dagen in Europa), ligt aan het water, dus je hebt strand, eten en overnachten is er goedkoop en er hangt een onwijs fijne sfeer die bijna niet te beschrijven is. Die sfeer in Lissabon moet je zelf ervaren.

Ben jij wel eens in Lissabon geweest? Wat vond je ervan? Net zo’n fijne stad als ik het vond? Ik hoor het graag in een reactie. Zeker ook als je nog meer tips hebt.

Meer Stedentrips Ontdekken

Blankenheim | bezoek de verborgen parel van de Eifel

Zo dichtbij huis, snel te bereiken en leuk voor een dagje weg: Blankenheim. Tijdens een reis door de Eifel bezochten we deze kleine typische Duitse stad. Even iets anders dan wandelen en natuur,  dichtbij het Landal Park waar wij verbleven en daarom was het ook een...

Story in the picture #8 | Fiets te water in Bangkok

Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een sprekend portret zijn of van een baby olifantje die ik in het wild heb zien lopen. Maar het kan ook een foto zijn waar ik iets op heb bereikt of waar ik iets nieuws...

Cimitero Monumentale, het bizarre kerkhof van Milaan

Het klinkt misschien allemaal een beetje gek om een kerkhof te bezoeken als er niemand ligt die je kent. Maar toch is een bezoekje aan het Cimitero Monumentale zeer de moeite waard. Het is een soort van groot openluchtmuseum met zijn vele grote beelden en...

Travel Dairy | rondreis Thailand PART 1

WAUW...daar begin ik mee. Thailand is GE WEL DIG. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik er 1,5 week en zit ik in het vliegtuig naar het zuiden. Ik ben verliefd geworden op Thailand, ze heeft letterlijk mijn hart gestolen. Ik zal deze blog wederom later plaatsen en...

Spookstad Doel: het mysterieuze dorp bij Antwerpen

Allang stond dit ver boven aan mijn bucket list. Zelf woon ik nog geen 40 minuten rijden van Doel en in al die jaren ben ik er nog nooit geweest. Dus werd het de hoogste tijd. Op een zonnige woensdag ochtend besloten ik en een vriendin richting het spookstadje te...

Wat te doen in Edinburgh 14 keer

Een Schotse stad met een zeer rijke historie. Deze stad word door vele mensen beschreven als één van de mooiste steden van héél Europa. Een perfecte stad voor een lang weekend weg en het proeven de magische sfeer in de stad. In dit artikel geef ik je 14 tips met wat...

Zwemmen in een ballenbakboot in Amsterdam

Als je voor even weer een klein kind mocht zijn. Even helemaal nergens geen rekening mee houden. Wat zou je dan doen? Ik besloot één duik te gaan nemen in een ruimte vol met ballenbakballen en niet zomaar in eentje maar in een ballenbakboot. Helaas! Of kunnen we ze...

Fietsen in Bangkok, een sportief avontuur

Fietsen in en door Bangkok is een hele belevenis. Er gelden andere regels, fietsen is niet zo populair als in Nederland en i.p.v. van rechts rijden ze links. Maar vergeet deze nadelen want fietsen door Bangkok is een must do die je niet mag overslaan als je een bezoek...

Monschau: bezoek de Parel van de Eifel

Even weg uit de sleur van de dagelijkse leven, niet ver van Nederland en op zo'n 3 uurtjes rijden van Breda ligt deze parel in de Eifel: Monschau. Dit typische Duitse dorp geeft je het gevoel even helemaal weg te zijn. In de oude stadskern waan je jezelf even terug in...

Bosco Verticale: het verticale bos van Milaan

Een bos dat niet horizontaal is maar verticaal. Ja je leest het goed! We hebben het dan niet over een plantenbakje of een verdwaalt viooltje maar een heus natuurgebied. Het is een bos met 730 bomen, 5000 struiken en meer dan 12000 andere planten wat groeit aan een...

De Ruien – ondergrondse geheimen van Antwerpen

We trekken een speciaal pak en kaplaarzen aan. Dit ziet er heel charmant uit. Het kan nogal vies en modderig zijn daar beneden Er wordt gevraagd naar enig bewijs van wie je bent, want als er wat gebeurd moeten ze weten we er precies daar beneden. Als we al onze...

Workshop St. Martin croissants maken in Poznan

Het zien hoe een specialiteit in een land gemaakt wordt is ontzettend interessant maar als je dan ook nog mag mee helpen is nog leuker. In Poznan kreeg ik de gelegenheid om mee te helpen met het maken van de St. Martin croissants. En dit is voor jou ook mogelijk en...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.