wandelen Speulderbos

Wandelen in het Speulderbos met de dansende bomen

Nederland, Wandelen, Wandelen Gelderland, Wandelen Nederland

Het Speulderbos in Garderen is misschien wel een van de mooiste bossen in Nederland. Vele wandelaars en fotografen beamen dit en dat is niet zonder reden. Het bos is anders dan andere bossen in Nederland en dit komt vooral door de vele kromme bomen, men noemt deze ook wel de dansende bomen. Een wandeling door dit bos op een zonnige herfstdag is dan ook magisch en zeker een wandeling voor op jouw wandel bucket list.

Het Speulderbos

Midden in de Veluwe ligt het prachtige Speulderbos, één van de mooiste bossen van Nederland. Het is al eeuwenoud en het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer waar de natuur haar gang mag gaan. Het natuurlijk proces krijgt hier volop de ruimte en dat is goed te zien. Het lijkt er soms op dat je in een totaal andere wereld loopt en dat met weinig telefoonbereik maakt het extra speciaal.

De dansende bomen

Waar het Speulderbos om bekend staat zijn de dansende bomen. Ze dansen natuurlijk niet letterlijk maar juist door de vele kromme en scheve bomen krijg je met mist en zonnestralen dit effect. Het bos krijgt een grillig maar magisch karakter en te danken aan de jarenlange kap van rechte bomen voor de houtproductie. De minder mooie rechte exemplaren bleven staan. Je ziet gelijk maar weer dat de minder perfecte dingen die volgens bepaalde mensen zo zijn, juist de mooiste uitwerking hebben.

wandelen Speulderbos

Wandelen in het Speulderbos

Wil je 5 of 20 kilometer wandelen, het kan allemaal in het Speulderbos. Het bos waar de dansende bomen staan is meer dan genoeg voor een heerlijke korte wandeling. Wil je langer wandelen dan kan je gemakkelijk de wandeling in het Speulderbos combineren met bv het Sprielderbos.

Cultuurhistorie route

8 KILOMETER

Staatsbosbeheer heeft ook een aantal wandelroutes uitgezet zoals de Cultuurhistorie route van 8 kilometer. Deze kun je volgen aan de hand van de paarse bordjes. Deze begint bij restaurant het Boshuis waar je ook een grote parkeerplaats hebt.

Groene Wissel Garderen

15 KILOMETER

Heb je zin om langer te wandelen, volg dan de route van de Groene Wissel Garderen. Een 15 kilometer lange wandelroute door eindeloze bossen.

Natuurlijk is het ook heerlijk om gewoon te gaan wandelen zonder enig plan. De Speulderbos is daar een perfecte plek voor. Wandel gewoon naar een plek die je aandacht trekt en loop vanaf daar verder. Let er wel op dat het bereik van je telefoon slecht is en download een offline wandelkaart of neem een wandelkaart mee zodat je weet waar je terug naar toe moet.

Als je wilt kun je het Speulderbos ook goed combineren met een wandeling in het Leuvenumse Bos. Dit prachtige bos met de langste beek in de Veluwe loopt door dit gebied en geeft een magisch sfeertje.

wandelen Speulderbos

Fotografie en zonneharpen

Als je Speulderbos intikt op Instagram of een ander platform krijg je al snel prachtige foto’s te zien van dit bos. Het Speulderbos is dan ook een hotspot voor fotografen die van her en ver komen. De beste tijd om hier te komen is in de vroege ochtend, met mist, zon en in de herfst. Als je deze elementen kan combineren dan vang je magie in de foto. Zonneharpen komen ook meer tevoorschijn in de herfstperiode, als de zon wat lager staat. Neem altijd een statief mee als je van plan bent om niet alleen te gaan wandelen want dan krijg je de mooiste resultaten.

wandelen Speulderbos

Kippenvel op de vroege ochtend

Geen kippenvel omdat ik het koud heb maar kippenvel over hoe mooi dit mysterieuze bos is. Vanuit Breda is het ruim 1.5 uur rijden en moesten we daardoor zeer vroeg ons bed uit. Ik wilde namelijk zo vroeg mogelijk daar zijn om de zonneharpen die voorspelt waren mee te pakken. Ik was zo enthousiast dat ik alle kanten op sprong en haast niet kon wachten om er eindelijk te zijn. Toen we op de parkeerplaats aankwamen was de zon al door de bomen aan het schijnen. De voorspelde mist was ook aanwezig wat nog voor meer kippenvel zorgde.

We staken de weg over en het fotograferen kon beginnen. Na een half uurtje fotograferen kwam er een grote wolk aandrijven wat ervoor zorgde dat de zon verdween. We lieten ons niet tegenhouden en doken verder het bos in. Na ongeveer een uurtje kwam de zon terug en dit zorgde ervoor dat het bos werd omgetoverd tot een magisch sprookje.

Waar parkeren

Zelf parkeer ik altijd of bij restaurant het Boshuis of bij parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg. Wil je gelijk de goede plekken hebben voor de dansende bomen parkeer dan bij de Drieseweg. Als je daar de weg oversteekt loop je gelijk het bos in en als je daar het pad volgt tot de T-splitsing dan kom je direct bij het mooiste stuk van het Speulderbos. Heb je geen zin in de vele fotografen? Kom dan niet extreem vroeg maar later in de ochtend.

Ben jij wel eens naar het Speulderbos geweest?

wandelen Speulderbos

Overnachten in Garderen

Hier een paar van mijn favoriete overnachtingsplekjes in Gaderen

Nieuw en omringt met bos, dit natuurhuisje is op loop afstand van het Speulderbos en de rest van de Veluwe.

Uniek, dat is dit huisje in het Speulderbos. Van binnen en buiten compleet van hout en echt een aanrader.

Verblijft op vakantiepark de Heihaas van Landal en ontdek de prachtige omgeving vanaf je verblijf.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

 • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
 • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
 • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
 • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
 • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Boeken over wandelen

Ontdek de 100 mooiste wandelroutes in Nederland met dit boek.

Het 10.000 stappen boek - zet jij dit al op één dag?

Beter het Biesbosch ontdekken kan je met het Biesbosch Boek

Protest winterjas 2020-2021

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

4 Reacties

 1. Rosemarie

  Hi, gaaf artikel! Wij gaan dit weekend. Je noemt parkeren op de drieseweg maar die blijkt nogal lang;) ter hoogte waarvan is de beste plek? Helaas kan ik niet al te lang lopen!

  Groetjes rosemarie

  Antwoord
  • stripeaway

   Hallo Rosemarie,

   Om precies de locatie te geven waar je kunt parkeren is lastig want de herkenningspunten zijn alleen maar bomen. Er is daar een grote parkeerplek die je erg makkelijk vanaf de weg ziet. Wel als je van uit restaurant Boshuis Drie rijd dan ligt de parkeerplaats op de Drieseweg aan de rechterkant. Je kunt vanaf deze parkeerplek direct het mooie bos inlopen en dan zie je na 300/400 meter de dansende bomen.

   Alvast veel plezier.

   Antwoord
 2. Hugo van Bercum

  Hoi Diana, als redactie van ECKTIV heb ik een linkje geplaatst naar dit bericht voor meer informatie.
  Ook heb ik een foto van je pagina boven het artikel geplaatst. Prachtig.
  Ik hoop dat je daarmee kunt instemmen, zo niet laat me dat dan vandaag of morgen even weten.
  Want zondag komt hij dan ook in de nieuwsbrief.
  Zie bericht: https://www.ecktiv.nl/wandelen-door-de-dansende-bomen-van-het-speulderbos/

  Alvast dank en groet Hugo van Bercum (eindredactie ECKTIV)

  Antwoord
  • stripeaway

   Hallo Hugo,

   Dat is helemaal prima en fijn dat je er direct een bronvermelding bij hebt geplaatst. Je mag mij volgende keer ook een mailtje sturen op info@stripeaway.nl. Daar antwoord ik sneller 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.